Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘jahody’

DSCN8289 Díky Ivě jsem se vrhla i na trochu jiné džemy, než ty klasické. Zjistila jsem, že je často jednodušší a možná i rychlejší, vzhledem k času varu, udělat více várek po menším množství než jeden hrnec s 20 litry džemu. A tak je prostor pro experimenty. Jen by tu někdo mohl mýt sklenice za mě. Já si z toho vždy dělám zenové cvičení, ale nefunguje to. Read the rest of this entry »

dscn4533okTento moučník je možný upéci ve více variantách. Je možné zcela vynechat cukr, naopak tam, kde máte raději sladší moučníky, je třeba k tomuto receptu přidat trochu více cukru. Moučník lze upéci i bez spodního křehkého těsta, pouze jako čistě tvarohový.  Moučník peču z našeho domácího tvarohu, tučného a poměrně dobře vykapaného, není proto příliš řídký. Nebojte se však i kupovaného, řidšího tvarohu, moučník se povede i s tímto tvarohem. Read the rest of this entry »

Maruška z pod kopce si přijela pro camembertovou kulturu a také podívat se na to, jak se ten camembert dělá. Těší mě to velmi, jak se to kolem nás seskupuje kolem mlékařských kultur a lidé si začínají sami doma vyrábět své sýry. Maruška patří zrovna mezi ty, kteří jdou poctivě krůček po krůčku, od jogurtu k měkkému sýru, přes polotvrdý ke camembertu a evidentně míří výš! Read the rest of this entry »

veg
Tato bublanina je velmi rychlá, je to obyčejná olejová buchta s čerstvými jahodami – to
jahodová bublanina
množství jsem dnes opravdu udělala, je to ale neskonale málo a doteď lituji, že toho nebylo rovnou 3x tolik :-)))
suroviny: 4 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 hrnky mouky, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku vody. Trochu rumu.  Jahody.
Ušlehám si celá vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a přiliji olej.Přidám trochu rumu.  Když se ušlehá dostatečná emulze, přimíchávám dohromady po troškách mouku s práškem do pečiva a mléko s vodou. Těsto naliji do vymazaného a vysypaného plechu a pokladu na půlku pokrájenými jahodami. Dám péci zhruba na 200st. c asi 40 minut.
Po vychladnutí lze pocukrovat moučkovým cukrem.

veg
Potřebovala jsem nějaké jídlo, které by mohlo být jak na večeři, tak na snídani, aby
nákyp
nebylo extra složité, přitom bylo lehké a vzdušné a použila jsem jahody. Sice jsem koupila tvaroh, tak by to mohly být tvarohové knedlíky, ale knedlíky byly nedávno, tak nakonec padla volba na rýžový nákyp. Je zajímavý, že na rozdíl od rajský s kolínkama tady nákyp nikomu neevokuje školní jídelnu :-)
Nákyp dělám ráda poctivý, s tvarohem, nahoře se zapečenou bílkovou krustou, s ovocem a s bílou rýží. Nesmějí samozřejmě chybět žloutky rozkvedlané v mléce a vanilkový cukr. Na tato jídla nemám recepty, vařím je tak podle fantazie :-))), takže bude pokaždé trochu malinko jiný, podle nálady toho kterého dne. Nákyp je možné celý hotový ještě polít ovocnou šťávou nebo ozdobit čímkoli dle své chuti, ale u nás byl dnes jen takto, „na sucho“. Suroviny vystačí přesně na jeden velký buchtový pekáč.
Suroviny: 2-2,5 hrnky bílé rýže, 7 lžic cukru, 1 vanilkový cukr, 6 vajec, 1 kg tvarohu, jahody, máslo na vymazání , mléko – 200ml.
nákyp
Nejprve je třeba uvařit si rýži v osolené vodě a to ve dvou a půl násobném množství. Lze také samozřejmě vařit rýži přímo v mléce – je pak jemnější, ale máme zasušenou krávu, takže u nás dnes ve vodě.
Když je uvařená rýže, vymažeme pekáč máslem a nandáme do pekáče první vrstvu rýže, o něco více jak polovinu.
nákyp
Utřeme si tvaroh s vanilkovým cukrem a se 3 žloutky. Do tvarohu pak ještě rozetřeme 10 větších jahod. Tuto tvarohovou hmotu navrstvíme opatrně na rýži.
Na tvaroh poklademe vrstvu jahod nakrájených na plátky, tolik, aby pokryly celý pekáč.
nákyp
Na jahody pak navrstvíme opět vrstvu rýže – tentokrát ještě opatrněji.
nákyp
Nakonec vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali zbylé tři žloutky. Všech 6 bílků schováme.
nákyp
Pekáč dáme péci do trouby při 200 st. C.
Když je nákyp upečený, je kompaktní a nevytékán nikudy ze stran mléko se žloutky, ušleháme si všechny bílky, přidáme 2 lžíce cukru a 6 jahod. Celou sněhovou hmotou pokryjeme povrch nákypu. Necháme zhruba 10 minut ještě zapéci a hlídáme. Hmota by se měla trochu zvednout a nabýt a zůstat po upečení zvlněná.
nákyp

Komentáře

1 Linda Linda | 2. července 2010 v 13:44 | Reagovat

Tohle ale vypada uplne jinak nez to, co nam podavali ve skolni jidelne a co fakt nenavidim. Tohle bych i jedla:-) Mozna i rada:-) Mozna i moc rada:-)

Hezke leto, L

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 2. července 2010 v 17:05 | Reagovat

vypadá náramně, úplně jinak než ve školní jídelně :) a dokonce i mnohem lépe se připravuje než u nás, s tvarohem to musí být mňamka, vyzkouším :)

3 Veska Veska | 5. července 2010 v 9:37 | Reagovat

Rýžové nákypy nenávidím z duše,prostě nepozřu rýži nasladko,ale tohle vypadá tak dobře ,že bych určitě neodolala ,ta vůně se line přes klávesnici :-x


Jahodový džem je báječný !!!!! na palačinky, na lívance, do jogurtu, na puding, prostě na
jahody
všechno !!! Kvído mi dnes říkal, že je mu jasný, proč má tak rád jahody. Ptám se – „proč?“ “ No protože z nich je všechno tak moc dob:-) Na hloupou otázku zcela elementární odpověď.
Dnes jsem si udělala džem podle dvou receptů – podle základního a ještě podle jednoho, což  je  recept na velmi starý džem, podle vševěda z roku 1925. Tento džem je malinko odlišný od mého základního receptu na džemy a to tím, že je tam trochu jiné složení a trochu jiný postup, ale princip je v podstatě nezměněn.
suroviny: 1200g jahod, 1200g cukru krystal (pi odle vševěda jedině homole, ale já dala hrdě krystal !), 150ml zavařeného rybízu se skořicí, sklenice vody.
Nejprve si odvážíme polovinu cukru, omyté a očištěné jahody dáme do mísy a prosypeme cukrem. Přikryjeme a necháme 12-24 hodin odpočívat.
jahody
Ráno, respektive po uplynutí doby si vyndáme větší hrnec, do kterého vložíme druhou polovinu cukru, dále naložený rybír a tolik vody, aby byl cukr schopen se rozpustit – ne byl ponořen. U mě to byla při tomto množství sklenice vody. Hrnec vložíme na plotnu a přivedeme k varu, necháme projít varem a odložíme kousek bokem nebo ztlumíme oheň a necháme půl hodiny jemně vařit.
jahody
jahody
Po půl hodině přidáme do hrnce hmotu jahod z večera. Je třeba ji však buď rozmixovat nebo přepasírovat přes cedník. Sami si volíme, jak moc chceme mít jahody rozpasírované. Měli bysme ale pamatovat na to, že alespoň 3/4 by měly být opravdu hodně jemné.
jahody
jahody
Celou masu přivedeme k prudkému varu a vaříme tak dlouho, dokud podle želírovací zkoušky nezeželíruje – viz.článek marmelády a džemy.
Poté nalijeme marmeládu do sklenic, zavíčkujeme a zavaříme v horké vodě na 96st. C 6 minut. Po uplynutí této doby nalijeme do zavařovacího hrnce trochu studené vody, čímž džemy jemně zchladíme a vyndáme je. Obracím pro jistotu ještě na víčko na pár minut. Pak už jen stačí uschovat na zimu.
jahody

veg
Je doba jahod a kynuté jahodové knedlíky s domácím tvarohem a domácím máslem jsou
knedliky
nade vše. Za předpokladu ovšem,že kráva není na spadnutí a nemusí být zasušená. To pak je tvaroh maximálně v 7km vzdáleném obchodě a protože ještě nedávno ho bylo na rozdávání a je dole střecha a do toho posekáno 5ha sena, největší hloupost je se sebrat a vydat se dolů z kopce pro tvaroh. Tudy cesta nevede, tudíž jsem musela najít jinou, schůdnější a tou byla…. strouhanka.
Když to jde s rebarborou, půjde to i s jahodami. Ono na ty tvarohové ještě řada přijde, to si nemůžeme nechat ujít :-))).
Polévka tak trochu tendenčně – květáková – ale dnes na zkus – s celými malými růžičkami, žádná smetana a žádný krém – jaká taky že ? :-))) no a nesmí chybět zmrzlina. Dělat jsem jí nechtěla, jenomže….. z toho dnešního džemu mi zbylo spoustu pěny, která se sbírá a pěna brzy opadla a bylo to dost jahodové hmoty, které mi bylo neskonale líto. Takže jsem jí využili tím nejlepším způsobem :-)))
Suroviny na knedlíky : 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 14g droždí, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, jahody, máslo.Strouhanka, olej, cukr moučka. Read the rest of this entry »
veg
Suroviny pro dnešní oběd: knedlíky : pšeničná mouka celozrnná, 1 vejce, sůl, trochu másla, trochu tvarohu,mléko,  jahody.  Nahoru: tvaroh, cukr, máslo
kk
Nejprve utřeme trochu másla, asi 50g a trochu tvarohu – asi 100g, jedno vejce a sůl. Do utřené hmoty přidáme trochu mléka, cca 150ml – 250ml dle potřeby a mouku. Cca 300-500g. Pokud se těsto lepí a je řídké, přidáme mouku. Neměl by se stát opak,  že  by bylo příliš tuhé.
Z těsta ulamujeme jednotlivé malé kousky, vytvarujeme placičku, můžeme pomoučnit, vložíme jahodu – čerstvou, nebo zavařenou okapanou a zabalíme. Mezitím, co balíme jahody, dáme si hřát hrnec s osolenou vodou. Do vroucí vody pak vkládáme knedlíky. Vaříme asi 10-15 minut, zkusíme rozkrojením jednoho, zda jsou již hotové. Přecedíme, knedlíky naskládáme na talíř, polijeme tvarohem, který je umixovaný s cukrem, posypeme moučkovým cukrem a polijeme máslem.