Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘piškoty’

Maruška z pod kopce si přijela pro camembertovou kulturu a také podívat se na to, jak se ten camembert dělá. Těší mě to velmi, jak se to kolem nás seskupuje kolem mlékařských kultur a lidé si začínají sami doma vyrábět své sýry. Maruška patří zrovna mezi ty, kteří jdou poctivě krůček po krůčku, od jogurtu k měkkému sýru, přes polotvrdý ke camembertu a evidentně míří výš! Read the rest of this entry »

Včera, v pozdních hodinách přijela Eliška. Její první kroky vedly logicky k centru místnosti, totiž ke stolu. Její první slova po překřičení nadšení dětí byla “ ááá, copak to tady máme dobrýho?“ Pan domácí se smál a já vytušila, že dovolená skončila :). Ale Eliška mě převezla, a když jsem dnes v podvečer šla doběhnout – to je ale velmi zajímavý obrat :-), šla tedy doběhnout pro kultury do mrazáku pod kopcem, upekla tři koláče a dva chleby.  Neběžela jsem to zase tak dlouho, aby to vše stihla celý, už to kynulo,:), ale pomoc to byla veliká. A taky tu byl naše španělská oupair Vítek a tak jsem ještě zapálila zase a znovu nový lis na olej. Pan domácí zase a znovu prohodil „ááááááááá, jdeme olejovat“ s očima v sloup a vylisovali jsme další pytlík sezamu a pytlík vlašáků, které ráno Eliška vyloupala. My dvě jsme křepčili kolem lisu a obě neustále zvedaly palce na znamení toho, že lis je jednička, pan domácí a Vítek stáli opodál (pokud pan domácí neběhal s francouzákem kolem lisu, neutahoval a nakonec netočil klikou) a velmi skepticky se ušklíbali. Čím byli skeptičtější, tím více jsme my dvě skákaly, ochutnávaly vlašákový olej, lily si ho na rohlík a velmi ocenily Vítkovu mimochodnou poznámku, že by mohl ze Španělska přivézt pytel oliv. Read the rest of this entry »

Několikrát do týdne dostávám otázku „můžu si dát piškoty s mlíkem?“ a dnes k tomu ještě přibyla ranní hádka dvou dětí, co je to chuť a co je to hlad. Hugo byl ale nekompromisní. Piškoty s mlíkem jsou hlad. Dort je chuť. :-)) No a protože je spotřeba piškotů obrovská a slepice snáší ostošest, zase jsem se jala hledat další recept.

Mám zde už jeden, z předvánoc, podle kterého dělám piškoty už x let. Ale nejsou tak pěkně nadýchané, prostě chtěla jsem zkusit recept jiný, zda nebude lepší. A našla jsem v Anuši Kejřové, ve zlaté a úsporné kuchařce. Recept je oproti mému původnímu v jiném poměru cukru a mouky na vejce, je tam obého ke gramáži vajec méně.

Tyto piškoty předčili naše očekávání a pan domácí se nechal slyšet, že upéct piškoty je poměrně jednoduché, a že tedy odmítá už další kupovat :-)) – rozhodně to bude prý práce dětí. Pytlíků ubyte, místa v batohu taky a chuťově prý zatím nejlepší.

Tak tedy piškoty

Na piškoty podle Anuše Kejřové je třeba 5 vajec, 120 g cukru krupice, 130g mouky pšeničné celozrnné přesáté, trochu citronové kůry nebo lžíce kakaa.

Postup je velmi jednoduchý. Oddělíme žloutky od bílků, vyšleháme žloutky spolu s cukrem – podle knihy je třeba šlehat 3/4 hodiny, vzhledem k tomu, že šlehal robot a na vysoké otáčky, nechala jsem ho šlehat cca 10-15 minut. Pak se přisype buď citronová kůra z půlky citronu nebo lžíce kakaa. Na kakaové jsem použila kakao Venchi a děti, když si měly vybrat, které chtějí raději, upřednostnily piškoty kakaové.

Následuje lžícování mouky a úplně nakonec tuhý sníh.

Piškoty sázím lžičkou na pečící papír na plechu, posypávám moučkovým cukrem přes cedníček  a dávám péci do 150 st. vyhřáté trouby. Pečou se poměrně rychle. Zhruba pět minut po vyndání z trouby už sundavám z papíru a dávám do mísy. Piškoty jsou vynikající, rozplývají se v puse a obávám se, že jejich spotřeba bude veliká :-) Read the rest of this entry »


Domácí piškoty jsou prima, když snáší hodně slepice a je hodně vajec. Teď moc slepice nesnáší, obávám se, že jsou rády, že jsou rády, ale přeci jen, zásoba vajec je a je to lepší, než se trmácet
s batohem pro pytlíky piškotů.
pes
A když už se jede dolů, zaberou zase piškoty tolik místa, že je lepší si je odpustit. Kolem je zase pravá, nefalšovaná zima – taková ta, která je tu téměř každý rok. Postupně mizí ohrady, záchod, okna, chalupa :-)) Všude je klid, ticho, sníh udělal krásně uklizeno, návštěvy sporadické, pračka nepere, protože je zamrzlá, voda se nosí v konvích, protože trativod z nádrže funguje do mrazů. Opět přicházejí vidiny nějakého krásného, malého domečku někde na pobřeží Portugalska a uvědomělé odříkání si všeho potřebného, aby člověk nemusel dolů, třeba třtinového cukru do košíčků. Zima je tu nádherná, ale už by mohlo přijít jaro ! :-))
bábel
Nejdůležitější důvod domácích piškotů jsou ale „celohandmade“ včelí úly. A protože piškoty jsou v úlech stěžejní surovina, nezbývá, než si z úlů udělat zase jednu ze svých oblíbených činností  a pustit se do nich od A do Z. První krok jsou tedy piškoty. Není to nic složitého, ani časově náročného. Prostě se vše naváží, vyšlehá, našlehá, nastříká a dá péci.  Je to natotata. Výhodou je, že si člověk může udělat tvary přesně takové, jaké potřebuje- nebo alespoň přibližné, protože a to je nevýhoda, piškoty nedrží v troubě tak hezky tvar a mají tendenci se trochu rozlézat. Zatím jsem nepřišla na to, jak to udělat, aby byly tvarově „jako kupované“ :-)), protože škrob tam přidávat nechci, snad nějaká zvláštní vaječná melanž, ale to je jen estetická záležitost. Co se kvality týká, jsou výtečné, rozplývají se v puse- jsou velmi křehké a jemné.
Suroviny potřebné na domácí piškoty – základní dávka jsou 3 vejce, 90g cukr moučka, 1 polévková lžíce cukru s naloženou vanilkou a 100g celozrnné mouky pšeničné přesáté. Read the rest of this entry »