Posts Tagged ‘šlehačka’
Pro všechny, komu je líto, že nezpracováváte větší množství mléka, nemáte doma na zápraží dvě kravky a nemáte to tak jednodušší, nezoufejte. Jsou tací mezi námi, kteří toto vše mají a umí si to dokonale zkomplikovat. Když totiž máte v kuchyni 65 litrů mléka, logicky si to nějak rezvrhnete. Například – udělám ze všeho goudu. Ale pak vám to začne vrtat hlavou, nebo ne, udělám goudu a brillat savarin a hermelín a trappist. A pak si řeknete, nebo ne, zkusím ten trappist ve dvou vyhotoveních, s různým pH, abych viděl rozdíl. A taky jogurt. A pak to vše nalijete do hrnců, do trouby dáte koláč a mlíko necháte pasterovat. Ale po pasteraci zjistíte, že chcete sýr ve dvojí verzi udělat z mléka ve dvou hrncích, kde pH kleslo příliš nízko, takže by z toho byl maximálně hermelín, který je ovšem už v jiném mléce zaočkovaný, abyste tentokrát zkusili hermelín z vysokého pH. Takže máte vlastně úplně prd. Máte ve dvou hrncích 50 l na tylžský sýr, který z toho nelze dělat a dělat hermelín z 50 litrů, když už jich 30 zraje a z dalších 10 l se dělá je taky ne zcela realistické. Takže zase rychle pro odstředivku a udělat strašně másla a tvarohu, což vás donutí upéct cukroví, aby se máslo nezkazilo. A když stojíte nad webem a prohlížíte vánoční recepty, proběhne vám hlavou – zlatý dva litry z mlékomatu. Read the rest of this entry »
To se tak někdy přihodí, že se naskytne hodně šlehačky a je třeba ji zpracovat. Jeden den je koprovka a šlehačková bábovka, druhý den, poté, co jsme shlédli „Díru u Hanušovic“, mimochodem výborný film, kde se však většina scén plyne kolem jídla, bylo třeba zpracovat další várku. A protože jsme již dlouho nebyli v cukrárně, udělali jsme si večerní páteční cukrárnu doma.
Dobrý šlehačkový odbyt (místo sněhové náplně) zajistí kremrole z listového těsta. Výhodou je malý obsah cukru, neboť v kremrolích se u nás vyskytuje pouze jako ozdoba, uvnitř ho netřeba a těsto je cukru prosté.
Pravda je, že jsou potřeba kovové trubičky na upečení, ale jinak velmi rychlý moučník. Kremrole jsou následovány žloutkovými větrníky s dvojbarevnou šlehačkou a hlavně a především tmavým odpoledním dortem, jehož výhodou je zase menší množství tuku, neboť dort neobsahuje krém. Jedná se o nadýchaný piškot s dvěma druhy šlehačky. Read the rest of this entry »