Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dneska mě tak napadlo, kolik asi váží těžká hlava ? :-) Někdy na člověka přijde zádumčivost a všechno mu přijde tak trochu nesmyslný. Ještě, že jsou přítomné děti a Eliška, sama  nazývajíc se „blondýnou“ :-)). Eliška si dneska měřila s naší šestiletou Jentl svaly a Eliška pravila, že má Jentl největší biceps na světě :-)), načež ta jí odpověděla, že nikoli, že největší biceps má přece Baryk. „Baryk? “ podivila se Eliška. „Já neznám žádnýho Baryka, vy znáte nějakýho Baryka? „Nó,  přece Baryk Masaryk. “ :-) Souvislost s Masarykem a Barykem dokážu ještě najít, ale souvislost mezi Barykem Masarykem a největším bicepsem na světě, ta už mi zcela uniká:-))). Ještě podotýkám, že je Jentl 6, aby to neházelo úplně špatné světlo na domácí školu :-)))

No a pak se Eliška zmínila o tom, že mají na chalupě v Krkonoších příliš malá okýnka a proč je nemají také velká? A pan domácí přišel s tím, že je to jednoduché, že byla malá okna, protože nebylo sklo.A my dvě blondýny tedy seděly u stolu a souzněně – „fakt??“. A pan domácí nám během záchvatu smíchu nesdělil, cože tam měli místo oken a nechal nás hádat. No, trvalo to,padlo pár rad,  ale daly jsme to nakonec !!! Tak co, že tam měli v těch malých starých chalupách, v těch jakooknech před tím,než tam měli sklo? :-))

No a ať to není jen hádanka, pojímám tenhle článek jako takový malý „chlub“, jak nám to hezky všechno roste a taky napsat, jak se daří tomuto našemu polo virtuálnímu projektu, totiž prodeji ze dvora, díky kterému  máme pravidelné dvě zákaznice, které si berou najednou v úterý a my  z toho máme radost, ale teď už začínají dorůstat květáky a pomalu se chystají i kedlubny a tak doufám, že si třeba koupí ještě někdo něco.

Eliška mi navíc přinesla svou kosu a srp, které teď nepoužívá, protože se moje rozbily a vyprávěla nám, že když kosu vozívala na rameni, vracejíce se z práce v lese, často se s ní dávali lidé do řeči a říkali jí, že vypadá jako „Stárkovská“.  Prý proto, že tam byl kdysi kat a když zemřel, vzala to za něj jeho žena. Katyně nebo Katka? .-)

16 Odpovědi to “Hádanka”

  • orija:

    a já jsem slyšela, že se tam dávaly roztáhnutý žaludky.Nicméně ty střeva taky nejsou od věci.

  • kamarytka:

    Tak si tak pročítám komentáře a móóóóc mě toho napadá, tak že absolutně nevím co měli místo oken je číslo jedna, pak vidím děti a fermež a papír :))))), vidím taky tvoje okna….:)))) a hlavně vidím namalované šablonky na zdi absolutně všude…. a mezitím namalovaný Baryk Masaryk… no a to že do většího nejdete… tomu moc nevěřím, protože rok od roku je to větší a propracovanější a dokonalejší…hmmm trochu pochlebováníé starší sestřičce není na škodu!!!!!! Záhony jsou krásný sedím tu tiše po tom co jsem zalila mé tři záhonky metr na metr a tiše závidím i obdivuji…..

  • Toto dětem radši nečíst, aby se zbytečně nenažhavily. ;-)) Kdybyste náhodou krom té fermeže měli i olejové barvy, tak ten napuštěný papír můžete malovat a výsledek pak zavěsit do okna. Vypadá to krásně, jako taková zašlejší lehce očouzená vitráž.

  • Veska:

    u nás to byly střívka,ještě si pamatuju ze starého stavení když jsme bourali doškovicu a podlahy(udusaná hlína) se natíraly rozředěnými kravěncama jako úklid a desinfekce

  • U nás to vypadalo následovně- no, kámen to nebude.úúúúú… tak plech….pan domácí-grrrrrrrrrr- propouští to světlo- tak děravej plech……..:-)

  • Pěkná hádanka. :-) Jsem tu se svými tipy. Záleží na tom, v jak vzdálené době se pohybujeme a k jak bohatým vrstvám jdeme na návštěvu. Základní varianta – neměli nic než otvor, na léto otevíraný a na zimu utemovaný mechem s koudelí a přibouchnutý okenicemi. Pokrok (časový i na společenském žebříčku) – ta střívka, nebo fermežovaný či maštěný pergamen. Ještě později, když byl u nás k dostání papír, tak ten (opět natřený fermeží).
    Pak jsou ještě vzácné výjimky, kde byla po ruce slída.

    Tak si období před sklem momentálně neodborně představuji. :-)))

    • Tak to je asi tak neodborný, jako když jsem včera prohlásila, že ta bábovka je hodně nepovedená. Asi po pěti minutách, co zmizela mi bylo řečeno, že byla fakt nepovedená :-)))
      Jasný, je to tak. Trápil nás na papíru a pergamenu a vůbec nemám odvahu tu tlumočit naše názory. A ta střívka- byla to spíš měchuřina- bachor a měchýř, střívka asi jsou neprakticky úzká :-),ale asi i střívka. Doma mám teď po stole několik namaštěných papírů a i oken od dětí :-))

      • No, asi se nikdo z hádajících neučil na malíře, jako já. :-D V prváku jsme před tím vyšším prošli i malířinou pokojů. Díky tomu fermežovaný papír důvěrně znám. ;-))) Dělají se z něj šablonky na všechno možné od písma po ornamenty, prostě všechno, co se má skvít na zdi.

        Si předtavuju kolik jste museli užít srandy s tím mastným papírem. :-) Mě to tehdy taky celkem bavilo, papír napuštěný fermeží voněl a jakoby zázračně se proměnil do průsvitna a zpevnil se. Byl pak podobný trochu plastu tou strukturou.

        • Myosotis díky. Tak jsem to četla nahlas, jako vše a děti mě pověřili dotazem, jak prý na tom papíře udělat olejem chtěnou malbu, třeba kytku- že se jim to vše slije a rozteče. Fermež máme taky, ale źatím jsme jim jí nedali :-)) díky moc za radu
          ps. a ještě moc prosím jak se dělá prý ta šablonka na zeď :-)) díky a proč právě z fermežovaného papíru

          • Vytvořit olejem na klasický papír malůvku, která si zachová okraje, je nemožné. Protože je jako podklad příliš savý. Podobně nejde pro malbu samotným olejem nebo olejovými barvami použít ani dřevo nebo plátno tak, jak je.

            Aby bylo možné malovat, klíčová je tedy úprava savosti podkladu. Dělá se to tak, že se papír naklíží, na dřevě či plátně se vytvoří podle předpisu středověkých malířů klihokřídový podklad, nebo se oboje může natřít šepsem klasickým či akrylátovým. Na příliš savý podklad prostě dělat nejde, dobře to vaše děti pochopily. :-)))
            Olej se rozuteče a zapije do sebe. Pokud to jsou olejové barvy, v místě tahu zůstane jen barevný pigment, olejové pojidlo uteče a vytvoří kolem tahu škaredý flek. Po čase pigment z obrazu opadá, protože ho tam nemá co držet.

            Tady je odkaz na příklad, co dokázali se šablonou ve středověku. Překrásná skříň z Českého dubu. http://tinyurl.com/5vkljc2
            (Oni tehdy používali upravený pergamen.)

            Jak se dělá šablona:
            Čtvrtku vyšší gramáže napustíme fermeží (Z obou stran jí řádně natřeme až zprůsvitní a dostane žlutavý nádech.) V jenom z rohů prorazíme dírku za kterou na čtvrtku upevníme háček. Čtvrtky věšíme za sebou na prádelní šňůru a necháme je schnout + případný přebytek fermeže okapat. Schnutí chvíli trvá – my jsme je nechávali týden.
            Pak přichází na řadu vyřezání našeho vzoru. Pokud jde o vzor opakovací, uděláme si v rozích v místě styku vzoru značky (malá kolečka). Vyřežeme vzor. (Ten musí mít svá specifika: počítat s tím, že každý prvek vzoru musí být ke zbytku vázaný papírovou spojnicí. Nejde dělat např. soustředné kruhy.)
            Šablonu máme, začneme jí používat. :-) Namícháme barvu tak hustou, aby se nám s ní dobře pracovalo. Smočíme v ní štětec tupáček a zatímco jednou do jedné ruky dostáváme křeč od držení šablony na svém místě, druhou tupujeme (= poťukáváme štětcem přes šablonu kolmo na podklad).
            Příklad jedné ošklivé plastové šablony v akci ;-) http://tinyurl.com/654ny7w
            Šablonu přikládáme znovu a znovu za sebou. Pak začistíme chyby, kde to podteklo šablonu apod. A zamalujeme značky pro správné přiložení šablony a také spojnice vzoru, které byly jen pomocné (aby šablonu vůbec šlo vyřezat) a do ornamentu se nám nehodí.

            Jo, a proč ten papír fermežovat? :-) Kvůli odolnosti. Protože používáme většinou barvy ředěné vodou a ty by obyčejný papír brzy rozmáčely na cucky. Po natření je nenasákavý.

            Je zajímavé jak často se šablony kdysi používaly. Dílna Mistra Teodorika práci s nimi ovládala (např. na rouchu sv. Víta z kaple na Karlštejně), na stěnách chrámů taky často najdeme vzory provedené s jejich pomocí.

  • filap:

    Teda…to jsou plantáže :) Tam by se řádění Puntika i docela ztratilo :D Je to v takovém objemu ještě zábava?

    • No :-))), celkem ještě jo. Hlavně, když z toho člověk vaří a nemusí vůbec odejít z chalupy na nákup. Je to prima. Do většího ale nejdem :-)

  • halka:

    Měli tam v rámech napnutá prasečí střívka.. Tohle vždycky tvrdil tatí :-)

    • Halko, super, jsou dvě výplně, tahle je těsně, ale fakt těsně vedle tý první, vlastně by se dala skoro uznat :-)), ale pan domácí nás trápil na tý druhý, takže hádanka ještě trvá :-))

Přidejte komentář