Máme mezinárodní týden- irskou sestřenici, která má syna, co má tatínka Francouze, maminku Češku, žije v Irsku a přestože mu jsou dva roky, mluví třemi jazyky. Ovšem- přichází pointa příběhu – má novou sestru a to bude teprve zajímavé sledovat tento příběh dál, jak se vyvrbí. Jak se tihle dva noví dohovoří. :-). Do toho dva kluci francouzský, jeden typický malý černý Francouz z Bordeaux, druhý taky Francouz z Bordeaux, jehož matka je ovšem Němka z Brunšvicka, jmenuje se Gerda a tatínek se jmenuje Didier. Jako kdyby se jeden Francouz jednou rozhodl, že si najde typickou Němku a Němka, že si najde Francouze jak se patří. No a do toho Eliška navrátivší se z Rumunska a kudy chodící, tudy tvrdící, že nejlepší na světě jsou Rumuni.
A dnes slíbený další recept na konzervaci zelených, žlutých a vůbec prostě fazolek. To je recept pro líný, nebo pro ty, co nechtějí zavařovat, nebo chtějí uchovat v zelenině co nejvíce všeho, co v ní stále je.
Je to více než prosté – fazolky se prostě otrhají, okrájí se jim konce, omyjí se a vloží se na 6 minut do vroucí vody. To je z toho důvodu, aby během sušení nezčernaly. Pokud byste chtěli být kujóni, vyzrát na to a tuto operaci přeskočit s tím, že třeba dvě usušíte a nezčernají, vězte, že pokud to neuděláte a nezčernají, je veliká pravděpodobnost, že zčernají až během skladování.
Po omočení horkou vodou tedy zcedit a dát na síta nad kamna usušit. Zda krájené či celé, to už je na každém, jak mu libo. Po usušení uschovat na použití v zimě. Buď předem namočené přes noc a následně připravované normálně jako čerstvé, nebo rovnou vhozené do polévky. A pak ještě jeden zajímavý recept, co s těmito chutnými usušenými lusky, ale to až příště :-)
A jak uchováváte fazolky vy? Lehce a líně? á v papírovém pytlíku nahoře na polici, kde je teplo.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak potom sušenou zeleninu skladujete. Já mám teď ve velkém nasušené cukety. Ale nějak nevím zda je lepší sušenou zeleninu skladovat ve skle (nezačnou se zapařovat?) nebo v papírovém či látkovém sáčku. A to se zase bojím aby nenasály vlhkost zvenku (bydlíme v trochu vlhčím domku). Neprozradila by jste, jak skladujete vy?
Dobry den, chtela jsem se optat na ta rajcata. Susite je proste jednoduse na tech sitech nad kamnama? Nebo je potreba dat je sem tam to trouby? Nekape z nich stava? A jak moc musi uschnout? To je otazka, ze? :) :) :) Musi byt jako troud :) nebo ne? Dekuji.
Tak to sušení rajčat by mě taky zajímalo… A jak je to s nakládáním do oleje těch usušených?
Heřmo, Banditko- článek je tam, problém je, že je sušení tak jednoduché, že v něm není ani nic světoborného – jen usušená rajčata :-))
Teda lusky jsem nikdy nesušila ,ty mě docela hodně lákají ale letos už nemám sem je stačila docela pojíst a něco zavařila ,ale teď vím že se dají i sušit …
Sem vloni sušila bedle,protože se nedaly sníst a bylo mi jich líto vyhodit tak na větší kusy sem je dala usušit … a používám je proto rozdrcené jako zvláštní koření ,mají usušené takovou zvláštní kořeněnou chuť …
Milá Kláro, už nějakou dobu se chystám Vám napsat a poděkovat za tyhle skvělé stránky, na které jsem náhodou narazila při hledání receptu na sýr. Už jsem vyzkoušela spoustu skvělých receptů z Vašich stránek a těším se na každý nový článek i recept, který napíšete.
Já mám fazolek na zahrádce hodně a vařím z nich po celé léto a na zimu je uchovávám v mrazáku, zavařené a ty, které už dozrají a mají nitě, tak ty usuším a vyloupu z nich fazole.
Jen se chci zeptat na ty rajčata, co sušíte, těch mám totiž na zahradě taky hrozně moc. To jen nakrájíte a sušíte takhle na síťce? A musí být v temnu při sušení, jako bylinky nebo je to jedno? Díky. Anna
Milá Anno, díky. Sušená rajčata jsou napsaná, v temnu se sušit nemusí, mohou se sušit na rozdíl od bylin i na slunci. HOdně zdaru a hezký večer :-)
Kdybych mela fazolky, tak bych je jednodusse a line hodila na mrazak. Ale tato varianta konzervace u vas neprichazi v uvahu. Ovsem ususit je, to by me nenapadlo.
teda Klárko, to je zase bonba, jak říká můj vnuk…zakládám si nový, kruhový záhon, už vím, co budu příští rok pěstovat v jeho středu, teď už jenom musím vymyslet konstrukci, i když vy asi máte fazole keříčkové? a ta rajčata, to jsou ta polská? moc pěkné všechno, i to počtení, děti zmáknou všechno, nasají jako houba a pak nestačíme zírat, co z nich padá :-)
Jari, přesně tak, nakládám a zavařuji keříčkové fazole. Ta rajčata už jsou moje, je jich plný skleník a dva fóliáky, tak na zimu, na naložení do oleje s bylinkami, no to bude parádnická zima :-))