Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dýně, dýně, dýně – dnes opět dýně papriková. Je to v Čechách celkem málo používaný druh, ale to přijde. Bezesporu, protože papriková dýně není až tak veliká, většinou jako dvě až tři dlaně vedle sebe, ale má zcela a to naprosto odlišnou dužninu než dýně jiné. Stejně jako je dýně špagetová špagetová :-), Hokaido jemně moučná, Gigant pak celkem vodnatý a je z něj dost vody, tato dýně chutná po upečení velmi podobně a má velmi velmi podobnou strukturu jako pečená brambora. Je jinak moučná než hokaido, opravdu bramborově a přidat na pečenou bramboru lžičku cukru – máte hotovou paprikovou dýni :-)

 

Dnešní jídlo je velmi rychlé a obávám se, že z jiné dýně bude zcela jiné, právě kvůli výše napsanému. Je to jídlo rychlé a celkem variabilní. Surovin není potřeba mnoho : na jeden vyšší plech cca 3 paprikové dýně – je nutné počítat na jednu porci pro dospělého člověka asi s půlkou dýně. Do každé půlky vrchovatá lžička másla. Dále je potřeba trochu slunečnicového a olivového oleje, paprika, pepř, nastrouhaný sýr a na každou půlku jedno rajče. Do každé půlky přidávám také trochu koření sumac.

Příprava více než jednoduchá – dýně se umyje, rozkrojí, odlomí stopka. Vydlabe se velmi malé množství semínek. Dýni potřu olivovým olejem, posypu sladkou paprikou a přidám sumac. Opepřím, vložím do každé půlky máslo a dám péci – peču na plechu jemně politým slunečnicovým olejem.Zhruba na 180-200*C.

Po zhruba půl hodině, kdy už je dýně hezky pečená a měkká – vkládám do každé dýně nakrájené rajče na kostičky a posypávám sýrem – pak už jen nechat chvilku zapéci.

Jako příloha jen vařený brambor a domácí majonéza.

Jako douška  – milá Luďko, semínka sbírám, myslím na vás – zatím je suším !!.-)

13 Odpovědi to “Nejjednodušší dýně – pečená papriková”

  • Eriu:

    Já mám dobrou zkušenost s tím, když koupím dýni a pokud mi chutná, semínka schovám a usuším. U hokaida rozhodně lepší než s kupovanými semeny, která obtížně vzcházela a rostlinky byly dost nanicovaté.
    Jinak z doma vypěstovaných dýní se semínka sice dají vzít také, ale sprášila se nám hokaido s muškátovou – nicméně je pravda, že výsledek není vlastně vůbec špatný :) Akorát výsledkem je prostě takové muškaido :)

  • Jarka:

    Vážení
    dýně papriková – dýně žaludová acorn se dá objednat na http://WWW.dobrasemena.cz za poměrně slušnou cenu, nejdražší je poštovné.
    Velice slušná firma, už několik let od nich objednávám, pokud nastane nějaký problém, okamžitě ochotně řeší.

  • Sirael.s:

    Už jsem po několikáté letos dělala pečené dýně Hokaido se zeleninou….zkusila jsem ji neloupat a vůbec to nebylo na škodu….díky za inspiraci, kterou už přes rok čerpám od vás z kopce

  • bedinka:

    Dobrý den, Kláro, neměla by jste, prosím, na prodej pár semínek této paprikové dýně? Děkuji.

    • bedinko, je mi to moc líto, ale bohužel nemám ani pro sebe. Navíc, já tady už naslibovala někomu dýňová semínka, ale mám strach, že je mám sprášená, že je lepší si koupit jinde, jenže ta papriková moc nejsou no. Ale letos jsem je viděla, že někdo na permawebu psal, že je koupil. Možná se podívat tam.

  • vrbecka:

    Prosím a kde u nás lze koupit ta semena?

  • PeTra:

    Ahoj Klárko,
    můžu se také zeptat, kde sehnat semínka této paprikové dýně? Případně můžu od Tebe odkoupiti?
    Moc děkuju
    PeTra

  • Katka:

    Ahoj Klárka, dajú sa niekde zohnať semienka? A ešte otázka: ako dobre sú tieto tekvičky skladovateľné?

  • Tonda:

    Dobrý den, semínka asi nebudou od SEMA a jim podobných? Že by kontraband z júesej :-)?

    • Co na to napsat, abych nelhala? :-)))) Možná budou i nějaké navíc, zkusím klíčivost …. hezký večer

      • rettigova:

        Pravděpodobně se jedná o winter squash typu acorn – žalud.Netušila jsem,že mají tak odlišnou chuť. Na e-bayi jich je spousta,možná si ji ještě objednám. Semínka se objednávají z USA a Kanady apod. bez omezení,někdy i z Číny a někdy i s nulovým poštovným. U nás lze koupit Butternut,velkou voskově žlutou hrušku / mají plody za nekřesťanské peníze i v obchodech/ a Hokkaido taky. Na kompoty mám Lunga di Napoli,oranžová dužina se dá jíst i syrová, váží kolem 20 kg/jižně pod Brnem/ Do předloňska jsem znala jen dyně na semena a cuketu.Byla jsem vůůůl!

        • Michaela:

          Co děláte s Lunga di Napoli? Na můj vkus je příliš vodnatá a velká :-) Plody 10-15 kg mrazová kotlina v Brně. Ještě tu mám tři a nechce se mi je ani rozřezávat. Můj osobní favorit je ze zimních dýní momentálně Crown Prince, pro někoho možná moc sladká, ale jsem z ní nadšená. Z letních Summer Crockneck – použití jak okurky.
          Ta papriková dýně je pravděpodobně dýně žaludová – Acorn, odrůda Acorn Mesa Queen. Měla jsem jiný Acorn – Table King a ten chutnal úplně po kukuřici.

Přidejte komentář