Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

V prosinci jsme si objednali kuřátka, ta nedorazila, takže nám Maruška půjčila dvě kvočny a my si tedy odchovali svých dvacet kuřat. Jenže pán ze Znojma z líhně se ozval, že už to má !!! a dorazil předevčírem. A tak máme ještě i ta objednaná a počet kuřat se najednou zvýšil na 50! Jedna kvočna vodí svých devět, jedna na druhé straně baráku 11 a nových 30 araukan a maransek obývá skleník, kde mají bedýnku otočenou dnem vzhůru a v ní jogurtovač. Zatím prospívají dobře. Baští jemně našrotovanou pšenici, kukuřici a spousty tvarohu. Rajčata a papriky nebaští – naštěstí. Začínáme pomalu rozhazovat informace o tom, že bude přehršel kohoutů, pěkných kohoutů – araukan se zelenými vejci bez cholesterolu – a pozor – gen. informace ohledně barvy vajec jde za kohoutem, tudíž kdo si vezme od nás kohouta a spojí ho se svou slepicí, jejich kuře bude snášet zelená vejce. Nebo maransky – čokoládově hnědá vejce a slepičku ošklivou jak noc, ale po všech ostatních stránkách úžasnou. Nebo zdrobnělou wyandotku – slepici, která úžasně sedí na vejcích. Nebo vlašáka – krásného kohouta. Preferujeme objednávky do chovu před koupí na šunku třeba :), prodáme je živé a vychované :)) zn. cena příznivá  dohodou, nejlépe výměnou za něco, co není kuře. To jen předběžná informace, aby měl každý čas si rozmyslet, že nutně potřebuje kohouta :). Až přijde čas – cca tři měsíce, vložíme katalogové foto samotných kusů. :)

Minulé sušenky byly pravda trochu tučnější. Tyto jsou o něco méně tučné :). Chybí v nich máslo, naopak jsou v nich dva druhy oleje, čímž se malinko zlepšuje poměr živočišných a rostlinných tuků. Je na ně třeba : 420 g mouky celozrnné pšeničné, 300 g kvalitního tvrdého sýra, 50 g slunečnicový olej, 5 lžic olivový olej, sůl, 80 g naturamyl, 150 ml mléka, 2 vejce , 1 vejce na potření a kmín a sýr na posypání

Vše se smíchá, řádně uhněte a rozválí. Novým krásným rádýlkem, co mi koupil pan domácí se rozřeže na požadované tvary a vloží na plech, kde se potřou čtverečky rozkvedlaným vejcem a posypou buď kmínem nebo strouhaným sýrem. Pečeme při 180°C.

 

5 Odpovědi to “Sýrové sušenky méně tučné”

  • Anna:

    Nám tedy slepice vyseděla neuvěřitelné jedno kuře:o) A teď s ním pyšně chodí po dvoře a vyjíždí na psa i kocoura, jakmile se jen přiblíží. A s těmi recepty na cuketu… nemáte někdo recept na cuketu zavařenou ale né na sladkokyselo ani kyselo… prostě jí zavařit tak, aby se dala použít v zimně na špagety, pizzu a běžných zeleninových jídel? Mám jich letos taky spoustu a už mám něco zavařeno s rajským protlakem, další várku cuket jdu sušit, ale ještě bych zkusila i něco jinýho.

  • hanaka:

    50 kuřat, tak to je slušný, to budete mít opravdu živo :-) Sušenky vypadají opět lákavě, u nás teda ty máslové opravdu zabodovaly, dělala jsem je teď s obzvlášť uleželým sýrem a kmínem, lahoda. Ale sýr dochází, neodolal náporu návštěv a tak se asi vrhnu na tyto úsporné. Rádýlko je krásné, taky jsem si právě kvůli sušenkám jedno koupila, ale tekhle pěkné teda neměli :-)

  • Zdravím na kopec, mám prosbu, určitě máte nějaký naprosto dokonalý recept na cuketové čatní či něco podobného. Potkala mě letos nadúroda cuket a jsem holka hospodárná, tak je mi líto je vyhazovat. Třeba mají i ostatní takový problém a rádi přivítají Váš nápad. Děkuji předem. Jana

    • Iva:

      cuketové řezy. Cukety oloupat nakrájet na větší kostky, nebo podlouhlé kousky(asi jako okurka nakladačka na čtvrtky), naskládat do sklenic a zavařovat jako okurky na kyselo.Jsou lahodné,lepší spotřebovat cca do půl roku.

    • Moc zdravím – už mě to taky čeká, takže hned jak budu zpracovávat, vložím recepta. Zatím tady stránka jen pro cuketu – je to nahoře na liště – vegerecepty, zeleniny, jednotlivé druhy zeleniny – https://conovehonakopci.cz/?page_id=3668 a jinak zavařuji jako okurky, jako matesy, jako lečo a zpracovávám a zpracovávám na jídlo. Dělala jsem kdysi i něco jako hořčici nebo čátný, ale tím, že nejíme maso a na tousty je spoustu jiných věcí, moc se to neujalo. Letos určitě zkusím něco nového a napíšu.

Přidejte komentář