Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak jsem se dostala k první fázi reportu ručního lisu na olej. Vegetariáni zbystřete, vegani – zbystřete více, milovníci arašídového másla jakbysmet! A nejen jeho, ale také všech ostatních past, které se dají udělat z ořechů, slunčnice, sezamu.

Ruční lis na olej je záležitost pro gurmány, rozhodně to není lis na to, aby si člověk koupil desetikilový pytel slunečnice a jal se lisovat, aby měl do nádrže praktického zahradního traktůrku nebo do motorovky. Je to lis na to, aby si člověk udělal svou sklenici dobrého, velmi aromatického oleje. Není to zase taková legrace vychytat všehny suroviny, vychytat, jak mají být vlhké, jak suché, jak má být lis teplý, jak studený….. ale pasty….

to je jiná …. pasty jdou celkem samy, mohou je lisovat děti, není to věc fyzicky náročná, vzhledem k výše napsanému, ani psychicky a tak první report od lisu je právě o burákovém máslu a o pastě z ostatních ořechů. Buráky jdou jednoznačně nejlépe. Vlašské ořechy o něco málo hůře, ale stále si je mohou děti  natočit na namázání rohlíku. Stejně tak je to s neloupanými mandlemi. Loupaným bych se v souvislosti s marcipánem a lisem ráda věnovala samostatně. No a sezam a tedy sezamová pasta, na rozdíl od oleje, kde lze udělat sezamový olej nejjednodušeji, je  už o něco fyzicky náročnější. Zatímco burákové máslo netrvá příliš dlouho, sezamová pasta je trochu náročná i na čas. Trvá déle.

Na rozdíl od oleje, pasty se na ručním lisu dělají tak, že se nepoužívá lisování za tepla. Nepoužívá se zapálená lampička, která má zahřívat lis. Všechny možné šrouby, které se při lisování oleje různě povolují, v souvislosti s tím, jaké semeno zrovna lisujeme, jsou zcela utažené, skutečně zcela. Vpředu je třeba mít pro jistotu jednu sklenici, která zachytává případný olej, jenž zpředu vykape.

Pod lis je vhodné vložit přesnídávkovou skleničku, která je svou velikostí i tvarem ideální pro zachytávání ořechové pasty. A to je vše, co je třeba jako technický manuál. Pak už stačí jen točit a točit a točit.

Výhodou je ovšem ekonomická stránka věci, kdy jsou semena a ořechy spotřebovány komplet. Beze zbytku.

Já osobně jsem z burákového másla a ořechových past – potažmo z lisu na olej nadšená. Pan domácí je trochu, výrazně opatnější a nazývá lis ideální hračkou pro mě a pro děti :-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=cHD0sOXKB_g&feature=youtu.be

18 Odpovědi to “Burákové máslo a lis na olej poprvé”

  • simona:

    Ahoj, kde sa da kupit taky lis? Chcem ho! :-)

  • Jak se má lis? Bude mít článek nějaké pokračování, nebo mi uniklo? Znovu mě totiž video nalákalo k dumání nad nákupy…
    Jinak doufám, že se máte dobře a ještě pořád je snesitelně – a ještě nesněží. Protože jak jednou začne…:)

    • Zdravím farfallo, hehe, článek nebude :). Pokud nám něco zcela nesedne, je zbytečné psát negativní recenzi, protože někomu jinému to třeba sedne. Lis byl skvělej. Ale pro gurmána, bez ironie. Ne pro praktické použití v šestičlenné rodině. Udělá skvěle např. olej z ořechů – rychle a dobře. Jenže my nemáme ořechovej sad. Udělá dobře olej ze sezamu. Dělá dobře burákový máslo a pasty – třeba marcipán je z něj fakt o třídu kvalitnější než z mixéru, ale my jsme líní a trvá to dlouho. Udělat burákové máslo – skleničku – je otázka tak půl hodiny. Je to fakt o tom, je nás málo, uděláme si chu´tovku a deci kvalitního olele na saláty – na to je to perfektní. Udělat si dva litry oleje ze slunečnice – to bylo nad naše síly. Když tě něco napadne, že by ses chtěla zeptat, ptej se.

      • Zatím jsme dělali jen řepkový olej, ale zato hodně. Četla jsem, že se nepřepaluje při smažení, ale používám ho jen na studeno, přepaluje se děsně. Možná by potřeboval nějak upravit, ale nevím jak.
        Lis máme na elektriku, původně chtěl můj muž dělat sám pro sebe eko-naftu, že to smíchal s nejlevnějším alkoholem slivovicí, ale moc to neesterifikovalo tak to opět spotřebováváme každé zvlášť.
        Co se ta tom dá ještě prolisovat? Slunečnice musí být loupaná? A co kukuřice? Dělali jsme ještě z kupovaného sezamu, to šlo pěkně. Díky za odpověď a zdravím všechy na kopci Jitka

    • 3 cm stabilně a všude !!! chceme jaro:)

  • Libor:

    A co styk s kovem? Vadí nevadí?

  • Lucie T.:

    Klaro, uvazuji o koupi lisu a chtela jsem se zeptat, kolik je potreba vahove semen (napr. sezamovych) na vyrobu litru oleje. Diky, Lucka

  • fabi:

    Velice děkuji za náramné stránky, které jsou plné úžasných nápadů….o lisu jsem uvažovala již déle…zajímalo by mne, zda jsou tyto ořechové pasty jemné, či jsou trochu zrnité?….a když jste zkoušela dělat olej, na jakou teplotu se při výrobě asi tak zahřeje….velice děkuji!!!

    • Já děkuji za milý komnetář. Ta pasta je jemná. Olej zahřívám, ale zatím jsem nezměřila jeho teplotu při výstupu. Změřím a napíšu :-)

  • hanaka:

    A ještě jsem se chtěla zeptat, na těch stránkách, kde prodávají lis mají i ploskořez na obdělávní půdy. Nezkoušela jsi? Vypadá to geniálně jednoduše, tak se na to chystám…

  • hanaka:

    Teda! Taky mě nenapadlo, že půjdou dělat pasty, to musí být mňamka. Asi to dá práci vychytat, ale jako zpestření pro rodinu mně to přijde jednoznačně výborný. Jsem ještě zvědavá, jak je to s olejem. Budu se těšit na další report!

  • Sirael.s:

    Ahoj Kláro,

    strašně moc jsem se těšila na reporty o olejovém lisu. To, že by se dali udělat takovéhle pasty mě vůbec nenapadlo (takže se těším dál na popis získávání olejů a třeba i informace o výnosnosti oleje z různých druhů ořechů a semen a fotky různých olejů) a inspirovalo mě to….myslíš, že by šel sezam prohnat přes mlýnek na mák?? Ničím jiným bohužel nedisponuji. Hezký sklonek podzimu a hodně sil na další články, které ve Vašem podání jsou tak krásně snové – a myslím, že zvláště ty předvánoční, ať už kuchyňské nebo hospodářské, budou jak z pohádky.

    PS – vím, že je to občas pekelná dřina

Přidejte komentář