Další snídaně a další pomazánka. Je to falešná rybičková a taky hlavně a především dýňová. Určitě je však dobré volit druh dýně, protože ne každá dýně je vhodná. Lépe je volit dýni s tuhou, nemoučnou a světlejší dužninou. U nás to vyhrává Kabocha.
Pomazánka je velmi jednoduchá, stačí okrojit od kůry dýni a nakrájet jí do misky – 150 g, přidat 50 g slunečnicových semínek, 20 g semínek sezamu, jeden stroužek česneku, trochu soli, trochu citronové šťávy a jeden list sušené řasy nori – je to přesně 3,7 g.
Následující úprava už je velmi jednoduchá, vše se rozmixuje a namaže a chleba. Pokud někomu nestačí rybí aroma z jedné řasy, lze přidat ještě trochu, ovšem i s řasou s její denní dávkou opatrně.
A právě dnes mi to nedá a zkusím napsat něco o složení potravin. Tato pomazánka je velmi dobrá. Pokud jí člověk nabídne přímo na nakrájeném rohlíku, toastu, případně ozdobí ještě bylinkou, rajčetem, kouskem citronu, ten, kdo ochutná, nebude mít pravděpodobně vůbec problém hotovou jednohubku sníst a dát si další. Ale pokud vaříme čistě rostlinné jídlo častěji, případně ho častěji nabíhzíme, přijde dříve či později moment, kdy se zamyslíme, jak je to s nutriční hodnotou, zda stačí bílkoviny, atd. atd.
A zrovna tato pomazánka, čítající málo surovin a tudíž nedávající mi takovou práci to spočítat, je velmi dobrý příklad, jak se občas zbavit nějakých předsudků.
Tak tedy máme tady naší falešnou rybičkovou pomazánku, které pokud použijeme 100 g, dostaneme se k tomu, že sníme
895 KJ 13 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků — 31,8 Kč za celý recept
bílkoviny i tuky jsou pouze v rostlinné formě.
A s čím porovnat? Volím další tři varianty. První je klasická rybičková z olejovek, bez přidání majonézy. Množství stejné 220 g olejovek, 10 g česneku, citronová šťáva a sůl. Vzniká stejné množství pomazánky, tedy cca 233 g a při konzumaci 100 g sníme
1383 KJ 21 g bílkovin 1 g sacharidů a 26 g tuků—-34,8 Kč za celý recept
Pokud nahradíme dýni a řasu tuňákem, použijeme stejné možství semínek jako u naší dýňové pomazánky a vynecháme olej, sníme ve 100 g
1172KJ 30 g bílkovin 6 g sacharidů a 16 g tuků —60,8 Kč za celý recept
Následuje použití tuňáka v oleji – majonéza žádná, česnek a citronová šťáva, získáme ze 100 g
937KJ 20 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků—- 79 Kč za celý recept
A jako poslední je tuňák ve vlastní šťávě, citron, česnek, citronová šťáva, sůl a 40 g majonézy
1297KJ 19 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků —– 45 Kč za celý recept
Výsledek je takový, že bílkovin je samozřejmě ve veganské stravě méně, ale rozhodě to není vůbec katastrofa, pokud se jídlo správně nakombinuje. A jak je to s cenou nahrazení živočišných produktů rostlinnými a jejich občasné použití v kuchyni? Zruiuje nás to? „Čistě rostlinná strava je velmi drahá – velmi častá námitka.“ Tak jsem si řekla, že to zkusím spočítat. Pomíjím vlastní zeleninu a beru ceny zeleniny koupené. Cena je vždy za výpočtem.
Ahoj, kde kupuješ tu zelenou dýni? Inak pomazánka vypadá skvěle.
Na záhoně :-))
můžu se zeptat – ta dýně syrová nebo uvařená? Děkuji
syrová
Hokkaido by asi použít nešla, že?
no, pomazánka z ní určitě jde, ale bude něco úplně jiného.
Zdravím na kopec a mám prosbu, bylo by možné někdy (až bude čas:-)) napsat něco o jednotlivých druzích dýně, na co je která vhodná, jestli vyroste všude, atd.? Naprosto se v nich ztrácím. Rozlišuji akorát hokkaido a velkou oranžovou na kompot.
Určitě, mám to rozepsaný, ale deklarace koní a takový blázniviny byly bohužel důležitější, zítra nebo pozítří.
a když jsme u toho veganství, nezkoušela jste Kláro udělat rostlinné máslo? Pokoušel jsem se o to, tuhost už mám vychytanou, ale struktura a chuť vázne. Dost vázne:-).
Nezkoušela, ale napište svoje tuhostí vyzkoušené :-). Těším se.
nestíham veľmi písať, ale stíham sa inšpirovať, ďakujem :-)
Klárko, stále jsem chtěla reagovat, ale pak si vždy řekla, nech to být…. myslím, že jsem člověk mimoň, mimo svět, mimo čas, mimo vše. Ale velice děkuji, že jsi ochotná, své pohnutky a výplody i vaše výpěstky presentovat. děkuji, že mi tu veřejně ukazuješ , že nejsem sama, kdo to vidí trochu jinak… kéž to tak vidí a prohlédne čím dál více lidiček. Vždyť je to tak „jednoduché“. Díky a přeji vám všem mnoho štěstí a lásky. Simona.
Tak dneska jsme to zkusil a rodince chutnalo.
Genialne, dakujem za inspiraciu. V poslednom case mi robis radost Klarka veganskymi receptikmi.