Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Někdy člověk fakt spěchá. Nechce žádný instatní blafy, ale musí dodělat různý věci, které nepočkají. Například pošťačky. Ty nepočkají. Jezdí k nám k silnici, což je dva km od chalupy a vždy napíší zprávu, že vezou balík. Ale chtěla jsem se proběhnout a tak jsem tam naběhala 12 kilometrů kolem schránky, než nepřijely. Naše milá poštovní doručovatelka je na horách, zpráva nepřišla, mě bolely nožičky a ponorný mixér, naše spotřební zboží, leží na poště.  A tak jsem se vrátila,  musela udělat tu majolku ručně a taky nějaký oběd a to rychle, protože nečekaných 12 kilometrů vezme trochu víc času, než ke schránce a zpátky. ( Ve čtyři pak zapípal telefon a na něm zpráva “  Bohužel se nepodařilo váš balík doručit, leží na poště tam a tam….Takové zprávy miluju.) A tak přišla na řadu superrychlá kaše. A bez mléka, protože holky se otelí až za měsíc a půl.  Ovšem je to recept pro mlýnkaře. Ten kdo ho nemá – tedy mlýnek na obilí, musí si dát času více na rozvaření rýže.

Pro mlýnkaře je to velmi jednoduché. Stačí namlít najemno jasmínovou rýži – 220 g, přelít 1450 ml horké vody, přidat špetku soli, 150 g moučkového cukru a za stálého míchání !!! – to je nezbytné, jinak se naprosto zacuckuje, rýži rozvařit. To celé trvá asi 3 minuty. Pak se přidá 100 g z dvěstěgramové čokolády na vaření z Lidlu. Trvám na této. (Tedy může samozřejmě být i nějaká lepší :) Má velmi dobré složení, žádný rostlinný tuk kromě kakaového másla a žádné mléko ani smetanu či máslo. 

A pak už jen domícháme, ozdobíme zavařenými vypeckovanými švestkami, lze malinko poprášit cukrem a neveganským spolustolovníkům přidat doprostřed oříšek másla.

Kaši snědli všichni, včetně pana domácího.

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

8 komentářů to “Superrychlá kaše”

  • avatar Kolemjdouci:

    Rýžovou kaši dělám pravidelně, hlavně ráno na snídani (by se měly jíst kaše a polévky). Pro ty, co mají mlýnek s umělými či skutečnými kameny to je způsob, jak kameny bezpracně očistit. Rýži na jemno mele mlýnek jedna báseň. Pro odlehčení přidávám tekutinu 1:1 až 1:4 (mléko:voda) a trochu kvalitního rostlinného oleje (místo másla, gurmáni prominou). Na talíři ozdobím strouhanou čokoládou nebo kakaem. Cukr nedávám, jen počkám chvíli, až kaše maličko ochladne a sladím medem. Pokud hned nesníte, rýžová kaše má tendenci časem řídnout! Ale i řídká nám moc chutná, nemáme rádi takové ty „kyty“ :-)) Ještě opakuji, míchat, míchat, míchat, aby byla bez hrudek a do hladka. Občas pro obměnu hned na začátku přihodím hrst namočených ovesných vloček.

  • avatar malina62:

    A hned jsem nelenila a k večeři si kaši uvařila (jen s mlékem místo vody) a mňaaaaaam. Prodělila jsem recept šesti a zdála se mi dost sladká a tak příště uberu cukru, ale jinak skvělá!!!!

  • avatar malina62:

    @Petr: Teď jsme s manželem vyzkoušeli mlet rýži na mlýnku na mák. Stylem od nejhrubšího k jemnějšímu a šlo to na 4x. Teda pro 6-ti člennou rodinu bych to nemlela, ale tak trochu, to šlo.

  • avatar Petr:

    Nedalo mi to a zkusil jsem to kafemlýnkem, malým bakelytovám Trampem a pro jednu dospělou porci k nacpání k prasknutí mi stačilo umlýt dvě násypky. Jde to ztuha, ale šlo to. Kašička moc dobrá, díky. Petr

  • avatar Petr:

    Klárko,
    líbí se mi myšlenka mletí rýže, jsme rýžová rodina a především mé pokolení přímé si i rád poroučí rýži samotnou. Kaši z ní vyrábím klasickým rozvařením, namlít ji ani nenapadlo. Prosím, dříve, než jste užili mlýnek na obilí, čím jste mleli? Nebo se nápad zrodil až při mletí obilí? Jediné co mne napadlo je mlýnek na kávu a ruční pohon, ale domnívám se, že je rýže na kafemlýnek tuze tvrdá a paže mlynáře tuze vyměklá :o)
    S pozdravem Petr

    • avatar Efrozina:

      Mám mlýnek na kávu Catler. Na čištění jsou zapotřebí tablety. Ja používám rýži. Mlýnek vyčistí a rýži vonící po kávě použiji na kaši.

  • Tak jsem si dnes tuhle výtečnou kaši uvařila…jasmínovou rýži koupila…jen jsem přidala trochu mléka a více čokolády…:D…ještě mi zbylo do mističky na ráno(jako pudink)…díky za recept…

  • Tedy…na večer sem dát takovou delikatesu…:D
    Jasmínovou rýži nemám…jen basmati…každopádně vyzkouším…rychločokorýžokaše se stane jistě mým favoritem…díky za recept a hezký večer na kopec…Magda

Přidejte komentář