První příspěvek do letošní motivační stránky o marmeládách a džemech je tu. Je to Ikynčina „čokoláda ze švestek“. Postupně můžete všechny své recepty vidět na této sběrné stránce vašich marmelád a džemů.
……Posílám recept na švestkovou čokoládu! Je naprosto skvělá na prosté mlsání, na pečivo, do pudingů, letních pohárů, jako mazání do dortů a buchet…
2 kg švestek
1 kg cukru
2 vanilkové cukry
200 gr kakaa
rum (dle chuti, ale spíš jako lehký konzervant)
Švestky vypeckuju, pomelu, nebo rozsekám ponorným mixérem, sakumprásk všechno dám do velkého hrnce (kromě rumu) a vařím cca půl hodiny. Přidám rum a rozlévám do sklenic. Můžeme sterilizovat 20 minut, ale já to nedělám (jen sklenice na chvíli obrátím na hlavu) a vydrží.
Díky moc za první recept a jsem také hodně ráda za termín cca – můj oblíbený :)
Můj recept na švestky v čokoládě:
2kg švestek pomlet
2kg cukru
8dkg kakaa
8dkg másla
1lžíčka skořice
zalít rumem
Povařit švestky,přidat ostatní suroviny a povařit ještě 20 min.Nalejeme do skleniček,zakápnem rumem a horké
zavíčkujeme.
P.S. Já osobně rum nedávám
chutove bomba jednicka.Ale je to naky ridky.
šnutelu (švestková nutela) děláme taky a já jí úplně miluji v kombinaci s tvarohem :-)
Jen opatrně na kakao. Když jsem švestkovou čokoládu zkoušela poprvé, dávalo se kakao „dle chuti“, tak jsem přisypávala a přisypávala a pořád dobrý dobrý…. a najednou to bylo lepidlo :-D. Chuťově dobré, konzistencí útočná hmota :-).
Medovou určitě zkusím – i když tady mám zase já ten pocit „a není škoda ten skvělej med kazit kakaem?“
Tu medovou taky zkusím!!!
Jinak tahle čokoláda je myšlená spíš jako náhrada za všechny ty nutely atd a pro kakaofily jako jsem já do dortů, na puding a zmrzlinu… Celkem chápu, že když nejsou k sehnání povidla, uděláte si radši ty, ale v případě nadúrody švestek, jako tomu bylo loni – je člověk rád, že z toho může udělat víc než „jen“ povidla a kompot :-)
čokoládu ze švestek nedělám, za to dělám čokoládu z medu :-)) kvalitní domácí pastovaný med a kvalitní (zatím tedy nikoliv domácí ) kakao, naposledy to byla krabička koupená v jedné nejmenované drogistické síti, smíchám v poměru sklenice medu na cca krabičku už otevřenou, ze které se pekl perník. chuť je to naprosto neodolatelná. Je to rychlé a je toho hodně. čokoládám zdar!
Tak napred se mi ten recept libil, ale ted si rikam, proc pokazit perfektne debra povidla cokoladou? Asi se na to divam jinak… tady v Americe je more cokolady, ale povidla k mani nejsou.