Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Je tu sníh, všude bílo. Na kopci těží 8 hektarů lesa, takže všude kolem harvestory – výhodu to má. Jedou na dvě směny, takže celou noc si připadáme jako ve velkoměstě, všude to svítí – vyvážečky mají světla  na všechny strany, hezky to tu v noci vrní, pes štěká – jako bychom byli v centru vsi a největší výhoda je ta, že běžně navátá cesta je stále rovná a průjezdná. Děti jsou nadšené a chodí koulovat vyvážečky a pak přibíhají smutné, že dnes tam byl ten příjemnej, co jim mává, to se pak prý blbě hází, lepší je, když je uvnitř ten „nepříjemnej“.  Jinak zima je stejná jako každou zimu, prostě nám tu mrzne pozadí.

Dnešní recept je recept na velmi sladký a vláčný dezert. Neznám ho v jeho originále, jak by řekl pan domácí „Chválabohu“, protože tento dezert jsem poznala díky tomu, že ho jeden známý velmi často konzumuje. A když o něm tak často povídal, zajímalo mě, co to je a tak jsem si to vygooglovala. Obrázek je to hezký, jak to chutná v originále nevím, ale rozhodně je to dobrá inspirace pro novou „buchtu“. A tak jsem chvíli hledala. Recept přímo na tento moučník jsem našla tady a nevěřila, že výsledný produkt bude vypadat, jako ten sterilní na obrázku, a že má obsesivní touze, aby to vypadalo „jako kupovaný“ bude učiněno zadost. Ale vrhla jsem se do toho a světe div se, alespoň částečně se to obrázku podobá. Musela jsem udělat nějaké úpravy, které mi více vyhovují, místo hladké mouky jsem použila celozrnnou a domácí salko a je to opravdu velmi dobrý moučník.

Pokud někdo má raděj méně sladké moučníky, rozhodně doporučuji ubrat cukr. Moučník se skládá ze dvou částí – kokosové a tmavé řidší. Jak naložíte s kokosovou částí je zcela na vás. Lze jí na řidší  hnědou část strouhat, lze jí tam vkládat jako dlouhý váleček, lze udělat kuličky a vložit kuličky. Kokosové části je celkem hodně a lze nechat fantazii volnou ruku.

Na dnešní moučník je třeba:

230 g kokosu, 375 g salko, 2 vejce – na kokosovou část. Na hnědou část potom 200 g másla, 50 g slunečnicového oleje, 400 g cukru krystal, 350 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 200 g čokolády na vaření, 2 vejce, lžička moučkového cukru s vanilkou,260 ml mléka,  1 prášek do pečiva, trochu rumu.

Nejprve si rozehřejeme čokoládu na vaření spolu s máslem a olejem a velmi dobře promícháme. Potom přeneseme do šlehací mísy, přidáme cukr a vejce, vanilkový cukr a rum a šleháme. Postupně přidáme mouku, prášek do pečiva a šleháme.

Toto celkem řídké tmavé těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.  A nyní přijde vložení těsta bílého, které není zdaleka tak řídké. Toto těsto vytvoříme tak, že smícháme kokos – část si ponecháme na posypání buchty, asi 30 g, dále kondenzované mléko, které si velmi rychle vytvoříme doma podle tohoto návodu a následně přidáme vejce. Vše velmi dobře prohněteme a postupujeme tak, že buď těsto na hnědé nadrobíme, nastrouháme, vložíme jako válečky, vykrájíme do těsta lžičkou či uděláme kuličky a vložíme do těsta kuličky. Celé před vložením do trouby posypeme půlkou odloženého kokosu. Zbytek nasypeme po upečení.

 

Plech s vysokým okrajem dáme péci do trouby – pozor hlídáme teplotu. Doporučuji nepřevýšit 190°C, péci spíše na 180°C a hlídat, případně přikrýt alobalem. Buchta se zdá brzy hotová, ale není. Je uvnitř nedělaná. Je třeba nenechat se zmást kůrkou a zkusit špejlí, zda je již upečená. Nefunguje ani test pohmatem na buchtu, protože vršek buchty je hotový dříve a simuluje konec pečení :). Tentokrát je test špejlí na místě.

 

Buchta je lepší po odležení a rozhodně to není zákusek jen tak na snídani – je sladká a doporučuji spíše jako dezert..

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

12 Odpovědi to “Čokoládovo – kokosové řezy”

  • fyzikova:

    Co má znamenat to „ach jo“? Vám se snad salko nepovedlo?

  • Anonym:

    ach jo

  • fyzikova:

    Ubrala jsem 20 deka cukru a koláč byl výborný i ke snídani,neb chleba došel.Ale úplně nejlepší je to,že se mi povedlo salko,z kozího mléka,bylo vynikající.Doba odpařování by se dala zkrátit na 12-13 min.bylo tak husté,že mi připomínalo polské bonbóny „Krowka“,kdo má do Polska daleko tak to znamená kravka.Chutná to jako karamelky a taky to tak lepí a leze do zubů.Nezkoušel to někdo vařit bez cukru? Milujeme klasické kondenzované mléko,tak jestli to taky jde?

  • Klárko, tenhle koláč by bez kočky nebyl tím, čím je :-) Tak jako v koláči se snoubí bělostný kokos s temnou barvou hříšně dobré čokolády, funguje kocourek krásně kontrastně a opravdově. Náš kocour by si před objektivem hrál na anglického lorda s tím nejlepším vychováním a ke koláči by se ani nepřiblížil. Vždycky počkal až se otočíme zády, padouch jeden. Potom jsem nikdy nevěděla na koho to mám svést. Kocour se vždycky tvářil velmi přesvědčivě, že to všechno udělal pes. Dokonalá fotka a ještě dokonalejší koláč!

    Krásné Vánoce, Klárko!
    Šárka

  • hanakol:

    Nechcete poslat trochu sněhu na jih Moravy? Děti mají nachystané sáně a kde nic tu nic.

  • caso:

    Copak snad nekde uz 10 dni snih neni? To si nejak nedokazu predstavit. Meli jsme tu uz par nadhernych zimnich dni, mrazivo, jasno a snehu porad jeste snesitelne mnozstvi (do pasu je porad snesitelne, po prsa trochu neprijemne, nad hlavu naprd). Musim rict, ze jsem se uz docela na ten vynuceny odpocinek tesil, co se na poli a v zahrade nestihlo, to se nestihlo, a vsichni se ted muzou vrhnout na medene prsteny, pripadne vyrobu seker :)
    Neda mi to, ale musim se pripojit do zastupu tech, co jim vrtaji ty vase kocky hlavou. Cetl jsem vysvetleni u syru, ale nejak tomu nerozumim. Nechate je po dokonceni snimku pochutinu dojist, nebo je zahanite? Nejsou ty kocky pridany v photoshopu? Pripravuji na oplatku Vam take nejake dobroty ze sve kuchyne? Nejsou to schrodingerovy kocky?

    • A abych vám to malinko zkomplikovala, naše kočky nesmí do místnosti:). Rozpadlý nuklid – mrtvá kočka – nerozpadlý nuklid – živá kočka. Parafráze – drzá kočka – žádný koláč – kočka hledící si svého – živá kočka – a vy mi děláte měděný prsten? .-)

      • Anonym:

        já myslel,že vaše kočka nesmí do místnosti,ale viděl jsem foto,jak se hřeje v troubě.Tak nějak tomu nerozumím,ono toho je ale víc.Kdo chce věřit at věří,je to jeho rozhodnutí.

  • Klara:

    A ja uz jsem si říkala, ze není možné abyste tam neměli jeste sníh :) snand se vám daří krasne!

Přidejte komentář