Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dnes jsme se rozhodli, že 9. leden ode dneška nazveme „Dnem zdravení“ a takto ho i nadále budeme slavit. Dnes jsme využili hladovosti amerických imperialistů, stáhnuvších  si veškerou zimu na svůj kontinent a vyrazili  na opožděný zimní nákup s koňma a během dne nás zcela nečekaně pozdravilo snad sto lidí. Na pana domácího v kabátu a klobouku dnes drželi spíš muži. Až z toho byl nesvůj, kolikrát mu kdo dnes mávl na pozdrav, aniž by ho pan domácí znal. Všichni dnes byli velmi milí, usmívali se, i na poště :), přesto, že pošta má nový systém, progresivní, kdy jedna z pošťaček musí každé ráno svým osobním autem dojet 30 km daleko do depa, nabrat pracovní auto a poštu a večer hezky auto a dodejky do depa zpět. Kam se hrabou všechny ty rozvozné firmy jako ppl a dpd a všechny ostatní. Progresivnímu tempu pošty nemohou stíhat. Depo, které nyní má o starost méně, protože si pošťačky jezdí samy pro poštu, nám navíc každý balík pozdrží o cca dva dny, protože tato změná zatím trvá teprve dva měsíce a oni stále ještě nevědí, kde bydíme :). Milá Lacerto, nejste evidentně sama!

Pak jsem také dostala od jednoho známého mailem odkaz na jeden test. Dalo by se říci – celkem triviální test. Test motoriky. Jacíkův motorický test. doslova. Prostě nic nenormálního, lehnout na záda – výchozí pozice, stoupnout, stoj vzpřímený – zcela vzpřímený, lehnout na břicho, stoupnout, lehnout na záda, stoupnout, lehnout na břicho a takto skoro do zblbnutí. Tedy ne tak dlouho, nýbrž dvě minuty. Právě dvě minuty. Počítat si každou operaci, stoj, leh na záda, stoj, leh na břicho je tedy za 4 body. Jak říkám, triviální. No, upřímně řečeno, jsem ráda, že tu taky bydlí šestiletý Hugo, jinak bych si snad myslela, že jsem nemotorická. Zkuste to a pochlubte se do komentářů, ale chlubte se prosím jen vy, kdo budete mít méně než 60. Ostatní taktně mlčte :-).

Mandlové hvězdičky

Tak a nyní již dnešní recept. Nejprve na slíbené mandlové hvězdičky. Nenchte se mýlit, to, že je na fotce vánočka a něco, co se podobá vánočnímu cukroví, ještě zdaleka neznamená, že to má něco společného s vánocemi :-). Je leden a mandlové hvězdičky a vánočka jednoznačně patří právě k lednu a jeho jarním víkendům.  Hvězdičky jsou skvělé, jsou podle receptu Anuše Kejřové a jediný problém hvězdiček spočívá v tom, že jsou vynikající s pomerančovou kůrou. Prosím pro případné komentáře – ano, jsem si vědoma, že sehnat biopomeranč je nadlidský výkon a ano vím, normální pomeranče jsou stříkané. Pomáhám si jedním starým receptem na kandované ovoce, které se dělá z kůry a pomeranče se myjí, louhují ve vyměňované vodě a následně suší.

Na recept na hvězdičky je třeba:

180 g másla, 320 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 lžička prášku do pečiva, 120 g práškového cukru, 20 g mandlí, pomerančová kůra, hřebíček, zázvor, 2 lžíce rumu, marmeláda na slepení

Všechny suroviny – mandle oloupané a jemně namleté – zpracujeme do tvárného těsta, zabalíme a dáme do chladu. Těsto vyndané z chladu znovu hezky prohněteme, aby bylo plastické a vykrajujeme hvězdičky, se kterými velmi opatrně manipulujeme. Jsou velmi křehké. Opatrně je přendáme na plech pečeme při 170°C a hlídáme, aby se nespálily. Upečené slepíme a pocukrujeme cukrem s vanilkou.  Pozor při sundavání z plechu, hvězdičky jsou křehké.

A před moučníkem je třeba také hlavní jídlo a to je tentokrát

Špagetová dýně se zelím a knedlíkem

Tento recept pro ty, kteří mají doma hodně špagetové dýně a bojí se jí využít jako klasickou dýni. Knedlíky a zelí lze udělat stejně jako v tomto receptu . Dále je třeba připravit si právě špagetovou dýni. Dýni nakrájíme na plátky, které pak po hraně odkrojíme od kůry. V tomto ročním období má špagetová dýně již poměrně tvrdou kůru. Dýni nakrájíme na plátky asi 1/2 cm tlusté a vložíme na rozpálenou cibulku osmahnutou na oleji a za občasného míchání jí necháme hezky restovat. Po chvíli osolíme a okořeníme maďarskou paprikou, pepřem a trochou nového koření.

Za cca 20 minut, kdy bude špagetová dýně krásně hnědá a prosmahutá, začne se špagetová dýně krásně drobit na jednotlivá vlákna. Za občasného míchání ještě chvíli produsíme a pak už můžeme podávat.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

12 komentářů to “Špagetová dýně jinak a konečně vánoční hvězdičky”

  • Hlásíme 54 za muže a 32 za ženy. :-) Triviálně to jen vypadá. Střídat správně strany, kam lehnout, pro mě byl prakticky nesplnitelný úkol.

  • avatar Mirabelka:

    S tím omýváním citrusů souhlasím, také jsem to četla a dělám to taky tak. Nakonec ho vydrbu v teplé vodě.

  • avatar irresistible:

    Hm, ja jsem nepochopila ani zadani testu, jeho smysl a tak. Neco pro mene gramotne by nebylo?;-)

  • avatar jani:

    Tak teď nevím, jestli měli všichni nad 60 a taktně nepíšou, nebo se nikomu nechce cvičit ani ty dvě minuty :)

    • Nechce se jim cvičit :-), protože tato stránka je nevýdělečná a tudíž by si mohl každý uvědomit, že co zacvičí, je jeho ego, ale co sem napíše, je zase moje ego a nikoho by nezabilo, aby napsal jednou 30 :-))

      • avatar jani:

        Mně se tedy opravdu nechce, ale slibuju, že to zkusím :)) Ukecala jsem dcery (19 a 16 let), obě shodně 61, ale sledovat je tu druhou minutu bylo fakt hodně zábavné, na dlouhé zimní večery doporučuju :) (Myslím koukat na cvičící, ne to zkoušet.) Nikol jsme sem tam museli napovědět, na kterou stranu spadnout.

  • avatar Dolomiti:

    No vy si žijete :-O po výletech :-))))

  • Mám dobrou zprávu, co se týče ošetřování kůry citrusů v EU – ty největší sajrajty jsou zakázané od roku 2005 a používají se jen jakési umělé vosky a pryskyřice – teda pokud se bavíme o citrusech z EU. A ty vosky a pryskyřice jsou rozpustné v tucích. Jsou taky rozpustné v benzínu, ale teda vidím zde jisté komplikace :-)

    Takže citrus namatlat olejem, podrbat něčím jako je drátěnka, tuhý kartáč a nebo tak něco, spláchnout, namydlit, aby se člověk zbavil toho oleje a znovu spláchnout.

    http://www.coop.cz/magazin/1_2004/cirusove_plody.html

    http://www.dtest.cz/clanek-3011/test-citrusu-a-maty-2013

    • Tak to jsem též ráda za informaci, kterou jsem nezachytila…. Vařím totiž pomerančovou marmeládu, je skvělá, ale zatím to nebylo tak úplně jasné – mytí nepomáhá, jedy byly v dužině, ale rozkládají se teplem (marmoška se vaří celkem nejméně 3 hodiny), a pak vzhledem ke konzumovanému množství je to zanedbatelná dávka. To hlavně jsem chtěla připomenout, že vždy záleží na celkovém množství.

Přidejte komentář

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other