Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes jsme se rozhodli, že 9. leden ode dneška nazveme „Dnem zdravení“ a takto ho i nadále budeme slavit. Dnes jsme využili hladovosti amerických imperialistů, stáhnuvších  si veškerou zimu na svůj kontinent a vyrazili  na opožděný zimní nákup s koňma a během dne nás zcela nečekaně pozdravilo snad sto lidí. Na pana domácího v kabátu a klobouku dnes drželi spíš muži. Až z toho byl nesvůj, kolikrát mu kdo dnes mávl na pozdrav, aniž by ho pan domácí znal. Všichni dnes byli velmi milí, usmívali se, i na poště :), přesto, že pošta má nový systém, progresivní, kdy jedna z pošťaček musí každé ráno svým osobním autem dojet 30 km daleko do depa, nabrat pracovní auto a poštu a večer hezky auto a dodejky do depa zpět. Kam se hrabou všechny ty rozvozné firmy jako ppl a dpd a všechny ostatní. Progresivnímu tempu pošty nemohou stíhat. Depo, které nyní má o starost méně, protože si pošťačky jezdí samy pro poštu, nám navíc každý balík pozdrží o cca dva dny, protože tato změná zatím trvá teprve dva měsíce a oni stále ještě nevědí, kde bydíme :). Milá Lacerto, nejste evidentně sama!

Pak jsem také dostala od jednoho známého mailem odkaz na jeden test. Dalo by se říci – celkem triviální test. Test motoriky. Jacíkův motorický test. doslova. Prostě nic nenormálního, lehnout na záda – výchozí pozice, stoupnout, stoj vzpřímený – zcela vzpřímený, lehnout na břicho, stoupnout, lehnout na záda, stoupnout, lehnout na břicho a takto skoro do zblbnutí. Tedy ne tak dlouho, nýbrž dvě minuty. Právě dvě minuty. Počítat si každou operaci, stoj, leh na záda, stoj, leh na břicho je tedy za 4 body. Jak říkám, triviální. No, upřímně řečeno, jsem ráda, že tu taky bydlí šestiletý Hugo, jinak bych si snad myslela, že jsem nemotorická. Zkuste to a pochlubte se do komentářů, ale chlubte se prosím jen vy, kdo budete mít méně než 60. Ostatní taktně mlčte :-).

Mandlové hvězdičky

Tak a nyní již dnešní recept. Nejprve na slíbené mandlové hvězdičky. Nenchte se mýlit, to, že je na fotce vánočka a něco, co se podobá vánočnímu cukroví, ještě zdaleka neznamená, že to má něco společného s vánocemi :-). Je leden a mandlové hvězdičky a vánočka jednoznačně patří právě k lednu a jeho jarním víkendům.  Hvězdičky jsou skvělé, jsou podle receptu Anuše Kejřové a jediný problém hvězdiček spočívá v tom, že jsou vynikající s pomerančovou kůrou. Prosím pro případné komentáře – ano, jsem si vědoma, že sehnat biopomeranč je nadlidský výkon a ano vím, normální pomeranče jsou stříkané. Pomáhám si jedním starým receptem na kandované ovoce, které se dělá z kůry a pomeranče se myjí, louhují ve vyměňované vodě a následně suší.

Na recept na hvězdičky je třeba:

180 g másla, 320 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 lžička prášku do pečiva, 120 g práškového cukru, 20 g mandlí, pomerančová kůra, hřebíček, zázvor, 2 lžíce rumu, marmeláda na slepení

Všechny suroviny – mandle oloupané a jemně namleté – zpracujeme do tvárného těsta, zabalíme a dáme do chladu. Těsto vyndané z chladu znovu hezky prohněteme, aby bylo plastické a vykrajujeme hvězdičky, se kterými velmi opatrně manipulujeme. Jsou velmi křehké. Opatrně je přendáme na plech pečeme při 170°C a hlídáme, aby se nespálily. Upečené slepíme a pocukrujeme cukrem s vanilkou.  Pozor při sundavání z plechu, hvězdičky jsou křehké.

A před moučníkem je třeba také hlavní jídlo a to je tentokrát

Špagetová dýně se zelím a knedlíkem

Tento recept pro ty, kteří mají doma hodně špagetové dýně a bojí se jí využít jako klasickou dýni. Knedlíky a zelí lze udělat stejně jako v tomto receptu . Dále je třeba připravit si právě špagetovou dýni. Dýni nakrájíme na plátky, které pak po hraně odkrojíme od kůry. V tomto ročním období má špagetová dýně již poměrně tvrdou kůru. Dýni nakrájíme na plátky asi 1/2 cm tlusté a vložíme na rozpálenou cibulku osmahnutou na oleji a za občasného míchání jí necháme hezky restovat. Po chvíli osolíme a okořeníme maďarskou paprikou, pepřem a trochou nového koření.

Za cca 20 minut, kdy bude špagetová dýně krásně hnědá a prosmahutá, začne se špagetová dýně krásně drobit na jednotlivá vlákna. Za občasného míchání ještě chvíli produsíme a pak už můžeme podávat.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

12 Odpovědi to “Špagetová dýně jinak a konečně vánoční hvězdičky”

  • Hlásíme 54 za muže a 32 za ženy. :-) Triviálně to jen vypadá. Střídat správně strany, kam lehnout, pro mě byl prakticky nesplnitelný úkol.

  • Mirabelka:

    S tím omýváním citrusů souhlasím, také jsem to četla a dělám to taky tak. Nakonec ho vydrbu v teplé vodě.

  • irresistible:

    Hm, ja jsem nepochopila ani zadani testu, jeho smysl a tak. Neco pro mene gramotne by nebylo?;-)

  • jani:

    Tak teď nevím, jestli měli všichni nad 60 a taktně nepíšou, nebo se nikomu nechce cvičit ani ty dvě minuty :)

    • Nechce se jim cvičit :-), protože tato stránka je nevýdělečná a tudíž by si mohl každý uvědomit, že co zacvičí, je jeho ego, ale co sem napíše, je zase moje ego a nikoho by nezabilo, aby napsal jednou 30 :-))

      • jani:

        Mně se tedy opravdu nechce, ale slibuju, že to zkusím :)) Ukecala jsem dcery (19 a 16 let), obě shodně 61, ale sledovat je tu druhou minutu bylo fakt hodně zábavné, na dlouhé zimní večery doporučuju :) (Myslím koukat na cvičící, ne to zkoušet.) Nikol jsme sem tam museli napovědět, na kterou stranu spadnout.

  • Dolomiti:

    No vy si žijete :-O po výletech :-))))

  • Mám dobrou zprávu, co se týče ošetřování kůry citrusů v EU – ty největší sajrajty jsou zakázané od roku 2005 a používají se jen jakési umělé vosky a pryskyřice – teda pokud se bavíme o citrusech z EU. A ty vosky a pryskyřice jsou rozpustné v tucích. Jsou taky rozpustné v benzínu, ale teda vidím zde jisté komplikace :-)

    Takže citrus namatlat olejem, podrbat něčím jako je drátěnka, tuhý kartáč a nebo tak něco, spláchnout, namydlit, aby se člověk zbavil toho oleje a znovu spláchnout.

    http://www.coop.cz/magazin/1_2004/cirusove_plody.html

    http://www.dtest.cz/clanek-3011/test-citrusu-a-maty-2013

    • Tak to jsem též ráda za informaci, kterou jsem nezachytila…. Vařím totiž pomerančovou marmeládu, je skvělá, ale zatím to nebylo tak úplně jasné – mytí nepomáhá, jedy byly v dužině, ale rozkládají se teplem (marmoška se vaří celkem nejméně 3 hodiny), a pak vzhledem ke konzumovanému množství je to zanedbatelná dávka. To hlavně jsem chtěla připomenout, že vždy záleží na celkovém množství.

Přidejte komentář