Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Celozrnný chleba je normální. Máme mlýnek a děláme především celozrnný chleba. Většinou kombinace pšenice a žito. Někdy málo hydratovaný, někdy hodně. Někdy přidávám bigu, někdy přidám hladkou mouku, semínka, jak se chce. Ale teď mi padlo po dlouhé době v obchodě oko a vollkornbrot fit and slim. Nemám novoroční předsevzetí, fit ani slim asi už vyloženě nebudu, ale mám ho ráda. S tvarohem, s vejci natvrdo, s hermelínem, několikavrstvý.

Nabádat dělat doma tento šrotový chleba je ode mě trochu medvědí služba, protože v obchodě si člověk koupí za necelé tři pětky pět tenkých krajíčků, kterých si váží a vydrží mu dlouho. Nicméně jsou trochu zhutnělé na můj vkus. Doma si člověk zcela bez práce – nebo fakt jen s troškou, upeče skvělý šrotový žitný chleba, je ho natotata kilo, všichni chtějí bílý tousťák, kaiserky, rohlíky a buchty, takže mi vydrží fakt dlouho a kde je fit and slim? Nikde.  Ale dá se to nakrájet a zamrazit po pěti plátcích :)

Takže jdem na to, nic, ale fakt nic v tom není. Stačí mít doma žito a mlýnek. Ale…. bacha, jde to i bez toho. Stačí mít dokonce sekáček na ponorný mixér nebo stacionární mixér, případně mlýnek na kávu nebo na mák, který se dá maximálně povolit. Jde totiž opravdu jen o to, zrno trochu rozbít. Žádná mouka, ani krupice, ale prostě a jednoduše velmi hrubě našrotované zrno.

Na obalu originálního chleba je napsané složení – 59 % žitného šrotu, voda, sůl.

Na náš domácí chleba potřebujeme žitný kvas z celozrnné mouky, dvojnásobné množství žitného šrotu než je kvasu (hrubost viz foto), sůl a stejné množství vody, jako kvasu a šrotu dohromady.  Suroviny uhněteme – vznikne poměrně řídké těsto, které nalijeme do vymazané formy na biskupský chlebíček. Přidávám to, co není na prodávaném chlebu, totiž lněné semínko navrch, které zatřu stěrkou do povrchu. Pak již stačí jen přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě cca 90 min kynout.

Po uplynuté této doby chleba znatelně vzejde (pokud máme kvalitní kvas a kyne vedle kamen) a můžeme ho vsadit do rozpálené trouby na 200 °C. Na rozdíl od chleba s přidanou pšeničnou moukou, tento chléb se nevyboulí směrem nahoru, ale zůstává rovný.

Pečeme cca 40 min, hlídáme, abychom ho nespálili a ihned po upečení vyklopíme z formy. Chléb je nutné nechat vychladnout.

 

11 Odpovědi to “Šrotový chleba”

  • Zuzana:

    Dobry den, pani Klara,

    chcem velmi pekne poprosit o podrobnosti k srotovemu chlebiku, vas recept je jediny, ktory som na nete nasla a preto nemozem doplnit a porovnat,

    velmi ale tuzim taky upiect (predavaju ho v nasej mestskej pekarni a s manzelom ho lubime). Kvaskujem uz asi tri roky, dari sa, len tento vas neviem

    pokorit, pretoze ma trosku iny postup. Z vasho receptu som pochopila mnozstva: 1 podiel kvasok/ 2 podiely drvena raz / 3 podiely voda. A teraz problemy:

    – cesto bolo skutocne riedke, az vodove (pisete, ze bude, ale moje sa lialo….neviem, ci som raz nenamlela velmi hrubo a potom nevsiakla vodu…?)

    – nenarastlo v nadobe takmer vobec, napriek tomu, ze som ho nechala cez noc v chlade, aby raz zmakla a nasala tekutinu

    – piekla som o 20 min dlhsie ako pisete (60min), napriek tomu vnutri neprepecene

    – ked som ho vyklapala z formy, vypadol mi cely stred na mriezku, musela som ho lyzicou vratit spat a dopekat dalsich 15min

    Napriek uvedenemu to dopadlo dobre, je chutny, raz zmakla, naozaj chutovo tip – top, len o tvare sa neda hovorit , takze by som do buducnosti

    chcela predist chybam – ak mi teda poskytnete niekolko dalsich rad z vasich skusenosti.

    Dakujem!

  • Lukáš S.:

    Dobrý den,

    mohl bych se prosím zeptat, jak udělat celozrnný žitný kvásek? Moc děkuji!

  • Matina:

    Dobrý den, chci se zeptat, kde prosím sháníte žitný šrot? Nebo z čeho ho namelete?

    • Ludwig:

      @Matina:
      Kdo ma doma mlynek, muse si jej namlit sam, svete div se, z zita :D
      Kdo mlynek nema, jako treba ja, ten je musi koupit napr v Kauflandu, nebo v ruznych obchudcich se zdravou vyzivou, tam obcas maji i mlynek a na pozadani namelou to 1 kg zakoupeneho obili. Je treba si urcit jak hrube nebo jemne to ma byt. V tomto pripade velmi hrube, to je jasne.
      Take by stalo za to vyzkouset ruzne domaci moznosti.. hmozdir, mixer atd.. Treba by to taky slo, nemam to ale vyzkousene.
      Nejlepe bych doporucil asi ty obchudky se zdravou vyzivou.

    • Dobrý den, máme ho z žita, melem na mlýnku a vyzkoušeno, že hrubý šrot lze i v mixérovém sekáčku.

  • Ivoš:

    Paní Kláro, čím to, že je Váš šrotový chléb a i ten vedle, tak krásně tmavý? Copak je tam ještě navíc, prosím ?

    • Anonym:

      Dovolím si odpovědět. Pokud si člověk doma mele obilí, je z něj mouka 100% z celého zrna, nepřesátá je tmavá. Koupená celozrnná mouka mi nikdy tak tmavá,rozumějte plná otrub nepřišla. Právě proto, že už přesátá je.

    • Hezký večer, přesně tak, jak píše komentář nade mnou. Je to pouze čisté žito, nic jiného. Celozrnný žitný kvas a žitný šrot. To vedle je celozrnná pšeničná, žitná a žitný kvas.

  • hanaka:

    Kláro, zase se podceňuješ. Když si vezmu jen ty tvoje cyklistické výlety s Domácím mlékařem – fit určitě jsi! :-)

  • Kolemjdouci:

    Tak zrovna jsem odpoledne pro změnu dopekl celožitné kváskové formy. Bohužel jen z žitné chlebové a moc jsem se s tím nemazlil :-) (ruka na to nesáhla)

Přidejte komentář