Občas uvažuji, jaký by byl náš život, kdyby tu žil pan domácí s nižším prahem bolesti nebo nižší hladinou testosteronu. Role jsou tu docela jasně rozdané a vždy, když se z nějaké role uhne, je to docela zásadně znát. Proto, když se ráno probudí a znatelně těžce dýchá, nemůže rotovat tělem a evidentně ho bolí na žebrech, neříkám si – co se mu chudákovi stalo, zvlášť, když na sobě nedává nic znát, ale – tu chodbu do mrazů asi nestihneme úplně zavřít a nebudu muse jít dojit, že ne? Trochu se uklidním, když na dotaz, zda se něco děje, odpovídá, že ne, proč? A pak se večer vrací celý od bláta, když ho trochu povalchovala při dojení kráva, protože se jí snažil sundat z vemene chlupaté kuličky od lopuchů a praví: „Mám to, vzpomněl jsem si, když jsem dojil a viděl jí a pak cítil. Včera jí vylekali koně a udělala mi trochu karate do boku, takže to evidentně budou žebra!“. Na lékaře se po těch letech ani neptám, nemá smysl se ptát na lékaře tam, kde si postižený není ani vědom, že se něco přihodilo :).
Tyto bramborové bochánky jsou vynikající samotné, ale také je lze naplnit např. zeleninou nebo zelím a zatočit jako Pirohy. Lze je používat jako samostatný slaný zákusek nebo jako přílohu.
Na bochánky je třeba na 1 vejce, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g strouhaného sýru, 100 g brambor vařených ve slupce, lžičky prášku do pečiva, trochu soli, 30 g másla, lžičku mléka a olej na potření plechu. Osobně vždy připravuji těsto z pětinásobného množství.
Nejprve uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme do mísy. Přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme těsto, které rozválíme. Tloušťku volíme podle výšky vykrajovací formičky (cca 2–5 cm).
Těsto rozvalujeme na lehce pomoučněné pracovní desce. Poté z něj vykrájíme bochánky, které vložíme na olejem vymazaný plech a dáme péci do trouby rozpálené na 200 °C.