Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘bábovka’


veg
Další ze série bábovek, tentokrát bábovka víděňská neboli Wiener Kugelhupf, mezinárodní
vídeňská bábovka
recept, který jak je asi dost jasné pochází z Rakouska :-)). Vídeňská bábovka je hodně dobrá, je jen trochu hodně mastná. Těsto na bábovku je možné buď třít třecí lopatkou nebo šlehat velikou metlou.  Mléko je potřeba za stálého šlehání přilévat velmi pomalu. Bábovka není nijak extra sladká, výrazné jsou v ní mandle a má zvláštní efekt – díky celozrnné mouce a většímu množství másla je dost hutná, ale zároveň je nadýchaná,není sedlá.Doma sklidila veliký úspěch !
Suroviny:6 vajec, 280g másla, 280g cukru krystal, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250ml mléka, 1+1/2 prášku do pečiva, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr či na lžíci moučkový cukr s naloženou vanilkou, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk a mouka na vymazání formy. Read the rest of this entry »

veg
Tak to přišlo !!! Zima nás opět překvapila, stejně jako každý rok. Nasněžilo, ale
Krkonoše
naštěstí už je to zase pryč a zítra polezou teploty nahoru, ale bohužel, ten billboard, na který koukáme za záchodu, totiž panorama Krkonoš, svou barvou nevěstí vůbec nic dobrého a bojím se bojím, že plakát už barvu nezmění až do května. A protože ráno byly Krkonoše zvlášť ostré, přímo to vybízelo si je zaznamenat – jen tak :-)  A děti ráno vvstávajíce, zase se upřímně radovaly – sníh, konečně !!!  Ten dnešní sníh ale  vůbec není ten správný, je to stále ještě ten depresivní, protože až přijde ten pravý, tak si člověk paradoxně oddechne. Všude bude bílo, klid a bude více než jasné, že teď už se nic nespraví, teď už to musí počkat do jara, což je ohromně osvobozující !

veg
Doma se vše relativně uklidnilo – je to sice stále trochu depresivní, nemít střechu nad hlavou,
bábovka
ale snad to nebude na dlouho :-)). Lidi, co nám pomáhali, byli skvělí – báječní – výborný , prostě jsem moc nevěřila, že je ještě možný vrátit se občas na soboto-nedělní akce takové, jaké to bylo běžné za bolševika :-)). Byla to taková „pracovní párty“, zvrhlo se to trochu na McDonald na kopci :-))) jeden den domácí hamburgery z ovesných vloček, jeden den domácí pizzy, jahodová smetanová zmrzlina, nezbytná coca-cola, která byla nezbytná, protože někdo přivezl bílý rum :-)), bábovky, buchty, zase bábovky, samozřejmě květák, domácí chleba a pivo. Poměrně dost dětí, které při bourání zase tak moc nezbytné nejsou :-)), ale dodávalo to na ostražitosti bořitelů. Na focení jídla nebylo logicky ani chuť ani čas, ale občas nějaká fotka během dne vznikla a navíc něco bylo opravdu moc chutné, napřiklad rumová bábovka, takže to postupně snad nějak dovložím :-)))
suroviny: 250 g másla, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 hrnek rozinek, 1/2 hrnku rumu, 1 prášek do pečiva, 2hrnky cukru, 6 vajec, vanilkový cukr, 1 hrnek strouhaného kokosu, 3/4hrnku smetany,kakao 2 lžíce
Nejprve si namočím rozinky do rumu a promíchám. Pak utřu celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem  a s měkkým máslem, přidám kokos, mouku, smetanu, prášek do pečiva, rozinky s cukrem a vše utřeme. Větší část nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a do zbytku nasypu kakao , rozmíchám a naliji ještě nahoru na těsto bílé, jen doprostřed.


Komentáře

1 @Nikushka@ @Nikushka@ | Web | 28. června 2010 v 22:20 | Reagovat

mmm super :)

2 dadaz dadaz | 29. června 2010 v 17:15 | Reagovat

nalít tmavé testo jen doprostred je dobrej nápad, ja to vzdycky rozleju po celým horejsku babovky a pak podle barvy nepoznam, jestli uz babovka ztmavla pripálenám ;-)

3 HaF HaF | Web | 29. června 2010 v 22:08 | Reagovat

Bábovky můžu na jakýkoliv způsob!
Přeji brzké ukončení stavebních úprav, my už to máme naštěstí za sebou, ale teď je s úsměvem na co vzpomínat! :-P :D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 29. června 2010 v 22:14 | Reagovat
5 Klára Klára | E-mail | Web | 29. června 2010 v 22:14 | Reagovat

[3]: moc se těším na vzpomínání, opravdu ! :-D ;-)

6 Blanka Blanka | E-mail | 3. listopadu 2010 v 18:07 | Reagovat

Je asi samozřejmé, že se přidává sníh z bílků?

7 Klára Klára | E-mail | Web | 3. listopadu 2010 v 18:31 | Reagovat

Děkuji moc, bylo to dost zavádějící – opravila jsem. Nepřidává se tentokrát sníh z bílků, ale třou se celá vejce dohromady. Díky za shovívavost :-)

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.


Bábovky jsou nádhera a já jsem takový systémový harpagonek. Prostě na všechno mám ráda
bábovka
svůj systém, díky kterému se rychleji, lépe a radostněji dostanu k cíli svého hledání. Proto má nová vášeň – soubory receptů,kteréžto soubory zamýšlím vložit ihned pod rejstřík, aby byly pěkně okamžitě na dosah :-). Myslím, že další bude květákový. .-)) No, ty čtyři recepty těžko nazývat souborem, spíš takovým  malým, bábovičkový souborečkem – souborečíčkem :-))) Počítám ale s raketovým nárůstem :-))))
formababovka
Co je to vlastně bábovka? Bábovka je druh sladkého pečiva, které se lije do specifické formy a poté se ve formě peče.Wikipedia o bábovkách říká , že je to  typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, RAkousku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf a obdobně); formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum.

Ve vševědovi jsem se dozvěděla, že bábovka je v podstatě to samé co „baba“. A baba je pečivo pečené v různých zemích slovanských, jež se peče ve tvořítku – formě, různé podoby. Baba ruská např. ve tvaru uťaté homole, vysoké až 60cm. Není-li kovové po ruce, udělají jí z tuhého papíru. V podobné formě se peče i baba polská a ukrajinská. U nás pak baba litá, místy bramborová, maková s medem nebo z mrkve. Rozdíly jsou jen v úpravě těsta, v němž bývá mnoho vajec (12,60,70až 120) – kam já se hrabu se svým množstvím surovin :-)) a mnoho různých přísad – mandlí, rozinek, kardamomu, šafránu, pomerančové a citornové kůry.

Bábovka pak se na rozdíl od baby peče ve formách nižších, rýhovaných a žlábkovaných. Upravuje se velmi různě z těsta kynutého i bez , s fermentinem, s pečivovými prášky, z těsta piškotového, třeného, z mouky bramborové, pšeničné atd. Kuchařky uvádějí mnoho předpisů na bábovky z nichž nejnákladnější jsou předpisy na bábovky třené z 10-22 žloutků, kdežto nejlevnější se pořizují z obyčejného buchtového těsta, s různými náplněmi i bez. Read the rest of this entry »

veg
Makovec – další z evergreenů kulinářských dobrot. Makovec, ať už jen na plechu, nebo
makovec
ve tvaru bábovky jako dnes, nikdy nezklame. Kdo má rád mák, makovec jako když pohledáš ! Maková bábovka je lehká a na rozdíl například od Francie, v Čechách je mák jako doma.
Když jsme měli na návštěvě tři francouzské wooferky, dalo nám velmi mnoho vysvětlování, že je nechceme nijak omámit, otrávit, že neděláme nic nezákoného. To byl teprve začátek jejich návštěvy ! Nikdy mě nenapadlo, jak může být mák v některých zemích tabu ! Když jsme procházeli po záhonech a oni se  mě ptali co to je, ukazujíc na mák, horečně jsem přemýšlela jak kulantně odpovědět. Ale celý týden přežily, byly skutečně a nefalšovaně unavené z práce, kterou si přijely vyzkoušet – my také !!!, protože jsme museli eliminovat vše, co jsme připravili jako „lehká práce“ a museli jsme najít ještě nějakou „lehčí“, což už začínalo být pomalu nad naše síly :-))). Ale holky byly moc milé – bez ironie. Jedna si nakonec vezla domů vzpomínku, neboť předposlední den návštěvy u stolu Read the rest of this entry »

sandtnerová
formy
Dnešní recept je podle „Sandtnerky“. Je to mramorová bábovka. Ale…. nemám krupičkovou
bábovka
mouku a hořkou madli, takže malá změna. Napíšu recept jak v originále, tak ten, podle kterého je upečená dnešní bábovka na fotce. Množství surovin jsem dávala dvojnásobné, než je zde napsáno, takže na tyto dvě bábovky na fotce je potřeba množství vynásobit dvěma.  Je výborná ! Doporučuji :-) i když doma se všichni ptají, co je na ní jiného, než na ostatních bábovkách ? S úctou odpovídám, no je podle Sandtnerky přece ! :-)
suroviny: 12 +1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, sníh z 5ti bílků, 1 prášek do pečiva, 1+1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hořká mandle, máslo a strouhaná houska na vymazání formy.

moje varianta _ mouky stejné množství ale celozrnná přesátá pšeničná, místo mandle lžíce rumu, jinak vše stejné.
bábovka
Utřeme máslo a do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citr. kůru a vše třeme 20-25 minut – 20 minut robotem ne s metlou,ale s třecí lopatkou. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosijeme prášek do pečiva. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Read the rest of this entry »

veg
Tato bábovka patří mezi trochu náročnější, ale je vynikající.
bbb
Suroviny: na linecké : 300g celozrnná mouka pšeničná přesátá, 200 másla, 100g cukr moučka, 2 žloutky na náplň: 4 žloutky, 8 bílků, 200g vlašských ořechů, 40g piškotů, 160g cukr moučka.Máslo na vymazání formy.
babo
bbbbb
Nejprve uhněteme linecké těsto. Vymažeme bábovkovou formu máslem – velmi pečlivě a 3/4 lineského těsta vložíme do formy a  namočenýma rukama rozložíme po celé formě. 1/4 si necháme na pokrytí, jako čepici. Poté ušleháme tuhý sníh. Mezitím ušleháme žloutky s cukrem a přidáme nastrouhané ořechy a
babooo
strouhané piškoty. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme hmotu do lineckého těsta a přiklopíme plátem lineckého. Okraje, které nám zbyly, tak přehneme doprostřed.Dáme péci asi při 200 st. c, ale hlídáme, aby vršek příliš netmavnul. Velmi rychle chladne – po vychladnutí můžeme nakrájet.ass
bbbbbbbbbbb

Komentáře

1 Veska Veska | 22. června 2010 v 7:06 | Reagovat

Tuhle bábovku jsem nějak zazdila,vypadá úžasně a určitě i tak chutná a ještě ke všemu tento typ neznám ??? takže pro mě výzva :-P

2 Jarka O. Jarka O. | 24. června 2010 v 20:30 | Reagovat

Srdečně zdravím. Před chvílí jsem dopekla Vaši úžasnou bábovku, poprvé jsem si netroufla na celozrnnou mouku, ale příště ji dám. Bábovka je super! Moc děkuju za recept :-)

3 Jarka O. Jarka O. | 24. června 2010 v 20:32 | Reagovat

Nějak jsem to odklepla dřív, než jsem stihla podat důkaz: http://www.toprecepty.cz/recept/13044-linecka-babovka/

4 Klára Klára | E-mail | Web | 24. června 2010 v 21:43 | Reagovat

[2]: Děkuji moc, já prostě tento týden absolutně nic nestíhám , nová střecha znamená i jiné rozložení sil :-))) a první co odpadá  je internet :-)))), tak jsem jen teď rychle nakoukla a jsem moc ráda za milý komentář. Já jí mám také ráda – je taková „delikatesní “ :-)) a přitom ne extra složitá – má oblíbenkyně :-)))

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

veg
K snídani nepravý velikonoční beránek, z obyčejného třeného těsta, z oleje, žádný sníh,
beranek
žádný piškot, jen taková poctivá hutná snídaně. Těžko dávat recept, tyto buchty jsou dělané od oka – vejce 4, cukr přiměřeně cca hrnek, olej cca půl hrnku, vanilkový cukr, trochu rumu, citronová kůra, prášek do pečiva, mouka – cca 3 hrnky, mléko dle potře

dadaz dadaz | 22. června 2010 v 10:16 | Reagovat

uff, to je teda rychlej recept 8-O

ale vlastne to staci, vse ostatní je jasné… :-)

by.


Přivezla jsem si domů novou, úžasnou, ručně dělanou formu na bábovku.
formababovka
Takže spolu s prvním beránkem, nepiškotovým, obyčejným, bude i jedna malá bábovka.

Reklama


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.


Komentáře

1 Alena Alena | Web | 10. června 2010 v 22:12 | Reagovat

Ta bábovka je krásná. Jestli se můžu zeptat, odkud jsi ji přivezla? :-)

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 10. června 2010 v 22:39 | Reagovat

Určitě – jezdíme jednou do roka k jedné prima ženské na keramiku – nechá nás tam udělat pár věcí, ale bábovka byl dárek, stejně jako konvice – většina keramiky, kteou používám je od neznámý