Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘papriky’

img_1286okMáme za sebou výživný čas a ještě jednou tolik před sebou. Já mám vždy takovou radost, když se do něčeho pustím a pak podruhé, když už to skončí. Zrovna jsem ve fázi nakupování většího než malého množství hořčíku a také hořkých čokolád, sušených meruněk a mandlí. Hořčíku není nikdy dost. To, když se člověk takhle odstěhuje na samotu, aby žil fakt v klidu a pohodě a pak si to někdy zařídí tak, aby se stal stres po určitou dobu jeho hlavním přítelem, nepřála bych si vědět, jaké by to bylo například v běžném procesu. Vlastně se každému docela klaním k zemi, jak to stíhá. Naštěstí děti stárnou a nacházejí si aktivity, které nespadají do mé kompetence. Tak třeba fyzikální kroužek s osvíceným pedagogem. A když jedno dítě přijde domů s něčím, co svítí, protože je to namočené v kyselině citronové a dítě po nás nechce, abychom mu to vysvětlili, naopak, vše to řádně vysvětlí nám a navíc dodá – to je super, že mi to tam popíše tak, že to fakt chápu, nejsem si pak úplně jistá, jestli to považovat jako životní výhru nebo jako částečné selhání. V zájmu zachování psychického zdraví volím výhru. Read the rest of this entry »

Letošní rok jsme papriky jak se patří zanedbávali. Rostly si tam tak hezky ve svém fóliáčku, občas je někdo zalil, občas ne, což je pro papriky asi nejhorší. Občas tam vletěl pes a udělal pěkný cajmrsk, vykopal si díru a do té ulehl, papriky, nepapriky. Sklizeň  nakonec nedopadla nejhůře. Máme jeden unikátní kus, který dosahuje téměř 400 g a vypadá to, jako by se na něj ty ostatní všechny tak nějak složily.

Ale feferonky se vydařily a mně hned v hlavě začalo blikat – „Tabasco, Tabasco“. Tak jsem začala zjišťovat, jak se takové Tabasco, zcela nepostradatelná věc pro mě, vlastně dělá. A přišla jsem na to, že rozdrcené papričky zrají v dubových sudech za pomoci soli – první problém ty dubové sudy a hlavně, že zrají tři roky !!! Pak se přidá balsamikový ocet , chvíli nechá a stáčí do sklenic. I kdybych náhodou sehnala nějakou dubovou nádobu, rozhodně ne sud, přesně na mě sedí jeden citát, který jsem kdysi někde četla “ Bože, dej mi prosím alespoň trochu trpělivosti, ale Bože, prosím tě, hned!!“ a tak je jasné, že domácí Tabasco je fakt na dlouhé lokte.

Ale, třeba se najde někdo, kdo pálivé papričky doma konzervuje jinak než sušením nad kamny na platech nebo na šňůrce, aby pak mohly celou zimu viset a dělat parádu, jako já – tedy ne, jako já dělám parádu, ale jako je konzervuju já :-) A třeba má někdo nějaký zasutý rodinný recept na domácí „jakotabasco“, tak to bych pak byla moc ráda, kdyby ho odtajnil :-)

Blíží se podzim, bohužel – tady je zima, ranní mlhy, večer se dříve stmívá a to člověka nějak podvědomě nutí připravit se lépe na zimu. K tomu ještě dost rostou houby, našli jsme naštěstí i nějaké maliny a ostružiny, takže se blýská i na trochu marmelád. Včera na houbách jsme si zase užili krás našeho jazyka, když Hugo, vidíc zelenou holubinku, nadšeně na ní ukazujíc volal- „hele -holubička“ a pak, když se nám vzdálila Paše, lekl se, co to běží mezi stromy a když zaostřil, zvolal s úžasem „Kálo, medvěd!“

Eliška dětem vzkázala, že Rumunsko letos zvládne, že Špulka- to je ten malej, hluchej, bílej, modrookej pes- má břicho až na zem, takže je asi březí a že si mají odškrtávat dny,protože přijede přesně za deset. Od té doby každý den posloucháme- už za šest !!! a moc se těšíme, jak bude rodit Špulka někde poblíž a my budeme řešit, že tady tedy štěně milé Špulky rozhodně nezůstane, natož čtyři !

Ale zpět k dnešnímu zásobení se na zimu. Recept na tento salát mám od Marušky a uznávám- je výborný. Dá se jíst jak den uleželý a tedy jako čerstvý, nebo zavařit na zimu. V čerstvé verzi doporučuji ještě nějak trochu dokořenit, pan domácí říká, že je výborný, ale chutná hodně zdravě :-).

Na salát je třeba 2,5kg červené řepy, 1 kg paprik, 1,5 kg čerstvého zelí, 0,5 kg cibule, 300 g cukru, 300 ml octa, 200 ml oleje, trochu soli.

Nejprve je nutné okrájet z řepy listy , omýt jí a uvařit do měkka. Pak teprve řepu loupat. Řepa se potom nakrájí na malé kostičky, lze i ozdobným nožem, nastrouhá se zelí, nakrájí paprika na tenké nudličky, cibule na kolečka a vše se smíchá s cukrem, olejem a octem. Řádně promíchá a nechá uležet do druhého dne. Pokud se salát nesní, tak se druhý den nandá do sklenic a při 80*C se 20 minut zavaří.


veg
Druhá polovina prosince bývá ve znamení cukroví. Doma cukroví, na návštěvě cukroví,
nakládané papriky plněné balkánem
veřejně cukroví, tajně cukroví, ale co chudáci  my, kteří už jen při čtení receptu rekapitulujeme svůj skromný šatník. Nejde mi už ani tak o estetiku, jako spíše o praktickou stránku věci – vejdu se či nevejdu se? :-))) Libá vůně vanilky, skořice a perníkového koření namíchaná s vůní jehličí a punče však často předčí jakékoli pragmatické úvahy o tom, čím hlavně by živ měl být člověk. Ale vše se jednou přejí, pokud nezvítězí tvrdá střídmost a ta – většinou nevítězí a pak, jako když člověk najde syrečky, domácí chleba nebo například naložené papriky plněné balkánským sýrem a čerstvým zelím, které jsou jemně doplněné feferonkou, spolunaloženými vlašáky a naplněnými olivami. Ode dneška míjím krabice s cukrovím s ležérní ledabylostí a tvrdě bojuji s otevřením sklenice naplněné touto chuťovkou !!! Jsou dny, kdy souhlasím s provokativním životním krédem pana domácího …“ s ženou, aby se vydrželo na stáro, musí se utahat !!!“ a lehce unavená :-)) se nemůžu dočkat výsledků své práce :-)).
Plněné papriky – recept jsem zaslechla tak na půl ucha – plněné papriky balkánem a naložené v oleji, to je teprve chuťovka a už se mi v hlavě začaly spřádat plány, jak na to ! Balkán mám, papriky už ne, ale nevadí, zakoupila jsem a přidala si k tomu ještě to, co mi přišlo vhodné, jen škoda, že jsem letos nestihla sušená rajčata – ta by v tom byla taková třešnička na dortu !! Read the rest of this entry »

veg
Tyto papriky jsou jasným příkladem, jak relativně zdravé jídlo může být výborné! Vřele
plněné papriky
ho doporučuji – u nás sklízí úspěch napříč generacemi :-))
Na papriky je potřeba:několik zelených paprik, kousek dýně, dýňová semínka, alpská sůl, trochu pepře, saturejka -lze zaměnit za jinou sušenou bylinku, ale saturejka dává zvláštní osobitou chuť právě tomuto jídlu. Balkánský sýr, dvě cibule, trochu kořen, olivový olej, brambory a trochu másla.Nepíšu množství, protože je vše závislé na počtu a velikosti paprik – já měla na 7malých paprik zhruba půl kg dýně a 200 g balkánského sýra. Read the rest of this entry »