Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

IMG_0356okZávratně se blíží přezkoušení, zatím jen z češtiny, ale o to horší, že to bude nadvakrát. Před výkonem je tedy nutné do sebe dostat dostatečné množství správných kalorií. Já jsem si pro to vybrala pro dnešní den tyto záparové cheeseburgery. Ne, tedy, že by mě napadly úplně samosebou, jen jsem je naprosto regulerně okopírovala od Ivy, které se zalíbil minulý recept na záparové housky a použila ho právě na burgery. A tak jsem šla hned do toho taky, neboť burgery ve všech verzích máme moc rádi. IMG_0361ok

Nejdříve je třeba vyrobit Halloumi, velmi jednoduchý, rychlý a na suroviny nenáročný sýr. Přesný návod zde. Jakmile jsou sýry hotové, rozpálíme tuk na pánvi, případně grill a sýry okořeněné paprikou orestujeme či ugrilujeme.

aaaBěhem přípravy Halloumi je nutné začít i s houskami.

Recept je stejný jako na záparové housky od Maškrtnice , tentokrát ale kopíruji i sem, protože tam je více změn, než jen samotná záměna klasické mouky za celozrnnou.

Na 15 větších burgerů je třeba 500 g zápary (vytvoříme tak, že smícháme celozrnnou pšeničnou mouku a vodu v poměru 1:4, dáme na kamna a za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C. Na této teplotě chvíli mícháme, následně sejmeme a necháme trochu vychladnout. Stejně jako Julka, vřele doporučuji udělat si zápary více, rozhodně se bude hodit v následujících pár dnech, po které vydrží), přidáme 1200 g celozrnné pšeničné mouky, 2 celá vejce, 1,5 pol. lžíce soli, asi 50 g cukru, 220 g másla, 40 g droždí a pouze 150 ml mléka. Celé vejce na pomazání před pečením. aaa

Nejprve vytvoříme kvásek, následně vložíme do mísy všechny suroviny kromě másla a uhněteme. Nakonec přidáme máslo a hněteme ještě 10 min. Necháme kynout cca 2 hod. Po této době stočíme burgery na plech, přikryjeme a necháme opět cca 1,5 h. Poté nařízneme žiletkovým nožem a pečeme při 200 °C.

A nyní už stačí vše jen dát dokupy, přidat salát, čínské zelí, okurku, cibuli, hořčici, kečup případně nějaké své vychytané omáčky a pustit se do toho. IMG_0359ok

2 Odpovědi to “Záparové celozrnné cheeseburgery”

  • @Ludwig: pochopil, ale není to vždy přesně tolik, tolik vody se nevypaří a mělo by to tak být přesně, někdy je lépe přidat malinko mouky i vody, aby to fakt pak bylo 500. Na té teplotě se nenechává v tomto případě moc dlouho. P. REinhart má záparu, která se nechává např. celou noc, ale v tomto případě se to fakt přivede na 65, v podstatě je to okamžik, kdy je těsto hezky zhoustlé, pak teploměr krásně ukazuje přesně to, co potřebujeme, tedy 65 °C. Pak se nechá vychladnout a může se s ní pracovat. Pokud se to nestihne, může se s ní pracovat kdykoli po dobu dalších pěti dnů (někdo uvádí 3).

  • Ludwig:

    Ahoj Klaro.
    Pises: “ že smícháme celozrnnou pšeničnou mouku a vodu v poměru 1:4″

    Pochopil jsem to tak, ze dam do hrnce 375 ml vody, dosypu 125 gramu mouky, promicham metlickou, a privedu na 65°C.
    Pochopil sem to dobre?
    Jak dlouho to mam udrzovat pri teto teplote?
    Pak nechat vychladnout na pokojovou teplotu a pak primichat ty dalsi suroviny, ano?

    Se zaparou jsem zatim nikdy nepracoval, je to pro me novinka, tak se uz tesim jak to vyzkousim !

Přidejte komentář