Doma udělaný bramborový škrob patří k tomu vůbec nejjednoduššímu, co lze vyrobit. Pomiňme, že to pro mnohé z nás nemusí být efektivní, neboť na tom trávíme svůj čas, musíme mít škrobnaté brambory a chuť věc vyrábět, na druhou stranu jsou mezi námi tací, kterým zbývá dost brambor ve sklepě, udělají rovnou větší množství, zbylou sušinu rozvaří a hodí slepicím. V každém případě je dobré vědět, že tak jednoduchou věc, jako škrob lze vyrobit velmi snadno doma.
Na škrob potřebujeme brambory, ideálně škrobnaté (my nemáme, máme s příliš malým obsahem škrobu, ale i přesto nevadí). A pak už vlastně nic – tedy nic speciálního – stačí struhadlo, nějaká plachetka a talíř.
Brambory nastrouháme na co nejjemnější kaši.
Nastrouhanou hmotu vložíme do plachetky a vyždímeme – potřebujeme tu vodu, nikoli hmotu, která zbyde v plachetce.
Zbyde nám voda se škrobem a sušina.
Vodu nalijeme do vyšší nádoby a necháme pár hodin (alespoň 2) stát v klidu.
Po uplynutí této doby nalezneme obsah nádoby rozdělený znatelně na dvě části – bílou část u dna a vrchní část.
Vrchní část slijeme a spodní bílou část – tedy škrob, vložíme na talíř a necháme přes noc uschnout. Pokud si dáme práci a vysajeme vodu hadičkou, zbyde nám zcela čistý bílý škrob, pokud vodu pouze vylijeme – jde to dobře, škrob je u dna slepený, náš budoucí škrob bude žíhaný tmavou barvou.
A je to!