Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pro velký úspěch zmínky o našlapané trávě  u celých tří zájemců:-)) -samostatný článek- protože senáž si ho zaslouží a venku je dusno a stejně se nedá nic dělat :-)).

Takže nejprve, co je to vůbec senáž?

Senáž je konzervovaná píce a tato konzervace, tedy senážování je založeno na produkci kyseliny mléčné.  Aby mohly vzniknout podmínky pro rozvoj kyseliny méčné, musí se dosáhnout prostředí bez obsahu kyslíku. A prože nehcceme množení jiných bakterií a plísní, navíc je třeba ještě snížit pH, což právě v kombinaci s bezkyslíkovým prostředím zabraňuje množení nežádoucích prevítů.

Dříve se všemu, co se takto jako krmivo konzervovalo, říkalo siláž. Jaký je tedy rozdíl mezi senáží a siláží?  Obvykle se vychází z toho, že kdýž obsah sušiny přesáhne 50%, říkáme tomu senáž, když ne, tak siláž :-)). My to máme tak, že senáž říkáme prostě trávě, siláž třeba kukuřici.  Jak moc je důležité pH? moc. Voda, pokud není nějak znečištěná, tak by měla mít pH kolem 7 a čím víc jde tato hodnota dolů, tím je věc kyselejší. Čím kyselejší, tím větší odolnost proti kazivosti.

Každé krmivo má rozdílnou silážovatelnost, tedy schopnnost fermentovat tak, aby se co nejméně ztratila hmotnost, kvalita a výživnost. Plodiny dělíme na tři druhy

  • lehce silážovatelné –brambory, řepné skrojky, kukuřice, slunečnice, ječmen a pšenice
  • středně silážovatelné – trávy, krmná kapusta, peluška, jetel, hrách
  • těžce silážovatelné –vojtěška a mokřadní rostliny

Je i několik způsobů senážování a také senážování čisté a s přídatnými látkami. Tyto látky, startovače se přidávají pro větší jistotu, že se proces tvoření kyseliny mléčné nastartuje správně a správně také pokračuje a většinou jsou vesměs chemické. Některé mají i fungicidní účinky- potlačují vznik plísní.

My sami jsme jeden rok nebyli schopní usušit seno, protože pršelo a pršelo a pršelo a tak jsme si nechali zabalit čerstvé balíky trávy- senáže. Zabalení jednoho balíku své trávy přijde na bratru 400 kč, což je dost drahá sranda na to, že z toho je ohromné množství igelitu. Je toho na jaře opravdu pekelná kupa. Takže přesto, že do trávy nebyla přidaná žádná chemie, bylo to nejen neekologické ale ani neekonomické. A tak jsme stáe uvažovali, jak dál. Pořídili jsme si velké tmavé silnostěnné pytle, ale zjistili, že  se to nejen špatně šlape- ale i tak to docela šlo, že je pytel z pvc, takže je dost jasný, že polyvinylchlorid v krmivu pro krávu nebude úplně ideální, tak navíc se do pytle přes zimu snadno dostanou myši a stačí malá prokouslá dírka, aby byl celý pytel na prd.

Uvažovali jsme i o balení našich malých balíků, které můžeme balit s koňma naším lisem jako čerstvou trávu, ale nemáme baličku na fólii.  Zkusili jsme tedy jeden rok balíky zabalit a obalit obyčejným pet pytlem za 5 kč a vysát půjčeným vysavačem :-)). Vysavač vysaje dobře, pytel se na balík neprodyšně přilepí a zkrabatí, ale…. většinou někde pustí nakonec vzduch.Takže opět fólie nezbytná, opět je drahá a navíc nesmyslné pořízení baličky, jako dalšího jednoúčelového stroje. Tak jsme to tedy taky zavrhli.

Nakonec vyhrály po všech pokusech sudy. Sudy se dají většinou sehnat celkem slušně cenově, jsou neustále točitelné, jejich rozbití je velmi složité. Výhoda je ta, že  i ve vekých , originál zabalených balících, i v pytlích, vždy byly dost velké ztráty. Vždy byl obal nějakým způsobem porušen a vždy se na senáži vyskytla plíseň, což se nám vůbec nelíbilo. Sudy jsou zatím 100%. Pokud si je šlapeme sami. Záleží tam hodně na velmi kvalitním našlapání.

Jednou jsme udělali takové malé intermezzo a našlapali jsme náš dřevěný bazén, co udělal pan domácí, a který sloužil na jaře jako pařník, v létě jako bazén a na zimu pak mělo být jeho smyslem udržovat zesenážované krmivo na zimu. Dělali jsme to jen jednou a dost bylo bazénu :-)).Trvalo to tři dny, šlapali známí, šlapala rodina, šlapaly děti, šlapal pan domácí, jen já měla břicho dva týdny před porode a i když by to bylo asi vzhledem k mé váze nejproduktivnější, nešlapala jsem :-)) Nakonec jsme to už neopakovali, protože naplnit to nožně bylo nad naše síly a navíc jsme to nedokázali dokonale uzavřít, takže dost velká vrstva odshora odešla a nebyla k použití. Úplně nejdříve založit senáž a šlapat a šlapat

pak změna šlapací skvadry a svážení další trávya pak už jen zase  šlapání a šlapání

Jak je to tedy se sudy

Sud je o objemu 120 l , na konci května do něj našlapeme trávu o rozloze zhruba 400 m2 – záleží samozřejmě na hustotě porostu. Jeden sud se šlape cca 1,5 -2 hodiny intenzivně. Tráva se do sudu dává jen pokosená nebo posekaná, lehce zavadlá – od jedné až po několik hodin, podle intenzity horka toho dne. Nesmí být příliš suchá a nesmí být ani úplně mokrá.

Technika je taková, že se vždy sešlapává veliká náruč, která se sešlape zcela a pak se teprve dodává další část. V zimě pak je sud složen z těchto pater- náručí a velmi jednoduše se patra odlupují jedno od druhého. Hned po našlapání až na úplný vršek a co to skutečně jde, se sud zavře na obruč a my ho ukládáme ihned na místo, kde ho budeme v zimě používat. A pak je třeba také dávat pozor, aby se nejoblíbeněší dětskou zábavou nestalo otevírání obručí a potažmo sudů.

Používáme k tomu malého rudlíka. Dokud nebyl rudlík, sudy jsme převáželi na dvoukolové kárce.   Sudy se druhý den velmi nafouknou- prohne se jim víko. Pan domácí, když je tomu přítomen a vidí to, tak občas povolí obruč a trochu vzduchu jemně vypustí. Ale jen občas, když jde kolem a když se mu chce – jinak nevypouští :-). Senáž pak necháme svému osudu až do zimy, kdy se používá jako příkrm. Nezmrzne ! (maximálně jemně namrzne)

Jeden sud vyjde v zimě pro jednu krávu na jeden týden- ne jako kompletní krmivo- skutečně jako příkrm. Máme totiž 25 sudů, ale to se nám nikdy našlapat nepodařilo. Ideální na zlikvidování trávy na zahradě pro králíky i jako zimní přísun zeleného pro slepice. Lze šlapat i kopřivy – což my praktikujeme tak, že je přidáváme k trávě. Nikoli nasekané, ale prostě jen posekané.

Silážní díry – většinou z nějakých zkruží bývaly na většině satků. V současné době to velká družstva a velké podniky řeší senážováním do dlouhých rukávů s nezbytnou chemií jako startérem. Nebo se balí do již zmíněných velikých balíků obalených bílou fólií. Dále se praktikuje i senážování jen do veliké jímky, uježděné něčím těžkým, přikryté igelitem a zatížené pneumatikami. To je však pro veliké množství. Sudy jsou samozřejmě těmto podnikům k smíchu. Pro nás naprostý ideál, dokud jsme schopní šlapat :-)) a stačí nám množství několika sudů- ideál by bylo tak 30. V zimě dodáme fotky krmené senáže.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sen%C3%A1%C5%BE

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sen%C3%A1%C5%BE

Dobrá rada- nevyužívat ke šlapání návštěv :-)), protože většina sudů, které si člověk nešlape sám, jsou našlapané málo. Nebo návštěvy permanentně instruovat a kontrolovat, což je brzy navštve, takže návštěvy využívat k nošení trávy do sudu.

42 Odpovědi to “Šlapaná senáž”

  • Anonym:

    ahoj mužu udělat senáž i z posekane travy sekačkou s košem bude dobra?

  • domiho:

    Koľko dní by to malo kisit???

  • domiho:

    mozem to dat aj do dreveneho sudu ci iba umeleho

    • Zdravím domiho, asi tak, na prostoru, kam našlapete senáž, vůbec nezáleží. Záleží na tom, aby se k ní následně nedostal vzduch. Nevim – jak dlouho. První týden kvasí, nafukuje se víko a až se přestane nafukovat, tak nějaký čas potom by to teoreticky mělo být hotový. My šlapeme poslední v září a krmíme až při sněhu, v prosinci.

      • domiho:

        2-3 tyzdne stacia ??

        • katka1:

          Pokud nepoužíváte chemické urychlovače, tak 6 týdnů, jako seno, sláma i obilí. U senáže je dodržení ještě důležitější, musejí vychcípat ty breberky co vyrobily tu kyselinu. Pokud jim předčasným otevřením dodáte kyslík, začnou se opět množit, senáž se zahřeje a bude se kazit, kromě toho dáte svému veterináři velkou šanci na výdělek. Omlouvám se, za vetření do pánské debaty :-) Katka

  • Jakub:

    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli nějakým způsobem řešíte odtok šťáv, a jestli nevadí, když ta senáž promrzne. Díky za odpověď.

    • Šťávy nejsou při správně naschlý trávě – v podstatě skoro nejsou a promrznutí neřešíme, promrzá to velmi, velmi velkých mrazech a v tom momentě necháváme vrchní vrstvu nahoře a bereme koláč pod ní. Ale i tak jsme zatím neměli žádný problém.

  • Jana:

    Dobry den, chcela by som vyskusat Vas postup, podarilo sa mi kupit jednu kravicku ale neviem, ci teraz robit senaz nie je uz neskoro. Je to nejak casovo obmedzene? Alebo sa to da aj teraz na podzim, travy este mame dost. Dakujem

  • Petr:

    Dobrý den letos bych to chtěl zkusit a chtěl bych se zeptat na senážování jetele nebo ovsa jestli je potřeba hmotu nařezat a jak hodně ? děkuji

    • zdravím,
      odložil jsem a už se k tomu nedostal. Senáž úplně bez problémů – nejdůležitější je, aby tam nešel žádný vzduch. Co se týká délky, tak je to jedno, je to jenom pro manipulaci. Když je to nařezaný, jinak se s tím manipuluje než s dlouhým a může začít rychleji kvasit. Nemusíte mít strach s dlouhými stvoly, když budete dávat po „koláčích“ jako po náručích, udělají se koláče a ty jsou asi tak 10cm vysoký sešlapaný – jsou to asi jedny velký napíchlý velký vidle a musí se dobře ušlapat každá vrstva a pak to dělá samostatný koláče, který se krásně odlupují. Takže jetel bez problémů a oves – zkoušel jsem i dlouhý stébla, ale tráva a byly dlouhý skoro jako já neřezala a nadupal je tam, takže i oves bych zkusil takto. Nařezat oves je ale jistota.

  • predy:

    Milá Kláro, chtěl by se zeptat jestli by se takhle dala senážovat i tráva nasekaná na kousky normální sekačkou na trávu. děkuji ti za tvojí odpoved.

    • Zdravím Vás. Určitě bych to na jednom sudu zkusil. Nevidím problém v tom, že je to rozsekaný na malý kousky, ale spíš co je to za trávu – složení trávy. Jestliže je to z upravovanýho trávníku. Aby to správně kvasilo

  • Pavel Mraček:

    Kde sudy se senáží ukádáte

  • Dodo:

    Dobrý den chci se neodborně zeptat je vhodná na senáž i druhá tráva?Chci to zkusit mám dvě kozy do budoucna mám v plánu ještě aspoň jednu tak čerpám informace děkuji za odpověď

  • Marie:

    Jsem moc ráda, že jsem našla ten Váš popis na senáž. Uvažovala jsem, jak ji udělat, protože mám 3 kozy a málo zkušeností, kolik toho na zimu bude potřeba. Sice sena je asi dost, ale jistota je jistota. Mám dost kbelíků od 40kg nějakého malířského nátěru, jsou pěkně čisté a s víkem. Napadlo mě, že bych tu senáž udělala do nich, protože pro 3 kozy je větší nádoba asi moc, aby se to tak brzy nezkazilo. Takže díky ještě jednou za pěkný návod.

    • Myslím, že se to bude blbě šlapat, radši bych jich moc nedělal, jinak pro kozy sud v pohodě, vydrží to dost dlouho na to, aby to sežraly tři kozy .-), ale zkuste a napište, jak dopadly kbelíky .

  • lokki:

    ahoj, trochu OT a pozdě ale přece :-) Pokud by jste zanechali sudů a vrátili se spátky k bazénu, tak na uzavření se zasype deseti až patnáci centimetry obilí a řádně zakropí. Během chvilky naboptná a naklíčí – kořeny spolu z nevyklíčenýma obilkama rychle vytvoří vzduchotěsnou vrstvu. Navrch se to dá krmit komplet…

    • Hm, tak to je parádnický. :-)) Zkusíme, teda je to trochu drahý, pokud nemáme svoje obilí, ale pokud to nezačne plesnivět a bude se to dát zkrmit i s tím, tak by se to celkem dalo. díky – máte s tím svou zkušenost? a na jak velkou plochu?

      • lokki:

        dělali jsme to do normálního senážního žlabu – v malým by to mělo fungovat taky. Senáž byla až na pár míst super…

  • Anonym:

    Taky moc děkuju za upřesnění.Jednou jsem strávila celý týden sešlapáváním senážních igelitů do pytlů k recyklaci, tráva mi půjde líp :)

    • Anonym:

      Anonymní jest od Kitik, zapomněla jsem se přihlásit.

    • Je to šílený co, kolik toho pak zbyde jako odpad? Mě to přišlo skoro stejně jako tý trávy :-). to je nadsázka, ale hrozně toho je a nejhorší je, že dost lidí to pak na jaře spálí. Zlatý sudy :-)

  • to je prima využití! taky jsme si tu říkali, kolik biomasy (posekané trávy) navozíme do lesa.. a jak by se to dalo lépe využít.. leč kolie by to asi neocenily.. tak až někde jinde :-) ať to šlape!

  • jari:

    Milá Kláro, zvěře domácí nemám, článek se mi velice líbí, obdivuji, že umíte kvalitně nasytit nejen rodinu, ale i vaše zvířata, fakt smekám…občas pobíhám po světě s hůlkami, provozujíc nordic walking, tak si říkám, že za 200km, které mám zatím letos na kontě, už by nějaký ten soudek byl…šlapu zodpovědně, možná, že někdy budu i kolemjdoucí zrovna ve správný čas…zdravím všechny na kopci :-)

    • šlapu zodpovědně :-))) – no, hůlky se hodí. Já, když tam není větev, opírám se o schůdky od trampolíny a vypadám jak o francouzských holích :-)

  • Veska:

    Super článek opravdu …
    mě teda kopřivy našlapat nenapadlo nemusela jsem je sušit takže příště ,možná ještě letos nějaké vyrostou po dešti,letos jich bylo málo,musela jsem hledat pomalu se svíčkou v ruce a měly nějakou hodně žahavou sílu než jiné roky …

  • Nany:

    Ahoj na kopec,
    už dlouhou dobu Vám chci napsat,jak Vás obdivuji.A konečně dnes mi vyšel prostor.Zkutečně smekám a nerozumím tomu, jak to všechno zvládáte.Obrovské hospodářství,čtyři děti a ještě pravidelně obnovovat tyto úžasné stránky na kterých se vždy moc potěším.Já mám děti jen dvě,proti Vám hospodářstvíčko mini a už měsíc se nejsem schopna dostat k počítači, abych sem mohla napsat.Vaše články čtu v běhu kolem počítače.Ten dnešní mě opět inspiroval.Už vloni jsem nad senáží přemýšlela a zůstalo u toho.Chtěla jsem se zeptat kde kupujete sudy a za kolik?Budu se muset zasnažit,aby měli kozy na zimu nějaké vitamíny :).Také se chci zeptat,jak uchováváte mléko?Zkoušela jsem sklep, ale je tam 12 stupňů a nedej bože,že přes nás přejde bouřka.

    • Veska:

      @Nany: já kupovala sudy když se u nás rušila Fruta tak asi za 30,- Kč ale to už je hodně dlouho,teď je prodávají u nás od lepidla za 80,-Kč ,musí se ještě pořádně vymýt
      takže když dáš kolem 100,- za sud si myslím ,že je to pěkná cena …
      pozeptej se u vás v okolí většinou je prodávají potravinářské fabriky a podobně nebo se dají sehnat na netu např. http://www.agroseznam.cz/cz/agrobazar/detail-inzeratu/22683-sudy-plastove-pouzite-120-l.html
      ber je ty co mají kovovou sponu na uzavření

    • Milá Nany, jak píše VEska- z místní fabriky -jsou to sudy na škrob. Většinou je v okolí nějaká továrna a většinou prodávají sudy, stačí zajít k nějaké provozní a zeptat se. Bývají tak kolem 50-100 kč. S tím mlíkem- 10 let jsme měli vždy jen čerstvé, maximálně uchované ve sklepě, takže jsem se ho hned snažila zpracovat a to co nezpracovala, což bylo hodně časté, z toho byl prostě tvaroh. Teď máme konvové chlazení, je to jen kompresor a taková nerezová trubka s víkem a ta se dává přímo do konve. Chlazení má termostat a sepne si asi 5x denně a zhruba pět minut to chladí. Takže žádná šílenost a máme stále dobré mléko. Je to prima i pro to, že můžu teď dělat sýr z většího možství mléka, zhruba ze tří dojení. Obdiv není na místě, neděláme mnoho a už vůbec ne to, co ostatní, protože to tady nahoře není třeba :-) krásný večer

  • Niva:

    Moc děkuji za vyčerpávající popis. Příští týden začínám šlapat o:)))). Nejraději bych už zítra, ale musím počkat až se vrátí hospodář a začne sekat. Opravdu moc děkuji, protože jsi mi vyřešila problém s loukou, kde je 50% kopřiv a všechny usušit na zimu na stinném místě nemám kde.
    Jinak Kláro, moc držím palce určitě to nemáte jednoduché, ale o co lehčí než lidé zotročení falešným přepychem. Vím o čem mluvím. Sama se pomalu vracím z života v okolí Prahy do rodného podhůří a snažím se dávat do pořádku zanedbaný starý sad a ostatní pozemky. Není to práce lehká, ale krásná. Velice ráda chodím na Vaše stránky, kde najdu vždycky inspiraci a laskavé slovo. Moc zdravím. Niva

    • díky Nivo, jsem ráda, že se vám líbí a i já jsem ráda, že se tu člověk setkává alespoň virtuálně s fajn lidma. Starý sad dáváme taky pomalu dopořádku, ale jde to fakt pomalu :-)

  • Šárka:

    Milá Kláro, zrovna jsem Ti chtěla napsat asi tucet dotazů – jak že se to dělá, jak to chutná a tak :-))). A otevřu stránky a on už je článek napsaný!!! Děkuji moc moc za informace, které tu všem předáváš, i když jejich získání pro Vás asi nebylo úplně snadné. A tím se hlásím za čtvrtého fanouška :-)).

Přidejte komentář