Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Chléb je alespoň pro nás každodenní potravina. Nebo víceméně každodenní.  Pokud to máte také tak, tak jste museli postřehnout, že chleba je extrémně rozdílný od dob minulých a spoustě výrobkům chleba se nazývajícím jméno „chleba “ vůbec nesluší, protože to s ním nemá téměř nic společného. Někdo má to štěstí, že má blízko sebe ještě kvalitní pekárnu – mimochodem doporučuji článek   Petry Pospěchové z Ihned o chlebu a v diskuzi doporučované pekárny, které se právě pekárnami pečícími chleba ještě mohou nazývat. Někdo to štěstí nemá a zvykl si. A jiný si nezvykl a nezbývá mu než si zvyknout :-)) nebo si začít péci chleba sám doma. 

A právě poslední dobou se pod články o domácím kvásku a domácích chlebech hromadí dotazy na upřesnění jak na to či ono, tak jsem se rozhodla, že si udělám takový hezký den s kváskem, žitem, pšenicí, tužkou, papírem a hlavně – hodinkami :-)), abych trochu více přiblížila to, co dělá v receptech stále ještě problém.Navíc většina lidí si pod pojmem krásný chleba představí čerstvý a voňavý bochník, nikoli chleba z formy, takže vycházím vstříc a je to tentokrát bochník.

Dnešní chleba je pšenično-žitný, čistě kváskový z vlastního kvásku. Žitnou mouku máme namletou doma z celého žita- je to tedy celozrnná mouka. Lze nahradit žitnou chlebovou moukou kupovanou. Pšeničnou mouku jsme dnes použila klasickou hladkou kupovanou. Navíc ještě žitný kvásek, který je vyroben podle tohoto receptu, ovšem už dost dávno a stále ho točím a točím, voda, sůl a kmín.  Množství surovin je na dva chleby-jeden o hmotnosti 1700 g a druhý 950 g. Jeden je šišatý a druhý je kulatý.

Robot je příjemný, ale netřeba ho. lze to s úspěchem i rukama. Co je velmi vítané je ošatka a tyto chleby jsou kynuté značnou část v ošatce. Takže jdeme na to a pro menší rodinu lze s úspěchem dělit dvěma až třema – není však od věci počítat s tím, že poctivý kváskový chleba vydrží velmi dlouho, aniž by ztvrdl nebo začal plesnivět. Stačí ho zabalit do plátna nebo čisté utěrky a uschovat.

Suroviny : žitný kvásek 560 g, žitná mouka celozrnná 730 g, hladká mouka 920 g+120g , 930 g vody, 50g soli a 30 g kmínu

7:35 vyndavám kvásek z chodby – 560g  kvasu a smíchávám ho s celozrnnou moukou žitnou. Přidávám 910 g vody a pečlivě rozmíchávám. Kvásek mám poměrně řídký- rozhodně v něm nestojí lžíce. Mísu s kváskem dávám na stojánek na plotnu a přikrývám utěrkou. Když jsem položila na stojánek zavařovací teploměr, bylo na něm 42 *C

10:50 kvásek spolu s žitnou moukou je téměř u vršku mísy, krásně probublává- mohlo to být i o něco dříve, ale došla baterka ve foťáku a já čekala až se dobije, což jsem přidala kvásku tak půl hodinky navíc.V tomto momentě si z mísy odendavám pro příště 250 g kvasu ( není to  celé množství, co jsem použila dnes, ale to vůbec nevadí- stačí přidat trochu žitné mouky, vody, rozmíchat, nechat nakvasit a uschovat v chladu – tímto způsobem lze neustále kvásek přiživovat a zvyšovat tím množství kvásku na potřebné množství).

Do mísy ke kvasu s žitnou moukou tedy nyní přidávám mouku hladkou a to 920 g a ještě 20 ml vody- opravdu jen trochu. Také 50g soli a 30g kmínu. Vše pečlivě uhnětu. Těsto se lepí. Pracuji v robotu a v tento moment si na pracovní desku nasypu 120g hladké mouky a těsto z mísy na ní vyklopím. Je to přesně na to, aby se těsto krásně prohnětlo do hladkého, vláčného, nelepivého těsta.

V tento moment těsto dávám do pomoučněné mísy opět na stojánek na kamna.

12:50 těsto je vykynuto – vyklápím na pracovní desku, rozděluji si na dvě části a každou část převaluji a vkládám do velmi vymoučněné ošatky. Ošatky přikrývám a dávám opět na stojánek na kamna- ovšem tentokrát ještě podkládám pod ošatky ještě velký pekáč, aby nestály hned na stojánku v příliš velkém teple.

14:50 těsto na ošatkách dokynuto – překlápím z první ošatky vzhůru nohama na vymazaný a pomoučněný plech, postříkávám vodou  a dávám péci první chléb  na 250 *C. Po chvíli stahuji – což jde u kamen na pevná paliva dost těžko, ale snažím se :-) Zhruba po půl hodině opět postříkávám vodou.

15:20 překlápím druhou ošatku na plech

15:35 vyndavám první chléb a dávám péci druhý. První chléb postříkávám vodou po upečení. Zhruba za hodinu je možné ho krájet – je tedy lepší počkat, ale někdy to prostě nejde….-)

Suma sumárum 8 hodin špinavé práce, zhruba 1/2-3/4 hodinka čisté? dva chleby celkem 2650 g. Při koupi materiálu 35 kč – kilo žitné počítám 16 kč- netuším co stojí.

87 Odpovědi to “Kváskový bochník – přesné váhy, přesný čas :-)”

  • Lenoch Láďa:

    Ještě jeden dotaz – lze kvásek použít ještě na něco jiného než pečení nebo Krkonošské kyselo? :)

    Dík Láďa

    • Láďo díky za recept, rozhodně hodně lidí potěší. A jasně, že se dá, vlevo ve sloupci jsou rubriky a tam je rubrika pečení a vaření s kvasem https://conovehonakopci.cz/?cat=395, asi jsem tam nezařadila vše, co tam patří, až bude chvilka, tak to napravím. Zkuste případně i ve vyhledávání zadat kvásek a uvidíte, co vám vyjede. Krásný zbytek soboty

      • Lenoch Láďa:

        Dobrý den,

        děkuji, budu se těšit na to co přidáte… zatím jsem tam našel jen pečení…

  • Lenoch Láďa:

    Dobrý den Kláro, moc děkuji za výborný recept.

    Na kváskový chléb jsem přešel teprve nedávno. Kvasnicový peču asi 3 roky. Nejprve asi měsíc v troubě, pak jsem přešel na domácí pekárnu (ta nejlevnější z kauflandu – původně jsem ji chtěl jen vyzkoušet a časem koupit pořádnou, ale krom absence programování jí nemám co vytknout :). Chléb byl výborný, ale když jsem chtěl žitný, tak nikdy pořádně neprokynul. Proto jsem chtěl zkusit kvásek. Váš chléb je dokonalý. Stejně tak housky z toho těsta jsou dokonalé. No a protože jsem líný, při druhém pečení jsem se rozhodl polovinu udělat v pekárně a porovnat rozdíl. Chléb je stejně dobrý, jen kůrka prostě není ono… až do chvíle, než se upečený chléb vloží na 12 minut do trouby :)

    Chlapská optimalizace na zhruba kilový bochník v domácí pekárně:
    Voda 340
    Kvásek 200
    Celozrnná žitná mouka 260

    Celozrnná žitná mouka 370 (nebo jakákoliv jiná :)
    Sůl 15
    Kmín 10
    Recept je přepočítaný a zaokrouhlený, jen soli dávám méně :)

    Do pekárny naliji všechnu vodu (340g), přidám kvásek (200g), a první várku celozrnné žitné mouky (260g), zapnu míchání na asi minutu. pak dám nádobu přikrytou utěrkou do tepla. Po asi 4 hodinách odeberu cca 200g nového kvasu (peču 2x do týdne, takže netřeba krmit) a přidám zbytek mouky (370g). Opět pustím režim těsto – stačí tak na 10 minut. A zase do tepla. Po dvou hodinách dám péct do pekárny. Když je hotovo tak vyklopit a ještě na 12 minut do horkovzdušné trouby (nastavuji 230°, horký vzduch a spodní pečení)

    Výsledek je dokonalý, čisté práce cca 5 minut, pekárna je po vyklopení téměř čistá, k plechu se to již nepřichytí, takže ani nádobí žádné.

    Samozřejmě nikoho nenabádám opustit tradiční způsob pečení… ale znáte to Boys and toys :)

    Pečení zdar a ještě jednou díky za výborný recept s obrazovým doprovodem.

    Lenoch Láďa

  • milan:

    Dobrý den. Tak dnes proběhl 3.pokus pečení chleba. Konečně výsledek, kterým se můžu pochlubit. Chléb krásně vykynul, a i se mi ho povedlo krásně upéci. Chuť má výbornou, je krásně nadýchaný, uvnitř měkoučký jako dech, a na povrchu kůrka, no jak má být. Dal jsem trochu méně surovin, aby mi neutekl z formy, a trefil jsem se. Věřím, že se mi bude i nadále takhle dařit.

  • Jana:

    Dobrý den.
    Předem moc děkuji za pečlivě vypracovaný postup. Ovšem hned z kraje musím přiznat, že se mi chleba nepovedl. Pracovala jsem přesně podle návodu. Nejprve jsem si namnožila kvásek dle třífázového přiživování. Měla jsem ho přesně dle návodu. Super. Pak jsem zpracovávala těsto dle návodu na této straně – tedy další množení kvásku, míchání a odležení těsta, po vykynutí jsem udělala šišku, po vykynutí ji rozdělila do dvou ošatek, po vykynutí jsem se to pokusila vyklopit na plech… no, nějak se to nakonec povedlo, ale oba bochníky jsou totálně popraskané. Ten první se mi dokonce povedlo připálit, ale to je moje blbost.
    Ze všeho nejvíc bojuji s kynutím. Těsto kyne, myslím, že v dostatečné teplotě, ale kyne strašně dlouho. Nádoby stavím na akumulačky. Když jsou chladnější, tak přímo na ně, když jsou nahřáté, tak je podkládám. Těsto kyne 2x déle, než to vaše, což by asi nebyl takový problém, ale bohužel mi pokaždé stihne na povrchu oschnout, takže při následném zpracování jsou v těstu cítit tvrdé kusy těsta. V poslední fázi kynutí (bochníky v ošatkách) je to nejhorší – na povrchu oschlé, uvnitř extra tekuté a bublinkaté, takže při vyklápění to zpravidla praskne a bochníček se krásně rozkydne do placata… Nevím, co s tím mám dělat. Pomohla by vyšší teplota při kynutí? Jak jí mám docílit? Mám to strčit do trouby? Minimální teplota je 50 stupňů. Nezačne se mi tam do těsto pomalu péct? Nespotřebuji při tom šestinásobném kynutí tolik elektřiny, že omdlím, až přijde účet za elektřinu? :-)
    Prosím, prosím, prosím o radu. Moc předem děkuji.
    Jana (Jinak manžel je s mými originálními bochníčky paradoxně spokojený)

  • Káča:

    Děkuji děkuji mnohokrát za tento skvělý podrobný postup, díky kterému jsem se naučila dělat domácí chleba. Dnes mám za sebou už pátý pokus, který je jednoduše lahůdka. Je sice ještě popraskaný, ale to (doufám) doladím a kdyby ne tak u drahého se praskliny potkávají s nadšením. Bez vás (tebe :-) bych to určitě nezvládla.

  • bobana99:

    už sa trápim s kváskovým chlebíkom niečo cez dva mesiace a musím povedať že vďaka tomuto postupu či vlastne receptu sa mi konečne začalo s chlebíkom dariť….veľká vďaka za hodnotné rady

  • Marcela:

    Ahoj Klarko,
    Tak to me teda kvasek vykynul uplne ukazkove nadherne a pak jsem ho tou celozrnnou moukou zitnou uplne zabila. Chleba vubec nevykynul, i kdyz mel soukrome misto na vyhrivaci podlozce a uzasne podminky. Chleba chutove vyborny, vsechno dobre, jen je z toho betonova placka :D takze priistee

  • vláďa:

    Dobrý den, Kláro!
    Na Vaše stránky jsem sice narazil teprve nedávno, skrze snahu o upečení chleba, ale moc se mi tu líbí. Zvláště tenhle návod je pro začátečníka skvěle pedagogický… :o)
    Narazil jsem ale na problém. Když při pečení pod plech s chlebem dám plech s vodou, udělá to krásnou páru a ta výsledku, zdá se, hodně pomáhá. Ale mám pocit, že ten plech příliš brání teplu zezdola a chleba se už peče hůř, resp. nestejnoměrně. Horní kůrka je hezká, střídka nahoře taky, ale čím blíž spodní kůrce, tím méně je střídka propečená (nevypadá jako nedopečená – konzistence je v pořádku, ale chuť je mdlá a je vidět, že by to chtělo víc). Dolní kůrka pak už má do zvonění hodně daleko.
    Lít vodu přímo do trouby se mi nechce – jednak mám obavu kam by to nateklo a jednak jí nemůžu manželce zlikvidovat. Dát tam jen plecháček s vodou nestačí. 10 minut v troubě déle to nevyřeší a víc už nejspíš nesnese ta horní kůrka. Horkovzduška mi zase přijde, že tu kůrku příliš vysušuje.
    Prosím, nemáte nějaký fígl jak to vyřešit?
    Moc děkuji a přeji krásný den.

    • Nynn:

      Většina zkušených domácích pekařů/pekařek říká, že na dno studené trouby se má dát kastrůlek s vodou, pak se má teprve trouba rozehřát, pak se tam vrazí chleba a asi po 5 – 10 minutách se má kastrůlek vyjmout. Tím by byl váš problém, myslím, vyřešen.

    • Vláďo, pekáček s vodou dát do trouby – jen ho tam dát, navíc do trouby, která se rozehřívá, nevřeší váš problém, protože taková voda nemá správnou parnou schopnost. Zkusila bych nejprve sehnat si nějakou litinovou nádobu – pekáček nebo něco malého a to dala nahřát buď na plotýnku a pak vložila do rozehřívající se trouby – ale prázdné, bez vody – proto to chce mít něco, čeho vám nebude příliš líto. V troubě to pak nechat fakt rozpálit, pak vsadit chleba na rozpálený plech – také v troubě a pak nalít do rozpáleného pekáčku vroucí vodu. To vám udělá dotatečnou páru a chleba zapaříte. Ta pára je tam pak už zbytečná. Takže za cca minutu vyvětráte dvířka a pekáček už můžete vyjmout. Jeho funkce v troubě tímto momentem skončila. zkute to a uvidíte, jak to dopadne.

      • vláďa:

        Jejda, já myslel, že tam pára musí být v průběhu celého pečení… Takhle ten postup vypadá nadějně, už se těším, až to vyzkouším.
        Moc děkuji, Kláro! :o)

      • Vláďa:

        Kláro, měla jste pravdu! Zafungovalo to a výsledkem byl – na mé poměry – chlebík přeborník. :o) Moc děkuji!

  • Nikol:

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, nevíte kde bych mohla – nejlépe v Plzni, sehnat ošatku na pečení chleba? Děkuji a přeji příjemné dny. Nikol

  • vikina:

    Zdravím na kopec,
    dnes proběhl druhý pokus o kváskový chleba, no celkem se povedl, jen tedy už asi vím, co je u nás teď když se netopí největší problém – samozřejmě teplota, nejdřív jsem obkládala kynoucí masu petkama s horkou vodou, to se ukázalo jako nedostatečné, pak přišel na řadu manželovo nápad-zapnout troubu na 40 zhruba a strčit to do trouby, to už bylo lepší. Chleba jsem dělala v ošatce a při překlopení na plech se jakoby potrhal po povrchu, tak jsem ani nenařezávala – čím to může být? moc řídké těsto?
    Jinak určitě platí jak někde píšete – péct,péct,péct, nic jiného nám začátečníkům nezbývá, než pilně trénovat.
    No jeden bochník jsme nakrojili a ochutnali a dokonce i pubošovi moc chutná, zítra ještě projde chleba zkouškou ohněm- ještě ty menší potomci ho ochutnají – teď už jsou v pelechu. No tak já půjdu taky do hajan.
    Děkuji za vaše stránky
    Věra

    • Katka:

      určitě doporučuji tu troubu, já to tak dělám vždy když připravuji něco kynutého, jen dát pozor, aby nebyla moc vyhřátá a těsto se nezačalo dělat, člověk zapomene a je to hned :-D jinak s ošatkou zatím zkušenost nemám, ale napádá mě, zda třeba nebyla málo vymoučená..?
      hodně zdaru na další pecen!

    • Milá vikino, tady jsou tři věci, které to způsobují – hodně řídký a zároveń nepropracovaný – dobře nezatočený chleba. Ale většinou to bývá v pořádku a pak se to zkazí vysokou teplotou při kynutí a zároveň příliš dlouhým kynutím. Nejčastěji jsou to tyto tři faktory dohromady. Jestli je to ono poznáte, že překlopené těsto se rozjíždí a je takové hodně moc bublinkovaté. Zkuste normálně kynout třeba s petkou ve spacáku. Nebo pod dekou. Těch 40 je už hodně, fakt dost. Já mám chleba vedle kamen na lavičce, přikrytý utěrkou a jestli tam mám 30°C tak je to hodně. Řekla bych, že mi kyne tak při 25. Jo a taky voda. Voda nesmí být příliš ledová, ale ani příliš horká. V těchto teplech však dávejte spíš chladnější.

      Takže těsto akorát, takové sametové, dobře zatočit, dát do ošatky, – nemusíte moučnit moc, jen lehce a nechat přikryté v cca 25°C. Jakmile to přeženete, nakvasí, je bublinkaté, rozleze se a při otočení na plech hodně klesne a potrhá se, přichytí se buď vespod nebo z boku na ošatku. Když je vše ok, drží krásně tvar. Nepřichytí se a je celkem tuhé na pohled. Hodně štěstí a klidně napište, kdyby cokoli neklaplo.

  • Katka:

    Dobrý dne,
    můj první pokus, kdy jsem 4 dny živila kvásek a poté upekla chleba dopadl skvěle! Chleba je vynikající, sice trochu praskl, což mě nevadí, ba naopak :-) mám však jeden dotaz, schovala jsem si kvásek do lednice…jak dlouho ho tam mohu mít? musím ho přiživovat? nebo tam může být jen tak než se rozhodnu zase péci…Katka

    • To je bezvadný. Určitě si Katko vyzkoušejte ve vašem prostředí sama, ale tak obecně, pokud budete péci do týdne, je to bez problémů. Lepší je, když pečete za déle než pět dní, vyndat kvásek o den dříve,přiživit a pak teprve druhý den přidat večer žitnou a pokračovat normálně. Jakoby ho den předem oživit. Určitě nevydrží věčně, pokud nebudete péct, je lepší ho jednou tak za čtyři dny malinko přiživit a když naroste, zase ho vrátit do lednice.

      • Katka:

        skvělé, děkuji za radu! už se těším až zas budu péct, určitě mám v plánu verzi se slunečnicovými semínky a zkrátka různé obměny…rovněž zkusím udělat krkonošské kyselo, které zbožňujeme, zatím jsem ho z jiného kvásku, než ten co občas kupujeme v tanvaldské pekárně, nezkoušela…K.

  • vikina:

    Tedy nejdříve musím pochválit vaše stránky, kterými se pomaloučku prokousávám,jsem zatím na začátku.
    Teď ke chlebíku, kvásek mám dnes 3. den, jenže chodím do práce a nevím, jak to časově sladit, abych mohla rodině dopřát čerstvý chléb i v týdnu? Je možné tu první část, kdy se přidá do kvásku žitná mouka udělat ráno a nechat celý den bez povšimnutí (cca 9,5hodiny) a po návratu z práce pokračovat v dalších krocích? nebude to moc dlouho?, nechala bych v místnosti s nyní asi 24 stupni, nebo mám dát do chladnější?
    Díky moc za rady, myslím, že budu otravovat ještě víckrát, ale upéct kváskový chleba je pro mě prostě výzva, jsem na sebe zvědavá. Zatím hodně tápu, ale jak říkal manželův děda, učím se, abych neumřela úplně blbá
    hezký zbytek neděle
    Věra

    • Hezky to říkal děda :-), můj děda zase „krása pomine, ale blbost je věčná“:. Tak a k chlebu. Jasně, můžete to tak udělat, dlouho to není vůbec, ale ta druhá část, totiž druhá a třetí – kynutí a kynutí v ošatce je často dost dlouhé a nemuselo by se to povést do spánku. Ale mělo by. Takže tato cesta je bezvadná. Další možnost je ta, že zaděláte normálně večer, jako v receptu, přivstanete, zaděláte těsto a to dáte do chladu. Zkuste nejprve chladnou místnost, pak případně lednici, kdyby to bylo ještě moc teplo. Pak přijdete z práce a překlopíte na vál, propracujete a čeká vás už jen kynutí v ošatce a pečení. To je podle mě nejschůdnější cesta. Asi i ta lednice, nejhořejší – asi tedy, nejteplejší část v lednici a tím zpomalíte krásně kynutí a akorát vám nakyne, než se vrátíte z práce. Mělo by to klapnout. Ale stejně tak i vaše první verze. Zkuste oboje, co vám bude vyhovovat více.
      Díky moc za kompliment a krásný večer

      • vikina:

        Kláro,díky za reakci.
        Zkusím tu mojí verzi, protože při ranním vstávání ve 4 si ještě přivstat-to asi nedám.
        Pak budu referovat, jestli se to dalo jíst a nebo šel chleba ke slepičkám :-)
        dobrou noc Věra

        • petra štípek:

          Omlouvám se, že se vtírám do konverzace, i když nejsem tak zkušená. Já jen, že když na chleba pospíchám, tak nedělám bochník do ošatky, ale picnu těsto rovnou do formy a nechám kynout jen jednou, takže to byste po návratu z práce do večera určitě stihla. Si myslím. Chlebu a kvásku zdar :o), Petra.

      • vikina:

        @Klára:
        Tak Kláro,
        můj první pokus je úúplně šílenej, asi mi nevykynul už kvas, nicméně jsem těsto zadělala a dala mu péči z návodu, ale bohužel vůbec chleba nenakynul-nebo spíše jen hrozně málo, i přesto jsem ho upekla, 10 mínut na plno a pak asi 30 min na 220, to je málo? Chleba je chuťově naprosto dokonalej, ale je jakoby sraženej, buď to bude tím, že málo nakynul a nebo nedopečený? Navíc mi praskl jakoby kolem dokola.
        Měla jsem celkem problém s teplotou, asi 24 stupnů v místnosti je málo? na nakynutí kvasu?
        No ale neházím flintu do žita a zítra koupím mouku a o víkendu zkusím znovu, to už snad budu mít doma i objednané ošatky a snad už to půjde líp.
        Vložila bych fotku, ale nevím jak.
        Zdravím a přejim krásný 1. máj
        Věra

        • To je vikino kvůli kvásku, jakmile vám nevykyne už kvásek, tak to nemá cenu, pokud se stane, a věřte, že se to stane, tak je lepší kvas dále znovu oživit. Tu akci, kdy je přiživený prostě vzít jako základ a znovu přisypat a zalít a nechat zase třeba 12 hodin anebo mnohem méně v tomto horku. Spíš nevěřte, že to pak vykyne, když už kvas je chcíplotina. Ale to je fakt otázka zkušeností a to bude příště v pohodě. :-) Takže pokud to nebyla otázka postupu, napiše pak jak to do budoucna klapne. díky

  • tereza:

    Milá Kláro, tak se podařilo :) Druhý pokus byl už platný a já jsem nadšená!

    Mám ještě jeden dotaz. Je mi jasné, že se to řeší třeba zrovna v příspěvku pode mnou, ale pokud dovolíte, tak pro blbečky:

    odebrala jsem si při pečení trochu kvásku pro příště, nakrmila, nechala nakvasit, šupla do ledničky – z ledničky mohu kdykoli vytáhnout, zadělat a nechat přes noc nakynout? a v ledničce může bez krmení zůstat 3-7 dní? souhlasí to?

    děkuji velice za inspiraci i ostatní servis, tereza

    • No, kdybyste měla v lednici uschováno aspoň tu velkou sklenici a nepobyl by tam moc dlouho (2-3), tak to jde, s různými výsledky, kyne klidně 7-8 při pokojové teplotě, ale lepší je uschovat jen maličko a den před plánovaným pečením oživit na požadovanou hmotnost kvasu a je to jistější a kyne rychleji.
      Jinak v lednici vydrží bez krmení i týden, dva.

    • Já na vás úplně regulerně zapomněla :), až odpověděla Farfalla, tak jsem si to uvědomila. Jasně, dělám to tak. Když mám čas, a leží kvásek v chladu dlouho, jak píše Farfalla, obnovím ho, v tomto horku stačí třeba 6 hodin a pokud se mi nechce a kvásek je celkem stabilní, tak přesně jak píšete – vyndám, jen nasypu mouku, zadělám vodou a zamíchám a do rána nechám. Dříve podle různých pramenů zadělávali nátěstek, co zbyl v míse, to použili jako kvas, který my máme v chladu a dál stejně. Krásnou neděli.

  • Dobrý den Kláro,
    chtěla jsem si jen ujasnit spojení mezi článkem o kvásku a tímto přesným receptem, podle kterého se nám podařilo včera upéct náš první pecen (foto vkládám do Dubnového chlebového motivačního článku). Na konci článku o kvásku píšete že už čtvrtý den lze zadělat kvásek 1/2 kg žitné mouky a nechat ho zrát přes noc. Je to tedy vlastně krok jedna v tomto receptu 560 g kvasu+ 730 g celozrn. žitné + voda a ráno pak můžu pokračovat s pšeničnou+sůl+koření?
    Postup v tomto článku začíná ráno. Znamená to tedy, že aktivujete odleželý kvásek z chladu (píšete z chodby)?
    A ještě jeden dotaz. Včera jsme z oddělili část kvásku na další pečení a uchováváme v lednici ve sklenici a zdá se nám, že i přes chlad je kvásek dost aktivni = probublává? Je to v pořádku, nebo bychom ho měli radši zahustit? Jak dlouho lze kvásek v takové formě v lednici uchovávat? Jinak díky za váš blog, je velmi inspirativní.

    • Alice, tento recept je napsaný tak, aby se nemuselo čekat přes noc, začínám ráno a přesně tak, ta váha kvasu, to je to, co je neustále uschováno. V podstatě je jedno, jestli ho smícháte s celozrnnou žitnou večer a necháte v pokojové teplotě a ráno přidáváte pšeničnou, nebo začnete podle receptu ráno. Jde o to, že pokud není kvas dost aktivní, tak je lepší začít večer, je to jistota, že do rána nakvasí. Já už vůbec nedělám z hladké, ale toto je napoprvé jistota, že se podaří. No a můj laický rozpočet je takový, že si vážím množství zamoukovaného kvasu :-), toho kvasu, do kterého už přimíchám žitnou, včetně vody a už vykvasí, je jedno zda přes noc či během dopoledne a pak přidávám 60% pšeničné a 40% žitné mouky. V reálu, díky tomu, že celý kvas je žitný, je chleba více žitný než pšeničný. Takže teď zadělávám běžně 800g nakvašený kvas, 500g pšeničný a 300g žitný mouky.

      A k tomu kvasu, většinou, když je hodně silný, probublává, ale on přestane:-), nic se neděje, bude vypadat úplně neaktivní, ale zase se vzmuží. Stačí, když upečete jednou za týden, někdy vydrží i déle, ale to bych ho alespoň trochu oživila – přidala mouku a vodu. Nicméně … chleba je lepší, když kvas přinesete domů třeba jednou za tři dny, přiživíte a ráno dáte klidně ven, nebo ráno znovu přiživíte a pak teprve po dalším vykvašení prečete. Ideální je pro něj otočit ho před pečením 3X. Zkuste si vypozorovat, jak je to pro něj nejlepší. Kdyby hodně bublinkoval, klidně ho na pár hodin přiživte v místnosti. a jdu mrknout na tu fotku :)

      • Díky moc za projasnění souvislostí. Hra s kváskem baví celou naši rodinu a já si pomalu začínám vzpomínat na má pekařská studentská léta na SPŠP v Pardubicích. Ve školní pekárně se z časových důvodů peklo převážně s droždím. Chleba jsem pekli taky, ale kvásek byl už připravený. Bohužel s kváskem nás moc experimentovat nenechali. Teď zpětně si říkám, že je to velká škoda. Domácí projekt živení kvásku by nás jako studenty určitě bavil.

  • tereza:

    Pěknou neděli přeji, Kláro, a děkuji velice za inspirativní čtení…

    I já jsem se nadchla do domácího chlebu a zkusila jsem. Inu, již v průběhu chystání bylo jasno, že tento pokud vyjde naplano, leč potřebovala bych poradit, kde může být „zakopán pes“. Neboť –

    1. měla jsem vlastnoručně vyrobený, čtvrtý den starý kvásek (jen mouka a voda)
    2. pekla jsem podle tohoto receptu, z poloviční dávky, leč zapomněla jsem odendat kvásek (ještě mi nějaký zbyl, takže tam bych problém neviděla) – ale těsto bylo vlhčí – padlo na ně víc hladké mouky
    3. s hladkou moukou mi těsto už valně nevyběhlo, čili by to mohl být špatný kvásek (voní podivně, ale ten chleba kromě toho, že je z něj placka, chutná dobře, tak bych si myslela, že kdyby byl kvásek nějak zvlášť špatný, nechutnalo by to)

    Čili mohlo by to být nedodržením receptu, případně mladým kváskem – mám pokračovat v živení a zkusit znovu? Nebo je to jednoznačně špatný kvásek a zbytek přijde vyhodit a založit nový?

    Děkuji za trpělivost a zdravím na kopec, tereza

    • MIlá TErezo, s kváskem je to tak, že opravdu zraje. Hladká mouka sama o sobě nevadí, naopak, pokud dáte více hladké mouky, těsto je plastičtější, má více lepku. Osobně bych viděla problém spíš v čase. Když není dobrý den, navíc ještě není úplně silný kvásek, může se kynutí protáhnout i třeba na šest, osm hodin. Určitě ho nevyhazujte, spíš ho přiživte trochu žitnou moukou, vodou a nechte v místnosti, uvidíte co udělá, zda nakvasí či nikoli. Měl by se oživit.

      • tereza:

        Dobrý den přeji a děkuji za odpověď. Včera jsem do kvásku mouku i vodu přidala, postavila večer ke kamnům (přitápíme pouze večer), tak ho budu přikrmovat a odebírat a přikrmovat a o pár dní zkusím znovu. Mějte se moc dobře, tereza

  • Petrula:

    Kláro, vím, že diskuze ohledně koření proběhla. Nemůžu ale najít, kde jsem komentáře četla. Už mám taky dost velkou spotřebu kmínu. Doporučovala jsi někomu kořenáře, který jej posílá ve velkých baleních – pytel sice zatím nepotřebuju…. Děkuji Ti.

  • Petrula:

    Dobrý večer Kláro, děti ulehly a já pyšna na svůj úplně první chleba v životě děkuji za rady. Chleba do rána jsa v igelitu nevykynul, šoupla jsem tam droždí ( teď se sice s mimísem nadnášíme…), ale chlebík …no mňam. Už jsem se asi také stala „závislák“ na vašich stránkách. Původně jsem hledala něco o sýrech, teď je sjíždím popořádku a neustále nacházím něco, co mne dostane. Hlavně plky „pana domácího“ a video, jahožto „ekologický aktivista“ z povolání budu šířit dál. S pozdravem Petra

  • Petrula:

    Děkuji za rychlou odpověď, prakticky na ni čekám sedíc nad chlebem. Trochu nakynul, ale ne moc, tak jsem ho uválela a dala do ošatky a čekám, jestli se ještě vzchopí. Vzhledem k tomu, že už chcípám únavou se chci zepat – Co s ním, když moc nekyne. Má šanci ještě se sebou něco udělat? Nebo ho mám nějak zabalit a nechat do rána? Máme doma dost sucho a na povrchu osychá. Taky jsme v roubence – nevím jak u Vás, ale u nás vlkhost 30%. Tak pokud nevykyne, co ho zabalit pod mikrotéňák do rána? Děkuji, pokud jste ještě někde nablízku.

    • Petro, jestli vůbec nenakynul, skoro bych ho nechala pod mikroteňákem do rána, jestli už oschnul, nic moc z toho nebude. Je to bohužel prostě nějak nedodělaný kvásek, moc se nepochlapil. Když ho teď dáte do trouby, dám krk za to, že asi bude úplně sražený. Dejte ho pod mikrotenák do rána, ráno z něj odeberete ty tvrdé kusy na povrchu, převálíte, udělala bych bochník a dala kynout, pokud bude ráno nakynutý – uvidíte, že tam budou bublinky, pokud ne, přidala bych droždí, vodu a mouku a kousek si odendala, dala do hrníčku pod folii a nechala nakvasit. Do příště.

  • Petrula:

    Dobrý večer Kláro, z nadšeného dívání se na krásné fotky chlebíků jsem se dostala k praxi. Zkouším první kváskový chleba jsem z toho nějak v rozpacích. Dělám celý den přesně ten, co máte tady vyfocený a popsaný, jen z poloviční dávky. Co mě ale zaráží na mém počínání, je čas. Asi mám nějakej blbej kvásek – začala jsem zaké ráno, kolem osmé, ale dlouho se k ničemu neměl a už ho chtěla posílit kvasnicema- pak jsem jela pryč a vrátila se kolem třetí a jásala, že se konečně probudil. Ve čtyři jsem zadělala na chleba, ale budou to čtyři hodiny a nekyne. Tak tu nad ním sedím a čekám. Čím to je, že ta moje doba je téměř dvojnásobná než ta Vaše? je to kváskem? Byl dobrý,voňavý,nakyslý…Trochu jsem s ním sice zápasila a dělala s ním všerůzné pokusy, než dnes po čtyřech dnech vybublal…Děkuji

    • No Petro, toho je spousta. Jednoznačně kvásek. Pak také já mám bochníky i těsto hned vedle kamen, mísa se dotýká kamen, takže to kyne opravdu v dost teple. Ale spíš bych to viděla na kvásek. Jak bude starší, bude to lepší a lepší :)

  • Tomas Kury:

    Dobrý večer Kláro, tak jsem po několikerém pečení chleba z kvasnic zkusil kváskový. Zítra pošlu fotky. Byl výborný, ano jeden bochan už je pryč ;-). Díky za recept. Zdraví Tomáě z Plzně.

  • Aria:

    Bydlím daleko od domova (kvůli škole) a nemohu v Brně sehnat chleba, který by mi vyhovoval. A pokud už celkem ujde, tak je v něm hromada zbytečných přísad (a se šizením já se kamarádím jen ve formě náhrady části másla v krému do dortů pudinkem). Vozit to z domu ať už kupované nebo z domácí pekárny (kterou vlastníme něco přes rok, ale stejně se stále chléb i kupuje) je na dva týdny dopředu nereálné (mrazák máme velikostí tak pro jednoho člověka a jsme tu tři). Posledního zklamání se mi dostalo včera, když mi v pekárně nebyli schopni říci, co chleba obsahuje (zda je tmavý barvivem či celozrnnou moukou). Takže jsem si řekla už dost, googlila a goolila, až jsem se dogooglila sem. První chleba jsem se tedy v bojových podmínkách vysokoškolských kolejí pokusila udělat kombinací dvou receptů (ještě jsem našla jinde recept z kvasnic), protože nemám kvásek. Těsto jsem tedy zadělala z kvasnic a než jsem k žitné mouce přidala pšeničnou, nechala jsem to několik hodin kynout na topení, část vrazila do skleničky, přidala žitnou mouku a teplou vodu, nechala stát nějakou dobu venku a poté schovala do lednice (snad je to dobře).
    První chleba jsem dělala z 300 g mouky, celozrnné žitné (100g) a celozrnné pšeničné (200), půl lžičky soli a kmínu.
    Jak to dopadlo? Nevalně, chleba je jakýsi zdrcnutý a nakynutý do stran místo nahoru. Nicméně chuťově to nedopadlo zase tak katastrofálně, abych musela slanit dolů pro pečivo (schválně jsem nic nekupovala, abych se k pečení dostala). Celozrnný kupovaný bývá o dost sušší, takže zde si píši plus a věřím, že s dobrou tvarohovou pomazánkou z toho bude asi i celkem chutná večeře.
    Hodnocení chyb?
    V první řadě jsem měla dát asi více soli. Pak také méně vody, sice nevím přesně, jakou konzistenci má těsto mít, ale když se mi to rozjelo i s takovým množstvím mouky na podsypání, nebylo to ono. Třetí věc je, že poslední kynutí udělám na pečícím papíru a ten přesunu do remosky (bohužel tu není trouba, tak poslední kynutí na plechu nepůjde). Snad jsem identifikovala chyby správně a příště to bude lepší, rozhodně se nemíním vzdát!
    Děkuji autorce za tento blog, se stále se zvyšující cenou menz a snižující kvalitou jídla je to cenná inspirace. Sice nejsem vegetarián, ale maso jím jen zhruba 2x do týdne a už mi docházeli nápady.

  • Marta R:

    Mám jen drobný problém můj hnětač pojme sotva 1 kg surovin a ještě při tom vydává hrozné zvuky. Můžete mi prosím poradít jaký robot používáte aby mi uhnětl dávku na tyto dva chleby? Děkuji

    • Kitchen aid. A pokud nemáte nějaký výkonný robot, doporučuji vál a ruce, nebo si opravdu svého robota odděláte. Krásný den.

  • bumelak:

    Ahoj Kláro,
    mooc pěkné stránky. Zrovna dnes jsem se dokopal k vyčištění nemlich stejných ošatek jako máte vy. Nedávno mi je věnoval soused, notně zaprášené z půdy. Pak narazím na tento chlebový recept a vidím je na obrázku… No už se těším až v nich upeču. Ještě to tu nemám úplně proštudované, ale už od prvního pohledu je tu pro nás (nově bydlející na vesnici) spoustu super informací.Velmi mě zaujala kniha „The art of handmade bread“ od Dana Leparda kterou tak vychvalujete. Reinharta plánuji koupit. Já peču částečně dle Bible domácího pečení od Rose Levyové Beranbaumové. Částečně proto, že se nedržím dogmaticky receptu, ale stále něco tuním dle sebe. Pořád ochutnávám těsto a šťouchám do něj na kolik je hydratované|vykynuté(nechávám kynout též retardovaně)|lepivé apod. Tím snad získávám potřebný cit/zkušenost dělat si chléb přesně jaký chci…
    Mějte se tu pěkně na Kopci. Bumelak.
    jo a pár foto které jsem uploadnul na Rajče – http://bumelak.rajce.idnes.cz/Chleb/

    • Taky moc zdravím. Krásný chleby !!! Ten se slunečnicí je úplně nejlepší z nejlepších :-). Jen aby nedošlo k omylu, já tu knihu moc nevychvaluju, já mám ke knihám takový ambivalentní vztah. Na jednu stranu se mi líbí , ráda je mám v ruce, pročítám si recepty, na druhou stranu mě neskonale vadí něco podle nich vařit :-), což jde i proti principu této stránky že ? Ale jen zdánlivě. Cíl je, aby neměl člověk strach péct a vařit jen podle sebe a v knížkách a netu si bral jen inspiraci. Stejně tak Dan Leppard i Reinhart jsou v knihovně, jeden papírový, jeden elektronický, ale tvrdit, že bez nich by to pečení nebylo ono, bych si netroufla :-). Krásný den.

    • zuzi:

      jeej, prosim, ako ste cistil osatku, prosim? ja mam prave jednu novu krasku z morskej travy. je sice nova ale precestovala svet a nijak zabalena nebola… ja viem ale aj tak :-)

  • Tereza:

    Dobrý den, Kláro!
    Váše stránky mě nadchly…už je to rok,co jsem začala experimentovat s pečením chleba a bylo to opravdu experimentování, takový pokus-omyl, dokonce jsem to párkrát vzdala a pak mě to zase chytlo…škoda,že jsem vaše stránky neobjevila dříve! Určitě by to šlo lépe…mám pár otázek…jak udělat chleba kypřejší, nadýchanější? Někdy mi krásně vzejde a někdy ho mám jak šutr(pak jde pomlít na strouhanku)..bohužel jsem ten typ, co dělá vše od oka a asi ještě nemám ten správný grift..Může to být tím, že chleba nechávám při pokojové teplotě kynout přes noc? Nemůže mi p
    Každopádně držím pěstičky, ať vám to vydrží…

    • Milá TErezo, samotné kynutí s už přidanou pšeničnou moukou bych určitě nenechávala přes noc. Maximálně takový teno velkooký chleba nebo bagety a to navíc v chladu. přes noc nechávám jen kvásek s žitem, ale po přidání pšenice a zadělání těsta už ne. Může to způsobovat i toto, protože když například dám chleba do formy a nechám ho příliš překynout, krásně narostlý chleba zase klesne. Vše chce ten správný čas, ale mnohem důležitější je ještě podle mě dobré prohnětení, kvalitní kvásek i mouka. A ten rok, to je ideální ,te´d už se začne dařit víc a víc .-))) – hezký den

    • Tereza:

      Tak jsem si hned včera odpověděla sama:-) Znovu jsem si přečetla všechny vaše články a přišla jsem na to! Zatím jsem si vždycky zadělala kvásek a po několika dnech přiživování jsem ho smíchala se všemi ingrediencemi na chleba, hodila do formy a nechala do rána kynout..ale nikdy se mi nezvedl tak, jako dneska!!!! Ještě o půl jedenácté večer (inspirována vámi) jsem si dala kvásek do mísy a přidala žitnou mouku a vodu, tak ať je těsto řídké. Ráno jsem přidala sůl, kmín, semínka a mouku tak, ať mám trochu tvárné těsto, dala ho do formy a šla ven….ale co mě čekalo, když jsem přišla!!! Úplné hrnečku vař!!!! Těsto mi lezlo z formy na stůl:-)) Děkuji moc za inspiraci!!! Chlebík už mám z trouby vytáhnutý, tak čekám, až zchladne a s chutí do něj!!! Mějte se moc krásně. Tereza

      • perfektní, u celozrnné i žitné mouky a hlavně u kvasu jednoznačně funguje důležitost posloupnosti. Te´d už to bude jen lepší a lepší :-))

  • kaczka:

    Milá Kláro, tak lehčí nemoc mě konečně umožnila časově nějak zvládnout pečení kváskového chleba. A hned mi to zvedlo náladu, miluju práci s kváskem. Chleba chutná výborně a je měkký, taky se peče max těch 30 min…k tomu domácí mrkvová pomazánka a meruňková marmeláda, no fantazie.
    Mám jen dotaz ohledně obsahu vody. Píšete, že před přidáním zbytku mouky odebíráte 250g kvasu. Já jsem vše dělala z poloviční dávky, měla jsem tedy odebrat cca 125 g, aby byla hustota těsta ideál? A ten kvásek máte asi 1:1 mouka:voda? Můj bochník se totiž naplechu celkem roztekl, takže jsem došla k názoru, že mělo být těsto hustší.Je taky možné, že jsem odflákla to hnětení-dělala jsem to ručně v naší pidikuchyni,takže jsem to nějak neprotahovala (stejně jsem to kolem sebe dost zapatlala).

    Jinak mě u tohoto receptu taky příjemně překvapila krátká doba kvašení v první fázi. Já to první řídké těsto (někteří jej označují jako startovací) doteď dělala 10-12hod podle stránek varimezdrave.cz – tam se ale používalo na žitný kváskový chléb do formy, který je tak řídký, že se nehněte, takže to vypadá, že doba cca 3,5hod na prokvašení stačí.Zkoušela jste někdy nechat tu první fázi třeba přes noc?Díky za postřehy a zdravím z Moravy.

    • Milá Kaczko, díky – zkoušela .-), upřímně, tak 95% chlebů mi kyne přes noc – zkuste se podívat sem, https://conovehonakopci.cz/?page_id=1430 ,projet si je a většina kváskových je na noční kynutí. Nejde tam podle mě ale o těch 12 hodin, jde o teplotu. Stačí bohat vstát dříve a dá se to stihnout za pár hodin, záleží na kvásku, jaký je, jaké je teplo, prostě ty všechny okolnosti u chleba .-)

      • kaczka:

        Kláro, děkuji, recepty už jsem prošla, jen jsem předtím nabyla dojmu, že to, co vznikne u tohoto receptu před přidáním hladké pšeničné mouky a soli není ten stejný druh kvasu, co jinak kvasí přes noc :)))) prostě jsem to asi zkoumala moc vědecky.Dnes budu zkoušet jiný postup z receptu „Rozdíl mezi hladkou a celozrnnou u chleba“.Určitě mám doma větší zimu, žádná kamna na tuhá paliva zatím na obzoru nejsou…
        Jinak s radostí procházím vaše stránky, ještě jsem nestihla projít všechno, mám několik dotazů ohledně vašeho hospodaření, ale nechám si to asi na zimu, to bude počítám i u vás větší klid a čas…
        Taky mě napadla jedna věc, když jsem se dívala na vaši lásku ke sladkému a nesplněné limity marmelád, neměli byste zájem o pár domácích meruňkových marmelád (mám přebytky, neujíme to…meruně ze zahrady,cukr a nic extra navíc)?? Klidně vám je zašlu poštou výměnou za sdílení fotek, návodů a receptů. Tak se kdyžtak ozvi, buď sem nebo na mail katerina.koudelova@centrum.cz
        :) Katka

  • mellorn:

    Zdravim na kopec.Pokud bych chtela pect z polovicni davky, muzu nechat stejne mnozstvi kvasku tech 560 g nebo taky vydelit dvemi? Mam pocit, ze jsi psala (pokud muzu tykat), ze kvasku muze byt i vic, ze to nevadi.Ale pro jistotu se ptam…
    Ale jak jsem se tuhle radovala,ze mi kvasek roste (zakladan byl novy).tal tem treti den uz se moc nehybal a po pridani pul kila zitne mouky to nechtelo kynout a nedelaly se bubliny. Presto jsem si odlozila pul 3/4 litrove sklenice do lednice.Testo ale nevykynulo skoro vubec a navic se chleba rozjel,takze misto bochniku byla placka,asi moc zita?
    Ale na co bych se chtela zeptat je, jestli mam radeji delat kvasek znovu anebo zkusit tenhle „presny“chleba z toho,co mam v lednici a doufat,ze se dilo konecne zdari…

    • Tak podle mě lze dávat víc kvásku, ale…. pak nebudou fungovat ostatní míry a váhy a bude potřeba je přizpůsobit, ale to není problém- protože kvásek samotný je celkem řídký, tudíž bude potřeba vše trochu porovnat. S tím kváskem, to je tak, že klidně zkusit z toho z lednice a ráno bude jasno,zda to nakynulo či nikoli. Pokud to nevystoupí a nebudou na povrchu bublinky, nesypala bych další mouku a chleba z toho nedělala. Pokud tam budou, klidně do toho. .-)

  • Shira313:

    Po dlhšom čase som vytiahla z mrazáku kvások a div sa svetem on ožil! :o)
    Chlebík pre dvoch som robila z polovičnej dávky a kysnutie si poistila troškou droždia, nabudúce to určite pôjde aj bez tejto „barličky“. Chlebík sa vydaril a chuť má skvelú.
    Díky za podrobný postup :D
    Začala som si pomocou tibetskej huby pripravovať domáci kefír, myslíte, že by to šlo v kombinácii s kváskom?

    • dík Shiro moc, co se týká kefíru, nezkoušela jsem, zkoušela jsem lívance, ale nešlo to, není to jako z kyslého mléka, byly pak jako zkvašené, jako když těsto kysne překvašením.

  • Ája2:

    Díky moc za recepty. ,,Domácí chleba´´ jsem občas pekla, ale z kupovaných směsí, kde cena je dražší než kupovaný chleba, ale mám rozmlsanou rodinu a tak jsem třeba do Chorvatska tahla remosku s pytlíky směsí a každý den pekla bochník.
    Několikrát jsem zkusila chleba klasicky z mouky, ale nějak to nebylo pořád ono. Až před měsícem jsem narazila na vaše stránky. Upekla jsem z 60% žitné celozrnné chleba podle vašeho receptu (zatím s droždím, na kvásek se odhodlávám) a manžel i děti si tak pochutnávali, že se mi od té doby pořád ptají, kdy bude další.
    Stránky určitě mají smysl, nejen recepty a nápady, ale i úvahy. Pokračujte, držím palce :-))

  • Bara:

    tak tříleťák právě baští „pečený chleba“,tak říká domácímu. Já tedy peču v dom. pekárně, ale pořád jí chodí kontrolovat a ptá se kdy už bude pečený chleba hotový, je zajímavé, že ho baští jen tak, bez jakéhokoliv namazání, kupovaný většinou vůbec nechce nebo jen s marmeládou případně medem.
    co by dělal kdybych zkusila kváskový? nikdy jsem ho neměla, ale hodně lidí mi potvrdilo, že je lešpí než třeba i domácí,ale z droždí.

  • Zdenča:

    Kláro, mně se to povedlo!!!! :) I já už mám doma tuhle nádheru z poloviční dávky (je to takový pecen, že ho budu jíst tak rok..), už jsem i ochutnala (zatepla) a těším se na ráno, ža si ho dám ke kafi s másle a ředkvičkami.. :) No je to BOMBA!
    A vám moc děkuju za tento přesný recepis.. A zvažuju, že ho zkusím upéct s dětmi v práci.. :)

  • HaF:

    Nádhera a jako technik gratuluji ke skvělému technologickému postupu, který je hned i znormován!!!
    Bez legrace – nádheně zpracovaný postup, asi neodolám a chlebík taky upeču! K tomu přemýšlení, jdeli o blog, musí to člověka bavit, ne se nutit. Někdy stačí menší pauza a zase ta chuť psát naskočí. Ovšem jdeli o nás návštěvníky, byla by to hrozná škoda přestat psát. I já z masožroutské rodinky sem chodím moc ráda čerpat nápady, rady a ispirace!!!

    • Haf, díky moc, jasně, že to baví, někdy to přijde a pak to zase rychle odejde :-)). Většinou to ani, ta zádumčivost nemá s blogem nic společného :-) – jinak díky moc za normativní kompliment :-)

  • hela:

    Milá Kláro, moc ráda čtu vaše recepty i povídání ze života na kopci. Chleby vypadají nádherně, určitě budou i skvěle chutnat. Sama si kváskový chléb peču, z vlastoručně vyrobeného kvásku, který se mi ale nedávno podařilo zahubit (chléb jsem delší dobu nepekla, kvásek ponechala vlastnímu osudu v lednici a zapomněla na něj) a nyní se mi kvásek ne a ne podařit, vždy první dva dny vypadá výborně a třetí den je cítit spíš než chlebovou vůní alkoholovým kvašením. Je možné že se kvásek nějak zkazí při bouřce? Jako když se říká že v bouřce mléko zkysne? V inkriminované době totiž vždy nějaká bouřka okolím proběhla a pár hodin na to kvásek tak nějak dokváskoval…je to vůbec reálné aby to mělo vliv? Kvásek jsem si již několikrát předtím připravovala sama čistě z mouky a vody, vždy se vydařil a teď už třikrát po sobě nic…
    Krásné červnové dny přeji, Hela

    • Milá Helo, bouřka má vliv na ledacos, u mléka rozhodně. U kvásku je to možné taky. Já spíš sázím na dvě možnosti. První a ta mi přijde reálná je ta, že neměl dost teplo. Když už je hotový, tak teplo nijak zásadně nepotřebuje, ale dokud se dělá a nemá ho, tak takto začne alkoholovatět, ale vzhledem k venkovním teplotám si myslím, že to to není a druhá možnost je, že už je venku naopak tepla dost a je hotový dříve, což pak udělá to samé, jakoby se oddělí voda od tuhé hmoty a je cítit alkohol. Když ho budete dělat teď stejně jako jste ho dělala vždy a zase vám to druhý den udělá, normálně ho rozmíchejte a zase přiživte a uvidíte co udělá za zhruba už dvě až tři hodiny. Teď je fakt dost teplo. Problém je, že ty dva dny určitě potřebuje, aby byl dobře vykvašený, takže zkuste chytit třetí krmení dříve, jednodušeji, krmnte ho častěji, menšími dávkami. První dva dny bych nechala stejné a pak už bych hlídala, kdy fakt vykvasí a přiživila dříve. Když se stejně oddělí, rozmíchala bych, přimíchala mouku a znovu dala tak na tři hodinky a uvidíte, co vám udělá. Hodně zdaru a krásný den.

      • Anonym:

        Milá Kláro, moc děkuji za rady, dnes jsem kvásek doživila, odpoledne zadělala chléb a už se peče, zdá se že se podařil, tak jej už zas musím jen udržet a měla jste pravdu, v teplu je prostě třeba přiživovat častěji, zvlášť když takhle roste, kvásek byl rychlejší než já :))).

    • Myslím si, že etanol je produktem heterofermentativního kvašení. Po odhrnutí kvasu a přičichnutí je líh hodně cítit.

  • toffo:

    Funguje to beze zbytku, jen já jsem měla štěstí a včera jsem kvásek koupila na farmářském trhu od Držkovské řemeslnné pekárny. Chtěla jsem vlastní, ale teplota v bytu nyní není příznivá – no dnes už ano :-). Pokud mi blížící se bouřka nepokazí kynoucí proces už hotového bochníku, bude to určitě můj nejlepší výrobek. Válel si mi dnes mistrovsky, řídila jsem se recepturou tohoto článku.
    Překvapilo mě, že kupovaný kvásek obsahoval už sůl i kmín, složení bylo uvedené na štítku, procesu to ale nevadilo. Milé je, že štítek obsahoval i recepturu na krkonošské kyselo.
    Koupila jsem také selský tvaroh a vůbec se to nedá srovnat s tím kupovaným. Ten z trhu se dá rovnou mazat na chleba a vůbec není třeba ochucovat. To jsem zase objevila Ameriku.
    Hlavu vzhůru Kláro, já třeba neustále přemýšlím o tom, jaký smysl má uklízet to naše 3+1, když to stejně není vidět :-).

  • jitka:

    Ahoj Kláro,přesně stejně pečeme již druhým rokem chleba z doma umleté mouky.Jenom to obilí kupujeme,tolik pole nemáme.Bydlíme na vesnici- blízko Olympie a přesto tam téměř nechodíme-,snažíme se sami,jsme už v důchodě-už jsem Vám jednou psala,ještě na staré stránky,jak nesmírně sympatický Váš web je a kolika Vašimi recepty jsme se už projedli…Včera jsem pekla celozrnné linecké těsto.Jak si člověk na tuto chuť zvykne,tak to nejde zastavit.Buchty,tažený štrůdl,ještě jsem nezkoušela odpalované věnečky,ale mám to v plánu.
    Jo mám dotaz: umletá mouka prý se musí nechat asi 3 týdny „uzrát“,nemá se péct z čerstvě namleté, co to tom víte? Je pravda,nebo se mi to zdá,že těsto lépe kyše a je více vazné. Pečte,vařte a foťte. Krásnou sobotu! Jitka

    • Milá Jitko, váš komentář tady zvedá všechny ze židle – v dobrém smyslu samozřejmě :-)) -řešíme u jaké je to Olympie ? Tak chleba a mouku. Každá konkrétní mouka je fakt jiná. Já nedávám vyloženě odležet, protože mám nejraději mouku čerstvou. Čerstvá potřebuje méně vody než odležená a dělám to, že když chci, aby věc byla nadýchanější a kypřejší, mouku několikrát přesávám přes síto, ale většinou si vysvětlím, že to není až tak moc potřeba :-))
      díky moc za váš komentář, přišel právě včas, mám zrovna nějakou přemýšlecí náladu o tom, zda to má nebo nemá smysl :). Mějte se moc hezky a pokud by to byla třeba náhodou ta řecká, přeji hezké stinné dny :-)

      • kitik:

        Chápu správně, že otázka zní, jestli má smysl psát tenhle blog? Samozřejmě netuším jestli to má smysl pro Vás, ale díky tomuto blogu mě pozvolna začíná bavit vařit a rodina vzala na milost celozrnnou mouku, respektive více než vzala :)
        Navíc díky jedné anketě toto blogu má Kitik hlavu úplně mimo a přemýšlí a přemýšlí – tak vlastně nevím jestli to má smysl :)

        • Milá Kitik, po přečtení komentáře se mi výrazně zlepšila nálada a hned jsem začla procházet všechny ankety a dumat a dumat :-))

  • Veska:

    I přes obrazovku slintám jako hafan před miskou s masem ,
    vypadá nádherně a s domácím máslem bude určitě na jedničku,dala jsem si závazek že se k domácímu chlebu vrátím
    protože to co prodávají v obchodě už se nedá ani chlebem nazvat ,občas je nepoživatelný .
    Tvůj postup je opravdu vychytaný .

  • danadufkova:

    Milá Kláro, po přečtení příspěvku mi naskočily verše: Za trochu lásky,šel bych světa kraj …… U mně platí-za dobrý chleba, šla bych světa kraj, protože není nic lepšího. Vzhledem ke svému věku pamatuju dobu, kdy sobotní chleba byl v sobotu večer téměř nepoživatelný a když jsem ve škole v pondělí rozbalila svačinu, rozpadl se na hromadu drobků. Buhužel i po té spoustě roků a stím výběrem pečiva, které nám ve městě obchody nabízejí je problém sehnat opravdu dobrý, voňavý chleba, který také něco vydrží a jedinou omluvou jeho rychlého zmizení je neodolatelná chuť. To samé platí i o ostatním pečivu. Dáváme přednost tomu tmavšímu a pokud v něm jsou i nějaká semínka,tím lépe. Po letech hledání jsme našli pekárnu nedaleko našeho domu a tak moje drahá polovička chodí každou sobotu ráno venčit chlupáče směr pekárna a nosí nám čerstvou snídani. Vaše články o chlebu mně však dohnaly k závazku, že o prázdninách se bude péct doma, neboť bude i víc času a chuti k experimentování. Hezký den na kopec :-)

Přidejte komentář