Dýně jsou moje oblíbené rostliny. Rostou jen s nepatrnou pomocí, stačí nahrabat na jaře na hromadu z patviny všechno, co se nahrabat po zimě dá, zasadit dýně a čekat. Sem tam je trochu protrhat, vyplít a zase čekat. A pak přijde podzim a s ním podzimní favorit – dýně. Je veliká, což je u nás doma jednoznačné plus. Je hezká na pohled a navíc je velmi rozmanitá. Letos mám mnohem více druhů dýní než obvykle a to díky americké tetičce. Ale jsou i jídla, která nám vůbec nechutnají, nebo chutnají jen zpočátku, jako například dýňová šťáva nebo čistý dýňový krém. U šťávy u nás nepomůže sebevíc ananasu – který tedy upřímně řečeno většinou ani moc nemáme – po přečtení Harryho Pottera, kde se to dýňovou šťávou jen hemží jme neodolali a šťávu zkusili, ale bylo to pravděpodobně naposledy a pyré zase zpočátku jde, ale ty konce….
a tak se dělá polévka, dýně na slano, jako knedlo zelo s dýní, dýně kandovaná, nakládaná, ale nedalo mi to a dnes jsem zkusila dýňový koláč. Přísahám- sedla jsem ke knihám, k pc, našla asi 15 receptů, ale ani dnes z toho nic nebylo. Koláče a recepty mi nějak nejsou souzeny a tak je to prostě dýňový koláč původní. Pokud se dá o koláči, který obsahuje 750g tvarohu a 450g dýně napsat, že je dýňový, ale za mě – dá ! Lepší je napsat, zda ten koláč byl dýňový, protože ten zbytek, co tu zůstává se už zdaleka nedá nazvat koláčem celým. Povedl se, je chutný a je to další recept do sbírky těch dýňových.
Na koláč jsme použila tzv. paprikovou dýni či „Acor squash“. Má pestrou barevnou paletu, od bílé až po tmavě zelenou. Vnitřní část je spíše pevná, ne příliš moučná, spíše světlejší barvy. Je výborná na zapékání, pečení, plnění a to vše přijde – tedy doufám.
Na dnešní koláč je třeba: na těsto: 150 g másla, 280 g moučkového cukru, 560 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 1 vejce. Na náplń pak :750 g tvarohu, 450 g dýně, 3 lžičky cukru s vanilkou, 200g moučkového cukru, 3 žloutky, šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce celozrnné přesáté pšeničné mouky.
První krok je křehké těsto – není nic jednoduššího- smíchat máslo, mouku, cukr, vejce a řádně utřít do pěkného, vláčného těsta, které se přenese na vymazaný plech. Dané množstvím mám na jeden plech s vysokým okrajem – hodně vysokým- takový pekáčový plech.
Posléze se vloží do mísy tvaroh, vanilkový cukr, cukr, žloutky, citronová kůra a dýně oloupaná a nakrájená na kousky a vše se rozmixuje ručním mixérem. Hmota se nalije na těsto, které je potřeba nejprve vytáhnout co nejvýše do boků a hezky palcem a ukazováčkem naznačit a bocích vroubkovaný okraj.
Dá se péci na 200*C asi na 3/4 hodiny a je třeba hlídat a dle potřeby ztahovat teplotu. Po vychladnutí vypadá velmi kompaktní – to ovšem musí stihnout vychladnout, u nás nakrájen už cca, po 3/4 hodině, ne zcela vychladlý, ale volila jsme menší zlo :-). Takže fotka je koláč rozkrojen za tepla.
Hotový koláč pak lze dozdobit ještě pocukrováním moučkovým cukrem nebo cukrem s vanilkou a lze cukrovat i přes papírovou šablonu, viz. vystřižená dýně. Troufám si tvrdit, že mi ta šablona zabrala více času, jak celý koláč :-)
ten pomer 7:14:21 plati pre poradie surovin cukor:maslo:muka čiže, ak muky bude 560g tak masla !!! bude 280g a cukru bude 140g – mate prehodene maslo a cukor
zdravim vas a prajem všetko dobre
gabika némethová
Drobný dotaz… skutečně té mouky tam patří 560g!!! z toho poměru udělat vláčné těsto? Nemožné… letělo to do koše…. A pak ještě je tam jedna nesrovnalost… dává se tam kůra z citronu, nebo šťáva…. Je to škoda, že je to špatně nepsané. Moc jsem se těšila… :(
Zdravím vás. Množství surovin je naprosto v pořádku. Je to klasický poměr na křehké těsto – 7:14:21 bez vejce, s vejcem přichází více mouky. Navíc je třeba počítat s tím, že každá mouka jinak saje. Je mi líto, že vaše těsto letělo do koše a tím více proto, že je to kvůli špatně napsanému receptu. Za zapomenutí šťávy v samotném receptu se omlouvám.
Ještě neletělo, mám ho na vále… myslíte, že se to dá zachránit? Vůbec se to nedá spojit… chápu správně gramáž té mouky, že je to půl kila? Když přidám máslo? Je to zatím úplně sypké.. :-(
Zcela základní formule je 7:14:21 to znamená, že na toto množství mouky je to 450g másla, ale bez vejce. Můžete si vybrat, pokud je to stále sypké, buď přidejte jeden žloutek, nebo trochu másla, případně 4 lžíce vody. Toto těsto se musí skutečně velmi dobře prohníst, vláční až hnětením, podobně jako linecké. Určitě ho nevyhazujte. Vždy je nejprve sypké a teprve propracováním zvláční.
ach jo… zkusím to ještě.. je mi to líto vyhodit… :-). A ještě poslední dotaz… jak je to s tím citronem? Výsledek vám samozřejmě dám vědět jak to dopadlo… nechci to vzdát…
RAdko, v každém případě dejte kůru a šťávu podle toho, jak budete mít řídký tvaroh. Kdyby vám měl příliš zřídnout, buďte s ní opatrná. Každý tvaroh je jiný.
Radko, šlo Vám nakonec těsto spojit? Mám stejný problém jako vy…
Dobrý den, před pár dny jsem objevila Vaše stránky a nemůžu se od nich odtrhnout. Ale nejde mi do hlavy ten pomer surovin na těsto. Jak píšete 7-14-21, mně vychází 14-28-42, ne 14-28-56, jak jste napsala. Možná jsem to špatně pochopila, ale ještě jsem to kontrolovala znovu a nem§žu si pomoct. Hezké odpoledne na Kopec!
Ano, to máte naprosto pravdu, ale i v tom receptu je to dobře. Jde o to, že ten poměr je takový, ale do receptu dávám přesně to, jak to s daným těstem vychází, takže si musíte poměr mouky upravit na svou mouku. Souhlasím, odpověděla jsem dost nepřehledně paní nad vámi, jde však o to, mouku si uzpůsobit své mouce.
Zrovna minuly tyden jsem premyslela nad tim, ze do sveho oblidbeneho dynovaho kolace zkusim propasovat tvaroh a ubrat na ultra dietni posypce (maslo, liskace, cukr) a hle, recept zde a ani nemusim moc experimentovat:-)
Nádhera!!! Já mám dýni jednoznačně nejraději, řekla bych, že z 60% za to může její barva, která je pro mě prostě naprostý relax. Když se podívám na má Hokkaida, hned mám lepší náladu. Dokud je nespočítám, a zjistím, že je jich málo, a že do zimy nemají šanci vydržet…z 40% mě totiž naprosto dostává také chuť dýně. Nejvíc teď jedeme polévku, ale koláč vypadá také moc pěkně…takže určitě někdy vyzkoušíme.:-) já dělala dýňové cookies, a byly moc dobré…tak koláč bude 100% také. Krásné, nejspíš poslední, teplejší podzimní dny posílá Lucie Ufa :-)
S tou šablonou ti to věřím :-)! Ale povedla se ti hodně moc!