Dnes se mi nedobře spalo a tak bylo spoustu času na přemýšlení. Několik věcí se mi spojilo v hlavě zároveň. Stále se mi vrací příspěvek Michala Hromase na rádiu Wave – O krušné kuchařské řeholi, přemýšlím o tom, jak je to nevděčná činnost, kdy mnoho kuchařů pracuje do pozdního večera, většinou někde hodně dole, často bez oken – to by mi chybělo velmi – okna. Je tam však nadstavba, která zůstane často jako to poslední – což je dost smutné- a to jsou peníze, i když vzhledem k její výši by asi mnozí kuchaři polemizovali, zda to nadstavba je či není :-). A pak mi přilétá obraz vaření doma, pro někoho, pro rodinu. Nadstavba peněz chybí, ego se postupně vytratí a zbývá ta nejdůležitější věc – totiž naplnění slova rodina. Přilétá mi myšlenka na rozhovor s Janem Kačerem, který mluví o své ženě, Nině Divíškové a dává k dispozici jeden ze dvou receptů na dlouholeté manželství. Vypráví o tom, jak se jeho ženě kdysi zalíbila životní zkušenost osmdesátileté babičky, jak si udržet šťastné manžeství , totiž – „krmte tu bestii !!!“ .-)
Přemýšlím o tom, jak je velmi jednoduché postupně nahrazovat domácí jídlo něčím „jednodušším, rychlejším, čas šetřícím a méně podceňovaným“, ovšem je zde jedno ale…. ustupovat z této často nevděčné činnosti – nevděčné proto, že se stává všední, samozřejmá, na první pohled často nedoceňovaná – pokud si člověk neříká permanentně o pochvalu, což spolužijícníky zanedlouho jistojistě naštve – tak ustupovat z této činnosti lze pouze tehdy, pokud se člověku dostane té výsady, že jí vůbec někdy považoval za hodnotu. A pokud to tak je, já osobně to považuji za jakýsi dar, ať to zní sebepatetičtěji a nízkocílově :-) Za mě, hýčkejme si tento dar, zvláště, pokud jsou přítomné děti, které si to pak snad přirozeně ponesou dál. Myslím tím něco, jako když jsme sledovali náš zimní evergreen na pc – totiž Četnické humoresky. Já osobně sleduji permanentně jen ty naškrobené bílé zástěry v každý čas a stále se snažím pochopit, jak to dělají, děti vyžadují další a další díly, pan domácí úpí a odchází a tudíž neslyší Huga, který pozorujíc Jarého, jenž se stěhuje na pátračku a nese si kufr a tašku – zcela vážně pronáší -„jak to, že ten číšník (rozuměj četník), si nese ty tašky? “ Všichni se otáčíme s otázkou na rtech, nikdo jeho repliku nechápe a tak pokračuje -“ no tašky pčece nosí jenom ženský“. :-)) (Pan domácí, který mě však málokdy nechá něco nosit navíc to měl tendenci vyšetřit – když si to přečetl :-)) a zjistil, že Hugo myslel tu přes rameno :-))
A protože toto patetické zamyšlení, mělo by býti předsunutím pro něco domáckého, klasického, někde tradičního, přináším recept na rumunskou kaši podle italské kuchařky :-). Eliška, když vyprávěla o Rumunsku, zmínila sousloví „mama liga“ a mluvila o jejich velmi častém jídle, totiž kukuřičné kaši s bryndzou, cibulí a slaninou. Nám pak vyrostly díky Luďce, která chodí na tuto stránku a nabídla mi semena červené kukuřice – kukuřice, jsou sklizené, vyloupané a tak chuť je nějak zpracovat. A naposledy italká kuchařka Italian, kde je polentě věnováno pár stránek a jeden recept vypadá, jako by té Eliščině rumunské kaši z oka vypadl. A tak tedy se dostávám k
Zapečené Polentě se sýrem
Dělám jí dvojbarevnou, protože málokdo má asi doma mlýnek a usušenou červenou kukuřici a i my chceme ochutnat ten rozdíl a tak děláme dvě kaše – jednu ze své, jednu z kupované instatní kukuřičné krupice. Na jídlo je třeba 2+1/2 hrnku kukuřičné mouky a 6+1/2 hrnku vody. – Na naší červenou kukuřici přidávám další hrnek a půl kukuřičné mouky, protože nechce zhoustnout potvora. Toto množství se pak jeví jako ideální.Dále je třeba sýr – podle potřeby, podle mě alespoň 250g, 6 cibulí, 3 stroužky česneku. Svazeček čerstvé dobromysli.
Mouku zaliji vodou, přidám 1 lžičku soli a dám vařit a vařím – u instatní to netrvá tak dlouho, domácí je logicky o něco delší.
Mezitím si připravím plechy s vysokým okrajem, jemně je potřu máslem a hotovou kaší pokladu dno asi do výšky 3/4 cm. Na toto množství instantní je třeba dvou plechů, na domácí jeden. Plechy pak dám asi na půl hodinky do chladu. Chodba už naštěstí opět plní svůj účel lednice :)
Po zchlazení si připravím pekáč, dám do něj olej a na prudko v něm osmažím nakrájenou cibulku na proužky. Když je cibulka osmažená, tak nakrájím polentu na čtverce, pokladu čtverce na cibuli a na kukuřičnou kaši dám plátky sýra.
Pokračuji druhým patrem červeným, sýr a pak patro třetí – opět bílé. Italové dávají patro pouze jedno, sýr a šup do trouby. Každé patro tedy proložím sýrem, druhé pak posypu na sýr ještě čerstvou dobromyslí – jen to poslední nechám volně.
Dávám do trouby na dvacet minut na cca 180*c.
Pak vyjmu a posypu cibulkou s česnekem, kterou jsem si mezitím ještě usmažila – na proužky, česnek na plátky, na oleji. Jsou to takové rumunské halušky, jsou to trochu pracnější halušky, ale je to dobré a mně osobně to nejvíc chutná, když to vychladne, třeba nad ránem :-))
Velmi dobře napsané! V této souvislosti mě napadl trefný článek, který výstižně popisuje dnešní marasmus…..
Varuji – jen pro silné žaludky:
http://modnipeklo.cz/2011/10/mimibizar/
Máte opravdu vzácný dar, jak tu bylo řečeno.
Vaše články jsou mi velikým povzbuzením, protože já jsem „jen“ doma a vaření z dobrých a prostých surovin je můj koníček.
díky Mirabelko za kompliment. Já mám stejný názor, že vše je důležité řešit především a hlavně u sebe, začít u sebe, měnit především sebe. Toto je podle mě jediná cesta. To zda ta moje někoho zaujme či nikoli, že se vzájemně nějak naladíme na podobnou notu, to je většinou už zase na tom druhém. Já osobně si hrozně moc vážím takových lidí, jako je Šárka Škachová – Gurmánka, nebo Michal Rachad Hromas – El Souk a to proto, že se mi moc líbí jejich web, že jejich web má náplň, která se týká jejich života a jejich práce a že s neuvěřitelnou noblesou dokáží čelit kritice a když jí čelí, tak na své webu. Já to mám tak, že si myslím, že nikoho nelze předělat, jen ovlivnit a to na to musí být ten člověk navíc nastaven. Podle mě – proti gustu, žádný dišputát a zároveň, že strkat hlavu do písku se může do budoucna hluboce nevyplatit. Ale najít hranici mezi tím, kdy už se mám ozvat, že někdo dělá něco, co není dobré a co je nebezpečné, to je strašně těžké – já sama bych na stůl dort s penisem nedala, mimibazar nesleduji,ale zároveń jsem ráda, že nemám potřebu psát o tom, jak je to špatné. :-)
Dneska jsem náhodou koukla na televizi(což se u mě nestává tak často)a šel nějaký pořád o vaření a tam mě zaujaly polentové knedlíky – polentu povařil a určitě nějak ochutil (což jsem neviděla)uvalel do tvaru knedlíku a nechal vytuhnout v lednici ,pak je nakrájel na kostky a na pánvičce opekl ,vypadalo to úžasně …
měl ji v kombinaci-podušený mangold s masovýmizávitky,ale to už je jiná mísa … to mě moc nezaujalo ale ty knedlíky jo ,takže jsem nakoukla „Na kopec“ a ona polenta takže otázka jak doma umlít mouku z kukuřice,
vydrtit na to mám drtič to zvládnu ,ale zůstane mi kukuřice v zrnu (jen mám obyčejnou žlutou,né tak krásně barevnou)
Ale to zamyšlení je krásný …naposled jsem seděla v bincu neuklizené kuchyně kdy zelí bylo všude a přemýšlela proč vůbec potřebuji tolik zelí do škopku,když ten pytlík bez práce donesu z obchodu … a do té meditace vstoupil mladej s otázkou “ jé už máme čerstvé zelí ze škopku“ no tak se ta moje dušička zatetelila na chvíli blahem i když do té nažehlené zástěrky mělo moje špinavé triko hooodně daleko …
Juuu, závan Rumunska :-) Úplně se mi vybavily ty bačovny, špinavý bačovský ruce, který vmačkávaly do mamaligy vyklopené z kotlíku přímo doprostřed stolu kusy sýra, my se olizovali až za ušima a zapíjeli tu krásu kořalkou, ve který někdy bylo vylouhovaný lesní ovoce… No, abych se moc nerozjela :-) dík holky (Kláro, Eliško) za připomenutí. Dneska budu usínat v Rumunsku… :o)))))
nedávno jsem si sama sobě stěžovala,jak nemám čas na nic tvořivého, jak mi už 3měsíce leží na komodě ta nová látka na rychloprdy/tepláky a podobně, pak jsem najednou z ničeho nic ucítila blažený pocit a vybavila jsem si těch odpoleních 5litrů přesnídávek a den předtím 5litrů moštu a den předtím 5litrů jablečné marmelády ( máme 5litrové hrnce :)), tak jsem nelenila a šla jsem asi po 4.nočním kojení a před dalšími očekávanými 3 otevřít špajsku a koukala na tu nádheru a zaplavil mně ještě hřejivější pocit a navíc dítko mi pak už spalo až do rána…
už se těším jak to s blaženým pocitem sežerem :)
Dobrý večer…krásný článek…četla jsem i ten s J. Kačerem a N. Divíškovou…
Já vařím velmi ráda a denně…moje „děti“(18 a 16 let) nechodí do školních jídelen,a i když chodím do práce, neobtěžuje mě denně vařit…:-)
Přeji hezký večer…a díky za hezké články a inspirativní recepty…Magda
Milá Kláro, krásně jste to napsala. Už jsem babička, takže mám nejen velké děti, ale i zetě a vždycky mě znovu a znovu těší, když se sejdeme u stolu a všem chutná. Taky mám někdy den, že se mi do vaření nechce a pak je to na jídle znát. Když ale vařím s láskou a to je většinou, tak je to úplně jiné. Četnické humoresky mám taky moc ráda a mohla bych se na ně dívat pořád dokola. Snad ten klid starých časů, Blaženka v naškrobené zástěrce a hladoví četníci kolem stolu, úplně to jídlo cítím přes obrazovku. Děti už jsou z domu, ale stejně pořád zavařuju a za chvíli si vezmu k televizi jablka a hrušky a budu krájet na křížaly, abych pak mohla za studených večerů nasypat na misku a papírovým pytlíčkem podělit naše blízké. Už nemám takový stres, jako když byly děti malé a byla škola.Teď už si to tak nějak spíš vychutnávám a někdy mám pocit, že čím jsem starší, tak si to kolem sporáku pro ty blízké užívám skoro s rozkoší. Mám takové heslo, že když nemá člověk hlad, tak i různé problémy se snášejí lépe a s plným žaludkem už to nemusí být úplně černé. Syn už se taky osamostatnil, ale nějak nemůže najít slečnu, která by chtěla budovat společný domov, založit rodinu a večer si sednout s mužem k vlastnoručně uvařené večeři…Slečny chtějí při pěkném počasí sportovat, při špatném počasí do muzea, kina, divadla a probůh!! jen nesedět doma a nudit se! Vařit, v dnešní době? – kdo by stál u sporáku a učil se vařit? O dceru strach nemám, ta sice v pubertě řádila jak černá ruka, ale co začla žít se svým už nynějším mužem, tak první společná věc byla skleník a dnes nutí i jedinou tůji, aby zarodila a malému aby vyrostlo něco dobrého a domácího na zub:-)
Pořád se mi vkrádá na mysl „Kdo doma štěstí nemá, marně ho v světě hledá“…Takže díky Vám za tyto stránky, klidně si občas postěžujte, ale věřte, že jednou se Vám to všechno vrátí v dobrém a dětičky si to odnesou do dalšího života jako obrovský dárek ve svém srdíčku.
Milá Heleno díky a pevně doufám, že z toho článku z mé strany není cítit stěžování:-), to rozhodně nebyl záměr, naopak :-))
Určitě ne, jen by mě ještě zajímalo, co je to za druh kukuřice a zda se dá také sklízet v mléčné zralosti a vařit na slano, nebo jestli je to jen na hotové tvrdé zrno?
Ano, je to dar. Vždycky, když si začnu stěžovat, že furt stojím u linky nebo u škopku, utírám nosy a peru plíny, pomůže mi juknout „na kopec“. Pak si uvědomím, že je to přesně to co jsem chtěla, že to dělám moc ráda a proto jsem se narodila jako holka a ne kluk. A tak jdu dělat ty přesnídávky, když se tak urodilo a zítra asi bude polenta (((((((-: Jen nevím, dala by se udělat z kukuřičné krupice nebo mouky neinstantní??
No jo, už to vidím. Domácí je taky neinstantní. Poperu se s tím ((-:
Jasně, tu instatní jsem dostala a ta hnědá je už naše, čerstvě namletá. Má spíše konzitenci jemnější krupice, nedokážu jí namlet zcela na jemno, ale pracuje se s ní skvěle. Potřebuje více vody než instatní, začíná chladnout řidší a vychladlá je dříve a je tvárnější, plastičtější a upřímně řečeno – jednoznačně chutnější :-)
Milá Kláro, nejsem ještě babička, ale také toto téma občas řeším. Tedy, dříve to bylo častěji, než teď. Došla jsem k závěru, že člověk nesmí být sebelítostivý a nesmí se nechat otupět stereotypem. Ačkoliv to jako stereotyp může vypadat, není tomu tak. Každý den je nový a jiný a všechna tahle mravenčí práce vytváří úžasný celek, který našim dětem a manželům vytváří ten skutečný a jediný pravý domov. A to znamená strašně moc. V dnešní době odcizování se a anonyminy, nekomunikace a nesoucítění je skutečný hřejivý domov, do kterého pak každý rád a bez nároků vkládá to nejlepší ze sebe, jedna z nejcennějších věcí na světě. Není to jen otrocká práce, která záhy zmizí. Je to kus vlastního světa, který máme v ruhou především my a máme obrovskou možnost jej utvářet. A to není málo. A pevně doufám, že naše děti si jej pak kousek odnesou v srdci.
Polentu mám moc ráda, zatím jsem jí zkoušela jako přílohu, takže mám další inspiraci, děkuji!
Přesně tak – souhlasím naprosto…:-)
Milá Kláro, máte dar, který nemá každý. Nutíte druhé(tedy alespoň mne), aby se zamýšleli sami nad sebou a nad všedními věcmi kolem sebe. A možná také lidem připomínáte, že v tom nejsou sami.Dnes je to o vaření.Každodenní činnosti, která v mé osobě po dlouhých letech zanechává mnohdy pocit beznaděje, že snad calý život nedělám nic jiného, že jen stojím u plotny, vařím, peču, zavařuju, nebere to konec a za hodinu dvě? není nic jen hromada špinevého nádobí. Vaší úvahou jste docílila toho, že po přečtení a zamyšlení se sama nad sebou, nacházím znovu zapomenuté, ubíjené stereotipem. Jak jdu časem vracím se stále více k postupům předků. Výsledek je jednoznačný. Při vaření trávím více času, ale nacházím více uspokojení. Dnes jsem si připomněle slova, která mi řekl muž mé druhé dcery při poslední návštěvě. Jseš babička . Řekl. No aby ne, když mám konačně vnuka, na to já. Ale tak jsem to nemyslel, spíš tak, že tohle jídlo chutná skoro jako od babi. Je to tady dobré, snad se časem vytratí i to slůvko skoro.
Určitě zase budu mít někdy pocit, že snad nedělám nic jiného, ale pro dnešek mě to zase baví a po dnešní hrachové kaši hned zítra udělám polentu, kterou jste mi dnes připomněla a kterou jsem už nedělala léta. Zdravím Na Kopec. Iva
díky Ivo, hezké ráno to bylo po vašem komentáři. :-)