A je to po roce tu. Kdysi, ještě než pobralo rozum první dítě, usmysleli jsme si s panem domácím, že dárky jsou blbost, když se vzájemně obdarováváme po celý rok. Plánované myšlení na někoho se nám nelíbilo a tak jsme zavedli hlavu rodiny. Děti i my jsou na své narozeniny hlava rodiny. Zatímco my plánuje nepouštět celý den počítač, jít na třešně, nebo nedělat vůbec nic, děti jsou plné elánu, nechávají se téměř utopit na kánoi, jezdí na kole 45 km, letos si první vybralo pěší túru na 17 km a my to tedy trpíme :). Postupem doby, jak děti braly rozum, přibyl k hlavě rodiny ještě dort. Akceptujeme to jako jejich přání a nevyslovenou dohodu o tom mít k hlavě rodiny, která si nesmí přát movité věci takové malé překvapení, neboť celý den na túře či vodě se přou, zda dort bude, či nikoli.
Vloni byly dorty poprvé ( nebo podruhé?) a já dělala rychlé piškotové nepečené i pečené a letos bych si s tím ráda pohrála. Představuji si něco jako klasický Sacher nebo Harlekýn – v celozrnné verzi, s čokoládou bez lecitinu a kvalitním kakaem, ovocem, nebo i něčím nekonvenčním, co nebude příliš barevné :). Nebo ovocný dort nebo něco úplně jiného:)- Nepředstavuji si potahovou hmotu ani obrázky a píšu to proto, že mám chuť nechat se inspirovat někým jiným, nějakým osvědčeným rodinným receptem a pevně doufám, že se recepty, které se v komentáři sejdou, budou hodit i mnoha dalším.
Zatím mám letos dva tipy více než přitažlivé a chybí mi tedy ještě dva :). Kdo máte chuť a čas, napsat do komentáře svůj oblíbený recept na rodinné dortové zlato, budu moc ráda.
Tak to tu pročítám a zase mi v hlavě vyskakuje ,,strašák“ prvního narozeninového dortíku pro naší Jeřabinku…Je jí teď 10měsíců, curk zná jen v mlíčku ode mne a v ovoci a co je v pečivu. Kdyby se tu našel někdo, kdo by poradil, jaký dortík udělat, byla bych moc ráda…Chtěla jsem jí udělat něco na způsob jablečného rozvaru s piškoty, ale piškotový korpus bez cukru? Jestli někdo ví, ráda si nechám poradit!Děkuju!
@Ronwain: A obyčejné piškoty jí dáváte? Moje dcera nesmí vaječný bílek, tak jí dělám dort z nalámaných bebe sušenek, kde vejce není, na to nakladu ovoce, zakapu ovocnou šťávou, aby to provlhlo a našlehám si kysanou smetanu s hnědým nebo obyč cukrem, pokud chcete, aby dort dobře držel, zašlehejte do smetany nachystané namočené plátky želaẗiny nebo jiný ztužovač. Nám to moc chutná.
My smíme cukr,ale do dortu ze zakysané smetany není potřeba ho používat.Sladké tam je ovoce a piškoty/popř.Be Be/.
Taky se dá, zvlášť když tu smetanu s tím ovocem rozšleháte. Samotná je na děti dost kyselá.
Kláro, máte mejl? Mám recept na jeden dort z Apetitu, bohužel na jejich stránkách jsem ho nenašla:-( Mám ho naskenovaný, měla jsem ho na svatbě, jedno z pater je fakt povedené, budu ho dělat zrovna tento týden. Nemůžu si bohužel vzpomenout na svoje heslo stránek, kam normálně hážu nějaké věci a nic nového se mi tvořit nechce:-)
Je to hodně hutný citronový korpus (v těstě je nastrouhaná citronová kůra), po upečení se propichuje špejlemi a potírá citronovým sirupem (citr. šťáva plus cukr) a po vychladnutí se promazává krémem z citronového másla (jde koupit nebo i vyrobit doma). Originál je potažený marcipánem, ale chci ho teď máznout čokoládou a vyřádit se s transfer fólií:-)
Určitě – my@conovehonakopci.cz díky moc a krásný den.
Dobry den, Klaro, je to jeste aktualni? My mame jako rodinne zlato orechovy dort s maslovym kremem uvnitr a na povrchu, ale dal by se potrit rybizovou marmeladou a polit cokoladou. Dort je uplne bez mouky, jen je v nem spousta vajec, ze aby to ty orechy udrzelo – ale kdo jednou ochutna, neochutna podruhe, protoze zemře blahem :) Rekla bych, ze lepsi, nez sachr – a to jsem fakt mlsna jak koza :) Vyloudila bych ten recept z rodicky a poslala!
Jasně, šup sem s ním :-)
Zdravím na kopec a přidávám taky jeden dortík který mám moc ráda. je to osvědčený recept lehký a rychlý. Je nepečený což někdy bývá výhoda. Takže vezmu 1 hrnek mléka a a zamíchám spolu s 1 želatinou (používám 20g sáček od Dr. Oetkra. Toto se nechám 10 minut bobtnat. mezitím si rozpustím máslo (180g)s dalším hrnkem mléka. Pak nachystám dortovou formu (nebo jinou vhodnou nádobu(už jsem dělala i v kameninové bábovce)kterou vymažu máslem a vyložím piškotama. a pak to jde ráz na ráz. hrnek s mlékem a nabobtnalou želatinou smíchám s horkým máslem a mlékem a trochu rozšlehám aby se želatina rozpustila a do toho dám 2 tvarohy (po 250g.)a si 8 lžic cukru (dle chuti. vznikne hmota kterou nalévám do formy na piškoty. pak dám trochu ovoce (co má kdo rád já mám nejraději borůvky, maliny nebo jahody a pak prokládám vrstvu piškot, hmoty ovoce atd. až je forma plná. končím většinou piškotama. Dám do lednice a nechám ztuhnout.(asi 2 hoďky by měly stačit. Pak na závěr při podávání poliju horkými malinami (můžou se přisladit) a dobrota je na světě. Přeji dobrou chuť všem kdo zkusí. Myslím že z vašich surovin bude ještě lepší než z mých kupovaných ale i z kozího mlíka už jsem ho zkoušela a byl výborný. Tak ať se povede.Ještě rada na závěr. Když se vyklápí z formy tak se musí dát na chvilku do horké vody a by se vyklopil. ale u nás je kolikrát snězený ještě než se stihne vyklopit. tak přeju vezky večer.
Já dělám moc ráda Pavlovu, dělám ji v mini verzích (velká se dost blbě krájí, děsně se drobí), těsně před podáváním se na to kydne osalzená šlehačka (nebo hustý jogurt, to mám ráda já) a poklade se sezónním ovocem. Pár tipů tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/kakaove-mini-pavlovy-s-boruvkovou-omackou-se-sirupem-z-dobromysli
http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/srdickove-mini-pavlovy-s-malinovym-coulis
Pro menší krásně vypadá tenhle želvičkový: http://madlinakuchyne.blog.cz/1206/prima-hratky-se-zviratky
Jinak tam mám i spoustu dalších dortů, i dost bez mouky :-)
Dobrý den na kopec, my děláme často dort slaný, základ z toustového chleba, vrstvy promazané různými pikantními pomazánkami a nazdobený zeleninou, plátky vajíčka, sýra, lososa a uzeniny.
Prosím, proč se vyhýbáte lecitinu, to by mně dost zajímalo? Díky Míša
Zdravím vás, no jednou větou: nechce člověk ze sebe nechat dělat blbce. A více větami – kopíruji sem link, kde jsem to rozepisovala, je to na dlouho. hezký den https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=33
děkuji za odkaz. Je to jak píšete, všude kde jsem hledala, je napsáno – zdraví prospěšný – a i když člověk o GMO sóje ví, prostě mu občas to jedna a jedna nedojde. Že je téměř veškerá sója GMO tudíž i onen lecitin. Někdy se divím, jak stále můžu být tak naivní. Ale to, že je to taky pojidlo, jsem netušila. No hold stále se učím. Díky za to, že tu jste a doplňujete mé informace. =oD Přeji krásný den Na kopec ze severní moravy M.
No, u nás upřímně je to pojidlo asi skoro na prvním místě. To, že si člověk kupuje něco, co se tváří jako něco jiného, když lze koupit rovnou něco jiného, leckdy i levněji je donebevolající :) Taky díky moc a ať se daří.
Jé, tak já nejsem sama, kdo kupuje čokoládu jedině bez lecitinu. U různých přísad si vždycky říkám, že pokud to jde udělat bez nich, proč je zbytečně jíst… A jako bonus – to, co přísady nepotřebuje, mi prostě chutná víc :)
Přesně, jenže je jich čím dál méně. Měli skvělou v Lidlu, čtyři druhy 200g bez a už je v ní. Poslední je DM drogerie, tam mají čokolády, kde je napsáno “ tato č. neobsahuje lecitin“ :-). Byla jsem rozhodnutá si koupit i valrhonu nebo nějakou lepší čokládu, dostali jsme výbornou půlkilovou belgickou, ale je všude. Takže to řeším dobrým italským kakaem a snažím se dělat polevy z másla a kakaa. Pokud budete mít tip na nějakou dobrou, budu ráda, když napíšete sem do fóra. https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=36 díky moc
Ano, je toho čímdál míň (všeho bez přísad) – jediné pozitivum je, že tím pádem nemám problém s rozhodováním, co vybrat, protože jsem ráda, když koupím vůbec něco ;)
Ohledně čokolád jsem přispěla svou troškou do fóra a já zas naopak zkusím tu čokoládu z DM, tam jsem to ještě nezkoušela. Díky :)
Zdravím vás všechny na kopec a děkuji za zajímavé info, recepty, videa, hlavně podané čtivě, vtipně a mile, že se člověk na další a další návštěvy vašich stránek těší.
(Nejen) kvalitní bio čokolády bez lecitinu a cukru nabízí Lifefood – viz odkaz http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=index&cPath=4&zenid=b6289db59530ef19379ae5bed60c6f27
Schválně jsem se koukla na obal od čoko pecek od Valrhony a je to tam taky, byla to kilovka Manjari.
Já už jí také chtěla koupit, na jaře jsem to taky prohlížela na netu, ale bohužel :)
Teď jsem prohlídla obal od Belcolade čokolády, co mám zrovna doma, kilovka 71 % Noir Papua a tam je jen vanilka. Kilo stojí cca 220, kupuju u Fialy, ale mají to třeba i v monacoint.com.
…s dovolenim..tu je ich viac na vyber..
http://susan-72.livejournal.com/tag/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%8F%20%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%B0
Klaro, u nas mame radi z pohanky…recept… :)
http://susan-72.livejournal.com/90510.html
U nás vede tento Jednoduchý pařížský řez…
Suroviny:
Korpus: 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
3/4 hrnku oleje
1 hrnek vody
4 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Krém: 3 šlehačky( používám de luxe, lépe se vyšlehají)
2 tyčinky ledové kaštany
1/2 čokolády na vaření
Dále: rum, marmeláda (pikantní)
Na posyp: Tyčinka Margot
Postup
Suroviny na korpus vyšleháme elektrickým šlehačem a vylijeme na olejem vymazaný a kokosem vysypaný hluboký plech. Upečeme a necháme vychladnout.
Den předem si svaříme suroviny na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne vychladit v lednici. Pak vyšleháme a natřeme na korpus, který jsme pokapali rumem a potřeli pikantní marmeládou.
Posypeme strouhanou tyčinkou Margot.
Bude výborný i v celozrnné variantě…s vaší domácí šlehačkou to bude luxus…místo ledových kaštanů lze použít čokoládu třeba na vaření…
Přeji krásný den na kopec…Magda
Pekný deň na kopec :-),
pridám našu čokoládovú, vždy sa podarí, je jednoduchá na prípravu a celá rodina do piateho kolena chce len túto. Robila som ju už asi 100x. Čokoládu striedam mliečnu, horkú, bielu, podľa želania oslávenca. Už sme ju robili aj bezlepkovú aj bezmliečnu pre kamarátky a tiež to vyšlo. Čisto celozrnnú som ale nerobila, len čiastočne s celozrnnou ražnou múkou.
suroviny na tortu s priemerom 28 cm (pre priemer 24 cm upravte množstvá na 4 vajcia):
Cesto:
300 g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 6 vajec, 1,5 dl oleja, 300 g hladkej múky (na kakaový korpus 280 g múky a 20 g kakaa), 2 čl vanilkového extraktu, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva,
Krém: 2 čokoládové pudingy, 550 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 200 g horkej čokolády, 250 g masla * Poleva: 2 čokolády, kúsok masla alebo šľahačky
Okrem toho trošku rumu alebo ovocnej šťavy, 1 malý jahodový džem, 1/2 horkej čokolády na ornamenty
Postup:
Formu na spodu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Boky nie.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do bleda. Pridáme vodu, olej a vanilkový extrakt, opäť trochu šľaháme. Do múky vmiešame prášok do pečiva. Múku na trikrát postupne vmiešame (už nešľaháme) do žĺtkovej peny. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Dáme do formy a pečieme na 170°C asi 60 minút. Skúsime špajdľou. Necháme 15 minút postáť a uvoľníme boky formy. Necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Krém:
Pudingy uvaríme v 550 ml mlieka s 3 PL cukru. Na malom plameni, aby puding neprihorel, je to veľmi husté. Na horúce položíme nalámanú čokoládu a zakryjeme pokrievkou. Čokoláda sa roztopí a nevznikne nám na pudingu ´šupka´. Vlažné prešľaháme a necháme celkom vychladnúť. Nakoniec postupne zašľaháme maslo.
Tortu na trikrát prekrojíme, pokvapkáme rumom alebo ovocnou šťavou a potrieme jahodovým džemom. Necháme trošku zaschnúť a potrieme krémom. Pláty uložíme na seba a potrieme povrch aj boky torty. Dáme schladiť a pripravíme si polevu: čokoládu nad parou rozmiešame s kúskom masla. Tortu položíme na mriežku a mriežku nad plech a polievame polevou. Stečenú polevu pozbierame do misky, opäť trošku nahrejeme a polievame kým nie sme spokojní s výsledkom.
Ozdoby:
1/2 čokolády roztopíme. Vlažnú a polotekutú dáme do pevnejšieho vrecúška, odstrihneme roh a nastriekame na papier na pečenie ozdoby podľa vlastnej fantázie. Hrubšie čiary lepšie držia tvar. Necháme stuhnúť. Ozdobíme krémom a pozapichujeme ornamenty.
Nech sa torty aj narodeniny vydaria.
Ještě jsem zapomněla – troubu si předehřeji na 180 °C, ale snese se i 200 °C, opravdu záleží, jaká ta trouba je.
Před pár lety jsem v jednom hodně barevném časopise, jehož název už si bohužel nepamatuji, objevila recept na čokoládový dort, který mi přišel (oproti např. sachru) mnohem jednodušší, a tak jsem ho zkusila. Od té doby patří mezi naše dortové stálice ;-)
120 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, 170 g změklého másla, 200 g krupicového cukru, 3 vejce, 150 g bílého jogurtu, 150 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody (nebo půl sáčku prášku do pečiva, ale ten zanechává v těstě pachuť, a to já nerada), vanilka nebo vanilkový cukr (používám svůj, kdy do sklenice s cca půl kilem cukru strčím vanilkový lusk nebo jeho kousky, zavřu, protřepu a nechám ve špajzu stát, dokud se nespotřebuje ;-))
na polevu potřebuji 100 g čokolády, 60 ml smetany (může být i víc, pak se ubere máslo) a cca 25 g másla (může být i míň, pak se přidá smetana, záleží, jakou má kdo rád polevu)
Dortovou formu (na tvaru nezáleží) o průměru cca 20-24 cm vymažu a vyložím pečícím papírem. Rozpustím si čokoládu. Našlehám vejce. Utřu máslo s oběma cukry a postupně přilévám našlehaná vejce, vždy „dávku“ zapracuji. Poté přidám rozpuštěnou čokoládu, jogurt a nakonec lehce vmíchám mouku se sodou. Naliji do formy a peču to cca 40 minut. Tady je nutno respektovat nálady vlastního Sporáku či Trouby, u tety v horkovzdušné troubě (je nová, náladami ještě netrpí ;-)) jsme ho pekly 30 minut. Každopádně těsto musí být na dotek pevné, když do něj jemně píchnu prstem, žádný ďůlek se nevytvoří. Na polevu si rozpustím čokoládu, když je povolená, přidám k ní máslo a když se celé vmíchá do čokolády, přilévám smetanu. Hotový dort nechám trochu vychladnout, stejně tak i polevu, kterou občas zamíchám, aby se na povrchu neusadil škraloup. Potom celý dort polevou přeliji a nechám v komoře zatuhnout. V lednici se to také dá, ale čokoláda se někdy potáhne povlakem, jak je na ni v lednici moc chladno. Před podáváním ještě posypu holandským kakaem přes síto. Kdo je hravý, může si na dort vyrobit nějakou šablonu a teprve přes tu sypat kakao na ozdobu ;-)
Ať se dílo daří a hlava rodiny, ať už bude jakákoli, je spokojena! ;)
Přidávám také náš nejoblíbenější čokoládovo-smetanový dort. Ingredience: 225g čokolády na vaření, 6 vajec, 75g cukru,50g hladké mouky,120g loupaných mandlí na plátky,25g práškového kakaa, čokoládovo smetanová náplň.
Ušlehá se z bílků sníh, v jiné míse ušleháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a stěrkou jen přimícháme polovinu čokolády nastrouhané. Zlehka pak do této hmoty stěrkou vmícháme ušlehaný sníh.Těsto se peče cca 25 minut. Pak si připravíme čokoládovo smetanovou náplň: ušlehat 750 ml husté smetany, 60g prosátého kakaa a 150 g cukru krupice na pevnou šlehačku.Trochu náplně oddělit na ozdobení dortu a potření stran. Dort řízneme na 2 pláty. Horní plát potřeme čokoládou : druhou polovinu čokolády ve vodní lázni rozpustíme, přidáme 2 lžíce vody a za míchání zahříváme, až se hladce spojí. Tímto potřený horní plát necháme chvíli ztuhnout. Spodní plát potřeme náplní. Horní plát dortu rozkrájíme na 16 dílků. Dílky pak urovnáme na spodní plát pokrytý náplní. Odloženou náplní potřeme strany dortu a obalíme opraženými mandlemi. Povrch dortu posypeme prosátým kakaem. Nožem vyzačíme dílky jednotlivých porcí. Na každý dílek nastříkneme náplní malou pusinku. V naší rodině je jeden z nejoblíbenějších.
Uff, tak to je paráda!!!! Děkuji moc za všechny nápady. Další ať klidně přibydou, první jsou v neděli a pak to jde v intervalech dále :-). Určitě využiju a ty co ne na narozeniny, určitě se najde i další možnost. Recepty jsou parádnický, díky za ně !!!
no tak tohle tady všechno je na zápisek do kuchařky :-) já teď slavila úspěch s pavlovou. http://uvarim.blogspot.cz/2012/07/lehke-letni-dorticky-pavlova.html . leč to není ani sachr ani harlekýn.. ale říkám si, že vyměnit část cukru za kakao.. hmm to by mohlo býti taky velmi dobré! a třeba ještě pařížská šlehačka.. hmm
Sachr
Samozřejmě to není ten originální recept, ale je moc dobrý. Důležitá je kvalitní čokoláda, mám dobrou zkušenost s hořkou čokoládou Orion, na polevu používám čokoládu na vaření, také Orion. A potom pravá vanilka, buď vyškrábaný vnitřek lusku, nebo vanilkový lusk macerovaný v trošce neutrálního alkoholu. Pokud není vanilka, dá se použít vanilkový cukr ale ethylvanilín, který je v něm obsažený voní jinak, není to ono.
Ingredience:
15 dkg hořké čokolády
15 dkg másla
15 dkg cukru (peču z krystalu, dobře se s ním našlehává sníh)
6 větších vajec
15 dkg prosáté mouky
Postup:
ušlehám bílky a zašlehám do nich větší část cukru, ušlehaný sníh dám do velké mísy. Potom dám šlehat žloutky se zbylým cukrem, přidám změklé máslo, vanilku a změklou čokoládu. Do mísy s ušlehanám sněhem dám prosátou mouku a ušlehaný čokoládový krém. Všechno opatrně promíchám metlou na šlehání a dám péct do vymazané a vysypané dortové formy do předem vyhřáté trouby. Peče se hodinu při 180°C. Po vychladnutí se dort potře meruňkovou marmeládou (rybízová je také dobrá) a potře rozpuštěnou čokoládou na vaření do které se přidá přibližně 10 dkg másla. K tomu šlehačku a den je hned sladší.
Jestli je v pořádku sladká bomba, tak čokoládovo karamelový.
Těsto – klasické křehké, na to smetanový karamel a na to čokoládová ganáž – tedy co nejelpší čokoláda 1:1 s neušlehanou šlehačkou. Do karamelu přidat trošku soli a dá se jím lehce posypat i ta čokoláda.
http://sweets.seriouseats.com/2012/04/pie-of-the-week-salted-chocolate-caramel-tart.html
ja dorty nepecu a ani je nejim, ale rada pecu treba pernik v dortove forme a pak ho lehce nazdobim … vyzkousela jsem tento recept http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10303 byl na mne moc sladky, takze pro Vas bude akorat :) byl velmi syty … vzala jsem ho na akci kde bylo 12 lidi a vsichni byli nadseni
@Frantiska: zapomnela jsem napsat, ze jsem ho pekla bez likeru a pomerancove kury :)
Na mě moc sladký, pro vás tedy akorát! :-))
Mé dva velmi osvědčené, nepečené a chutné dorty:
1. Jáhlovo-Ovocný
Jáhly uvařím do měkka, přidám máslo, kurkumu a skořici. Potom natlačím do vymazané a kokosem vysypané dortové formy. Nechám odpočívat – toto je pak korpus dortu. A na vrchní ovocnou část dávám jablka (nebo jiné ovoce), ty nastrouhám nahrubo, přidám špetku soli (která vytáhne kyselost – není třeba cukru),trochu vody, skořici, máslo, pokrájené rozinky a mleté ořechy. Nechám cca 5 minut dusit. Poté přidám rozpuštěný AGAR (1ČL v 1/2 hrnku vody) a nechám krátce povařit. Sundám ze sporáku a vliju na korpus a nechám ztuhnout. Nelekejte se tekuté směsi, tuhne až po vychladnutí a vždy zaručeně.
2. Jablečný
Potřebujeme piškoty, jablka a puding (kukuřičný škrob). Jablka očistíme, pokrájíme a necháme dusit do měkka. Měkké je lehce rozšťoucháme šťouchadlem na brambory a přidáme 2balíčky pudingu rozmíchané v 1/2l vody. Necháme povařit. Dortovou formu vypláchnu studenou vodou a pokladu piškoty,naliju 1/3 jablek a postup opakuji :-D
Nechám ztuhnout a podávám:-D
Přeji úspěšné dortování a krásné dny.
Zdravím všechny na kopci a posílám recept na mrkvový dort, který jsem pekla minulý čtvrtek a měl velký úspěch.
Těsto: 4 vejce, 1 hrnku oleje, 1 a čtvrt hrnku cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, místo něj se může použít vanilkový cukr, ale pravá vanilka je mnohem lepší, 2 hrnky prosáté mouky, 2 rovné lžičky kypřící sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 3 hrnky na jemno nastrouhané mrkve ( asi 8 kusů), 1 hrnek strouhaných vlašš.ořechů.
Náplň: přibližně 1/2 kg tvarohu rozmixovat se dvěma hrnky cukru, šťávou z jednoho citronu, vanilkou a asi 10 dkg másla. Dort naplnit asi 1/2 polovinou náplně, druhou polovinou potřít boky a vrch dortu, ozdobit ořechy nebo kokosovou moučkou a nechat v chladnu zaležet alespoň jeden den. Jen pozor při plnění, je hodně křehký. Místo tvarohové náplně lze použít i jen poleva z bílků, cukru a citronové šťávy.
Přeji dobrou chuť a krásné narozeniny.
No, tak jsem spěchala, že jsem zapomněla napsat postup. Napravuji: Do mísy dáme mouku, ořechy, přášek do pečiva, sodu a sůl. Promícháme. Přidáme nastrouhanou mrkev a promneme ( já to dělala rukama, vařečkou to moc nešlo).
Ušleháme bílky do tuhého sněhu, zašleháme hrnek cukru, vyklopíme do mísy na připravenou sypkou směs. Ušleháme žloutky se zbylým cukrem, vanilkou a s olejem. Přidáme do mísy k ostatním surovinám a metlou na šlehání opatrně promícháme převracením. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě přibližně hodinu v troubě vyhřáté předem na 180°C.
Doufám, že tentokrát už jsem na nic nezapomněla. Tak ať se dorta povede a chutná.