Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak konečně došlo na koupi tenisek z vánočního cukroví. Jsou moc hezký, jedinou nevýhodu mají, že mi nejsou, ale to je jen malý nedostatek, který lehce napravím. Jediný rozdíl od běhání předtím a nyní je ten, že teď se ke mně přidaly dvě prostřední děti. Kdo máte doma osmileté a desetileté dítě, neudělejte stejnou chybu v myšlenkovém pochodu, jako já. Nemyslete si, že půjdou jednou a pak je to přestane bavit. Nepřestane!  Nemyslete si, že oni jdou běhat s vámi, opak – vy jdete s nimi a vlajete za nimi a to desetileté vám dává docela zabrat, a když už fakt nemůžete, popoběhne sto metrů a vrací se vesele zpátky, z lesní cesty to bere nahoru nad cestu a na pařez a zase sto metrů vpřed. Vedle vás běží ta osmiletá, v o tři čísla větších teniskách a už šest kilometrů vám něco bez zastavení vypráví. A pak vám řekne, jak je to bezva, že běháme stejně rychle! Úá, přemýšlím dnes celý den, kdy budu chodit tajně běhat, abych jim při tom přiznaném běhu stačila.

A když se běhá, může se i dobře jíst. Takže energetický deficit lze velmi jednoduše smáznout takovou pěknou máslovou brioškou. Co je brioška? Je to lehké pečivo a především – pečivo, které obsahuje snad nejvíce tuku ze všech pečiv a chlebů.  Je to prostě máslová bomba.  Na briošku není potřeba mnoho zvláštních surovin, stačí ty základní, se kterými běžně pracujeme. Ovšem velmi dobře se hodí brioškové formy – velké košíčky, ve kterých těsto kyne a posléze se i peče. Zkoušela jsem postupně různé poměry na různé briošky a přináším nakonec poměr svůj, ke kterému jsem se dopracovala.

Suroviny: na první těsto  je třeba 250 ml mléka, 25 g droždí, 400 g mouky celozrnné pšeničné přesáté. Na druhé těsto pak 120 g cukr krupice, trochu soli, 6 vajec, 500 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce mouky hladké a hladká mouka na podsypání. Nakonec 260 g másla. Máslo na potření. 

Nejprve je nutné smíchat suroviny na první těsto a nechat vykynout – cca 20 minut. Když je těsto nakynuté, vloží se do mísy všechna vejce, která se našlehají, přidá se cukr, dále vykynuté těsto, sůl a celozrnná mouka spolu s moukou hladkou. Těsto je následně nutné hníst minimálně čtvrt hodiny v robotu, ručně minimálně půl hodiny. Těsto musí být pěkně hladké. Tuto fázi skutečně nepodcenit.

Když docílíme hladkého těsta, přidáme do těsta máslo a postupně ho zahněteme. Těsto zřídne, ale pečlivým mícháním se opět zkompaktní do pěkně lesklého a hladkého těsta. Vyndáme ho posléze na pracovní pomoučněnou desku a řádně prohněteme rukou. Následuje pak stáčení těsta do koule.Pokud není jasný termín „stáčení“, lze si prohlédnout tento komentář ke stáčení chleba a stáčení přímo v pohybu.

Těsto si rozřízneme na menší kousky. Vždy jeden kousek znovu stočíme do pěkné koule a vložíme do nevymazané formy na briošky. Buď uděláme uprostřed koule důlek až na dno a do důlku vložíme další část těsta, kterou si také stočíme do koule, z níž uděláme rozválením váleček, který je mírně kónický. Užší stranou vkládáme na dno formičky.

Druhou možností je, že po stočení koule vložíme doprostřed koule palec a uděláme z koule velký prsten. Ten vložíme do nevymazané formičky a opět do středu vložíme kónický váleček.

Přikryjeme a necháme kynout dvě hodiny.

Po vykynutí pomažeme briošky máslem – nikoli na krajích u formičky, pouze svrchu a vložíme do vyhřáté trouby na 180 – 190°C. Pečeme dozlatova.  U nás je to z dvojnásobné várky, protože zítra z té druhé poloviny těsta bude následovat něco dalšího.

 

Pokud se vám líbí recepty na pečení z celozrnné mouky, nabízím ke stažení e-knihu „Chléb a pečivo z Kopce“  případně „Sladké pečení a vaření z Kopce

 

4 Odpovědi to “Briošky z celozrnné mouky”

Přidejte komentář