Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

To počasí je naprostá rána pod pás. Já, člověk tabulkový a plánovač, který nejvíce času tráví plánováním, které ovšem velmi záhy bere za své a tak musí plánovač sednout a udělat plánování nové, což mu zabere většinu času a nezbývá již na samotnou aktivitu :), jsem si naplánovala, jak a kolik a na jak dlouho budu vyrážet ve svých teniskách a teď toto. Hugovi je to po ramena, my se brodíme nad kolena v těžkém sněhu, z dlouhých výletů jsou výlety kratší a někdy stojí člověk nešťastně na kopci, deset kilometrů od domova, dívá se z toho kopce na kopec domovský, všude mlha, fouká, sněží a přešlapuje několik minut v obrovské závěji a přemýšlí, jestli to ještě půjde dopředu, nebo to otočí a poběží zpátky. A pak člověk přiběhne úplně promočený a nejraději by odemkl dveře třeba v Mánesce v Praze, skočil do koupelny, nahodil páčku, vlezl do vany a pustil horkou vodu až po bradu. Zatím však na něj od stolu ihned po návratu křičí Hugo, že má hlad,( to Hugo křičí průběžně, každých deset minut během celého dne, jen tak cvičně) pan domácí i děti sice poctivě přikládají, ale koupelna je mimo dosah kamen a tak už je pěkně promrzlá a tak si člověk musí nechat zajít chuť. Ale tentokrát si řekne – že ne, že bude horká vana a basta. A vezme velkou černou vaničku od koňů, pan domácí nanosí vodu na kamna a člověk má hned pocit, že je na Vinohradech. A do toho přestane Hugo křičet, že má hlad, odchází ve svých pěti letech ladným krokem pro stativ, ten si beze slova šteluje, pak jde pro foťák, připíná ho na ten stativ a začíná fotit po místnosti. Zcela konsternovaně ho pozoruju z vany a pak, ještě než se ponořím, tak slyším, jak říká Kvídovi – hlavu uříznem, prsa necháme ….-).  Má to srovnaný už v pěti hoch, za deset let to bude vše mnohem náročnější :)

Dnešní jídlo je velmi rychlé, velmi jednoduché a chutné. Stačí mít doma brambory, koření a zavařené zelené fazolky ve slaném nálevu. Tedy úplně přesně: brambory podle počtu strávníků, zelený pepř, provensálské koření, hrubozrnnou sůl, uzenou papriku, černý pepř a citronový pepř. Dále mořskou řasu jako koření a sušený česnek. Zavařené zelené fazolky ve slaném nálevu, sůl, olej a trochu mouky celozrnné pšeničné.

Nejprve je nutné oloupat brambory, omýt, nakrájet na plátky a vložit do mísy. Do druhé mísy vložíme koření, které rozdrtíme v hmoždíři. Nadržíme stejné množství zeleného pepře, provensálského koření a hrubozrnné soli. Podle chuti přidáme uzenou papriku, černý pepř a citronový pepř. Dáme si do trouby rozpálit plech s olejem, a když je olej rozpálený, vždy namočíme plátek brambory z obou stran v koření a položíme na plech. Rovnáme plátek vedle plátku.

Mezitím, co se pečou brambory, otevřeme si sklenice s fazolkami, vložíme obsah do hrnce – včetně slaného nálevu, přivedeme nikoli k varu, ale velmi zahřejeme a v tento moment poprášíme moukou. Mícháme a necháme mouku zapražit. Nepřidáváme mouky příliš, skutečně jen zaprášení.

K pečeným bramborám lze podávat čerstvá majonéza, ale je zbytná. Brambory jsou jemně pikantní díky pepři a zelené fazolky tuto pikantnost zase mírně uzemňují. Ideální kombinace.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce  a Veganské recepty z kopce– čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

4 Odpovědi to “Kořeněné brambory se zapraženými fazolkami”

  • Mirabelka:

    Moc pěkný recept! Dělám si něco podobného, ale nesnáším provens. koření. Dávám mj. i hořčičná semínka. A fazolky miluju v každé podobě, ty sice nemám, ale zkusím to se zavařenou cuketou jako „prívarok“.

  • Šárka:

    Dobrý den, ráda chodím na Váš blog. Často používáte do jídla uzenou papriku.Můžete mi přiblížit chuť a nebo kde by se dala koupit.Děkuji Šárka

Přidejte komentář