Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Dnešní oběd se povedl, byl výborný !!! Vzhledem k tomu, že puding jako šodó na buchtičky děláme
buchta
běžně ze 2,5 litrů, přišlo mi velmi divné , že by mi podle Marie Sandtnerové mělo pro 5- 7 lidí stačit vinné šodó z 1/8 l vína či krém z toho samého množství smetany. Pro jistotu jsem udělalal oba a oba zdvojnásobila :-))) Nakonec to byla dvojnásobná lahoda. Vinný krém je opravdu báječný. Ovšem…  nejsme právě vinné typy, víno jsme nekupovali přes 15 let :-), proto bílý Muller-Thurgau není pravděpodobně žádná pecka – ale v malých potravinách, které jsem dnes po cestě domů z přezkoušení dětí
krem
navštívila měli jen asi 4 druhy a kupodivu – všechny si pamatuji velmi dobře z bolševika, jako by těch 15 let vůbec nebylo. Muller, Veltlínské – Pierot chyběl :-).Když jsem přišla ke kase, přede mnou maminka s dítětem, za mnou maminka s dítětem,jinak nikdo, pultovka a deset dopoledne. “ To mám na šodó!“, říkám omluvně :-). Paní za kasou se rozzáří od ucha k uchu a říká“ aha- jo takhle !?“:-)))
Je mi jasné, že Muller asi nebude úplně to pravé luxusní na šodó, že milovníci vína by asi věděli, jakou značku a ročník a vybrat – pro mě byla dnes rozhodující cena. Když už kupuju víno jednou za patnáct let, ať to stojí za to ! Takže jsem v regále nechala dvě za 45,- dvě za 48,- a vzala to poslední za 52,-s dobrým pocitem, že dobré víno nemůže být levné !!!:-))))
krem
Takže buchtičky – recept na buchtičky není podle „Sandtnerky“, protože její dukátové buchtičky jsou z mé zkušenosti a na naši chuť příliš „těžké“. Buchtičky mám proto podle vlastního receptu. Ovšem vinný krém a smetanový krém je už podle Paní Kuchařky. Do slova a do písmene, až na vanilku – tu jsem bohužel nesehnala, takže pouze slabá náhrada vanilkovým cukrem.
Suroviny: na těsto: 800g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 50g droždí, 300ml mléka, 150g cukru, vanilkový cukr, citronová kůra, 90g másla, 3 žloutky,máslo na potření, máslo na vymazání plechu.
Na vanilkový krém: 250 ml smetany, 6 žloutků, 3 vanilkové cukry,20g másla,  60 g cukru, lžíce rumu,
Na vinný krém      : 250 ml bílého vína, 3 žloutky, 1 vejce, 3 vanilkové cukry, 60g cukru,
suroviny
buchta
Nejprve si uděláme těsto. Utřeme žloutky s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Mezitím si uděláme z trochy mouky, cukru, droždí a mléka kvásek. Když vzejde, přidáme ho do stále třeného těsta. Dále přidáme zbytek mouky, mléka, citronovou kůru. Velmi dobře vyhněteme a necháme vykynout.
Po vykynutí děláme malé buchtičky, které pokládáme vedle sebe na vymaštěný plech a mastíme je pečlivě mezi sebou. Doporučuji dávat si pozor na to, aby se s blížícím koncem plechu, nevzrůstala velikost buchtiček :-)). Když je plech plný,  necháme ještě  10 minut kynout a pak vložíme do vyhřáté trouby na 200st. C.
suroviny
suroviny
Upečené buchtičky necháme vychladnout a pustíme se do obou krémů. Můžeme dělat najednou, mě dnes nezbývalo nic jiného, levá ruka je trochu levá, ale nakonec se podařilo umíchat oba krémy.
Nejprve tedy návod na krém: Do hrnce nalijeme vroucí vodu a vložíme mísu, neboť krém bude tímto ve vodní lázni. Do mísy dáme smetanu, cukr, vanilkový cukr, žloutky a za neustálého šlehání metlou přivedeme krém až do zhoustnutí. Když krém zhoustne – ne do úplné tuhosti jako puding, sejmeme mísu z hrnce a mícháme krém až do vychladnutí.Nakonec přilijeme lžíci rumu.
Návod na vinný krém: Stejný postup – hrnec, horká voda, mísa. Do mísy víno, cukr, žloutky,vanilkový cukr a vše pečlivě šleháme metlou. Pozor, vinný krém se nesmí vařit. Mísu vyjmeme v momentě, kdy krém houstne a j
krem
e vzednuvší se. Ihned polijeme buchtičky a podáváme.
Na obrázku jsou oba krémy na jedněčh buchtičkách, jedne na jedné polovině, jeden na druhé :-)
Bramborová polévka
suroviny
suroviny: 280g cibule, 170g mrkve, 900g brambor, vrchovatá
polevka
lžíce soli, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, celozrnná mouka pšeničná a máslo na jíšku – cca 100g másla a plná hrst mouky, majoránka, 3 stroužky česneku,hrst sušených hub,
Nejprve omyjeme mrkev, cibuli, brambory. Ty nakrájíme na kostičky, cibuli a mrkev také. Na rozpáleném tuku osmahneme cibuli s mrkví, přidáme 2 litry vody a koření. Dále přidáme hrst hub. V malém rendlíku si uděláme jíšku –  nejprve máslo do něhož nasypeme mouku a mícháme do světle hněda. Jíškou zahustíme polévku v momentě, kdy se uvaří brambory. Vložíme utřený česnek a polévku ještě povaříme.

Komentáře

1 dadaz dadaz | 27. května 2010 v 8:09 | Reagovat

krásný stylový talíř

ve vzhledu mezi omackami nevidím žádný rozdíl, je to rozpoznatelný chutově?

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 27. května 2010 v 10:07 | Reagovat

[1]: :-) je to velký rozríl chuťově, vinný krém je opravdu vinný a rozhodně ho nedoporučuji dětem :-))) – je vynikající !!! a normální krém je také výborný. Vinný je kupodivu po vychladnutí o něco hustší než krém, ale oba jsou dobré a toto množství, uvedené výše stačí pro 7 lidí – máme návštěvu :-)), takže poloviční množství obou nebo jen jeden druh krému v tomto množství by měl stačit pro 3-4 lidi – je to velmi syté a stačí mnohem méně než pudingu.

3 dadaz dadaz | 27. května 2010 v 13:14 | Reagovat

ja vlastne vinný nikdy neochutnala, znam jen buchtičky se šodó ze skolni jidelny – to jsem je milovala, i kdyz to byl jen naredený puding:-)

4 Myosotis Myosotis | 8. června 2010 v 10:25 | Reagovat

Buchtičky jsou úžasné, ale speciálně děkuji za vypsání klasického redceptu na polévku. S vařením začínám, a protožě mám takovou povahu, často mi s receptem i bez nejlépe vyjde něco zapeklitého a strávím tím půl dne. Přitom ideál je vařit rychle a účinně! ;-) Jednoduchý recept, co nemá chybu. :-D

5 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 8. června 2010 v 21:58 | Reagovat

[4]: rychle a účinně ! a také mnoho ! :-)))))))

Jedna odpověď to “Dukátové buchtičky s krémem a vinným šodó a bramborová polévka”

  • Petra:

    Tak jsem při hledání na buchtičky se šodó narazila na netu na tento recept a hned jsem jej musela zkusit :-) Buchtičky jsem tedy dělala podle svého receptu ale vanilkový a vinný krém jsem dělala podle tohoto. Musím říct, že chuť je naprosto úžasná, překvapil mě vinný krém, který neměl chybu. I po vyzkoušení smíchání obou na buchtičkách chuť báječná (y). Jen nám to všem doma přišlo strašně moc sladké. Opravdu se toho cukru dává tolik??? :-) Nám by asi stačila tak třetina :-):-)

Přidejte komentář