Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Čedar po měsíci zrání

Čedar po 5 měsících zrání

 

Čedar po rozbalení po 5 měsících

Čedar po rozbalení po 5 měsících zrání

 

 

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Čedar od Ivy

Podle tohoto receptu (Čedar na str. 207 v Domácím mlékaři) jsem dělala čedar už vícekrát, vůbec dělám ráda sýry podle Domácího mlékaře , ale tentokrát jsem chtěla zkusit s pivem.

Přivezla jsem si mléko, koupila černé pivo a šlo se na to. Dílo se dařilo, čedaruji v elektrickém zavařovacím hrnci.

Prokysanou sýřeninu krájím misto drobení, při formování jsem prolila pivem a šlo se na lisování.

Vždycky se vylisuje dobře, ale vždycky mám strach jak se sýřenina spojí.

Dopadlo to ok. Krásný mramorový sýr.

Na řadu přišlo bandážování, s tím už jsem měla také zkušenost, protože jiný zabandážovaný čedar už zrál 2 měsíce ve sklepě.

 

 

 

Takže hotovo a teď jen otáčet a čekat.

 

To je horší jak celá výroba. Vydržela jsem to 5 měsíců. Ani o den dýl.

Ten první ještě zraje, ale tenhle to prostě nevydržel. Čekala jsem na řezu kresbu od piva, ale ta se nekonala, asi proti angličanům máme černé pivo černé málo. Ale sýr je vynikající. Jsem zvědavá jaký bude ten druhý, který už má 7 měsíců

 

 

4 Odpovědi to “Čedar str. 207”

  • katka1:

    Zdravím, strávila jsem báječný veselý den s výrobou čedaru. Přišla mi obrovská forma, 20 cm průměr a dala jsem dohromady závratných 20 litrů mléka. Vše šlo dobře až do chvíle, kdy se mělo zrno rozdrobit, drobit mi to prostě nešlo, nakonec jsem to v podstatě nastrouhala na drátěném kolečku na brambory. Nešlo by to třeba umlít na masomlýnku ? A nebo postupovat tak, aby to šlo drobit ? Ale jak ? :-). Další zádrhel přišel po přesypání do formy, totiž zrno, které jsem tak násilně rozpojila, se odmítalo znovu spojit :-). Korunu jsem tomu nasadila, když jsem se sýr po prvním zalisování pokusila otočit. Až když byla valná část sýra na zemi, mě došlo, že se v knížce o otáčení nic nepíše :-). Aspoň jsem se přesvědčila, že i z naší podlahy se dá jíst :-). Většinu sýra jsem nacpala zpátky do formy, naložila na to 38 kilo a nechala přes noc. Ráno sýr jakž-takž držel pohromadě, po oschnutí jsem „čedar“ zabandážovala a odnesla do sklepa. Děti mu neřeknou jinak, než „ta mumie“ :-). Teď po třech týdnech je patrná plíseň ve vrstvách gázy. Mám se bát ?
    Děkuji,
    Katka

  • Qnik:

    Přeje štěstí odvážným? – to se uvidí zítra. Dnes jsem dodělal podle návodu v mlékaři lis na sýry – lisování goudy litrovkama mlíka sice vyšlo, ale už vidím jak skládám 24 krabic na čedar:-D …

    A tak zítra hurá do tohoto sýra. Bojím se? Jen trošku:-)

    Aleši, tady jsem našel pěkné video kde je to čerarování luxusně popsané http://goo.gl/WlK7EL

  • Aleš:

    Zdravím, moc prosím o fotonávod na tento úžasný čedar, pročítal jsem v knize a malinko se ztrácím v postupu „čedarování“. Vypadá famózně.

Přidejte komentář