Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


VGN
Když jsme byli nakoupit, koupila jsem si hladkou mouku, že po dlouhé době zkusím
langoš
něco bílého, kyprého, nadýchaného.  Vyrostl nový česnek a tak, že zkusíme bagety a langoše. Těsto je více než jednoduché, ale vybrala jsem jedno, kde se dá upotřebit víno – no vybrala, mám hladkou mouku, droždí sůl a víno, tak to spíš tak vyšlo – řekla jsem si, že to musí vyjít tato kombinace. :-))) Půlka vína padla do vinného krému na buchtičky a druhá půle sem. Naše návštěva, která tu přebývá už téměř 3 neděle je spokojená –  prý upravený metabolismus :-)) a my jsme taky spokojení. Kupodivu si nijak s naším adoptovaným čeledínem nelezeme na nervy, on je samostatný, vyzrálý a obětavý :-))) a nechutně pracovitý a stále nás honí do práce. My se však otrávit nenecháme, velmi dobře víme, že práce nám rozhodně neuteče :-)), takže tady tak zatím komunitně přežíváme. Právě jsme také diskutovali o tom, že už se několikrát v popsaných dílech stalo, jak přijel host a nikdo si nedovolil ho jakkoli urazit, stále byl vyzýván, ať je jako doma a že pak pobyl několik let :-))) Včera jsme několi minut nemohli najít Huga, po chvíli se však ozvalo „tady jsem“ na naše naléhavé volání a milý Hugo byl v čeledínově volkswagenu a byl ohromně spokojený. Světlo už dosvěcovalo jen jedno. :-))
Suroviny. 2kg hladké mouky, 2 kostičky droždí, sůl, 1/4 l bílého vína,2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody.
bagety
Nejprve si udělám kvásek,pak přiliju víno, vodu a sůl a vyhnětu velmi dobře těsto, až má bublinky. Nechám na teplém místě kynout.
Po zhruba třech hodinách kynutí si beru malé kousky, které rukou a válečkem rozválím na placku, tu nechám ještě 5 minut položenou a vkládám do rozpáleného oleje na pánev. Otočím, vyndám a pomažu česnekem nalisovaným to trochy oleje.
langoš
Zbytek těsta prohnětu a nechám kynout do rána. Rána vytvaruji něco jako bagety nebo veky, udělám zářezy, nepotírám a vkládám do vyhřáté trouby. Jsou velmi křupavé.
Z tohoto množství je 6 velých langošů a 4 velké bagety.

Komentáře

1 Aluna Aluna | E-mail | 26. července 2010 v 12:20 | Reagovat

Zdravím a konečně jsem se odhodlala poděkovat za Vaše stránky. Pro mě to je pohoda (taky proto, že se mě netýká ta spousta práce, kterou denně odvádíte), do které už pár neděl občas nahlížím. Taky spousta inspirace a obrovský obdiv, že jste měli a stále máte tu správnou dávku odvahy pro tento způsob života, o kterém já jen „sním“. Díky a ať se daří!
P.S. Vaše pěkné fotky přímo nutí podle Vás i semtam něco uvařit a ono to funguje. :-)

2 ufa ufa | E-mail | 27. července 2010 v 12:13 | Reagovat

Už mi kyne těsto…:-) plánuji udělat dvě bagety dnes, a další zítra s tím, že nechám těsto kynout přes noc, jen se chci zeptat, necháváte ho kynout normálně venku? Vlastně teď jsem si uvědomila, že jste říkala, že lednici nemáte, takže je logické, že venku…:-) No, jsem zvědavá jestli se mi podaří, protože nemám troubu, peču vše v remosce, ale nějak to snad vyjde dokřupava taky…:-)

3 ufa ufa | 27. července 2010 v 17:52 | Reagovat

Tak jsem je upekla, a jsou moc dobré…ani na odpočívání těsta do zítřka nedošlo, upekla jsem tři bagety tak akorát, a ještě tyčinky se slunečnicovým semínkem, ty si rádi kupujeme v kauflandu v pekařství, tak jsem je dnes zkusila doma, a je to mňamka, ale příště musím více osolit těsto… jo, dělala jsem dávku jen ze třičtvrtě kila mouky…

4 Veska Veska | 28. července 2010 v 10:28 | Reagovat

klidně posypat hrubou solí nahoru a nebo nějakým ostrým kořením ,bylinkami
nebo před dopečením strouhaným sýrem ,prostě čímkoli ,tyčinky jsou z toho úplně ideální

5 Veska Veska | 28. července 2010 v 10:31 | Reagovat

super psaní,sem se pěkně smála :D
takže přísloví „host do domu,hůl do ruky “ neplatí že  :D

6 Klára Klára | E-mail | Web | 28. července 2010 v 11:53 | Reagovat

[1]: díy, také moc zdravím a krásný den!!! Jsem ráda, že to funguje i někomu jinému :-))))

7 Klára Klára | E-mail | Web | 28. července 2010 v 11:54 | Reagovat

[2]: tak to je paráda, že to vyjde i v remosce !!! :-)

8 Klára Klára | E-mail | Web | 28. července 2010 v 11:54 | Reagovat

[4]: já už se snažím jak dlouho sehnat hrubozrnnou sůl a nejsem schopná jí sehnat – grrrrrrrrrr!!! :-D

9 Klára Klára | E-mail | Web | 28. července 2010 v 11:55 | Reagovat

[5]: No – většinou platí :-D :-D :-D ale jsou i výjímky ! :-)))

Přidejte komentář