Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Druhá polovina prosince bývá ve znamení cukroví. Doma cukroví, na návštěvě cukroví,
nakládané papriky plněné balkánem
veřejně cukroví, tajně cukroví, ale co chudáci  my, kteří už jen při čtení receptu rekapitulujeme svůj skromný šatník. Nejde mi už ani tak o estetiku, jako spíše o praktickou stránku věci – vejdu se či nevejdu se? :-))) Libá vůně vanilky, skořice a perníkového koření namíchaná s vůní jehličí a punče však často předčí jakékoli pragmatické úvahy o tom, čím hlavně by živ měl být člověk. Ale vše se jednou přejí, pokud nezvítězí tvrdá střídmost a ta – většinou nevítězí a pak, jako když člověk najde syrečky, domácí chleba nebo například naložené papriky plněné balkánským sýrem a čerstvým zelím, které jsou jemně doplněné feferonkou, spolunaloženými vlašáky a naplněnými olivami. Ode dneška míjím krabice s cukrovím s ležérní ledabylostí a tvrdě bojuji s otevřením sklenice naplněné touto chuťovkou !!! Jsou dny, kdy souhlasím s provokativním životním krédem pana domácího …“ s ženou, aby se vydrželo na stáro, musí se utahat !!!“ a lehce unavená :-)) se nemůžu dočkat výsledků své práce :-)).
Plněné papriky – recept jsem zaslechla tak na půl ucha – plněné papriky balkánem a naložené v oleji, to je teprve chuťovka a už se mi v hlavě začaly spřádat plány, jak na to ! Balkán mám, papriky už ne, ale nevadí, zakoupila jsem a přidala si k tomu ještě to, co mi přišlo vhodné, jen škoda, že jsem letos nestihla sušená rajčata – ta by v tom byla taková třešnička na dortu !!
nakládané papriky plněné balkánem
tedy suroviny přesně – vejdou se na naplnění 8větších  lusků paprik a dvoulitrové sklenice s uzávěrem : 8 lusků zelené, ne příliš tlustostěnné papriky, 1 feferonka kozí roh, 300g balkánského sýru, cca 50g tvarohu(používám více a zbytek schovám na pomazánku), palice česneku, 500g čerstvého zeleného zelí, polévková lžíce black caraway, polévková lžíce barvného celého pepře, tři bobkové listy, alpská sůl,  100g  oliv zelených dutých, 1 cibule, 1l oleje slunečnicového, trochu olivového oleje, hrst vlašských ořechů a svazeček saturejky (lze zaměnit za bazalku)
Nejprve ze všeho si umixujeme tvaroh s jedním stroužkem česneku a trochou soli. Naplníme si tvarohem igelitový pytlík, ustřihneme si roh – malou dirku a každou olivu zvlášť naplníme touto tvarohovou  pomazánkou. Potom nakrájíme čerstvé zelené zelí velmi najemno a smíchám ho s jemně nakrájenou cibulí na proužky. Nastrouhám balkánský sýr a smíchám ho pečlivě s nastrouhaným zelím s cibulí a trochu osolím alpskou solí.
Velikou sklenici – přesně na těch 8 paprik je to sklenice dvoulitrová – naplním postupně
plněné olivy
paprikovými lusky, u kterých jsem odřízla stopku a naplnila je a pečlivě upěchovala hmotou zelí s balkánem. Papriky srovnám ve sklenici, a kolem paprik položím kuličky udělané ze zbylé hmoty balkánu se zelím. Na papriky a kuličky z balkánu  položím porůznu oloupané stroužky česneku, prosypu okolo vlašskými jádry, vložím do sklenice celý kozí roh, nakonec nasypu naplněné olivy, do krajů vložím bobkové listy a nasypu pepř a black caraway.Podél vnitřku skla vložím snítky saturejky. Vše nakonec zaliji slunečnicovým olejem a trochou oleje olivového.
Pokud budete uvažovat o jiné chuťovce na dobu vánoční, rozhodně doporučuji také nakládaný sýr


Komentáře

1 Zuzana Zuzana | 19. prosince 2010 v 13:05 | Reagovat

Nemohla byste prosím změnit barvu podkladu? Dost špatně se to čte a rychle z toho začnou bolet oči. Jinak moc krásný blog!

2 Veska Veska | 19. prosince 2010 v 13:51 | Reagovat

mňam :-P po cukroví fakt jako když najdeš,já když peču tam musím mít na stole sklenici okurků na spláchnutí sladkého :-P

3 Veska Veska | 19. prosince 2010 v 13:53 | Reagovat

přemýšlím jak chutnají naložené ořechy :-P mě se včerá podařilo hodit do bramboračky v rámci pečícího řádění hrst ořechů :-? jasně že jsem byla potichu a nikdo když na ně přišel to raději nekomentoval :D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 19. prosince 2010 v 14:49 | Reagovat

[1]: Zuzana: Dobrý den Zuzano, moc děkuji za pochvalu blogu, jsem moc ráda, že se vám líbí. K vaší otázce o změně pozadí. Je to pro mně trochu problém, protože ta barva je pro mé estetické cítění blogu důležitá, ale stejně tak je nepříjemné, aby lidé, kterým se blog líbí a vracejí se do něj, měli problémy se čtením. Ta oranžová barva hodně reaguje na vysoký jas monitoru, při nízkém jasu se mi čte dobře, souhlasím, že při vysokém jasu to může dělat problémy.  Nicméně pokusím se vám nějak vyjít vstříc. Hezký den :-)

Jedna odpověď to “Po cukroví, jako když najdeš !!”

  • Míša:

    Plněné papriky vypadají skvěle, na stará kolena jsem se dostala i k vaření, ač to stále není mé hobby. Jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho naložené papriky vydrží /jde mi o trvanlivost, ne o čas, než se na ně vrhneme/. Dík Míša

Přidejte komentář