Druhá polovina prosince bývá ve znamení cukroví. Doma cukroví, na návštěvě cukroví,

veřejně cukroví, tajně cukroví, ale co chudáci my, kteří už jen při čtení receptu rekapitulujeme svůj skromný šatník. Nejde mi už ani tak o estetiku, jako spíše o praktickou stránku věci – vejdu se či nevejdu se? :-))) Libá vůně vanilky, skořice a perníkového koření namíchaná s vůní jehličí a punče však často předčí jakékoli pragmatické úvahy o tom, čím hlavně by živ měl být člověk. Ale vše se jednou přejí, pokud nezvítězí tvrdá střídmost a ta – většinou nevítězí a pak, jako když člověk najde syrečky, domácí chleba nebo například naložené papriky plněné balkánským sýrem a čerstvým zelím, které jsou jemně doplněné feferonkou, spolunaloženými vlašáky a naplněnými olivami. Ode dneška míjím krabice s cukrovím s ležérní ledabylostí a tvrdě bojuji s otevřením sklenice naplněné touto chuťovkou !!! Jsou dny, kdy souhlasím s provokativním životním krédem pana domácího …“ s ženou, aby se vydrželo na stáro, musí se utahat !!!“ a lehce unavená :-)) se nemůžu dočkat výsledků své práce :-)).
Plněné papriky – recept jsem zaslechla tak na půl ucha – plněné papriky balkánem a naložené v oleji, to je teprve chuťovka a už se mi v hlavě začaly spřádat plány, jak na to ! Balkán mám, papriky už ne, ale nevadí, zakoupila jsem a přidala si k tomu ještě to, co mi přišlo vhodné, jen škoda, že jsem letos nestihla sušená rajčata – ta by v tom byla taková třešnička na dortu !!
tedy suroviny přesně – vejdou se na naplnění 8větších lusků paprik a dvoulitrové sklenice s uzávěrem :
8 lusků zelené, ne příliš tlustostěnné papriky, 1 feferonka kozí roh, 300g balkánského sýru, cca 50g tvarohu(používám více a zbytek schovám na pomazánku), palice česneku, 500g čerstvého zeleného zelí, polévková lžíce black caraway, polévková lžíce barvného celého pepře, tři bobkové listy, alpská sůl, 100g oliv zelených dutých, 1 cibule, 1l oleje slunečnicového, trochu olivového oleje, hrst vlašských ořechů a svazeček saturejky (lze zaměnit za bazalku)
Nejprve ze všeho si umixujeme tvaroh s jedním stroužkem česneku a trochou soli. Naplníme si tvarohem igelitový pytlík, ustřihneme si roh – malou dirku a každou olivu zvlášť naplníme touto tvarohovou pomazánkou. Potom nakrájíme čerstvé zelené zelí velmi najemno a smíchám ho s jemně nakrájenou cibulí na proužky. Nastrouhám balkánský sýr a smíchám ho pečlivě s nastrouhaným zelím s cibulí a trochu osolím alpskou solí.
Velikou sklenici – přesně na těch 8 paprik je to sklenice dvoulitrová – naplním postupně
paprikovými lusky, u kterých jsem odřízla stopku a naplnila je a pečlivě upěchovala hmotou zelí s balkánem. Papriky srovnám ve sklenici, a kolem paprik položím kuličky udělané ze zbylé hmoty balkánu se zelím. Na papriky a kuličky z balkánu položím porůznu oloupané stroužky česneku, prosypu okolo vlašskými jádry, vložím do sklenice celý kozí roh, nakonec nasypu naplněné olivy, do krajů vložím bobkové listy a nasypu pepř a black caraway.Podél vnitřku skla vložím snítky saturejky. Vše nakonec zaliji slunečnicovým olejem a trochou oleje olivového.
Pokud budete uvažovat o jiné chuťovce na dobu vánoční, rozhodně doporučuji také nakládaný sýr
Plněné papriky vypadají skvěle, na stará kolena jsem se dostala i k vaření, ač to stále není mé hobby. Jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho naložené papriky vydrží /jde mi o trvanlivost, ne o čas, než se na ně vrhneme/. Dík Míša