Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Soufflé – těžko najít správný překlad. Když jsem hledala, našla jsem nejčastěji nákyp a kuřecí k tomu :-)). Soufflé prý jemnější než paštika !!! Občas trávíme dlouhé zimní večery ve společnosti přítele počítače a zrovna nedávno jsme shlédli Škvankmajerova otesánka… brilantní podívaná. Ale museli jsme odehnat děti, protože jsme záhy zjistili, že to není pro ně. A protože to jsou děti šikovné, našly si hned nějakou náhradu na příště. Hodně romantickou a ne tolik brilantní. Za to se tam po celý film vyskytovalo slovo “ soufflé“. Hlavní hrdinka ho neustále a všude pekla  a byla neporazitelná – vždy se povedlo, vždy ho vyndala podle čuchu přesně a i přes obrazovku bylo lze cítit tu vůni. Začala jsem hlavní hrdinku, štíhlou, hezkou, vysokou a navíc šikovnou -pomalu nesnášet. A řekla jsem si – když ona, tak i já… :-)))

Přečetla jsem o sladkém soufflé co se dalo, ale všude se píše o čokoládové specialitě, jemné a křehké, řídké či dopečené a navíc ve speciálních hrnečcích, které samozřejmě nemám. A běžně nemám doma ani tolik kvalitní čokolády, navíc jen málokterá kvalitní je bohužel bez lecitinu, takže  jsem se ponořila do vyhledávání toho správného receptu na zkouškové něco, co by se tomu lahodnému soufflé mělo podobat. A upřímně, dala jsem schválně na titulní stranu anketu, kdo to jak s tím soufflé má a většina , kdo do ankety hlasoval (pomiňme, že ta většina jsou čyři lidi) je na tom stejně jako já. Zná, ale nikdy nejedla. Proto v podstatě, pokud to , co vzejde z dnešního receptu, bude dobré, můžeme to doma soufflém nazývati zcela bez problémů .))

Na mocca soufflé je tedy třeba _ 1/2 hrnku kakaa, 2 lžičky instantní kávy, 2x 1/3 hrnku cukru, 1/3 hrnku strouhaného kokosu,4 lžíce kukuřičného škrobu,  7 bílků, kousek vanilky, hrnek mléka, tuk na vymazání a kokos na vysypání hrnečků. A pak ty hrnečky.  Měly by to být však hrnky přímo na soufflé, z rovným okrajem, ne příliš vysoké, zhruba takovéhle.

Já jsem si vyndala, vymazala a vysypala svoje keramické hrníčky, které bohužel nemají boky rovné, ale jemně kónické.

Pak už došlo na samotnou přípravu. Nejprve je třeba vložit do nádoby se silným dnem 1/3 hrnku cukru, kakao a kukuřičný škrob. Chvilku sypkou hmotu mícháme na kamnech, pak do ní nalijeme mléko a mícháme do zhoustnutí. Po jemném zhoustnutí sundáme z kamen a přimícháme do hmoty dvě lžičky instatní kávy a vanilku. Zamícháme.

Připravíme si sníh, ne zcela pevný. Do sněhu pak přimícháme 1/3 hrnku cukru a kokos.  Sníh potom velmi jemně zamícháme do kakaové hmoty. Hmotu nalijeme do připravených hrníčků, které jsou vymazané máslem a vysypané kokosem a mají utřený okraj kvůli tomu, aby se hmota z hrnků lehce vyhrnula nahoru.

Pak už hrníčky dáme do trouby na 100 st. C a a přivedeme až ke 150. Soufflé, podle toho všeho, co jsem vyčetla, by mělo hezky vyjet nahore, rozumněno – rovně ještě minimálně 1cm nad formu a pak teprve ten hezký, neprasklý oblouček. No, tak přesně tohle mi to neudělalo :)). Nahoru nic nevyjelo, teda vyjelo, ale nepatrně, jen se to krásně nafouklo  a pak to prasklo, ale až budu dělat to pravý čokoládový …. .))

V každém případě to chutnalo dokonale. Nahoře křehká krustička a uvnitř ne úplně tekavé, to jsem si skrz tu prasklinu už v troubě hlídala, jen vlhké a jemné a prostě pohádka. Z tohoto množství je toho sedm hrníčků a mělo by se to ještě navrch jemně poprášit kokosem, to jsem neudělala, nechtěla jsem zbaběle zakrývat tu prasklinu, která tam být neměla. No, muffins to nebyly, byla to generálka na soufflé…..

Kdo znáte skutečné soufflé- ne opravdové čokoládové, ale opravdové mocca soufflé, tvrdě hodnoťte, zda se povedlo něcojakosoufflé, houba, prasklá roláda v hrníčku, nebo prostě co.)) – to, že to bylo výborný, to je už doma, ale ještě zjistit,  jak na příště… a na to je potřeba někoho, kdo tomu rozumí :)))

17 Odpovědi to “Mocca soufflé – zkouška na to pravé :)”

  • farfalla:

    necokoladove suflatko jsem dnes potkala a vzpomnela na Vas:-) http://www.apetitonline.cz/recepty/2679-makove-sufle.html

    • Díky Farfallo, na další souflé – nečokoládové se rozhodně chystám. Teď už mám čtyři balíčky vanilkových lusků, takže takové vanilkové bude ideální – ale bojím se bojím, že si na souflé zvyknu.. :-))a pak by se mohl dostavit na mém těle „soufflé efekt“ :-)))

      • farfalla:

        Není zač, ale každopádně myslím, že se kolem hospodářství člověk celkem naběhá, tak to snad nebude tak zlé:-) přijde jaro a konec sladému pečení/čtení…

  • Na soufflé se chystám dlouho, ale zatím mi chyběla odvaha … ale zdá se, že váš recept mě nakopnul. Asi něco podobného vyzkouším, protože to vypadá luxusně!

    • Díky moc Madlo, bylo výtečný a bohužel – chutnalo nejvíc mně.TEdy ostatním taky, ale pro mě to byl mor :-)). Zkusím rozhodně i jiné varianty – je to báječný moučník a rychlý, navíc esteticky moc hezký :-)

  • Veska:

    no teda vypadá to děsně jedle ať už se to jmenuje jakkoli,klidně to nazvu plněné hrníčky z kopce …
    já stejně nevím jak to má chutnat v originále…

  • Iveta21:

    Kláro, hlasování nefunguje ani přihlášeným. :-(

  • katka:

    hlásím, že mi taky nefunguje hlasování. zadala jsem „znám, ale nejedla jsem“ a prý „please, choose a valid poll answer“. a pak se divíte, že hlasují jen čtyři lidi ;o) suffle vypadá krásně!

    • Katko, já se vůbec nedivím, já jsem naopak ráda, že hlasovali alespoň čtyři :-))). Ale je to tím,asi, doufám :-)), co jsem psalal farfalle, že hlasovat dovolilo jen v tu chvíli přihlášeným. Už jsem to změnila, tak už bude více soufflátek známých a snědených :-)))

  • farfalla:

    já jsem „znám, dělala jsem“, ale nechce mi to dovolit hlasovat, nevím proč:-)

    • Milá farfallo, s tím hlasováním je to proto, že u ankety bylo zaškrtnuto,že smí hlasovat jen přihlášení uživatelé. Už jsem to změnila. Doufám, že je to tím:-))A to soufflé bylo tak výborný – nejvíc chutnalo mě :-))))

  • Moc hezký styl psaní, díky!

  • Kikus:

    Myslím, že v anketě chybí jedna možnost – něco ve smyslu – patrně jsem to jedla, ale nevěděla jsem, že je to souflé :-) …mám totiž takový pocit, že kdysi v Paříži jsme měli tu čest, vypadalo to podobně, jako to tvoje, ale jestli to bylo ono, to už ví asi jen organizátoři té recepce :-)

  • ufa:

    No, já jsem jedna z těch, co hlasovali Znám, ale nejedla jsem…:-) v remosce se do souflé ani pouštět nebudu, snad až bude trouba…každopádně ale vypadá to vaše moc dobře, hned bych si jeden hrníček dala..:-)

Přidejte komentář