Pampeliška obecná je další velmi zajímavou rostlinou, navíc hojně rozšířenou – alespoň u nás :-) Podle herbáře pana Janči a Zentricha dokáže květ pampelišky „vyčistit krk od hnisu“, což je pro střídání současných horkých dní s chladnými docela přínos. Navíc existuje i likér na podzim sbíraného kořene, který se naloží do žitné a je posléze k použití ke snižování hmotnosti :-). Měla jsem letos v úmyslu udělat několik hodně sklenic falešného kapari z nerozvitých poupat pampelišky, ale bohužel…. bylo s tím takové práce, že několik mnoho sklenic se změnilo ve sklenici jednu, kterou jsem nezavařila, nýbrž naloženou použila do salátu a na lezení po čtyřech, sbírání dalších malinkých poupat, odlupování nadbytečných lístků, proplachování a další nakládání jsem při přesazování všech jarních sazeniček jaksi rezignovala…. tak příště :-)
Ale med si žádají děti a taky si ho sami udělaly a já jim slíbila, že jejich práci zvěčním. Není potřeba příliš mnoho surovin, některé jsou dokonce variabilní a i postup není nijak složitý. Kvalita a hustota medu záleží na jeho pečlivém uvaření a v poslední fázi míchání, takže tam to opravdu neošidit. Pak bude med vynikající, hustý, táhlý a chutný !
Na čtyři 380 ml objemné skleničky stačí 400 g květů pampelišky, 1,5 kg cukru krystal, 1 litr vody, 1,5 lžičky kyseliny citronové. Variace je ta, že lze přidat i nakrájený oloupaný citrón a pomeranč. Náš med je bez citrusů.
První fáze je nasbírat pampelišky – jsou místa, kde to skutečně není problém :-)
Pampeliškové květy dáme do cedníku a pečlivě prolijeme vodou- je to důvod pro zbavení se nechtěných broučků v medu. Slijeme a vložíme pampelišky do hrnce, nalijeme na ně litr vody, přidáme kyselinu citronovou, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme několik minut, cca. 10 a poté sundáme hrnec z kamen, přikryjeme a i s květy necháme min. 24 hodin stát, v chladu pak můžeme nechat i 48 hodin. My necháváme 48 hodin.
Po této době znovu přecedíme, vymačkáme všechnu šťávu z květů, květy vyhodíme slepicím a do vody přisypeme cukr. Rozmícháme, dáme na kamna a vaříme, ale tak, aby se med nepřipálil a my necháváme na kamech za stálého míchání celkem dlouho. Zkoušíme želírovací zkouškou- půl lžičky na talířek a co to udělá. Když med vychladne, měl by být krásně táhlý a ne úplně řídký. Rozhodně z nože neteče jak voda.
Když tedy ve zkoušce dosáhneme této konzistence, můžeme nalévat do vymytých šroubovacích sklenic, které uzavřeme a uschováme v chladu.
Pokud ho uchováme v kameňáku, přikrytý papírem, na teplém místě – u nás na skříni v místnosti, tak po šesti měsících udělá toto, je vynikající na chleba i do čaje, konzistence medu – vynikající.
a také takto
Tento med se vyrábí podobně jako se tomu píše zde: http://vcelimor.cz/serial-dil-8-se-vyrabi-med-aneb-vse-neni-jednoduche-se-zda/ ?? Nebo je to úplně jiný příběh? :D
Klárko, také se musím přidat k těm, kterým se líbí Vaše fotky. Překrásná louka! Pampelišky miluju, dělám pampeliškový med, spíše jen tak na chuť. A do perníků :-) Ale také pampeliškové saláty a jiné recepty. Pár jsem jich sepsala a nafotila, takže zvu Vás, Klárko, i další zájemce na návštěvu: http://makova-panenka.cz/pestovani/pampeliska-vyroba-pampeliskoveho-medu-a-vyuziti-v-domacim-lecitelstvi/
Pampeliškový med je výborný jako sladidlo do salátu z nastrouhané mrkve, jablek a citrónové šťávy :-)
Krásný večer, hned zítra se na to vrhnu! Mockrát díky – pátrala jsem po internetu po receptu na medik a Váš je naprosto bezkonkurenční=)
dobrý den Kláro,
četla jste tento článek? co si o tom myslíte ? http://www.vitalia.cz/clanky/pampeliskovy-med-neni-med-ani-dobry-napad/
spozdravem Káča
Kaco, zdravím moc a hezký večer. Tak jsem si o tom přečetla více věcí a musím předem napsat, nejsem chemik, biochemik, atd. Ale zajímá mě to. Ten článek, co jste poslala mi přijde hrozně tendenční a napsaný přesně jako nástroj něčeho, co někdo chtěl napsat a vytáhl jen to, co se mu hodí. Zítra zkontaktuju dva chemiky a optám se a napíšu. Zatím jen velmi laicky – v článku se mluví o HMF a mluví se o něm pouze v případě pampeliškového medu, jinde na webu se stejné diskuze točí kolem medu samotného. Navíc podle tohoto článku by nebylo lze defacto konzumovat žádnou buchtu, žádný kompot, nic, kde se vaří sacharoza nebo přijde do styku s vyšší teplotou.
Našla jsem například tento odstavec
„To, jak na tom med byl se zahřátím a jak je starý, ukazuje množství látky zvané HMF (hydroxymethylfurfural), která v něm vzniká působením zvýšené teploty v průběhu času. Krátké zahřátí na 60 stupňů nezpůsobí skoro žádný vzestup HMF, ale pokud byste med skladovali třeba na přehřáté půdě, kde je v létě dlouhodobě až čtyřicet stupňů, už během několika týdnů se hodnota této látky zvedne až na několikanásobek.“ který vše ukazuje v trochu jiném světle, ale jak píšu, nic o tom nevím. Zjistím. Hezký večer
Kl.
to jsem zvědavá co zjistíte, tchýně ho dělá doma taky, samozřejmně ho vaří, hledala jsem ještě ve starých knihách po babičce a všechno se minimálně nechá přejít varem a nejen pampeliškový med, tak mne trochu ještě zaujalo tvrzení , že nad 50°C ztratí pampeliška svoje vitaminy a další pozitiva. a třeba měsíčková mast ze sádla… taky měsíček přejde varem v sádle(alespon podle receptu co máme doma)… takže předpokládám, že všechny tyto výroby z bylin by asi byly na nic podle toho článku a to po celé generace :-)) no tak nevím.
Tak je to :), Dodo napsal, ale aby to nezapadlo, zdá se nám to škoda, udělali jsme jako samostatný článek – https://conovehonakopci.cz/?p=9382
super!
Přítel je včelař a do čaje si dává pampeliškovej. Včelí je do čaje škoda
Zdravím dámy….nevím zda už to někdo nenapsal přede mnou…..takže já med vůbec nevařím. On to asi ani med není, ale spíš šťáva do čaje když je mi ouvej a marodím . Takže natrhám květy pampelišek a ty potom dávám do sklenic a prosypávám cukrem. Zavíčkuju a otvírám postupně v zimě. Nabírám šťávu a i květy a louhuju v čaji. Obsah ve sklenicích se sníží cca na půlku. Na chorobu mi to vždy báječně zabere…… Tak to zkuste!
do nakladanych pampelisek neni potreba davat citron? predpokladam, že je stačí pouze proprat.
dnes jsem jej dostala,tak jsem zvědavá!
Zdravím „kopcové příznivce“. Tak jsem se jako již několikrát nechala Klárkou inspirovat, a tentokrát pampeliškovým medem, i kandovaným zázvorem zároveň. Po receptu na kandovaný zázvor jsem pokukovala už dřív, ale nějak se mi nechtělo ho tak dlouho vařit, míchat… A teď byla konečně příležitost, kromě citronu a pomeranče jsem před mícháním přidala do pampeliškového medu i na kostičky nakrájený zázvor a vařila a vařila… Máme krásný zlatavý dobrý „medík“. A sladký zázvor k tomu – ani se už nemusí obalovat v cukru. Děkuju za inspirace jak na recepty, tak i celkově na život :-)
Obávám se že pampeliškový med není moc zdravý. Uvařením se z těch květů dostane většina zdravých látek a člověk pak konzumuje spíš cukr.
@helča: Zdravím Helčo, no je to tak, ale v čem je problém? Když se nic nepřehání, není to nic zásadního. Je to otázka množství. Jen aby nedošlo k mýlce, tato stránka není námi psána jako stránka se zdravými recepty. U nás není zdraví ten element, který nás vede k tomu, jak žijeme, tudíž pampeliškový med děláme.
Zdravim, když máte zdravou mysl, nemusíte vyhledávat zdravou krmi a cukr je přeci potrava pro mozek, není-liž pravda? ;-)
Jj, přesnš tak. Minulý týden jsem byla na přednášce MUDr. Kateřiny Cajthamlové. Čekala jsem fúrii, ale kupodivu byla velmi příjemná a mluvila velmi zajímavě. Mimochodem řekla přesně to, co jste teď napsal. Člověk přestává vidět souvislosti a všechno si zjednodušuje, přestáváme sami myslet.Ale díkybohu ne všichni :-) .
Já bych řekla, že to s tím cukrem není tak jednoduché. Tím že se cukr vaří delší dobu, tak karamelizuje a mění i své vlastnosti. A stejně jako nečištěný cukr, není tak škodlivý jako klasický bílý cukr.
Bílý cukr má tu blbou vlastnost, že tím jak je očištěný, tak má mnoho volných vazeb a při průchodu tělem na sebe váže minerály, takže je škodlivý z toho hlediska že odvápňuje apod… ale pokud je cukr surový, obsahuje sám o sobě minerály a tudíž nemá potřebu si je brát z organismu. Podobná situace nastává při karamelizaci, kdy prostě se ten cukr chová jinak.
Takže pampeliškového ani jiného medu bych se nebála. Samozřejmě všechno s mírou,ale pokud si chci trochu osladit čaj, tak si radši dám med než cukr.
Ono dneska se to strašně všechno zjednodušuje a nepřemýšlí se do hloubky a v souvislostech. Někdo něco řekne „chytrého“ v televizi nebo napíše v módním časopise pro ženy a hned je z toho dogma.
Jako problém cukru je dneska hlavně v tom, že je všude, i tam kde bychom ho nečekali. Takže pokud se chci vyvarovat škodlivin co nejvíce, nezbývá než kupovat „vařivo“ a vařit a vařit a vařit… a vyrábět doma co jde… Protože i když vyrobím něco méně zdravého, tak pořád vím, co jsem si tam dala a nedávám tam zbytečnosti navíc!
Jdu do toho letos poprvé sama a doufám, že nevznikne medový sirup, který mi celé dětství lezl na nervy…
Nechala jsem se inspirovat a vyrabim medik….a napadlo me – pokud mi nesejde na tom, aby byla konzistence „medova“ neni skoda to prevarovat???? Bezovy sirup taky vyrabim bez vareni, tak si rikam, ze by to slo i s pampeliskama ne? Rozhodne si to zachova vic vitaminu atd….a jestli to bude tekute to je mi fuk, stejne to budu lit do caje za dlouhych zimnich veceru:)
Nejsem si vůbec jistá, snad odpoví ještě někdo jiný. Protože ten med tím uvařením nechutná ani po delším naložení medově. Uvařením získá krásnou medovou vůni. Chápu o co jde, nicméně netuším přesně jak je to s pampeliškou a varem.U kořene je to jasné a čaje z listů a z květů se užívají jako bylinářský čaj, ne vyloženě vařené, ale přelité a louhované. Já sama převařuji i kvůli modovosti pampeliškového medu. Snad někdo napíše ještě své zkušenosti.
Jsem ráda, že je někdo podobného smýšlení jako já. Taky si myslím, že převařováním se zničí to nejcennější z přírody. Já to dělám tak, že převařuju vodu si cukrem a citronem, pampelišky namáčím do převařené vody, ne však vroucí, pak výluh smíchám s „cukrovou vodou“ a zavíčkuju. Zavařuju na 80°C asi 20 minut – aby chytlo víčko … A med mi vydržel celý rok … tedy už jen pár skleniček, ostatní jsme průběžně konzumovali a byl výtečný … a myslím, že i vitamínově bohatější než ten několikrát převařený.
dobry den. velmi ma zaujalo ako ste pisali o tom mediku, ze neprevarate pampelisky. no ale neviem si to predstavit.mate potom ten med tahavy? mohli by ste mi prosim na mail detailne napisat krok po kroku ako to robite??? tiez by som nechela vyvarit tie vitaminy. moj mail je: staplik@email.cz. dakujem za info a pekny den
DOBRÝ DEN ,,ZAUJAL MĚ VÁŠ RECEPT NA PAMPELIŠOVÝMED,,MOHU POPROSIT O UPLNÝ RECEPT,,KOHO ČEHO KOLIK? DĚKUJI ZA ODPOVĚD CELÉHO POSTU NA MUJ MEJL
Nádherná louka a nadšení dětí ještě větší …
med bude určitě výborný,taky jsem ho vařívala ,ale spíš na zimu když děti marodili
protože včelího máme dostatek tak spíš jako léčivý prostředek .
Ty kapary mě zaujaly protože jsem někde četla recept,jen jsem si říkala jak obrovskou louku bych potřebovala … no a teď to vím
Děláme taky. Podle podobného receptu, ale už jsem rezignovala na hustotě. Máme z něj vždy jenom sirup. Letos mi ale nevoněl tak, jak jindy. Jako by pampelišky nestačili nasát dostatek sluníčka a neuvolňovaly to správné aroma.
Aj, sem se v předchozím komentáři zapomněla přihlásit…
Jeee, to je sranda, právě mi bublá na sporáku. Starší cérka má právě počítací mánii, takže sběr pampelišek si včera dvojnásob užila :-) Akorát mám recept na sirup (med nesmim používat neb by mě tatík včelař asi uškrtil :o))) ) po prababičce v trochu jiných poměrech a málo a opatrně míchat… Tak nevim. Řikám si, když se nepálí, tak je to asi jedno?
Upřímmně, my taky raději ten včelí, ale včely odešly do věčných lovišť a Karlův med, který jsme konzumovali celou zimu už néni :-)), takže prostě zatím pampelišky, než včely zase přiletěj :-))a pak, i když přiletěj, tak moje malý intermezzo se včelama dopadlo nevalně, takže to zase bude na panu domácím a ten toho má tolik, že prý neví, kdy vstát z postele – to mi diktuje on :-)))))
Taky jsme ho dělávaly, ale už ne…my se ségrou už jsme velký,a brácha je sice malej, ale moc med nemusí, takže máma radši koupí jednu sklenici včelího…a já kupuji jednu 5litrovou, ale letos jdem do dvou…:-) Mamka nás vždy poslala, holky, doneste 500 pampelišek, budem dělat med…a my dávaly i citrusy.:-) nejlepší byly kalhoty, které byly ve výšce pampelišek úplně žluté od pylu…:-) jo, to byly časy…třeba se do něho ještě někdy pustím sama…:-)
Už jsem tu dlouho nebyla, přilákal mě pampeliškový med, jako vosu. Zrovna se dívám na skleničky, které jsem včera večer tímto nektarem naplnila. Kdesi jsem četla rozčilený komentář, že to není vůbec žádný med, že je to vlastně fuj. Navzdory tomu jsem včera vařila z dvojité dávky, ještě se chystám na med z černého bezu, ten mi připadá ještě chutnější. Docela by mě zajímalo, co tento med nemed obsahuje, věřím, že tam bude i hodně pro člověka užitečného. Letos se moc na pravý med spoléhat nemůžu, řádí u nás včelí mor, včeliček je mi moc líto.
Včerejší výtvor má barvu lesního medu,vyráběla jsem podle Klářina receptu, no ne tak úplně přesně. Pořád jsem měla dojem, že mám květů málo, tak jsem je zvážila a ejhle, bylo to skoro kilo. Pak jsem z každého květu broučky poctivě vytřásla, stejně jich ještě několik při praní vyplavalo. Taky jsem měla kalhoty, původně modré hodně do žluta a ty prsty, to se nedalo skoro smýt…
kupuji za rok cca 5 sklenic – okurkáčů, medu ale pampeliškový – to v žádném případě, včelař by se označení med z pampelišek vysmál a nedivím se.
Zdravím Jano, máte pravdu, ale žijeme ve světě slov, nebo ve světě porozumění? Neberte to vůbec nijak pejorativně, ale skutečně mě zajímá, jestli jste si také už někdy řekla „to v žádném případě“, když jste šla kolem pomazánkového másla,arašidového másla, ovocného vína, bylinkového čaje,ovocného čaje, bílé kávy, mandlového mléka atd. atd.?