Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Protože tělo by nemělo trpět zbytečnými skoky z extrému do extrému, není od věci udržovat ho v tomto ročním období, které je tukůhojné na podobné úrovni a ubírat mu postupně :-). Ovšem dá se milé tělo také trochu očůrat a ty tuky mu sice dodat, ale takové, které tělu spíše prospějí, a které zase tak jednoznačně hned neuloží a totiž  tuky ve formě nenasycenýc mastných kyselin, kterých avokádo obsahuje až 20%.  A také obsahuje docela velké množstí bílkovin – je proto tedy dost vhodné pro těhotné a kojící ženy. A tak by mě zajímalo, zda -li i tu může dojít k fenoménu  „Mohamed a hora“. Je možné, že když budu jíst hodně avokáda…. :-))

No, jinak avokádová pomazánka kromě toho, že je tedy evidentně zdravá je navíc fakt vynikající. A k tomu všemu ještě se s avokádem bezvadně pracuje, je měkké, není potřeba nijak nezbytně mixéru ani jiných kuchyńských vymožeností, stačí vidlička, lžička a mlýnek na koření. Je prý však poměrně dost nebezpečný, díky svému fungicidnímu toxinu persinu pro kanárky a papoušky – tam smrtelně – tedy doporučuji nedávat zbytky slepicím a navíc krávy i klisny mají po požití avokáda velký náběh na mastitidu – zánět vemene, naopak ženám evidentně pomáhá při léčbě rakoviny prsu. Jsou to na světě ale paradoxy! Vyplývá z toho tedy, rozhodně nekrmte už více domácí zvířata avokádem !!! Když jsem toto vše četla panu domácí, pravil, že „bylo výborný, ale už teď mě bolí vaječníky !“:-)

Na pomazánku je třeba: avokádo – 2 kusy stačí pro naší šestičlennou rodinu – kupodivu, dva menší stroužky česneku, dvě velké lžíce tvarohu, sůl, pepř, lžička římského kmínu, šest plátků nakládaných sušených rajčat v oleji, šťáva z půlky citronu

 

 

 

 

Avokádo rozřízneme na dvě půlky, pozor – nepřekrojit velikou krásnou pecku, která lze zasadit a lze z ní vypěstovat „prý“ hezkou domácí rostlinu, lžičkou pak vydlabeme dužninu, kterou dáme do misky a zakapeme šťávou z jednoho citronu.

 

Utřeme česnek se solí a dáme na avokádo. Přidáme tvaroh, trochu pepře a rozdrcený římský kmín. Pokud nemáme mixér, tak v tomto momentě už rozetřeme, pokud ano, můžeme přidat nakládaná sušená rajčata a vše rozmixovat.Vždy je třeba ochutnat a dochutit, dosolit, dopepřit, přidat římský kmín.

Podávat s čím libo, ideální je čerstvě upečený celozrnný toast…

10 Odpovědi to “Pomazánka z avokáda”

  • Avokádo miluju. Taky dělám pomazánku, ale trochu jinak: k rozpatlanému avokádu přidám lžičku obyčejné hořčice, česnek a strouhaný sýr.

    • Já přidala do pomazánky /avokádo, česnek, máslo, sůl, citron/ ještě na kostičky nakrájená uvařená vajíčka, červenou papriku a spařené, oloupané a na kostičky nakrájené rajče. K tomu čerstvý chleba nebo toust……… také výborné

  • danadufkova:

    Krásný den na kopec, dnes jsem po vánočním volnu první den v práci a přiznávám, jediné, co mě dostalo z postele bylo vědomí, že se podívám virtuálně, co je u vás nového. A hned avokádo-to miluji na každý způsob. Je z něho i výborný koktejl-ten mají zase rádi naši kluci. Když byli menší a avokádo se začalo objevovat v obchodech, tak jsem jim ho jednou udělala a oni pak při každé návštěvě obchodu utíkali do oddělení ovoce a zeleniny a už z dálky volali-mamííí, uděláš nám koktejl z advokáta???? Je fakt, že ničím jiným jsem pozornost ostatních nakupujících nezískala. No je pravdou, že z některých advokátů bych ten koktejl klidně udělala, ale to je do jiné kategorie. Mějte se v tom novém roce krásně a prosíím-zachovejte nám přízeň a dělte se s námi o vaše životní moudra. Děkuji, moc mi to pomáhá přežít v džungli velkoměsta :-)

  • Alis:

    Tak jsem přemýšlela, jak avokádo připravit a tahle pomazánka zvítězila:). Díky za super recept!!!

  • barbuchita:

    Tak uz i Konciny podlehy kouzlu avokada! :) Ja ho zacala jist, kdyz jsem cekala Floriana a od te doby patri mezi me favority. Mame ho vzdy doma. Kupujeme tvrde a nechavame dozrat v papirovem pytliku pri pokojove teplote. Take ze zkusenosti mohu rict, ze jsou lepsi ta avokada, jako mate na fotkach, tudiz s hrubou slupkou, ta se slupkou hladkou nemaji tak dobrou oriskovou chut. Radim nechat opravdu poradne dozrat, pokud je avokado nedozrale, moc dobre nechutna a plno lidi i odradi (jedna znama to prirovnala pachuti jaru na nadobi…). Pro maminky s batolatama a miminama, doporucuji kombinaci avokado a banan, chutna to fakt super a muze se davat od sameho zacatku prikrmu (neposlouchejte ty, kteri vam budou tvrdit, ze je to ovoce exoticke a tudiz pro mimina nevhodne, banan je take exoticke ovoce…). Pro starsi deti delame podobnou pomazanku te vasi, akorat ji nemazeme, ale namacime si do ni zeleninu (mrkev, okurku, rapikaty celer,…) nakrajenou na spalicky. Mnam, mnam, zkusim to na Silvestra podle vaseho receptu, rimsky kmin mame a tvaroh snad v polskem krame take sezeneme. :)

  • lida:

    Mexicani to michaji jen s rajcetem a korenim palivym (gacamole). Je to vyborny, taky delaji kureci polevku s nacos a avokadem. Jinak je to vyborne na plet. Nanest masku a nechat az uschne. Kuzicka je potom jak detska pr……..ka.

  • cathyc:

    Tá pomazánka vyzerá naozaj prudko jedlá…asi neodolám a bude to hlavné silvestrovské menu. Zamením len tvaroh za tofu a rímsky kmín za obyčajný. Ten rímsky mi nehorázne smrdí.

  • tenleten pan:

    tak tomuto guacamole chybaju uz len nachos-ky, dobra spolocnost a este lepsi film…

    hugo uz je ostrihany?

    • díky Karol :-) – dobra spoločnot by bola :-)), nachosky – no, netreba :-), na porade večera je „mluv s ní“ – těším se moc a chybí víno. Jinak Hugo – neee a doufám i nebude, ale večer, večer budou domácí vaflový kornoutky se zmrzlinou, k tomu filmu, protože guacamole už je v pánu .-) – no, žel ne v tenletom :-)

Přidejte komentář na Ivana