Už není zima. Sice tu bude zase -8, ale zima není. To je otázka mentálního cvičení. Zjistili jsme s Eliškou, že pokud jde člověk do kurníku, má tam osm spacáků a myslí si, že je plus dva, použije jen tři, je mu krásně, i když se druhý den ráno dozví, že bylo -6. Tak to asi s naší hlavou často je. A protože není zima, může se sázet, i když jsou občas sněhové plotny, že se do nich boříme až po kolena. Dnes jsme jeli s panem domácím na koni ke schránce a on mi otevřel své srdce. Pravil – “ vy se k sobě s tím Bábelem tak hodíte!“ rozuměj – s tím koněm, který má 650 kilo a je to nejmastodontovatější ze všech mastodontů. Je mi zcela jasné, že tím myslel jeho roztomilost, ale pro jistotu jsem se neptala. :) Pan domácí jezdí bez sedla a zcela plynule a přirozeně a já jedu se sedlem a celou cestu dolů i nahoru není slyšet nic jiného než pomalu a prrrrrrr a Bábe sakra prrrrrr – s rukama až u silnice. Pan domácí mi vždy se stoickým klidem poradil, jak mám dát ruce dolů a zaklonit se, jenže kam se zaklánět, když už ležíte hlavou na koňově zadku a on pořád cválá….. naštěstí se vždy po sto metrech natolik unaví, že ho začnu vždy a znovu mít ráda.
Také vám dokáží během jedné hodiny říct děti tyto tři věty?
- Kláro, mě hrozně bolí oko (vypadá úplně v pořádku) – protože jsem si ho vypích…….
- Hele a je v naší rodině nějaká prostitutka?
- Po tom co dostane chleba od Kvída – Ježííííši Kriste – s máslem,,….
A jak tedy na grilovanou mrkev a kedlubnu?
A k tomuto receptu není třeba mnoho návodů – je třeba mrkev a kedluben gigant, oboje očištěné, oloupanné a omyté. Nakrájené na takové kousky, které jsou libé oku, osolené, posypané uzenou paprikou a promíchané v míse s trochou olivového oleje. Vše pak rozložené na rozehřátý litinový plát do trouby. Hlídat, otáčet, je to paráda.
Dobrý den, nemám všechny Vaše recepty přečtené, takže se zeptám, čím že je rýže tak žlutá? Děkuji.
Dobrý večer, ta žlutá rýže, to je kurkuma. Jen při tom, když dávám osmahnout rýži před zalitím vodou, přidám necelou lžíci kurkumy, zamíchám a lžíci černuchy – černého kmínu.
Kláro, obdivuju, jak dokážeš úplně obyčejná jídla servírovat pokaždé jinak a lákavě! Tahle grilovaná zelenina vypadá hrozně jedle a spolu s tou žluťočkou rýží a čerňuchou. Opravdu mám chuť hned jít a rozpálit grilovací pánev.
díky Pipi :))
:))))hele, Kláro, a to by mě zajímalo taky, je taková nějaká? -:))))))
:))no, co vím, tak nic :))
Anžto nepadla ještě zmínka o sestupu z Kopce a nákupu strategických surovin a v nedávném článku byl postesk na krátící se zásoby a kedlubny tam byly hojně, napadly mě tyto, ale nejsem první, takže mimo soutěž :-)
Ale z jiného soudku…kde sháníš černuchu? Já na ní nenarazila v žádném reálném obchodě od té doby, co od tebe vím, že existuje :-(
černuchu jsem určitě kupovala u Sindibáda, mají prodejny v Brně a Olomouci.
Kikuš já mám obrovskou zásobu od Lídy, takže z ciziny :)), ˇale našla jsem ti tady u Samuela
http://www.koreni-samuel.cz/jednodruhove-koreni/kmin-cerny.html
a tady u Antonína
http://www.koreni.cz/detail.php?pid=290
Pečená mrkev a něco kedlubnovitého. Gigant? Tuřín?
No, psala jste, že máte ve sklepě mrkev a kedlubnu, tak to asi bude osmažená mrkev(vlevo) a kedlubna.
Super, vy jste al poctivý čtenář naší stránky :-)))
to jedno je jasná mrkvička, a to druhý mi přijde jako hlíva…ale může to být cokoli…u vás je zvykem, že vše vypadá krásně a chutně, takže by každý chtěl hned dorazit na véču…;-) Lucie Ufa
tak mě ještě napadla petržel, vidím tam taková vlákénka…a ty petžel má…už jsem zvědavá, zda jsem se trefila.:-)
restovaná mrkev….no restovaná,přijde mi nějak naložená v něčem a oprásknutá na oleji,ale asi se pletu:-))