Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘jablka’

Dnešní recept přímo navazuje na včerejší dýňovo – jablečnou marmeládu . Jde o to, že jablka  na marmeládu,  je nutné přepasírovat a pokud je člověk nemixuje se slupkou a pak nepasíruje přes cedník, ale dá si práci s oloupáním a vyjadřincováním, tak mu přibude mnoho hmoty – dužniny, která se dá krásně upotřebit.  Zbylá hmota z přecezených jablek se jednoduše promísí – promixují dle chuti s cukrem – není třeba mnoho, se skořicí, s trochou rumu Read the rest of this entry »

Hromadí se mi tu hromadí recepty a stále je hezky a není čas je dát na web. Tak dnes bez dlouhého psaní se utrhávám na dýňovou marmeládu. Letošní sklizeň ovoce je v našich krajích tristní. Ke konci května na dva dny -14 a 20 cm sněhu způsobilo, že marmelád je poskrovnu.  Ovšem zelenina se vydařila, paní Elišková přivezla spousty jablek a tak nahrazuji oblíbené marmelády novým druhem. Dýňovo-jablečnou.  Dvě misky, co se nevešly už do sklenic zmizely rychlostí blesku a tak zkušební marmeláda ze  2 kg jablek a 2 kg dýně se osvědčila a můžeme začít zavařovat ve velkém :-). Malé sklenice už nepoužívám, přijde mi to jako ztráta času :-).

Na marmeládu je třeba půl na půl jablek a dýně. Šťáva z citronu nebo sušené citróny, cukr – na 1kg dužniny – 1kg cukru a 1 pektogel a to je vše. Read the rest of this entry »


Dnes konečně povolil trochu  mráz, spadlo to už na -13, takže ideální čas se konečně dostat do
pečená jablka
schránky, kde jsem čekala knížku a taky dorazila !!! Moje první Anuše Kejřová z Motto nakladatelství.
Vyběhla jsem si s malým běhacím batůžkem, s takovým tím jen na pití a peníze a u schránky bylo první překvapení, když se kniha svým formátem do batůžku nevešla.  Doma jsem ho zkoušela na A5 a bylo to v pohodě. A podle fotek na motto nakladatelství jsem byla přesvědčená, že je to právě úzká A5. Poznámku o tom, že má kniha přes 650 stránek jsem přehlédla. Tak balíček musel za bundu ! Zatím jsem měla jen ofocenou knihu a rozhodně ne celou verzi, proto naše nadšení doma neznalo mezí, když jsme otevřeli veliký balíček, čítající přes 1500 receptů. Rozhodně je to knížka, která se nemusí stydět býti jakýmkoli dárkem, nejen tím vánočním.  Je to kniha, kde nechybí recept ze žádné oblasti, včetně receptů na zmrzliny, které vítám a hlavně – má záložku, lépeřečeno záložky dvě – často v nových knihách chybějící a pro mě – nezbytný atribut knihy. V knize lze najít návod  na přípravu jídelních lístků na všední den i svátek a to svátek konkrétní, lze zde najít zásady přípravy různých druhů potravin, způsoby krájení , uchování potravin, způsoby výživy při různých dietách a také velmi milý návod na mytí nádobí, což je návod, který já, používajíc starou kuchyni a Read the rest of this entry »

veg
Jablka v županu – oblíbený moučník. Ideální je udělat si trochu více listového těsta a druhý
jablka v županu
den po štrůdlu udělat jablka v županu – nebo kdykoli jindy pro ty,co mají mrazák. Pokud je těsto už hotové, nejsou jablka v županu žádná nepříjemná ani složitá záležitost. Je to jen trochu zdlouhavé – loupat, vyjadřincovat, naplnit, zbalit atd. Správně nazdobené jablko a talířek vypadají asi trochu jinak, ale když plní jablka osm rukou na poměrně malé ploše, protože mistička s ořechovou náplní je malá, musí se zachovávat alespoň trochu disciplína, protože kdyby tomu tak nebylo, ke konci plnění by nebyla ani nádivka, ani jablka, rozhodně ne nádivka v jablku :-))), takže v konečném důsledku jsem moc ráda za to, jak jablka vypadají :-)).
Je určitě hodně důležitý i výběr jablka, ale letos je jablek málo a my jsme použili ta, která máme ve sklepě, zatím ještě k přímé konzumaci trochu kyselejší. V troubě se neroztekla, jemně se upekla, ztratila na kyselosti a byla výborná !
Suroviny: listové těsto- 400g. 10 jablek, hrnek vlašských ořechů, cukr do nádivky,2lžíce medu, trochu citronové kůry, skořice, trochu rumu , vanilkový cukr, jedna hořká mandle. Máslo na potření. Read the rest of this entry »
veg
Žemlovka – zase jídlo, které je často spojováno se školní jídelnou, u nás naštěstí moc ne ažemlovka
navíc, když jsou jablka a tvaroh, není nad žemlovku :-)). Lepší varianta je, upéci si svoje housky a rohlíky, nejlépe karlovarské. Nebo babička mě učila, že nejlepší žemlovka je z vánočky. Souhlasím. Ale většinou sníme vánočku dřív, než z ní stihnu udělat žemlovku, i když dělám rovnou dvě , takže bohužel – dnes jen naprosto obyčejná, z konzumních housek, co přivezli rodiče a které zbyly, protože byl domácí chleba. Takže taková základní, chudá, nízká variantka žemlovky. Ze surovin pak je hotový jeden pekáč klasické velikosti. Většinou se na lepší žemlovku ještě přidává jako úplně horní vrstva sníh z bílků, ale to dělám jen, když potřebuji žloutky a to nepotřebuji, takže nic :-)))
suroviny: 8-9 housek, 5 větších jablek, 500g tvarohu, moučkový cukr, skořice,pytlík rozinek, máslo, 2 vejce. Mléko na namočení housek a vanilkový cukr.

veg
Ranní jablečná, obyčejná buchta, která je vylepšená kokosem a zapečeným sněhem, ale
jablečno-kokosová buchta
to jen proto, že jsem měla zbylé bílky a nechtělo se mi z nich nic dělat a bylo mi jich líto dát slepicím. Buchta je to obyčejná, velmi jednoduchá, ale sytá.
suroviny: 5 vajec, 1+3/4 hrnku cukru, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek kokosu, hrnek+1/2  oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kg jablek, skořice, 1/2 litru mléka,bílky na sníh s trochou cukru a asi 4 lžícemi kokosu.

PIVNÍ ZÁVIN JABLEČNÝ – JABLEČNÝ ŠTRŮDL


veg
Mám  moc ráda štrůdly, jakékoli štrůdly a nejraději mám ty, co dělá někdo jiný :-)). Je to
štrůdl
asi můj nejoblíbenější moučník. Bohužel, mají ho rádi i všichni doma :-).  A nemůžu říct, že ho nerada dělám, ale s každou šiškou mě opouští energie a nechce se mi do těch dalších, ale pak, když se jí, zase mě chytá energie do štrůdlů dalších. A tak jsem si řekla, že zkusím konečně, štrůdl pivní ! Prošla jsem si spoustu receptů a nakonec jsem s dovolením použila pivní štrůdl od Vesky. Použila jsem obyčejnou desítku staropramen, mouku celozrnnou pšeničnou přesátou a jablka bez názvu. S těstem se báječně pracovalo –  nechala jsem podle rady odstát hodinu – bylo vláčné, nelepivé, jen jsem musela být disciplinovaná a těsto podle návodu rozdělit opravdu na čtyři díly. Měla jsem tendenci nerozvalovat tolik a udělat šišky jen tři, ale to by byla chyba! Read the rest of this entry »
veg
Bude štrůdl !!!! To kolem mě běhají už hodinu a křičí, že cítí štrůdl!!! Nejprve ale
závin
rozhodně každý krajíc chleba ! Je to nezbytná nutnost. Není možné dát  k snídani bohužel jen štrůdl, protože by byl okamžitě všechen pryč a kvůli zachování mojí mentální stability je nezbytně nutné, aby zbylo alespoň na odpoledne !:-))
Tentokrát klasický štrůdl z listového těsta. Pokaždé, když ho dělám říkám si, “ vždyť to nic není, prostě zaděláš těsto a pak ho během dne párkrát vyválíš no a je rozhodně nejlepší, tak proč jakési jiné jednodušší náhraždy“? , ale pokaždé dojde mezi jedním a dalším listovým těstem k několika jednodušším variantám. Proč? Jsem bez argumentů !:-)))) Read the rest of this entry »