Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘zázvor’

Přišla zima na hory. Zítra má u nás napadnout až 40 centimetrů sněhu a tak od rána snášíme jak broučci. Vše z pole do sklepa, zbytky zelí, kapusty, jablek, bot, míčů, kol…. Zateplujeme chalupu, což znamená, že pečlivěji přibíjíme uletělou fólii tam, kde mají být ve vikýřích okna… jednou… možná… někdy. Obcházíme štíty, kde to ještě profukuje, snášíme dřevo před chalupu a zavíráme venkovní okna. A k tomu všemu je třeba se trochu zahřát. A tak si vaříme zázvorový čaj, zázvorový sušenky a kandovaný zázvor.

Zázvor je vůbec bezva věc. Je to nejen dosti záhřevná záležitost, ale také  mírné afrodisiakum – bacha na to, nesmí se to přehnat. Zázvor ve velkém množství dělá neplechu! :-). Read the rest of this entry »

Bydlet na kopci má tu ohromnou výhodu, že tu nejsou extrémy – není tu šílená zima v zimě a šílené horko v létě. Má to však také nevýhody -dnes, kdy podle předpovědi všichni slaví, že se konečně oteplilo, nám to zde zůstává na svém :-)).

  Je krásně, slunce, ale taková zima, že nemůžeme dělat nic jinýho, než se těšit  na jaro :-) a taky si upéct něco hodně záhřevnýho, což je jednoznaně něco ze zázvoru. Nejen zázvorovou buchtu, ale taky jablečný čaj se zázvorem k tomu. Read the rest of this entry »

ikonka vgr
Kdysi jsem byla mladá, poctivá manželka :-))) a snažila se o co nejlepší naplnění této
zázvorky
definice :-)). a do toho patřilo rozhodě nové a neotřepané vánoční cukroví. Dnes už je mi jasné, že není nad to, co je vyzkoušené a o co doma skutečně stojí, ale zase mám doma děti a těm připadá vše, na co nejsou zvyklé,  zvláštní a nové a tudíž zajímavé a tak jsem otevřela svůj starý sešit, kam jsem si tehdy kdysi, když jsem byla ta mladá :-)), psala různé recepty a naprosto živě si pamatuji barevný, z dnešního pohledu šlený a nečtitelný časopis, ve kterém na jedné straně byly italské piškoty, anglické zázvorky a dánské perníčky. Italské piškoty jsou oblíbené do teď, ale anglické zázvorky jsem nezkoušela, jen si je přepsala a protože mám zázvoru fůru, řekla jsem si – zkus je !
Udělala jsem tedy těsto, které připomínalo vynikající krém a všichni se na něj slétli. Ještě v chladu to bylo výborný i po vyndání z chodby zase zpět, ale pak to začalo. Jakýkoli pokus o vyválení a vykrojení jakéhokoli tvaru, natož toho, co si pamatuji z obrázků- dvou počokoládovaných krásných srdíček – byl naprosto tristní. S těstem nešlo dělat vůbec nic. A navíc dělaly těsto děti a Read the rest of this entry »