Komentáře
Teda chleba máš na jedničku,ta vůně čerstrvého pečiva jde až ke mě
už jsem dlouho chlebík nepekla a po tvém vyčerpávajícím návodu mě zase naladilo chlebík upéct
Chléb je úžasný, jen mě napadá, Vy asi nemáte elektrickou troubu, že? Obávám se, že v té to nedopadne tak dobře, i když.. Prostě to musím zkusit. Díky za popostrčení i za recept.
[1]: Díky moc Vesko, jsi milá, z toho chleba mám fakt radost!!!
[2]: Taky moc díky, ne, máme normální sporák na dřevo, ale je v něm trouba jako u el. sporáku, pec nemáme. A když jsem viděla ve filmu dnešní pece, to je taky elektřina. Když jsem dětem dala srovnat normální chleba koupený, co přivezla návšěva, kousíček a kousíček a moc to teda nerozeznaly, kůrka není jak z pece, je spíše jako ta kupovaná, ale tím, že se před a po upečení potře vodou, tak je čerstvý krásně křupavý, pak už trochu odkřupaví ))
Také peču chleba. A když chci vysoký bochník, tak ho peču v litinovém woku. Šikovný recept.
Já jsem chleba ještě nikdy nepekla. Ale hrozně mě to láká. Ten tvůj Klárko je nádherný a určitě i moc dobrý. V některých obchodech ty chleby vážně někdy nestojí zanic.Jenže já vím, že by se mi asi nepovedl. Ty jsi hrozně šikovná holka.
[5]: wok vůbec neznám, ale slyšela jsem, že je litina výborná na pečení. .-)
[6]: , to se sice hrozně hezky poslouchá, ale je to právě nesmysl. Já vůbec nejsem šikovná a proto vlastně píšu tenhle blog. Že to nejsou žádné nastylovaná jídla, ale obyčejné věci od člověka, kterému dá všechno hroznou práci, protože mu není příliš dána zručnost, a že to třeba pomůže právě tomu, kdo si moc nevěří. Pekla jsem kváskový chleba téměř rok a nikdo to nejedl. Když se konečně povedl – a to si myslim,že jsem nezměnila skoro nic v postupu, pan domácí prohlásil, že to je odměna za vytrvalost ))
Takže nejen za vytrvalost máš jedničku ,škoda že tu není
Bomba, nádhera! Náhodou, taková nevyumělkovaná jídla mám nejradši. Člověk se tak nějak nemusí bát si pořádně nabrat a nemusí půl dne špekulovat, jak se to jí a jestli se to vůbec jí!!!!
[10]: U nás zatím vede “ pořádně nabrat! “
Chleba vypadá líp než z obchodu, určitě vyzkouším. Nemám ale ošatku, ve které by mi chleba kynul – dá se nahradit nějakou miskou, např. keramickou? Nebo je třeba, aby kolem proudil vzduch?
[13]: Heřma: díky moc. Upřímně řečeno, já jsem taky dlouho neměla ošatku. Bez problémů použijte vymoučněnou mísu, možná ale ještě lepší je, při převálení chleba po vykynutí,podsypat ho trochu hladkou moukou, tolik, aby když uděláte bochník nebo kouli z těsta, těsto moc „neroztékalo“ a rovnou ho dejte kynout na teplé místo na plechu. Trochu spadne, ale jen trochu. Neměl by plech být příliš veliký a bochník příliš malý, aby neměl příliš prostoru, aby ho případně hrany zastavily, kdyby se mu chtělo více rozlézat . Ale rozhodně to jde i bez ošatky. HOdně štěstí !
Tak jsem ho dnes upekla a nepovedl se 100%, ale na první pokus dobrý. Chuťově je výborný, ale mám ho nějaký takový těžký a tužší. Kůrka je křupavá tak, že skoro nejde ukrojit a uvnitř není takový ten nadýchaný chlebík, ale hodně tuhé těsto. Už když jsem ho vytáhla, tušila jsem, že to nebude ok, protože bochník byl hodně těžký. Asi ho zkusím příště péct víc zvolna, dala jsem ho tam na 240 a pak ubrala na 220.
Každopádně příští týden jdu pro mouku a experimentování 3x zdar!
Nazdar.
[15]: Milá Heřmo, tak to jsem ohromně ráda, že jste se do toho pustila. Hlavně nevěšet hlavu. Jestli vás to uklidní, tak mě to trvalo několik let, než jsem začala být spokjená. Ale přímo k tomu chlebu-
s teplotou bych byla velmi opatrná a nesnižovala příliš, protože pokud chleba nebude dost nakynutý a vy mu dáte v troubě nízkou teplotu, bude ještě kynout a hodně popraská – i podélně. Ale nemusí, může to tím být, já moc neznám elektrické trouby.
já osobně bych se nejprve zaměřila na
1)velmi dobře propracované těsto
2)opravdu vysokou teplotu při kynutí. Pokud nemáte někde doma fakt teplo- mě kyne chleba na železném stojánku přímo na kraji kamen- dala bych ho na hodně málo do trouby
3)rozhodně mu dát hodně času při poslední fázi kynutí, přímo na plechu.
4)pomazat vodou před a po!!! upečení
a zkuste dát do trouby před pečením něco s vroucí vodou kvůli páře. Ideální by bylo, kdyby to tam mohlo být během celého pečení. Mě většinou ztěžkne chleba nedostatečným vypracováním a malou dobou při dokynutí – pak hlavně manipulovat s plechem opatrně. Tak vám moc držím palce a budu ráda, když napíšete další úspěchy
Tak dnes proběhl druhý pokus, ale bojím se, že se stejným výsledkem. Chleba jsem vytáhla a teď tu kolem něho chodím a nemůžu se dočkat, až vychladne, abych se přesvědčila. Dám vědět.
Rozkrojeno a je to o chlup lepší než minule, ovšem stále je hodně hutný, rozhodně to není takový ten nadýchaný chlebík s bublinkama vzduchu jako máte na fotkách. Každopádně děkuji za váš komentář, v troubě jsem měla po celou dobu nádobu s vroucí vodou, závěrečná fáze dokynutí na plechu proběhla u krbu, krásně naskočil, dokonce popraskal ještě před vložením do trouby, ovšem v troubě už se ani nepohl, při pečení už nenabyl. Tak nevím. Příště asi zkusím nechat kynout ještě déle.
Mimochodem jsem dnes viděla v TV, jak pekli z chlebového těsta placky na grilu… možná, že to je cesta pro mě.
[18]: [18]:: Heřmo,hlavně neházet flintu do žita. Máte můj obdiv, že to zkoušíte!!! A jediná výhra je vydržet. Opravdu, dobrý chleba je cena za vytrvalost !!
Jinak tedy – Zkuste nechat kynout ve formě – nemáte dortovou formu? Nebo zkuste tu mísu. A zkuste dělat příště z menšího množství. Pak taky důležitá věc – děláte z pšeničné celozrnné nebo hladké? Pro začátek je rozhodně lepší přidat k žitu obyčejnou hladkou. Teprve až vám to půjde s ní, zkusit s celozrnnou. A pak taky eliminovat chlad mezi krbem a troubou, aby chleba nenastydl. Možná i delší doba kynutí.
Jinak tedy u kynutého těsta, všechno kynuté je třeba ve finální fázi nechat dokynout na plechu, jinak bude těsto zdrclé, těžké, hutné, nepórovité. Ale to podle toho, co jste psala děláte.
Zkuste ještě jednu věc. Vůbec ho nenechávejte kynout v míse, ale jestli máte formu na dort, tak jí dejte na vymazaný plech a rovnou pečlivě uhmětené dejte těsto ve tvaru bochníku kynout na plech a obejměte ho formou na dort, nebo jestli nemáte formu na dort, tak ho dejte na plech a zvrchu ho posypte jemně moukou- poprašte a přiklopte větší mísou, vymazanou a vysypanou, kterou odendáte za cca 2 hodiny. Dát do tepla. Až hodně vzejde, odendat tu dortovou formu, nebo mísu shora a dejte do rozpálené trouby s vodou. Nemělo by se zdrcnout. Budu držet palce, ono to vyjde !!!
Já bych se jen chtěla zeptat, jestli těch 850 ml vody je i s těma 250ml co se dává do kvásku, protože se mi zdá, že to moje těsto je tužší než to, co máte na fotce :-)
Dobry den Klaro, dnes jsem pekl Vas chleb a povedl se skvele.Dukazem je,ze nemam co fotit:-) Moc dekuji. Honza
:-)))
Dobrý večer, minulý týden jsem dělala podle Vašeho receptu chleba s kvasnicemi. Vše šlo hladce, krásně mi vykynulo těsto i poprvé i podruhé v „ošatce“, kterou suplovala větší mísa. Těsto nechávám vykynout kynout v troubě, kde mám danou misku s teplou vodou. A kynulo opravdu krásně. Bohužel když jsem ho dala na plech a do trouby, tak mi už neposkočilo a bylo takové tužší. Trochu jsem zapomněla, že tam mám tu misku s teplou vodou a zůstala tam tak 20 min. Tak nevím jestli to bylo tím. Použila jsem žitnou chlebovou mouku a celozrnnou hladkou mouku pšeničnou. Mohlo se těsto už kynutím před pečením vyčerpat? Nechala jsem ho kynout delší dobu než jste uváděla vy. Je pravda, že na začátku mi přišlo těsto tužší, ale kynulo krásně. Příště zkusím menší bochník. Ted jsem dělala z jedné kostky droždí. Ale nevím co příště udělat, aby mi trochu dokynulo v troubě. Děkuji za odpověď, ikdyž nevím jestli je diskuse ještě aktuální.
Evo, také vás zdravím. Evo, toto je chleba pouze z droždí. Osobně bych nechávala příště kynout chleba normálně na kuchyňské lince. To není kvásek, který je na teplo mnohem náchylnější. Zkuste příště nechat knynout normálně v mísntosti. Pokud bude mít nad 16°C, nemělo by to být nic fatálního. Jinak tedy ještě otázka, dáváte případně chleba na rozpálený plech nebo jen do vyhřáté trouby? díky a hezký den
Dobrý večer,
dala jsem chleba na studený plech a do vyhřáté trouby, ale asi by bylo lepší to dát na něco teplého, že.
Už pěkně dlouho jsem chleba v obchodě nekoupila. Těším se z voňavých bochníků, které voní a chutnají ještě dlouho po upečení – než se sní. Děkuji moc, chystám se na rohlíky. Těší mne vyrobit věci, které chutnají, vlastníma rukama.
Moc děkuji Kláře za stránky Diky tomu péču nyní stále kvaskovy chléb !kvasek jsem koupila přes net na paní dyne. Za 30 Kč ,mám ho dlouho a paráda! Včera jsem pekla rychlou roladu od babičky dle Klarinych receptu a super Moc diky
Ahoj Klaro, vase stranky jsou naprosto skvele, rada se sem chodim inspirovat. Tenhle recept je tak jednoduchy, ze ho musim zkusit. Jsem tretim mesicem v USA a strasne mi chybi nas chleba tak si ho musim pripomenout. :-) Takze dekuji za napady a recepty.
Libi se mi vas zpusob zivota, ale chybi tam to maso! :-)
Hezky vikend!
Díky moc Mariko. Však to známe – jen tousťáky, maximálně rozpečené jako toast, nebo německý chleba, nehorázně drahý. Jasně, tento zvládnete, jen otázka je, jestli na to seženete mouku. Protože z klasické hladké z toho bude o něco lepší tousťák :-), ale třeba jo. No a s tím masem, znáte to – proti gustu….. :-)))
Ahoj Kláro
O chleba se pokouším už nějaký čas. Mám pekárnu a z ní je chleba jeden jako druhej, no prostě nuda! Používám tu pekárnu už jen na zamíchání a první kynutí, na to je báječná. Pak těsto vyleju na pult, trochu ho prohnětu v bochník a vrazím do ošatky. Mám od každé dvě (kulatá, oválná), takže tu jedu otočím dnem vzhůru a postavím na ní tu ošatku s tím chlebem. V ošatce na kamnech chleba kyne radost pohledět.No a teď přijde ten průšvih!Když ho přendavám na plech, jeho jinak hezky nadýchané „tělo“ se změní vnapůl zbořené vyfouklé cosi, co už nikdy nepřipomíná doby jeho nafouklé krásy.To je případ řidšího těsta. U hustšího těsta taky trochu nakyne, ale vůbec ne dost, výsledek je takový, že jde bez problémů vyklopit, ale upečený je těžký i když se snažím ho nechat na plechu dokynout. To řidší těsto se při tom dokynutí na plechu ještě více rozkydne, takže to vrazím do trouby a ono to o trošku povyskočí. Výsledek toho řidšího těsta je vlastně dobrý chléb, ale k chlubení to není esteticky. Dá se to jíst i krájet, ale není to ono. Mám za to, že problém je ve správné konzistenci. Máš prosím tě nějakou pomůcku jak s tím naložit? Nebo jak zabránit té degradaci při vyklápění z ošatky.
Peču z droždí s hladkou žitnou a pšeničnou chlebovou.
Díky
Věnceslava:
1.12.2012 v 19.15
Dobrý večer,
přečetla jsem si vaši radu.Peču domácí chléb již od dávného socialismu,kdy nebyla k sehnání žitná mouka,tak jsem pekla jen z hladké mouky.Chutnal celé rodině a hlavně byl domácí.Prosím o radu již podruhé jsem zkoušela konzumní chléb od paní Kláry.Bylo to jedno velké fiasko nemám na rozhazování,tak se musí sníst.Byl těžký jako kámen chuťově není špatný a tak nevím,kde je chyba.Dělala jsem z poloviční dávky a zdálo se mi těsto strašně tuhé,ale vodu jsem nepřilila ze zkušenosti z prvního pečení.Jestli budete tak moc hodná a mohla jste mi napsta jeden polopatický recept na kváskový chléb,byla bych vám vděčná.
Děkuji za radu Věnceslava Zahradníková
Dobrý večer. Tady je návod – podle mě velmi polopatický na klasický chleba z kvásku https://conovehonakopci.cz/?p=22. Osobně si ale myslím, že chleba z droždí je jednodušší na výrobu. Asi bych se možná zaměřila na to, proč se nepodařil. Je to bezesporu otázka správného vyhnětení a přidávání surovin. Zkuste tento kváskový, je velmi jednoduchý.
Chléb bez kvásku :Domácí chléb pečený v troubě
1 hrnek žitné mouky,
3 hrnky hladké mouky,
1 lžička kmínu,
2 lžičky soli,
½ lžičky sušeného droždí.
Nasypat do mísy a promíchat,pak přidat 1 lžičku octa a 2 hrnky studené vody.Promícháme,vznikne řidší těsto,posypeme moukou,přikryjeme útěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout dvanáct až osmnáct hodin (nebo přes noc).Potom těsto promícháme a znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout třicet minut..Mezi tím si troubu rozpálíme na 23O stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol nebo skleněnou mísu i s poklicí/kastrol musí být suchý/,necháme rozpálit 3O min.Do horkého suchého kastrolu vyklopíme těsto,posypeme kmínem,nebo hrubou solí nebo slunečnicí/tu můžete přidat přímo do těsta/,hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 23O stupňú 3O minut.Pak poklici sundáme a dopékáme asi 2O i více minut na 22O stupňú.Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned po upečení,jen musíme dodržet 3O min. rozpálení suchého kastrolu.Chladnout necháme na mřížce,aby teplo ohoo odejít i ze spodní části (jinak chléb odspodu zvlhne)
Jako nádoba se osvědčilo oválné varné sklo (velikost tak na 1 kuře vcelku).Vyklopit na mřížku a na ní nechat chladnout, jinak spodní část zvlhne.
Chleba a hlavně s tou krásnou ošatkou vypadá skvěle, ostatně jako všechno, co Klárka vytvoří a následně vyfotí, aby motivovala i nás, méně šikovné:-) Takže jdu do toho!! Moc díky.
Ahoj ve spolek. Po nezdárných pokusech o vyrobení kvásku jsem se tedy pustil do chleba konzumního. No nevím kde je chybička, ale tipuji někde mezi kinutím a vložením do ošatky. Jakmile šáhnu na těsto v míse, okamžitě se splaskne a výsledný chleba je tak trošku hutnější. Kůrka je opravdu echt na tu za čerstva potřebuju sekeru. Výhodu tohoto chleba vidím v jeho hutnosti, takže možná bych jej schválně pekl do batohu, ale na stůl bych byl radši za trochu nadýchanější. Všechny časy jsem posunul na horní hranici, tedy kvasnice nechávám cca 15 min. první kynutí 60min. v ošatce 30min. a na plechu mu ještě dávám tak 10min. Kláro prosím poraď spas mou snahu a vlastním umem, mýma rukama vytvoř skvost. (Vždy když peču tak mám dobrou náladu.) Děkuji
:-))) díky za inspirativní komentář :-). Takže to shrnu, těsto ok, kyne, ale jakmile se na něj sáhne, tak si sedne, ztěžkne a je z něho tuhý a hutný chleba, kůrka se nedá ukrojit, natož ukousnout?
Můžem zkusit od začátku. Jedna z nejdůležitějších informací je, jak moc jste kamarád s kynutým těstem. Tím tedy vůbec nepodceňuju, ale abychom neřešili Zet a A nebyla příčina :). Takže pokud to, co napíšu je jasný, zapomenout a můžem na další bod. – Kynutý těsto se může udělat ze stejných surovin, stejnýho množství a přesto vzniknou dva různý produkty. Důležitý je vědět, jak má vypadat dobře vyhnětený těsto. Protože těsto se může jen tak trochu smíchat, zamíchat a nechat kynout. Je trochu hrudkovatější a po sáhnutí si sedne. POkud má být fakt dobrá buchta, chleba, nebo prostě kyprá věc, je potřeba se do toho opřít, vzít vařečku hezky obouruč, nebo robota a těsto se musí nelepit na stěny mísy. K tomu se člověk dopracuje ale tak, že musí mít těsto spíš řidší a nechá ho „zhoustnout“ nikoli přidáním mouky, ale maximálním vyhnětením. Pak když je hladký, jako sametový, tak ho dá do mísy, přikryje a pak klidně znovu přehněte, dá do ošatky, tam si zase stoupne.
Ošatka pak se otočí na plech, nejlépe teda nahřátej, ale pokud je to s droždím, není problém i nechat kynout na plechu přímo. A do fakt rozpálený trouby – a hned po vložení do trouby, chrstnout na dno vroucí vodu- půl hrnku, pokud je to plynová trouba, může vzniknout problém :-). Tam i při nějaký drahý el. doporučuju dát něco litinovýho dolů a nalít do rozpálený litiny. PO půl minutě otevřít, pustit páru ven. To je tutovka- toto zapaření a hodně vysoká teplota, aby chleba nebyl jako kámen.. !Ale bacha, ta teplota jen první čtvrt hodinku, pak stáhnout, pak by byl zase jako kámen, ale kvůli příliš vysoký teplotě působící příliš dlouho.
Ale nejdůležitější je těsto. U droždí těsto. Raděj řidší a hníst, dokud nezhoustne. No a pokud nic z toho nepomůže, budem řešit dál :-) a pak ten kvásek. Hezký večer.
Teda Kláro,
myslím, že jsi trefila hřebíček na hlavičku. Problém bude v tom těstě, páč mé zkušenosti jsou právě ony tři, nyní už čtyři chleby a jedny česé buchty. Faktem je že těsto hnětu rukou tak 10 minut a je trochu lepivé. Ještě jedna Alfa otázka. Jak se hněte? Dělám kilovku chleba, pracuji rukou a vždy jakoby těsto přeložím na půl a zmáčknu hranou zápěstí. S vařechou si neumím představit co mám dělat. (je to úsměvné, že i takoví lidi se pokouší o chleba) Nevýhoda je, že to nemůžu zkusit hned. Musím nejprve sníst pokus čtyři.(Zas chleba do batohu, ale takové utrpení to není.) Díky za tvůj čas.
Jo a peču 240°C 10 min, pak 180°C 50 min. Troubu máme elektrickou horkovzduch, ale zkusím tam dát tu vodu na spodní plech.
A bacha na tu vodu, ta tam nesmí být – podívejte se zase na to video, na konec mého a pak do komentářů na video Víti – jen se tam vroucí musí chrstnout a pak provětrat trouba.
Petře, mrkněte se tady na to video minuta padesát až tři minuty – https://conovehonakopci.cz/?p=5017 a to zrovna toto není teda vyhněteno do hladka. Jde o tu fázi, kdy těsto je kolem třetí minuty stále řídké, ale nesmí se přisypat mouka, musí se vyhníst z této řídkosti. Pak se podívejte níže, na komentáře, kde je první video pekaře Víti a tam uvidíte krásnou práci rukou a také poměrně řídké těsto. Vařečka je dobrá držet buď palcem dolů, ale ruku do pěsti – ženské držení, nebo jako když malý dítě drží tužku, palcem nahoru a ruka v pěsti, případně oběma rukama – je to sice úsměvný toto popisovat, ale nedá se nic dělat, je to základ pro pečení kynutého těsta a mnoho lidí má robota a těsto nikdy nehnětli. Jde o to, že rukou to uděláte dobře, o tom žádná ,ale je potřeba, abyste dostal to těsto tam, kde už rukou lze hníst, to znamená, aby se hned nazabetonovalo moukou, aby bylo natolik hustý, že to ruka zvládne. Snad je to pochopitelný.
BEzva, pokud by to bylo ono, bylo by to super.
Ahoj Kláro,
děkuju. Čtu, přemýšlím, koukám. Musím to vstřebat. Pak se ozvu. A ještě otázka na kvásek děláš ho z mouky celozrnné žitné, nebo nějaké hladké?? Já jsem totiž sehnal zatím jen celozrnnou žitnou.
Já dělám jen z celozrnné žitné, ale doma mleté. POzor, některá kupovaná na to není úplně ok. Já osobně bych doporučovala dojít do nějaké pekárny, koupit si trochu kvásku a začít takto a už si ho jen množit. Budete se dělat s kváskem a chleba utek.:). Osobně bych svůj kvásek dala až jako bod dva. Nejprve koupila kvásek ,schovala kus a pekla, a až budete silnější v kramflecích, uděala i svůj kvásek.
Teda Kláro máš můj obdiv. Takhle svědomitě odpovídat úplně na vše a přitom, už tak dlouho. Vždyť nadšení muselo už dávno vyprchat? A to je právě naše obrovské štěstí. Díky Díky Díky. Další chleba je v troubě a vypadá zatím slibně. Změny jsem udělal násedijící: koupil jsem v tescu chlebovou žitnou mouku, místo celozrnné, do polovičního těsta jsem místo lžíce hladké mouky přidal tak pul deci vody. Sice to bylo mazlavé a vypadalo to desivě, ale nakonec jsem to do těsta zapracoval. Hnětl jsem poctivých dvacet minut. (kurňa teď jsem zapoměl stáhnout teplotu :-)Po prvním kynutí se to z mísy tahalo blbě, ale …co jiného než to prostě vyndat. Znova jsem to prohnětl a i v ošatce kráně naběhl. Na plechu jsem jej nařízl. Místo mazání chleba vodou jsem na plech nalil půl hrnku vroucí vody. A kdybych nezapoměl stáhnout teplotu, tak …. Necháme se překvapit. Na ten kvásek jsem se ptal proto, že tuším podraz v té celozrnné mouce. Zkusím ho z té chlebové. A dokud nebude kvásek, tak budu péct z droždí. No jsem zvědavý jak dlouho mi to vydrží, ale ta chuť je zatím motivační.Ještě jednou díky.
@Tetour:
Zdravim na kopec:)
tak uz jste dokompotovali apod:) a uz uz se zase pece chlebik koukam:)
Tak ja trochu prispeju k tomu chlebu z drozdi:)….
1. udelat kvasek …drozdi, trochu mouky, trochu teple vody, spetka cukru(nemusi byt…s cukrem to neprehnat ma to pak opacny efekt) musi to jednoduse krasne bublat…kdyz nebubla,neco je spatne…
2. vymichat opravdu dobre (testo se musi lesknout a ne tim, ze je tam kybl vody), sul nesypat nikdy na kvasek!!!
a vubec se soli pozor…kdyz das moc soli, tak mas po chlebu….na rozdil od kvaskovyho chleba…cca 12gsoli na kilovej chleba…kdyz micham kvasovej chleba, tak jen tak tri minuty, aby se dobre vmisila sul, jinak si pak kvasek udela vse sam…dlouhy hneteni je spis na skodu, ale u drozdi se musis rucne opravdu snazit:) predstav si michacku a tam je to 5min na pomalo a 6minut na rychlo:)tak zhruba tolikrat musis prohnist(ale 10minut usilovne staci)
3.prvni kynuti 1h….strasne moc na drozdi…kdyby to byl chleba jen z bily mouky, tak v poho, ale klasickej s zitem…15min azaz, proste jen musis videt, ze to lehce nabehlo a povolilo(v pekarnach se staci normalne bez tohohle prvniho kynuti)
4.stocit jak se ti to povede a v osatce nechat cca 40-45min pri bezny pokojovy teplote prikryty uterkou a pak soupnout do trouby…kdyz bude nizkej tak priste uber par minut a kdyz vysokej, tak pridat…nemel by bejt zadnej problem….
tak hodne zdaru zdravim….Vita
P.S. jo jeste jsem tu nekde cetl jak nekomu nenabehl kvasek…ja ho nechavam normalne na lince a nikdy neni problem, takze v teplote bych to nevidel…ale naopak pozor….kdyz nechate kvasek prezrat, tak to by mohlo potom vypadat tak, ze testo nekyne….
Jeeee Víťo, děkuju za rady. Minulý chleba se opticky poved, ale chuťově to nebylo ono. Zakopaného psa vidím v té žitné mouce. Když jsem koukal na složení tak žito s vodou??? co to má znamenat nevím. Chleba byl bílý a připadal mi jako čistě z hladké mouky. Taková hutnější veka. I poměrně rychle zestárl. No uvidíme koupil jsem další žitnou začínám to trochu mixovat a právě dávám do trouby další pokus. Tak zatím pěkný den. Petr
Ostrava vás srdečně zdraví. Pár dní uběhlo a pár chlebů naběhlo. Především bych chtěl poděkovat Kláře no vlastně Klařiným rodičům, že je a Kláře, že založila tyto stránky a že je takhle pečlivě vede. Přes poslední vydařené bochníky kvasnicového chleba jsem se propracoval, až k chlebu kváskovému. Dnes peču čtvrtý bochník a musím říct, že výsledky jsou dle mého názoru zdařilé a každopádně pro mně motivující k další činnosti, což je asi nejdůležitější. Jsem nadšen z jednoduchosti a prostosti surovin. Ještě jednou děkuji. A abych nezůstal bez otázky, prosímtě kde najdu recept na Krkonošské kyselo? Pěkný den všem a nejen na kopec. P.S.: Víťo díky i za tvé řádky. Hodně mi pomohly.
Zdravím, tak po dlouhém váhání jsem dnes neodolal a pustil se také do pečení a výsledek je zde. Pro první pokus jsem dělal jenom 1/4 množství. Vnitřek je v pořádku, jen ta kůrka je až moc vypečená, už jsme myslel že na to půjdu se sekerou, ale stačil větší nůž. Příště vyzkouším pečení pod pokličkou, nemuselo by to tolik vyschnout.
Máte výborné stránky, je to ohromné množství informací, které potřebuji pěkně na jednou místě, děkuji za ně :)
Pro Heřmu: pekl jsem chleba z kvasnic a to, že je chleba hutný, může být způsobeno přílišným množstvím vody. Dej tam 650 ml vody a pak případně dolej ještě kousek, ale těsto musí být hodně hutný, ne moc vláčný. Prostě bys víceméně neměla být schopná ho míchat varečkou, ale jen rukama. Dost lepí a pak pěkně nakyne ;-).
@Tomas Kury: Tak jsem teď koukal na recept, a je to přesně ten, co znám, takže tý vody 850 ml. Ne 650 ml … promiň za mystifikaci, ale vím, že když jsem dal příliš mnoho vody, tak to nebylo dobrý a chleba byl mazlavě hutný. Prostě to hodně záleží na mouce … koupil jsem Bio žitnou z Alberta a ta bere hodně vody, zatímco Předměřická žitná chlebová si veme méně. Jak jsem psal, hlavní je, aby to těsto bylo tuhý, spíš tam dej míň vody než víc, protože v el. troubě se to tak nevysuší jako v peci. Ale jak psala Klára, je to o tom, to zkoušet. Já jsem pekl asi 10 chlebů a dva byly katastrofa, jinak sem byl celkem spokojen, s jedním nadmíru, ten byl celý ze žitný předměřický chlebový tmavý mouky. Hodně zdaru Heřmo ;-).
Moc zdravím, díky moc za postřehy. Ještě k tomu těstu. Podle mě není tak moc hutné vodou, spíš se musí fakt voda zásadně zapracovat, je to vlastně to nejdůležitější, dokonale zpracované těsto. Já třeba mám systém ten, že dávám zpočátku vody víc, udělá se mi řidší základní těsto a postupně do toho teprve přidávám další mouku, vždy dobře zapracuju a pak teprve další.
Dobrý den, tak jsem zkoušela tento chleba a s nevalným výsledkem..:( Dělala jsem poloviční dávku a místo droždí jsem použila 250ml kvásku. Ten byl krásný, bublinkatý, kyselý. S těstem si mi pracovalo moc dobře, ale nevykynulo nijak závratně. PO zpracování jsem ho nechala pod utěrkou kynout devět hodin při teplotě 24st. (víc tu nemám), poslední hodinu z toho v mírně vyhřáté troubě. Pekla jsem ho prvních deset minut na 225st., pak dalšíh 30min na 200st. POužila jsem horkovzduch. Kde je chyba? Málo kvásku? Malá teplota pro kynutí? Horkovzduch? Podélně mi prasknul a je těžší než cihla a pozřít se nedá, ale nádherně voní.:)
Díky za každou radu..:) Z.
Zdravím Zdenčo, tak :-). To co píšete, je v podstatě normální :-), protože jste dělala kváskový chleba podle receptu na chleba z droždí a droždí a kvásek se chovají prostě jinak, takže to nejde zaměňovat. Nebo jde, ale pak se musí postupovat podle receptu na kváskový chleba. Nejde vyloženě o množství toho čeho v receptu, to nehraje až zase tak významnou roli, kolik mouky, kvásku vody, to je hodně variabilní. To, co je důležité je postup, čas a teplota. Posílám vám dva recepty na kváskový https://conovehonakopci.cz/?p=791 a https://conovehonakopci.cz/?p=22. Ten druhý je v podstatě základní recept na kváskový chleba. Tak a proč to bylo. Je to tak, že vždy doporučuju u kváskového chleba dělat nejprve ve formě. Stejné těsto jen z kvásku pečené ve formě a pečené v bochníku většinou vyjde tak, že to z formy je výborné a bochník je těžký, sedlý a prasklý. Jde o to, že je dobré nejprve začít ten konzumní chleba co jste pekla jen s droždím. Pak pokračovat tak, že si večer zaděláte kvásek s žitnou moukou nebo brzy ráno a když je vykvasí a celé je to hezky prokvašené, připravíte si pšeničnou s trochou droždí – klasický kvásek. Ten když vzejde, obě smícháte dohromady a pak už jen zaděláte a dáte kynout. Pokud vůbec droždí nechcete, tak je možnost udělat žito stejně- večer dát s žitnou kvásek, promíchat a nechat do rána a ráno přidat – hladkou mouku- nikoli celozrnnou. Tam už je mnohem větší šance, že bochník nepraskne a bude nadýchaný. Ovšem zase, chce to mít za sebou několik chlebů a mít osaháno, jak chléb reaguje, rozhodně vyhníst, nechat kynout, pak vykynuté vytvarovat bochníky a dát do ošatky, pak zase nechat kynout a do trouby. A teprve když se vám toto podaří, tak péci chleba stejně, ale vyměnit hladkou mouku za celozrnnou pšeničnou.
Já osobně doporučuji podle druhého receptu dělat perfektní ve formě a osahat si, jakou má mít těsto konzistenci. A pak zkoušet tu variantu – žito s kváskem + pšeničnou s droždím. Ideální je, když do této kombinace zpočátku ještě zakomponujete hladkou mouku.Udělá vám to radost, protože se povede, bude kypřejší a budete mít elán jít dál. A pak teprve zkoušet dál.
Bez pece -jen s troubou, samotné žito, celozrnná mouka a kvásek jsou téměř vždy zárukou podélně prasklého chleba, který je těžký a sedlý. Jde to, ale chce to mít už v merku, jak přesně chleba má být nakynutý atd. atd. a to v podstatě nikdo neporadí, to je potřeba osahat . Hodně štěstí a klidně napište kdykoli dál..-)
ps. jinak si myslím, že základ je opravdu teplo při kynutí, kvásek není tak silný jako droždí, takže potřebuje kynout v teple. Vyloženě v teple. Mně i nyní kynou chleby na takovém stojánku, který stojí přímo na plotně kamen, kde se topí. Kynul hodně v teple? diky
MOc děkuju za odpověď, Kláro..:) CHleba v úplném teple nekynul.. Nechala jsem ho kynout přes noc a když jsem odcházela spát, bylo v bytě 24st. Takže nic moc, řekla bych… Dřív, než jsem is přečetla vaši reakci, jsem se pustila do dalšího kváskového počinu a myslím, že to dopadne pdobně jako ten předtím..:)) Peču toto, varinata 2: https://conovehonakopci.cz/?p=1413 . Zatím to vypadá divně, ani mi nesedly poměry, ale jak píšete, je to variabilní a individuální.. :)
Já to nevzdám a jednou se povede!!!! :) Hezký zbytek dne, Z.
PS: Narvu ho do formy..:)
[img][/img]
aha, tak foto se nepovedlo :-(
ale mám ho! :-) sice ve srovnání s Klárčiným je to pořád o několik řádů níže, ale ve srovnání s mým předchozím pokusem zase o několik řádů výše…je úžasný a mám z něj obrovskou radost!
Kikuš, foto jsem doladila, chleba je super!!!!veliká gratulace
a jak se ladí to foto? Já už několikrát zkoušela foto vložit, ale vždycky byla někde chyba :-(
já to dělám tak, že napíšu alt60 img src=“adresa obrázku“ alt62 přičemž alt60 a alt 62 je špičatá závorka. jedna otevírá, jedna zavírá. Nemůžu to sem ale napsat, protože by se to pak neukázalo :-)) nebo
A děkuju za pochvalu. Kdybys mi před dvěma měsíci řekla, že mě bude bavit pečení, tak se od srdce zasměju :-) Ale než uhnětu alespoň to všechno, co je tu ke čtení a k poslintání….no, alespoň je na co se těšit :-)
Ahojki Klárko. Tak včera u nás proběhl první pokus o chléb domácí konzumní. Uklidnila jsi mě, že použití hnětacího pomocníka není žádný prohřešek proti chlebové etice, tak jsem použila svou domácí pekárnu. Dělala jsem z poloviny dávky, ale i tak to na tu mou pekárnu bylo hodně a na výsledku to pak bylo byhužel asi znát…soudím podle tvých rad Heřmě, protože můj výsledný produkt vypadal přesně podle jejího popisu.
Těsto v průběhu míchání se mi zdálo moc tuhé, tak jsem přilila trochu vody, ale tu už pekárna asi nedokázala dobře vmíchat a prohníst. Sice krásně vykynulo ještě v té pekárně, ale pak jsem jsem ho chtěla dát kynout do „něčehojakoošatka“, ukázalo se jako příliš řídké – možná tam ta přidaná voda ani nebyla třeba a těsto by zvláčnělo samo?, takže jsem přisypala hladkou mouku, nějak to spravila a dala to kynout. Chlebíček kynul nádherně. Pak jsem ho přendala do pekáčku (plech by byl příliš široký), zkusila jsem péct asi na 230 stupňů, poté jsem ubrala asi na 180. Bála jsem se spálení – o vánocích jsme s mou mámou pekly dvě stejné vánočky na stejných teplotách (alespoň podle ukazatelů) ve svých troubách a máma jí měla krásnou a já spálenou. Takže mám pocit, že moje trouba je trochu divočák. Ale nakonec jsem tolik teplotou šetřit nemusela, chlebík byl sice upečený, ale kůrka mohla být křupavější a i tlustší.
Po rozkrojení se ale ukázalo, že chlebík je maličko hutnější a vlhčí než je třeba, není takový nadýchaný, jako na tvých fotkách. Ale doma chutnal. Půlka ho zmizela a druhá čeká dnes. Asi mám doma méně náročné strávníky, než ty a jsou opravdu vděční, když něco voní z trouby…je fakt, že na to nejsou zvyklí a asi si je začnu rozmazlovat. Zítra se chystám na tvarohovou buchtu, koupila jsem domácí tvaroh. A chlebík budu zkoušet dále!