Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tento chleba se liší pouze jedinou věcí a to zaděláním nikoli vodou, nýbrž černým Primátorem. Byl natolik dobrý, že jsem neodolala a dávám sem foto. Je to tento chléb, kvásek je zadělávaný večer vodou s žitnou moukou celozrnnou a ráno již pšeničná hladká zadělávaná pouze pivem.  Změna je také v sázení z ošatky, tentokrát jsem sázela rovnou z ošatky na plech do velmi horké trouby, nikoli překlopit a pak ještě čekat, než se sází. Poslední dobou se mi skutečně pokaždé potvrdilo, že díky tomu, že naše trouba je schopná hřát až do 500* C- smí se ovšem jen do 350 :-) a že tedy mohu sázet bochník na 300, tak že vždy dosáhnu nikoli tvrdé, ale vynikající křupavé vláčné kůrky. Je to ohromný rozdíl- nesázet tedy už chleba do chladné trouby, bude z toho šutr!

13 Odpovědi to “Zadělávaný chleba pivem”

  • Nany:

    No radost pohledět.Nevím jak to bude po mateřské,protože ta mi za měsíc a půl končí.Ale doufám,že to bude dostatek času,abych se propracovala alespoň k jednomu poživatelnému bochníku:) Před pěti dny jsem s velkým nadšením zhotovila svůj první kvásek a posléze upekla první chleba.Už první pohled se mi nějak nezdál a druhý utvrdil mé obavi,že slepice budou mít co žrát.Bochník byl placatý,uvnitř sražený.A když jsem ochutnala u kůrky,zjistila jsem,že by se stejně nedal jíst.Byl moc kyselý :/ Tak jsem přemýšlela jakých chyb jsem se dopustila.Co se týče kyselosti,asi jsem v mé roztržitosti a naprostém netušení o čase nechala kvásek čtyři dny a ne tři.A proč se srazil? Snad, když jsem ho vyklápěla z ošatky trochu jsem s ním bouchla? Je to tak možné,nebo jsem chybila ještě někde jinde?Díky za vaše rady a zdravim na kopec.

    • Moc zdravím, podle mě, pokud by člověk zadělal večer, tak tolik nevadí, že je kvásek čtyři nebo pět dní. Pokud je kvásek v pořádku, stačí pak večer zadělat s žitem a do rána nakvasí. Pokud nenakvasí a je to jen takové divné nic neříkající a nenabylé těsto, není kvásek funkční. Kvásek je trochu prevít a je potřeba ho mít trochu zmáklý, aby člověk poznal, jak je a tom, ale to přijde. Možná bych i doporučila si sehnat první kvásek, z něj upéct, kvásek pak živit a pečovat o něj, poznat, jak funguje a pak se pustit do svého. To, že byl chleba placatý, to může být i kváskem- rozumím dobře že nakynul v ošatce a pak sednul? Hodně udělá i ne moc teplá trouba. No, takže moc jsem nepomohla, může to být spousta věcí :-)). Ale na čistě kváskový chleba je dobrý kvásek celkem stěžejní.

      • mellorn:

        Souhlasim s tim,ze kvasek je nevyzpytatelna vec a zije si svym vlastnim zivotem bez ohledu na me prani:-)ja to jeste jednou zkusim a pokud se nepovede,sezenu si uz hotovy,prece jen je mi te mouky trochu lito…Existuje web http://www.kvaskovychleb.cz, kde se kvasek a chleba taky resi a tam myslim, ze psali,ze to ,ze je chleba placaty a neni to bochnik,tak muze byt i tim,ze je tam moc zitne mouky.Myslim,ze ciste zitny chleba musi byt hodne hutny a priznam se,ze uplne tmavy chleba neni muj salek caje…

        • On kvásek má určitě svoje zákonitosti a když ho člověk pozná, pracuje se s ním mnohem líp, jako se vším :-)). Ale s tím žitem, to si nemyslím, já dělám občas celožitný chleba a je tam hodně potřeba správný postup, musí se tomu dát čas, je nižší než pšeničný, ale když kyne v ošatce, hned se sází, kyne dost dlouho, tak je krásný. Placka je často fakt ze špatného kvásku, nedokynutí, nepřekynutí po převálení, atd. atd. Je hodně hutný, ale to žito zákonitě neznamená nízkou placku. Může to udělat i pšenice . Droždí je taková jistota, že to bude vysoký :-)) a droždí z hladkou moukou dvojnásobná :-)

          • mellorn:

            dnes nebo zitra se chystam ozivit ten kvasek. Myslis,ze staci pokojova teplota, ted je v kuchyni 25 stupnu, nebo mam radeji roztopit plynovku na minimum a kvasek s moukou dat na neco a nechat to ve vetsim teple?

            • Na oživení kvásku to stačí bohatě, i v zimě to mám jen v místnosti a ne nad kamnama. Důležitější je pak teplota při kynutí, ale je dost vedro, tak by to mělo klapnout. Hodně štěstí .-))

  • Veska:

    Teda tenhle vypadá úplně boží,jen mít takové kamna … dřív si pamatuju že jsem chodila s prababičkou péct chleba k místní pekařce ,seděli jsme kolem stolu a ona ve vedlejší místnosti vytopila pec dřevem až byla úplně rožhavená vyhrabala uhlíky a sázela hned z ošatek chleba do pece … úžasná podívána
    a co nejvíc mě fascinovalo tak vůně čaje a domácího chleba s domácí marmeládou a drby co se člověk dozvěděl …
    chleba měl každý vlastní doma zadělávaný

  • zní to strašně moc dobře! ;) vzhledem k tomu, že se nám piva a pivní speciály neustále hromadí v lednici, vidím to, že do konce týdne minimálně jeden zahučí do mísy.

    mám malou technickou směrem k chlebové střídce. zdá se mi vždycky tady na fotkách, že je máte na řezu drobivé, jako by nebyla dostatečně vyvinutá jejich struktura. je to jen řízlé tupým nožem (nebo nedočkavě zatepla?), nebo vám to tak dělá? koukal jsem na recept a tam by problém být neměl, tak furt nad tím dumu a už jsem se musel zeptat ;)

    • Tak tento problém vám raděj osvětlím já ;-) 1) nůž je zcela tupý a tak jediný, co krájí, jsou vroubky. 2) Klára je značně nedočkavá, a zkoumá své výrobky dřív, než se stačí ustálit jejich konzistence. 3)Fotky jsou nafocený v pár vteřinách, text napsaný v pár minutách- je to prostě trochu za pochodu ;-)

    • Jidáš Kecá ! Za nůž může on a netrpěliví jsou děti :-)) Ale vážně. Je mi jasný, co máte na mysli, ale podle mě to tak neni.:-)) Není to suchý, drolivý chleba. Když se rozkrojí, konzistence střídky je kompaktní a nedrolí se – je vláčná a drží kolem těch bublin u sebe-je prostě docela plastická, takže za mě, drolivý ani trochu, naopak, má spíš tendenci se tím, jak je často krájen za tepla :-), slepovat v určitých kouscích. Je to blbě nafocený, nějak to moc neřešíme- prý nakrájený halabala :-)

      Jestli myslíte ten prostředek, co vypadá, jako že má vypadnout ven, tak nevypadne .-)), drží to tam měkce jak helvétská víra :-) jen to tak vypadá na fotce, ale v reálu je to k sobě hezky přilepený. Zhruba po třech dnech začne chleba tuhnout, ale přesto se nevydrolí. No, chce to prostě ochutnat :-)))

  • mellorn:

    az zvitezim v dosud marnem boji s kvaskem,tak tenhle chleba upecu.Vypada fantasticky.Troubu mam teda bohuzel plynovou,tak kdyz to dam na plne koule,tak vytopena bude na max.rekneme za 10 minut?

    • buraci:

      Já mám troubu elektrickou a pokud jí potřebuju vytopit na maximum, zapínám jí na 250 stupňů hodinu před začátkem pečení. Dovnitř navíc vkládám kámen na pečení. Předpokládám, že u plynu to bude podobné.

  • Tytka:

    Pečení chleba zdar!Zamilovala jsem se do toho:o))).Začalo to „Biblí domácího pečení“, naposledy mě pošťouchl pan Cuketka a vy jste moje noční (nejen)chlebová inspirace.Mimochodem být vámi fakt něco napíšu, tak celkově o životě na kopci a vaření,dětech….čtete se mi moc hezky. Věřte, jinak bych už dávno spala….:o)
    V ošatce čeká na ráno k upečení další bochník kváskového chlebíku.Pokusila jsem se okopírovat místního výrobce kváskové „šumavy“ a už jsme si na ten „náš“ tak zvykli, že chleba( a pečivo vůbec) kupujeme jen vyjímečně. Jen nevím co budu dělat až nebudu mateřské:o)))))!
    Takže těm kdo ještě váhají zda upéct nebo neupéct, vrhnětě se do toho, budete odměněni!

Přidejte komentář