Nečekejte vánoční recept – u nás letos milujeme Vánoce, které Vánocemi tak trochu nejsou. Letos máme trochu punkové Vánoce. Už máme tři těsta na cukroví – ale zatím žádné cukroví :-), to je veliký úspěch. Pan domácí se raduje, jak je to pěkně podle jeho gusta, protože doma je klid, naprostý klid, okna počkají, vytapetováno za dřezem je místo vánočního úklidu, sníh slézá a děti se nechtějí učit, protože to nemá cenu, když zítra vše skončí :). Také jsme byli po patácti letech v kině. Naposledy to byl Larry Flynt od pana Formana a předevčírem jsme tedy zabrousili do trochu jiných vod – byl to školní výlet – děti navštívily poprvé biograf a my respektovali jejich volbu, tedy Dobu ledovou IV. No nebyl to Larry Flynt, ale nostalgie a přítomnost pana domácího vedle v křesle a tedy taky nostalgie, mě naprosto dostatečně uspokojily. Děti jsou také spokojené, protože si tradičně přinesly 38,5 – ideální stav na ležení a dívání se na pohádky.
A pak jsme také včera sami s panem domácím navštívili místní market – já běžmo, pan domácí koňmo. Chvíli jsme přemýšleli zda to, že na dveřích obchodu není cedulka – zákaz koní- zda to znamená, že by mohla naše štíhlá Sára dovnitř, stejně jako kočárek, ale nakonec jsme jí přivázali na parkovací místo pro kola. Byla slušná a vychovaná. Nazpátek mi to trochu nandala, teda viděla jsem jí na začátku, ještě ve čtvrtině, kdy jí pan domácí držel, aby mi udělal radost a pak až doma. Ideální forma manželské sportovní terapie – ona běží, on šetří svá kolena, kůň se projede a nákup jako když najdeš :). Navíc z tašek z podsedla někde vypadl kus nákupu a já tak měla důvod dát si to dnes jako repete – a našla :)). A taky máme stromeček – nakonec jsme našli padlou špičku – jen Hugo se ptal, proč neosekáme i ty zbylé větve, když jsme ho nakládali do vozejku – praktik!
Divoká rýže s kapustou a žampiony
Toto je velmi rychlé jídlo, na které lze použít kapustu buď ze sklepa, nebo v našem případě, kapustu ze záhonu. Potřeba je tzv. divoká, neboli indiánská rýže, půlka malé kapusty, 400 g žampionů, velká cibule,2 polévkové lžíce sterilované kapie, olej, 50 g madlí, 3 hřebíčky, trochu skořice, sůl a olivový olej. Nejprve je třeba vložit do hrnce olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, vložíme na proužky nakrájenou čerstvou kapustu, oloupané a na tenké plátky nakrájené žampiony. Osolíme, přidáme trochu mleté skořice, po délce krájené mandle – oloupané a necháme asi 10 minut restovat za stálého míchání. Nakonec přidáme sterilovanou červenou kapii a vlijeme trochu olivového oleje a promícháme.
Divokou rýži uvaříme a podáváme se zeleninovou směsí. Jídlo je to velmi lehké.
Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.
Krásně lehké jídlo, ideální po svátkách trávených v klasickém duchu – smažený kapr a bramborový salát!!! Přeji klidné svátky prožité podle svého a hlavně bez městského stresu, který je tu u nás všudepřítomný!!!