To už vůbec není ani legrace. Mám sto chutí vynést si ven lehátko, které nemáme a k němu slunečník, který také nemáme a předstírat, že to až nehezky jarně paří. Aby bylo naprosto jasný, že nad takovýhle srandičky, jako je předpověď na příštích 7 dní pod mínus čtrnáct a až do třicátého čistě v modré barvě, jsme povznesení. Obě krávy mají po termínu a drží holky, ale jsme zvědaví, kdy jim dojde, že se to nedá držet až do května, a že telata budou muset z břicha ven. Když to bude jalovička, je jasný, že to bude Sněhurka, Sněženka nebo Závějka. Když býček, tak Mrazík.
Kuřata se rozhodně nelíhnou, jestli se něco líhne, jsou to sněhuláci a strach, jak vyjdeme s krmením. A nejhorší na tom je, že hned jak to skončí a sleze, pokud to někdy skončí, bude to tak pozdě, že to bude zase šílenej fofr, jak vše pojede nahoru.
A taky se stalo, jak jsou děti velmi počítačově gramotní, že si našly webovou stránku vesnice pod kopcem. Zatím to vždy probíhalo tak, že přišel někdo z vesnice a sdělil nám – bude divadýlko. Jenže teď to děti našly a přišly s mnohem horší variantou – bude maškarní. uááááááá. Pan domácí zcela očekávaně všem okamžitě sdělil -„Neeeeee!!!!“ Já na sebe tedy vzala to břímě a vyrazila pod kopec s nimi. Pan domácí pomáhal dětem připravit masky, já si udělala tour de pistole, protože Hugo chtěl být kovboj a nemáme doma žádnou pistoli a tak jsem běžela pro výpůjčku a pak to přišlo. Když nemáte x let rádio a televizi a pak slyšíte během hodiny koncentrovaně Heidi Janků, Michala Davida, Helenku a Dádu, utíkáte co vám nohy stačí zase do kopce a těší vás u srdce, že ač vám zní v hlavě neustále Dádino „chytila jsem na pasece žížalu“, dítě za vámi si cestou nahoru zpívá “ já mám v hlavě dráty nějak zamotané, a tak prosím pánaboha ať je srovná, a pan Bůh mi odpovídá milej pane, ani já bič neupletu z hovna hovna hovna a na další tři „hovna“ se přidává chór zbylých tří. Díky Bože za Krchovskýho!
No a teď už Eliško, sice až dorazíš, už to nebude, ale může být! :-) a totiž
odpalované mraky
Využívám, že slepice snášejí a dávám sem tento recept, jako lákadlo na Elišku. :). Já mám tento moučník nejraději, zvláště, když je jasný, že máme svá vejce, a že bude – když se poštěstí a krávy se otelí, i máslo. A taky svojí mouku. Jinak, bez svých surovin, je to moučník trochu ekonomicky a asi i energetický náročný. Ale je hezký, jednoduchý a dobrý.
Recept je stejný jako na odpalované věnečky. A toto množství je na veliký plech a malinko tlustší těsto. Množství tedy 1/2 litru vody, 180 g slunečnicového oleje, špetka soli, 300 g celozrnné pšeničné mouky a 8 vajec.
Na krém pak 6 vajec, 250 g másla, 1/2 l vody, 3 vanilkové pudinky a cukr dle vlastní chuti – u nás je to cca 3/4 hrnku. Citronová kůra z čerstvého citrónu, trochu rumu, poleva z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy a půl čokolády na vaření na pocákání moučníku.
U tohoto moučníku, stejně jako u každého odpalovaného těsta je velmi důležité dodržet přesný postup. Tyto poměry jsou na odpalované těsto z celozrnné mouky opravdu ideální a pokud se dodrží přesný postup, vyjde krásné, netekuté a tvar držící tvar cokoli – ať jde o věneček či mraky. Mraky jsou na rozdíl od věnečků a větrníků jednodušší v tom, že se dělají najednou na celém plechu.
K postupu – je třeba si nalít do hrnce vodu, osolit jí špetkou soli a přivést k varu. Jakmile voda vře, přilijeme olej a můžeme začít se sypáním mouky. Samotné sypání neskrývá žádné úskalí. Mouku nasypeme a velikou vařečkou začneme míchat. Udělá se hrouda a tuto hroudu je třeba neustále míchat. Těsto musí být hladké a lesklé a nesmí se chytat stěn. Musí se celé hezky převracet v hrnci. A pokud toto dělá, ideální je ještě pět, lépe deset minut těsto hezky za neustálého míchání takto odpalovat – míchat a míchat a převracet.
Po uplynutí této doby sundáme hrnec z kamen a za stálého míchání necháme těsto vychladnout. Jakmile vychledne, zamícháme do něj vejce – jedno po druhém. Druhé vždy, až když je první perfektně zapracované.
Takto propracované těsto rozdělíme na dvě části. Na plech si vlijeme asi 50 ml vody a hezky jí rozvrstvíme na plechu. Na vodu vložíme pečící papír a jednu část těsta na papír roztáhneme. Vodu dáváme na plech z toho důvodu, že jakmile se voda v troubě začne odpařovat, těsto se parou nadzvedává a dělá požadovaný tvar mořských vln.
Těsto vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a prvních deset minut nesmíme troubu otevřít, aby nám nafukující se těsto nekleslo. Těsto hlídáme, případně po deseti minutách můžeme otáčet.
Jakmile je těsto růžové, vyndáme, sundáme i s papírem z plechu a stejným způsobem dáme péci plech druhý.
Mezitím si připravíme krém, čokoládu a polevu. Krém uděláme tím způsobem, že vložíme do mísy samotné žloutky a cukr a nad párou šleháme do husté pěny. Jakmile vyšleháme do pěny, přidáme v půl litru vody rozmíchané tři vanilkové pudinky a znovu šleháme tak dlouho, dokud nebude vaječná hmota spolu s pudinky opět krásně hustá. Nakonec přidáme trochu rumu a nastrouhanou citronovou kůru maximálně z jedné čtvrtiny čerstvého citrónu.
Mezitím si rozšleháme jedno celé máslo. Vaječnou hmotu s pudinkem necháme vychladnout a vychladlou postupně přimícháváme k rozšlehanému máslu. Hotové – smíchané a našlehané dáme odpočinout do chladu.
Ušleháme bílek spolu s moučkovým cukrem – na jeden bílek cca 100 g moučkového cukru, přidáme citronovou šťávu a trochu rumu.
Čokoládu si dáme rozehřát do vodní lázně.
Jakmile jsou upečené obě poloviny těsta, necháme je vychladnout, potřeme vychladlým krémem, vrchní část potřeme citronovou bílkovou polevou a pocákáme rozpuštěnou čokoládou. Vložíme celé do chladu přes noc.
Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.
Panecku to je basta,ja delala pred 3dny venecky ale nenapadlo me pouzit celozrnnou mouku,priste vyzkousim.
Mraky vypadají nádherně. Odpalované těsto mě láká už dlouho, pipky snáší, tak se asi hecnu a zkusím to :-) Fotka dítka nádherná, udivuje mě, jka vám pěkně pózujou i ty zvířata :-) A zima, no co říct, já už se před pár dny slunila, i oběd jsme měli venku, ale toto! A to se nám před pár hodinama narodily dvě jehněčí holky, mamka se vzorně stará, tak snad mrazivou noc zvládnou.
to dítě je tak nádherné….jak vy to děláte:-)) a fotka je jako ELLE
Odpalované mraky, představila jsem si, že stojíš Kláro na kopci a baseballovou pálkou mydlíš do těch valících se sněhových. Recept se mi moc líbí, jezdívala jsem jako malá na lyžařský tábor do Vysokého nad Jizerou, na náměstí bývala vyhlášená cukrárna a v ní bezkonkurenční žloutkové řezy. Tvůj recept mi je trochu připomíná. (takže když máš napečeno, až uvidíš můj nick a přepadne tě touha po sladkém, není třeba nic řešit ;-)). Utíkat před Dádou, také dobrý trénink.
Mraky dobrý ;-) teda hlavně jsem rád, že něco píšete, už jsem myslel, že jste nezvěstná :-O ale asi jenom jiná vlna :-D
Krása… Vy mě zničíte, včera jsem snědla snad půl plechu cibulového koláče z listového těsta, protože byl tak dobrý a nějak ho tu nikdo nechtěl pořád docenit, a teď tohle :)) Ještěže nemáme navíc máslo… :)
Sliny se sbíhají,chuťové buňky pracují.Výborný recept. A co teprve ta maska, moc se líbí,škoda,že nevidíme ty další.