Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

To už vůbec  není ani legrace. Mám sto chutí vynést si ven lehátko, které nemáme a k němu slunečník, který také nemáme a předstírat, že to až nehezky jarně paří. Aby bylo naprosto jasný, že nad takovýhle srandičky, jako je předpověď na příštích 7 dní pod mínus čtrnáct a až do třicátého čistě v modré barvě, jsme povznesení. Obě krávy mají po termínu a drží holky, ale jsme zvědaví, kdy jim dojde, že se to nedá držet až do května, a že telata budou muset z břicha ven. Když to bude jalovička, je jasný, že to bude Sněhurka, Sněženka nebo Závějka. Když býček, tak Mrazík.

Kuřata se rozhodně nelíhnou, jestli se něco líhne, jsou to sněhuláci a strach, jak vyjdeme s krmením. A nejhorší na tom je, že hned jak to skončí a sleze, pokud to někdy skončí, bude to tak pozdě, že to bude zase šílenej fofr, jak vše pojede nahoru.

A taky se stalo, jak jsou děti velmi počítačově gramotní, že si našly webovou stránku vesnice pod kopcem. Zatím to vždy probíhalo tak, že přišel někdo z vesnice a sdělil nám – bude divadýlko. Jenže teď to děti našly a přišly s mnohem horší variantou – bude maškarní. uááááááá. Pan domácí zcela očekávaně všem okamžitě sdělil -„Neeeeee!!!!“ Já na sebe tedy vzala to břímě a vyrazila pod kopec s nimi. Pan domácí pomáhal dětem připravit masky, já si udělala tour de pistole, protože Hugo chtěl být kovboj a nemáme doma žádnou pistoli a tak jsem běžela pro výpůjčku a pak to přišlo. Když nemáte x let rádio a televizi a pak slyšíte během hodiny koncentrovaně Heidi Janků, Michala Davida, Helenku a Dádu, utíkáte  co vám nohy stačí zase do kopce a těší vás u srdce, že ač vám zní v hlavě neustále Dádino „chytila jsem na pasece žížalu“, dítě za vámi si cestou nahoru zpívá “ já mám v hlavě dráty nějak zamotané, a tak prosím pánaboha ať je srovná, a pan Bůh mi odpovídá milej pane, ani já bič  neupletu z hovna hovna hovna a na další tři „hovna“ se přidává chór zbylých tří. Díky Bože za Krchovskýho!

No a teď už Eliško, sice až dorazíš, už to nebude, ale může být! :-) a totiž

odpalované mraky

Využívám, že slepice snášejí a dávám sem tento recept, jako lákadlo na Elišku.  :). Já mám tento moučník nejraději, zvláště, když je jasný, že máme svá vejce, a že bude – když se poštěstí a krávy se otelí, i máslo. A taky svojí mouku. Jinak, bez svých surovin, je to moučník trochu ekonomicky a asi i energetický náročný. Ale je hezký, jednoduchý a dobrý.

Recept je stejný jako na odpalované věnečky.  A toto množství je na veliký plech a malinko tlustší těsto. Množství tedy 1/2 litru vody, 180 g slunečnicového oleje, špetka soli, 300 g celozrnné pšeničné mouky a 8 vajec. 

Na krém pak 6 vajec, 250 g másla, 1/2 l vody, 3 vanilkové pudinky a cukr dle vlastní chuti – u nás je to cca 3/4 hrnku. Citronová kůra z čerstvého citrónu, trochu rumu, poleva z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy a půl čokolády na vaření na pocákání moučníku.

U tohoto moučníku, stejně jako u každého odpalovaného těsta je velmi důležité dodržet přesný postup. Tyto poměry jsou na odpalované těsto z celozrnné mouky opravdu ideální a pokud se dodrží přesný postup, vyjde krásné, netekuté a tvar držící tvar cokoli – ať jde o věneček či mraky. Mraky jsou na rozdíl od věnečků a větrníků jednodušší v tom, že se dělají najednou na celém plechu.

K postupu – je třeba si nalít do hrnce vodu, osolit jí špetkou soli a přivést k varu. Jakmile voda vře, přilijeme olej a můžeme začít se sypáním mouky. Samotné sypání neskrývá žádné úskalí. Mouku nasypeme a velikou vařečkou začneme míchat. Udělá se hrouda a tuto hroudu je třeba neustále míchat. Těsto musí být hladké a lesklé a nesmí se chytat stěn. Musí se celé hezky převracet v hrnci. A pokud toto dělá, ideální je ještě pět, lépe deset minut těsto hezky za neustálého míchání takto odpalovat – míchat a míchat a převracet.

Po uplynutí této doby sundáme hrnec z kamen a za stálého míchání necháme těsto vychladnout. Jakmile vychledne, zamícháme do něj vejce – jedno po druhém. Druhé vždy, až když je první perfektně zapracované.

Takto propracované těsto rozdělíme na dvě části. Na plech si vlijeme asi 50 ml vody a hezky jí rozvrstvíme na plechu. Na vodu vložíme pečící papír a jednu část těsta na papír roztáhneme. Vodu dáváme na plech z toho důvodu, že jakmile se voda v troubě začne odpařovat, těsto se parou nadzvedává a dělá požadovaný tvar mořských vln.

Těsto vložíme do trouby rozehřáté na 200°C  a prvních deset minut nesmíme troubu otevřít, aby nám nafukující se těsto nekleslo. Těsto hlídáme, případně po deseti minutách můžeme otáčet.

Jakmile je těsto růžové, vyndáme, sundáme i s papírem z plechu a stejným způsobem dáme péci plech druhý.

Mezitím si připravíme krém, čokoládu a polevu. Krém uděláme tím způsobem, že vložíme do mísy samotné žloutky a cukr a nad párou šleháme do husté  pěny. Jakmile vyšleháme do pěny, přidáme v půl litru vody rozmíchané tři vanilkové pudinky a znovu šleháme tak dlouho, dokud nebude vaječná hmota spolu s pudinky opět krásně hustá. Nakonec přidáme trochu rumu a nastrouhanou citronovou kůru maximálně z jedné čtvrtiny čerstvého citrónu.

Mezitím si rozšleháme jedno celé máslo. Vaječnou hmotu s pudinkem necháme vychladnout a vychladlou postupně přimícháváme k rozšlehanému máslu. Hotové – smíchané a našlehané dáme odpočinout do chladu.

Ušleháme bílek spolu s moučkovým cukrem – na jeden bílek cca 100 g moučkového cukru, přidáme citronovou šťávu a trochu rumu.

Čokoládu si dáme rozehřát do vodní lázně.

Jakmile jsou upečené obě poloviny těsta, necháme je vychladnout, potřeme vychladlým krémem, vrchní část potřeme citronovou bílkovou polevou a pocákáme rozpuštěnou čokoládou. Vložíme celé do chladu přes noc.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

 

7 Odpovědi to “Celozrnné mraky”

  • misa.b:

    Panecku to je basta,ja delala pred 3dny venecky ale nenapadlo me pouzit celozrnnou mouku,priste vyzkousim.

  • hanaka:

    Mraky vypadají nádherně. Odpalované těsto mě láká už dlouho, pipky snáší, tak se asi hecnu a zkusím to :-) Fotka dítka nádherná, udivuje mě, jka vám pěkně pózujou i ty zvířata :-) A zima, no co říct, já už se před pár dny slunila, i oběd jsme měli venku, ale toto! A to se nám před pár hodinama narodily dvě jehněčí holky, mamka se vzorně stará, tak snad mrazivou noc zvládnou.

  • LINET:

    to dítě je tak nádherné….jak vy to děláte:-)) a fotka je jako ELLE

  • toffo:

    Odpalované mraky, představila jsem si, že stojíš Kláro na kopci a baseballovou pálkou mydlíš do těch valících se sněhových. Recept se mi moc líbí, jezdívala jsem jako malá na lyžařský tábor do Vysokého nad Jizerou, na náměstí bývala vyhlášená cukrárna a v ní bezkonkurenční žloutkové řezy. Tvůj recept mi je trochu připomíná. (takže když máš napečeno, až uvidíš můj nick a přepadne tě touha po sladkém, není třeba nic řešit ;-)). Utíkat před Dádou, také dobrý trénink.

  • dolomiti:

    Mraky dobrý ;-) teda hlavně jsem rád, že něco píšete, už jsem myslel, že jste nezvěstná :-O ale asi jenom jiná vlna :-D

  • jani:

    Krása… Vy mě zničíte, včera jsem snědla snad půl plechu cibulového koláče z listového těsta, protože byl tak dobrý a nějak ho tu nikdo nechtěl pořád docenit, a teď tohle :)) Ještěže nemáme navíc máslo… :)

    • fraji:

      Sliny se sbíhají,chuťové buňky pracují.Výborný recept. A co teprve ta maska, moc se líbí,škoda,že nevidíme ty další.

Přidejte komentář