Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


VGN
A květáků je taky hodně! Jsem letos na ně opravdu pyšná. Mám plné foliovníky květáků a
květák
aniž bych chtěla, jen dva jsou stejně velké – ostatní jsou ještě nedorostlé v různé fázi a dorůstají postupně. Tak jako byl květen salátový speciál, červen bude speciálem kedlubnovo – květákovým :-).
Na květák v trojobalu, na placky, karbanátky, květák s bešamelem, mozeček a květákové vdolečky rozhodně ještě dojde, ale teď, když tu nejsou děti, nemůžu si nechat ujít květák v koření, trochu ostřejší, pikantní, moc dobrý……..
Když jsem šla ráno pro květák, nejprve jsem vybrala ten nejhezčí :-) a pak musela utrhat postranní listy. A jak jsem tak stála  nad květákem a trhala boční lupeny, přišlo mi líto té nevyužité masy. Kolik se muselo vytvořit energie pro tolik zeleného materiálu a tak jsem si řekla, že dříve, než to dostanou koně, zkusím okoštovat :-).  S chutí jsem se zakousla nejprve do lupenu, ten by nebyl vůbec špatný podusit na zelí a pak – pak přišel na řadu lupenový řapík…. Rozhodně nevyhazovat !!! A tak jsem si domů nesla mnohem více, než pro co
suroviny
jsem šla. Neodpustím si nedat fotečku mé chlouby – biokvěták z 650 m.n. m. :-))) Hnojený kompostovaným hnojem našich koní a zalévaný nachytanou dešťovkou z venkovní vany :-))
Suroviny: jeden pěkný, čerstvý květák, všechny řapíky listů od jednoho květáku,dvě cibule i s natí,dva st sůl, paprika – zhruba dvě lžíce, sojová omáčka – zhruba dvě až tři lžíce, olivový olej – zhruba 3-4 lžíce, solamyl 3 lžíce,pepř čerstvě mletý, tabasco – pár kapek a 7spice – směs koření, která obsahuje nové koření, pepř, koriandr,cumin,muškátový oříšek a hřebíček. Je jich šest – také mě to udivilo, ale jako poslední složka je napsáno – other spices – a další :-)) takže asi dle vlastního uvážení.  Dále pak slunečnicový olej a brambory jako přílohu.
květák
květák
květák
Nejprve se pečlivě omyje květák a nechá se na něm prostřední košťál, aby byl dobře manipulovatelný. Listové řapíky se očistí nožem do hladka, od zbytku listů. Ve větším hrnci se dá vařit voda. Pokud voda vře, sundáme hrnec z kamen, osolíme jí a vložíme do ní květák vzůru nohama, tedy držíme za košťál a ponoříma hlavou dovnitř. Přidáme také řapíky. Přiklopíme a necháme zhruba 15  minut louhovat.
Mezitím oloupu a nakrájím cibuli na plátky, cibulovou nať na kousíčky. V misce si připravím omáčku z koření. Naliju do misky olivový olej, do něj dám sladkou papriku, pepř, tabasco a směs sedmi koření. Dále sojovou omáčku a vše promíchám. Udělá mi to hustou emulzi. Poté rozředím vodou, zhruba 1,5 dcl a rozmíchám solamyl.
kv
květák
Na plotnu si připravím plech, vliju na něj slunečnicový olej, který nechám trochu rozpálit a vložíme do něj cibuli i cibulovou nať a nakrájený česnek. Květák vyjmeme z vody a vložím ho také na cibulku – ne příliš osmahlou, bude se restovat ještě společně, tak aby se příliš nespálila. Vedle květáku vložím i vyjmuté řapíky z vody. Vše poliji omáčkou z koření, na kterou mám takový šikovný instrument – je to umělohmotná hubice, která má na konci balónek. Balónkem se nasaje omáčka a polije se květák :-)). Samozřejmělze použít i lžíce :-)

květák
Květák i řapíky restuji za občasného míchání. Emulze z koření se díky solamylu zhustí a proto, pokud to bude moc, můžeme trochu podlít olejem a rozmíchat.
květák
Hotový, orestovaný květák jsem vložila do hluboké misky a ozdobila květákovými řapíky. Vše ostatní, co zbylo  v pekáči – tedy cibulka s česnekem a emulzí z koření jsem použila na posypání brambor na samostatném talíři.
piškoty
Jako moučník pak velmi rychlá a obyčejná věc. Krásně
piškoty
mi kysla ta šlehaná smetana, co se mi neušlehala do šlehačky na roládu. Není jí dost na udělání másla, ale je to výborná kysaná smetana a protože si pan domácí zaslouží nějaký moučník, když mu ho hned někdo nesní, tak jsem jen smíchala 250g této kysané smetany spolu s balíčkem – 180g piškotů a 2 vanilkovými cukry.
piškoty
Směs jsem řádně promíchala, pak rozdělila  na půl, do půlky dala ještě 2 lžíce kakaa a rum.
Jinou misku jsem vyskládala nejprve bílými piškoty a pak střídavě tmavými a bílými. Přikryla vhodným talířkem, zatížila a dala do chladu. Nemínila jsem to nechávat moc dlouho, aby to bylo už na oběd, takže jen asi dvě hodinky. Nakonec jsem piškoty vyklopila, pomazala ještě trochu hořkým kakaem a ozdobila mátou – velmi hezky tuto jednoduchou věc provoní.

Komentáře

1 Veska Veska | 19. června 2010 v 22:09 | Reagovat

Máš pěknej květák,krásně bílej 8-O to je jedna z plodin kterou nevypěstuji protože mi jej napadnou mšice a nebo zežloutne,
zakrývat plody lupenama a sypat popelem
/eko ochrana/se neosvědčila a stříkat jej nechci,stejně pak zapomene vyrůst takže je jen polívkovej :D
takže musím do zahrady k soukromníkovi,ten sice nemá úplně bio
ale polobio :-? ale tvůj recept vypadá dobře ,tohle teda neznám 8-O

2 Klára Klára | E-mail | Web | 20. června 2010 v 8:30 | Reagovat

[1]: no, já jsem to taky do včera neznala :-D, ale pak mě to napadlo ;-)

a z těch květáků mám taky moc radost, přikrývám je spodním lupenem,to jo, na fotku jsem odkryla :-), ale jinak žádná jícha, ani popel nic. Jen voda.

3 Veska Veska | 21. června 2010 v 10:52 | Reagovat

Tak ti závidím,asi u vás nejsou mšice a nebo je spíš neumím vypěstovat,ale tohle mě netrápí,nemusím umět všechno :-P
Ve středu kupuji květák :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 21. června 2010 v 14:14 | Reagovat

[3]: ne, určitě to nění uměním. Je pravda, že tady mšice nejsou a ani slimáci, jsme dost vysoko – klepu, klepu. Jdou nám tu dobře košťáloviny vůbec, cibule, česnek, ale třeba nevypěstujeme krmnou řepu, tak raději pěstujeme krmnou mrkev, která vychází pěkně. Asi má každá půda něco jiného a my zatím nezjistili, jak jí pomoci k lepší řepě :-).

A já to mám stejně s lilkem :-) také zatím kupuji !!! :-)

5 ufa ufa | E-mail | 22. června 2010 v 9:57 | Reagovat

Dnes jdu zkoušet toto jídlo, akorát nemám to koření 7spice, ale tak si rozdrtim to, co mám-hřebíček,muškát.oříšek, pepř, nové koření…a budu mít 4spice..:-D Jsem na to zvědavá, asi také předem květák rozeberu na růžičky , vcelku se mi zdá, že je to takové nepraktické..ale uvidíme.:-)Dám vědět, jak to dopadlo, a jestli chutnalo…i když mě to bude chutnat 100%ně ;-)

6 Klára Klára | E-mail | 22. června 2010 v 11:58 | Reagovat

[5]: přesně stejně jsem také dlouho uvažovala -rozebrat či nerozebrat ? :-))) ale nakonec jsem chtěla prostě ten výsledný efekt té červené hlavy:-), s tím, že růžičky samotné udělám jindy a myslím, že to budou dvě různá jídla, protže růžičky se hezky orestují celé, kdežto květák je uvnitře jen chycená, když se dělá celá hlava. Ale je pravda, že na plotýnce v pánvi je to nepraktické, zvlášť, když je veliký :-)

7 ufa ufa | E-mail | 22. června 2010 v 14:08 | Reagovat

Takže…květák jsem tedy rozebrala, a vše dobře dopadlo:-) jen té omáčky bylo nějak moc, příště jí udělám o pár lžic méně, nebo spíš méně naředím, ale je to fakt dobré!!! Teď ještě aby to chutnalo i příteli…ale co, já to kdyžtak zdlábnu..:-DD

8 ufa ufa | E-mail | 23. června 2010 v 8:45 | Reagovat

Tak příteli to chutnalo moc a moc, což jsem vůbec nečekala..:-) takže zakládám mezi oblíbené recepty…kuju:-)

9 Klára Klára | E-mail | Web | 23. června 2010 v 11:52 | Reagovat

[8]: To jsme ráda, to je prima ! :-)

10 Veska Veska | 24. června 2010 v 6:59 | Reagovat

Včerá byl k večeři květák alá květák z kopce …
Výsledek,všem chutnal a byl výborný,koření jsem teda taky trochu improvizovala ale výsledek mě docela překvapil,jednoduché a výborné a co víc masařům chutnal taky ,pro nás omáčky není nikdy dost,sem ještě přidělávala ,chlapi v něm ctěli květák utopit :-D

Přidejte komentář