Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

SMAŽENÝ LILEK A MÁSLOVÝ BRAMBOR

veg

Dnes byl krásný den, sluníčko, teplo tak akorát – tady, v 650 m.n.m. jemný vítr od
LILEK
Krkonoš – prostě nádhera. Až to bylo trochu do kýče….. i ty hrábě v ruce mi dnes vůbec nevadily !
Inspirovala jsem se velmi u Gurmánky a její báječný lilek – baklažán a´la Jean mě vzal doslova za srdce !  Hned včera večer jsem si jeden krásný, fialový pořídila, protože svoje zdaleka ještě nemám, cukety také ne, prostě nic podobného ! :-)
Jenomže, abeceda vždy začíná od „A“ takže má chuť jde stranou a tak z milého lilku – baklažánu jsem nucena udělat nejprve to, co první z lilku dělám- tedy smažený v trojobale s kořením, česnekem a k tomu máslové brambory s rajčaty.  Dnes bez majonézy, protože majonéza se logicky k máslovému bramboru nehodí -tudíž to majonéze podobné, co je v mističce vedle talíře je žloutkovo-tvarohová zmrzlina s rozinkami :-)))
A navíc síla nechtěného – dnešní jídlo určitým způsobem odpovídá dělené stravě :-)))) – takže až bude podle dělené stravy lilkový den, stačí si dát smažený lilek s bramborem a rajčaty ! :-)))
Suroviny: brambory, asi 100 g másla, sůl, 3 rajčata,2 stroužky česneku. Na lilky pak 1 lilek, sůl, paprika červená, 3 stroužky česneku, 3 vejce, olivový olej, olej slunečnicový na smažení.
suroviny
Brambory oloupu,omyji a nakrájím na čtvrtky nebo osminky. Dám vařit v osolené vodě do měkka. Po uvaření a slití vody, vložím na nakrájené brambory na jemno nakrájený česnek – asi 2 stroužky a na kostičky nakrájená rajčata. Nakonec 100g másla a vše se řádně promíchá a přiklopí. Brambory je nezbytné po dokončení ochutnat a dosolit -správně zvolená dávka soli je zcela zásadní. Ideální je nechat brambory alespoň 10 minut stát před podáváním.
BRAMBORY
Lilek – nejprve si lilek nakrájím na kolečka – zhruba 3/4 cm silná kolečka, která ihned oloupu ze slupky. Lilek nijak nevykrajuji. Dříve jsem potírala kořením naloženým v oleji, ale ohromně mě zaujala ta jednoduchá a prostá věc, ( po kolikáté v životě už si říkám – jak to, že mě to nikdy nenapadlo? :-))) , kterou právě má Šárka Škachová na fotce svého lilku a to malý zářez do lilku, do kterého je vložený plátek česneku ! Jednoduché, geniální !
lilek
Tak tedy – přichystám si misku s moukou, se strouhankou, misku s třemi vejci rozmíchanými se solí, paprikou a asi lžící olivového oleje a plátečky česneku ze třech stroužků. Každý plátek lilku nejprve naříznu několikrát do hlouby a vložím do zářezu pláteček česneku, poté obalím plátek v mouce, kořeněném vejci a strouhance. Smažím na oleji.
Jako příloha naprosto nezbytný hlávkový salát ve sladkokyselém nálevu.
A jako malý dezert – zmrzlina z tvarohu, žloutků a rozinek :-)
suroviny: 1300 g tvarohu, 3 žloutky, vanilkový cukr, 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu a hrst rozinek.
Vše nejprve umixujeme ručním mixérem – včetně rozinek, poté vlijeme do zmrzlinovače a umícháme. Rozhodně by tato zmrzlina neměla být tak rozdílná, pokud by byla jen ponechána v mrazáku na zmrznutí. Bude sice více krystalická, ale rozhodně výborná !

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 8. června 2010 v 0:48 | Reagovat

Moc chutně to vypadá. Baklažán a la Jean je prostě elegán v každém provedení :-) Obdivuji se tomu keramickému nádobíčku na druhém a třetím obrázku.

2 Veska Veska | 8. června 2010 v 7:48 | Reagovat

Opravdu jednoduché a přitom určitě chutné,vypadá to moc dobře,mám pocit že kynu jen od pohledu …

3 Lucka B. Lucka B. | 14. června 2010 v 8:59 | Reagovat

Moc díky za inspiraci na sobotní oběd. Brambory byly podle tvého receptu (navíc posypané petrželkou), lilek jsem obalila v těstíčku podle Rachada http://www.souk.cz/?p=91, protože v tom sobotním vedru se mi nechtělo „patlat“ s trojobalem a navíc tenhle lilek je pak krásně křupavý a vůbec… bylo to moc dobré:-)

Přidejte komentář