Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máme vedle sebe dost veliké naleziště borůvek, takže jsme hodně nabažení samotných
borůvky
borůvkových džemů a nejsme jimi až zase tak moc nadšeni -jistě, jsou výborné, ale jsou trochu mdlé chuti, pokud jsou to džemy pouze z borůvek. Proto dělám ráda borůvky v kombinaci buď s jahodami, malinami nebo s rybízem. Tentokrát došlo na rybíz. Borůvky nemají tak velikou želírovací schopnost a budu upřímná – mám ve skříni ještě dost pektogelů a nechci je nechat projít :-),takže tentokrát to bude recept na džem za použití pektogelu. Je to rychlejší varianta dělání džemů- tato varianta je tak rychlá, že ani nemá cenu si to v  hlavě nějak rovnat a dělat si prostor a čas pro zavařování. Prostě je to během chvilky hotovo mezi ostatní prací – ovoce se může vařit najednou v jednom hrnci – klidně i 10 kg, na rozdíl od džemu bez použití pektogelu, vše je jen na hrnci, vařečce, teplé plotně a vše je hotovo do půl hodinky. Tedy kromě sbírání :-)
Suroviny:1,5 kg borůvky, 1kg rybíz, 2 pektogely, 2 kg cukr krystal
borůvky
Nejprve je nutné nasbírat borůvky :-)) a rybíz. Pak rybíz odšťopkovat, aby zbyly jen samotné kuličky. Protože je to džem, nepasíruji rybíz, ani ho neprotlačuji strojkem tutti -frutti. Prostě jen vložím ovoce do hrnce, ve kterém se bude džem vařit.
Rozmixuji ručním mixérem – tentokrát, protože má rybíz nepříjemná malá semínka pokud zůstane celý, mixuje vše – nenechávám si, tak jako např. u jahodového džemu 1/4 v kuse, která se přidává později a již se nepasíruje. V tomto džemu je rozmixované vše.
Postavím na plotnu a přivedu k varu. Nechám
borůvky
zhruba 10 minut vřít za občasného míchání a pak přisypu 1/2 dávky cukru ve které jsou rozmíchány dva pektogely. Rozmíchám a nechám opět přijít k varu. Tentokrát ihned jak přijde džem k varu, dosypu zbytek cukru a nechám opět přijít k varu.
Jakmile dojde varu tentokrát, ihned plním sklenice, zavírám pomocí hlavy omnia víčky nebo víčky šroubovacími a otáčím dnem vzhůru na zhruba 10 minut.
Již nezavařuji.

Komentáře

1 pasiondegavilanes03 pasiondegavilanes03 | E-mail | Web | 20. července 2010 v 6:26 | Reagovat

Čawééc mooc pěkný dess. Celej blog je moc zajímavej.Právě jsem ti zvýšil návštěvnost o jednoho člověka. Budeš tak hodný/á a uděláš pro mě totéž?? Budu moc rád, když navštívíš ten můj. Najdeše tam ankety, obrázky, informace… Jsou tam soutěže a teď nově také hra : Adoptuj si postavu – Více na mém blogu. Joo a ber to prosím spíš, jako pochavlu tvého blogu a ne, jako reklamku  :*

2 Veska Veska | 20. července 2010 v 6:45 | Reagovat

Tohle je to pravé to jsi fakt dobře napsala,borůvky samotné jsou výborné čerstvé,ale marmoška je nevýrazná a mdlá takže já i z důvodu toho,že jich nemám tolik je míchám s čeveným a když stačím uchránit tak s černým rybízem ta je potom úplně boží :D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 20. července 2010 v 6:48 | Reagovat

[2]: Skočím dolů k teepee, tam máme dva keříky černého rybízu a protože to je už daleko :-)))), tak tam nikdo moc nechodí. Zkontroluju, jak na tom letost bude a určitě zkusím :-D

4 Veska Veska | 20. července 2010 v 6:56 | Reagovat

Ten vyzkoušej,já ho má raději než červený,jen letos jsem ho stačila  otrhat pro sebe rovnou z keříčka do břicha :-!
Ještě by mě zajímalo kdy vlastně spíš ;-)

5 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 20. července 2010 v 10:28 | Reagovat

mmm :) dala bych si, borůvky jsem už neměla strašně dlouho, dostávám chuť, budu si je muset nějak sehnat ;-)

6 ufa ufa | E-mail | 20. července 2010 v 12:47 | Reagovat

Já dnes dělala marmeládu z angreštu, jen s cukrem… Chudinka keřík se už totiž pod úrodou celý ohýbal, tak to muselo rychle dolů… Letos máme málo černého rybízu i meruněk, takže tahle agreštovka byla moje jediná letošní marmeláda…  Ale na perník bude dobrá..:-) borůvková? No, tak tady u nás jdou takové pidiborůvěčky, a ještě jich je polovina uschlá, jak byla ta vedra, takže to bych asi nenasbírala…:-) ale dala bych si…to je fakt!:-D

7 HaF HaF | Web | 20. července 2010 v 22:52 | Reagovat

Taky toho letos nezavaříme – nějak nic nenarostlo. Aspoň zlikvidujeme loňské zásoby! U nás ulítává každý člen rodiny na jiné marmošce – dcerka na jahodové, synek na meruňkové, pan F. na rybízové a já můžu všechny! :-D

8 Klára Klára | E-mail | Web | 21. července 2010 v 7:26 | Reagovat

[5]::-)

[6]:bohužel máme na angreštu padlí, ale máme moc rádi angreštovou marmeládu, snad ho někdy zlikvidujeme a bude nám angrešt růst ! :-)

[7]: je málo třešní – moje stěžejní surovina na marmelády – hned po rybízu :-D a u nás jednoznačně vede jahodová a meruňková :-D

Přidejte komentář