Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Byli jsme konečně na borůvkách, vytáhli vůz, zapřáhli koně, usadili sebe, návštěvu i bandasky – a
oně
hlavně svačinu a vyrazili vzhůru !!! Bylo to fajn, jen kdyby před námi neprošlo už hodně lidí , protože jen na pár zapomenutých keříčcích člověk zasedl a trhal a trhal, ale jinak to bylo pochodové cvičení od borůvky k borůvce. Navíc, když jsme odjížděli, pan domácí jen tak prohodil mezi vousy – jen aby voj vydržela !!! Když jsme dorazili na 3km vzdálené místo – stále do kopce, voj praskla. Takže pan domácí a ještě jeden chudák vybraný nešťastník slezli ze skal, vzali to domů, udělali voj a na zádech jí zase po skalách přinesli nahoru. Jde to mnohem jednodušeji,ít pod sedátkem sekeru a ruční vrtáček, jak to obvykle bývá…… ale někdy našich osm ručiček a nožiček předá energii všemu co je kolem a tak se stalo i se sekerkou ve voze. Pan domácí rozdal úkol, protože bylo ve voze dost dětí, že bez kelímu – půl litru, nikoho neveze zpátky. Bohužel to všichni vzali za bernou minci, nejen děti a když měli nasbíraný půl litr, postavili ho do vozu, lehli do trávy a sdělili mi – mám to a víc na to kašlu…….-)))), to ale jen nedisciplinovaní dospělí, děti s modrými pusami stále sbíraly :-)
Nejsou na tom holt závislí nijak, ale je fakt, že jak tak leželi v trávě, mohla jsem já, než přišel pan domácí s odhodlancem našim milým, sbírat a sbírat nijak nerušena, protože děti lezou mnohem raději po někom, kdo leží ve voze a na zemi, než aby úmorně získávaly pozornost nějakého zarputilého sběrače. No a pak po návratu ještě sběr balíků a na mě bylo udělat pro hladovce hladové něco k jídlu. Neměla jsem nějak žádnou inspiraci a ohromně mi pomohl komentář k minulému článku od Mirabelky na „kale chips“ – kadeřávkové čipsy. Díky díky moc !!jak za komentář, který byl moc milý, tak za nápad. Hned jsem běžela na záhon a nasbírala 30 listů kadeřávku. V kuchyni jsem pak trochu vystřízlivěla, protože čipsy byly sice opravdu vynikající, výtečné a nemám pozitiv k jejich hodnocení, ale bylo mi naprosto jasné, že toho se asi všichni moc nenajedí, takže ještě kadeřávkové  špagety. Prostě došlo na špagety :-)))) a ty jsem zapomněla vyfotit :-)) v zápalu boje.
kadeřávkové špagety suroviny: 2 špagety, olivový olej, 2 cibule, 3 vejce, 6 listů kadeřávku, 250g eidam, 1 kysaná smetana, sůl, pepř
Nejprve dát vařit do osolené vroucí vody špagety a vejce na tvrdo.  Mezitím,než se uvaří, rozpálit na horkém oleji cibulku na plátky, na ní přidat na proužky nakrájený  kadeřávek a restovat. Když je hodně orestovaný, osolit. Přecezené uvařené špagety prolité vodou a vykapané a promíchané s olivovým olejem promíchat spolu s kadeřávkem a nakrájenými vejci na tvrdo na kostičky. Vše nakonec promíchat s eidamem a kysanou smetanou. Výborné !
Kadeřávkové chipsy: 30 listů kadeřávku, 1/2 pol. lžíce soli a 4 lžíce olivového oleje.
kadeřávek
kadeřávek
kadeřávek
Kadeřávkové listy namočíme a namočené je prudkým tahem listu mezi prsty zbavíme  košťálu. Pak je vložíme do mísy, promísíme se solí a olivovým olejem a naskládáme na plech. Dáme pécido rozpálené trouby na zhruba 210 st.  na zhruba 15 minut . Vyndáme a podáváme – jsou super !!!!!Naprosto doporučuji a nezmovají ani do rána volně ložené na talíři. Toto je odkaz na

kadeřávkové chipsyna youtube. Takže díky Mirabelko!!

kadeřávek


Komentáře

1 Mirabelka Mirabelka | 15. července 2010 v 18:17 | Reagovat

Fíha! takže je to opravdu jedlé?! To jsem ráda, že to mělo úspěch. Taky to zkusím, ale teď se mi nechce doma ještě přitápět troubou, máme tu veliké vedro.
Já ráda vařím v horku vegetariánský boršč a mám ho ráda i studený. Nebo dělám takovou bramborovou polévku s kořenovou zeleninou, ale bez majoránky a česneku, protože na závěr do mí přijdou nastrouhané kvašené okurky, opravdu to musí být kvašáky. To se dá jíst také studené. Trošku jsem se nechala inspirovat polévkou „šči“.
Hezký den.
V sobotu jsme sami doma, junior, který žere jako polský zájezd, bude pryč, tak zkusím ten gulášek z kadeřávku.

2 Mirabelka Mirabelka | 15. července 2010 v 18:21 | Reagovat

Ještě mám v plánu vyzkoušet tuto falešnou slepičí polévku:http://www.toprecepty.cz/recept/6841-falesna-slepici-polevka/

tak až mi dorostou tekvice.
A dělám tyhle úžasné kedlubny na karamelu:
http://www.toprecepty.cz/recept/4608-kedlubny-na-karamelu/

už jinak kedlubnové zelí nedělám, ale fakt to chce hlídat ten karamel, ať to není hořké.

Mám ráda jednoduché recepty. Vaření zdar!

3 Veska Veska | 15. července 2010 v 19:19 | Reagovat

Voní mi to tu v troubě,dcera si pro sebe část posypala nějakým kořením,že má ráda ostré  a já chodím o vytahuju a ochutnávám,nevím co je lepší s kořením a nebo bez,páč jsem si už spálila pusu :-x
jo strkat prsty do trouby se nemá :D natož vřelé do pusy ,že :-D

4 Veska Veska | 15. července 2010 v 19:31 | Reagovat

Krásná fotečka,dovedu si představit ten výlet úplně s přehledem 8-O
já děti na borůvky vzala jen asi 2x protože prvotní nadšení se změnilo v noční můru … až byli přejezeni borůvek,
svačina snězena,voda vypita tak začlo
rodeo -pořád dokola jedna jediná věta ..
když už pojedem,nás už to tu nebaví :D
Jo každý povinně natrhal tu svoji konvičku,že jenže já chtěla mít kbelíky plné :-D a chlapa dostat na borůvky :D
to nikdy,to je jediná věc kterou pro mě nikdy neudělá :-?

5 Veska Veska | 15. července 2010 v 19:33 | Reagovat

[2]:Prosím co je to tekvice O_O
a boršč miluji,je to pořádná nálož zeleniny a dá se jíst i studený -teda já klidně :-P

6 Mirabelka Mirabelka | 15. července 2010 v 19:33 | Reagovat

Tady je ještě jeden recept ze zeleného lupení – tohle je „Collard“ – zřejmě takový hladkolistý kadeřávek.

7 Mirabelka Mirabelka | 15. července 2010 v 19:34 | Reagovat

Tekvica – tykev.

8 Klára Klára | E-mail | Web | 15. července 2010 v 21:31 | Reagovat

[2]: vůbec nemám slov díků, prostě díky, postupně rozhodně vyzkouším !!!! Jsem ráda, že jste napsala, i když jsem trochu nesvá – abych nepsala ptákoviny :-))))) :-D

9 Klára Klára | E-mail | Web | 15. července 2010 v 21:32 | Reagovat

[4]: ano , hned jak slezeme z vozu, svačina !!!!! :-D

2 Odpovědi to “Těstoviny s kadeřávkem a kadeřávkové chipsy”

  • už teď nevím, co s tou spoustou kadeřávku, plánovala jsem do mrazáku, ale jdu na chipsy:)

  • Majka:

    Poprvé jsem chipsy zkusila po Vánocích a do konce ledna nebyl na záhoně jediný kadeřávek :-) Takže letos zvětšujeme záhony, aby se tam i kadeřávků vešlo dostatek a dala jsem je do doporučeného sponu a ne „30 čísel jim musí stačit“ – nestačí :-( Jednou jsem dělala i s nějakou směskou koření, ale nebylo to ono, solené jsou lepší. Zkusili jsme i pokus na trvanlivost, no 4 dny vydrží určitě, pak jsme nevydrželi my :-)
    Jen mi přišlo, že z těch velkých listů se to dělá mnohem lépe, než z těch malých a hodně kudrnatých. Nebo jsem tak nešikovná?

Přidejte komentář