


Komentáře
To vypadá dobře,já páč mám veliký mrazák na zelenisko všechno strkám tam a letos mám nadúrodu špenátu a kadeřávku a růžičkové kapusty,takže jde všechno na zimní hody,ještě jsem zamrazila okurky nastrouhané na salát a nějak se mi začíná plnit,tak přemýšlím kam s podarovaným květákem
(asi půjde do octu s cibulí a okurkami)
ale v zimě do polívky zamražený je super
jo a na cukety jsem zapoměla,jak uchováš ty ,cpu je do různých čalamád i mezi houby do sklenic a různých omáček,teď jsem si je nastrouhané nahrubo taky zamrazila a v zimě zkonzumujem
[2]: já sem budu moje recepty na sterilování cuket postupně dávat. Nejraději mám zavařené ala slanečci, to máme rádi všici a pak je mám normálně ve sklepě, ale to nevydrží tak dlouho.
Dobrý den Kláro,
do minulého roku, jsem vše zavařovala v elektrické troubě, kde je možné nastavit přesný stupeň teploty.Letos, ocitnuvše se v domě se starou plynovou troubou a teploměr nemaje,jsem nejspíše přecenila své síly. Že okurky byly rozvařené, za to může poněkud prodloužený tlf hovor s kamarádkou, ale fazolky na slano a rovněž blanšírované kapustičky, jsem zavařila pro jistotu 3x. Přesně jak jsem to naskládala do spíže, tak jsem to zase za 2 měsíce vyhodila všechno zkyslé…. tušíte, kde je chyba? Může to být použitím starších šroubovacích víček?
Díky K
Možná přijde někmu vhod rada, že se dá dobře zavařovat dýňové zelí. Nejdřív ho uvařím: Oloupu cuketu nebo dýni kteréhokoliv typu. Na oleji osmažím do středně hněda na cibuli (nemusí se šetřit), přidám kmín a drcený koriandr a osmahnu je také. Poté přisypu trošku cukru, opeču lehce do karamelova. Přidám na kostky nakrájenou dýni a osolím podle chuti. Nepodlévám, dusím do rozpadnutí dýně a ještě ji rozmačkám šťouchadlem. Zelí by nemělo plavat, ale šťáva by měla být vydušená. Pak plním zavařovací sklenice, uzavřu víčkem a nechám 2 dny stát. Pak je steriluji asi 40 minut při teplotě zhruba 90 stupňů. Když se voda začne vařit, nic se neděje. V této úpravě dýni používám jako přílohu k ramborům nebo knedlíkům. Vynikající je závin z bramborového těsta plněný dýňovým zelím.
zdravím, já dělám zelí takhle : 4kg cuket nebo dýní nastrouhám nahrubo, promíchám s 400 g cukru, 400ml octa, 50g soli,2 lžíce kmínu, nechám hoďku uležet,naplním lahve, zavíčkuju, zavařuju. Když chci dělat zelí, zpěním cibuli, vyklopím zavařené zelí, podusím, zahustím a je. Iva