Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Rychlý oběd, kostičky cukety – vůbec si říkám, jak je cuketa báječná zelenina. Na slano, na sladko,
čína
pečená, vařená, smažená, syrová – prostě ideální jídlo. A stále se dá připravovat tak, že není vždy jasné, že je tam cuketa přítomná…. je jich hodně, už se i sterilují, mám je prostě ráda.
Tao čína je další z řady těch improvizačních, co dům dal, co dal záhon. Je to vděčné jídlo a rozhodně se u něj nekladou meze fantazii.

Suroviny: Cuketa střední, karotka, cca 5 ks, půl hlávky červeného zelí , sáček buráků, 4 cibule, 3 lžíce medu, sojová omáčka, trochu worcester, trochu curry, sůl, olej, solamyl – asi 4 lžíce, trochu vody.
Na pánvi rozpálím olej, na kterém restuji jemně cibulku. Po chvíli přidám na proužky krájenou cuketu, po chvíli na kolečka krájenou karotku,buráky, na proužky nakrájené čerstvé červené zelí a vše chvíli za stálého míchání osmahnu. Přisypu koření, sojovou omáčku a nakonec trochu zředím vodou a přisypu solamyl. Za stálého míchání přidám med a ochutnám, jaké ještě koření by to sneslo :-)). Jako příloha je vařená dlouhozrnná rýže – solená a kořeněná tumerikem.

Komentáře

1 Veska Veska | 5. srpna 2010 v 7:08 | Reagovat

Jo cuketa je super zelenina,můžu ji kdykoliv a jakkoliv :-x
já bytostně nesnáším vločky na sladko,ale slané variace můžu a s podušenou cuketou a na konec vajíčko jako na smaženici je teď každý den moje vydatná snídaně napolovic se svačinou :-D

2 Veska Veska | 5. srpna 2010 v 7:12 | Reagovat

není to dlouho,co dělala čínu dcera s pohankou a já nemohla přijít na to co tam má za koření(jo včerá sem našla skleničku sýrovo-bylinkové brušety )
no jasně,že je tam dochucovadlo E621

3 Klára Klára | E-mail | Web | 5. srpna 2010 v 19:45 | Reagovat

[1]: zítra se těším na zavařování orientální cukety a matesů – moje oblíbené – v zimě na chleba s máslem — další nezdravé veget. jídlo :-D :-D :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 5. srpna 2010 v 19:47 | Reagovat

[2]: hm, glutaman sodný, mám štěstí, že se tomu díky té téměř 100% domácí stravě dost vyhýbáme. Te%d jsem koukala na seznam kde je a jsou to vesměs hotové věci, nebo směsi nebo dochucovadla. Ale je to teda seznam náramně dlouhej :-D :-D

5 Veska Veska | 9. srpna 2010 v 13:01 | Reagovat

[4]:Právě,takže sklenička byla pěkně v rohu aby nebyla vidět,páč tyhle dochucovadla z duše nenávidím,takže malá debata proč si nenachystat svoje
a lepší- složení:tomato,česnek,cibule, sůl max.6,5%,oregáno,bazalka, zvýrazňovač chuti: E 621,olivový  prášek,pektin – bylinky máme doma stačí smíchat,dokonce sušená rajčata najde taky/nemá ráda syrové/ no a kde je potom ten sýr :-x asi součástí ochucovadla :-D
a výsledek mého snažení :-!no to máš pravdu,ale kdo by se s tím chystal,takže sklenice trůní vedle mých bylinek – bazalka dokonce v květináči na okně ,stačí natáhnout ruku… ať žijí dochucovadla kydnuté na můj talíř s úmyslem ušetřit si čas,ale už né žaludek

6 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:07 | Reagovat

[5]: Přesně to chápu, moc dobře vím, jak jde všechno udělat, ale někdy….. :-D

3 Odpovědi to “Čína z cukety”

  • Lenka:

    Moc dobry!

  • sonna:

    Milá Kláro a všichni z kopce, tak jsem se nechala inspirovat, obhlídla zahrádku a uvařila čínu podle vašeho receptu, byla výborná! Dala jsem cuketu, mrkev, buráky a zelené fazolky, můžu jenom doporučit. :-))

  • Nevanka:

    tato čína nemá chybu, dělala jsem již mockrát a vždy nám chutná!!!!

Přidejte komentář na sonna