Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

PIVNÍ ZÁVIN JABLEČNÝ – JABLEČNÝ ŠTRŮDL


veg
Mám  moc ráda štrůdly, jakékoli štrůdly a nejraději mám ty, co dělá někdo jiný :-)). Je to
štrůdl
asi můj nejoblíbenější moučník. Bohužel, mají ho rádi i všichni doma :-).  A nemůžu říct, že ho nerada dělám, ale s každou šiškou mě opouští energie a nechce se mi do těch dalších, ale pak, když se jí, zase mě chytá energie do štrůdlů dalších. A tak jsem si řekla, že zkusím konečně, štrůdl pivní ! Prošla jsem si spoustu receptů a nakonec jsem s dovolením použila pivní štrůdl od Vesky. Použila jsem obyčejnou desítku staropramen, mouku celozrnnou pšeničnou přesátou a jablka bez názvu. S těstem se báječně pracovalo –  nechala jsem podle rady odstát hodinu – bylo vláčné, nelepivé, jen jsem musela být disciplinovaná a těsto podle návodu rozdělit opravdu na čtyři díly. Měla jsem tendenci nerozvalovat tolik a udělat šišky jen tři, ale to by byla chyba!
Moje babička vždy říkala- do štrůdlu vždy nejlepší jablka !!, ale upřímně – letos dávám jaké mám, aniž bych přemýšlela nad odrůdou. Úroda není příliš dobrá.

Tak tedy suroviny: 600g celozrnné mouky přesáté, 1/4l piva, 250g másla, špetka soli.
štrůdl
Všechny suroviny je třeba velmi dobře uhníst a nechat odležet hodinku. Potom vyválet na lehce pomoučněném vále těsto, rozdělené na čtyři díly a naplnit jablečnou nádivkou – strouhaná jablka posypaná skořicí,jemně strouhankou a naloženými rozinkami v rumu. Celé nakonec posypávám moučkovým cukrem. Jablka, skořici, rum , rozinky i cukr podle vlastního citu – jablek spíše více, skořice přiměřeně. Cukru zhruba 4-5 lžic, strouhanky asi 3 lžíce.
Velmi hezky se s naplněným těstem pracuje – jemně se zaroluje šiška – někdo rád roluje na utěrce – drží utěrku a postupně roluje těsto s náplní (pozor na rolování i s utěrkou),někdo roluje jen těsto rovnou z válu. Těsto se po srolování  přenese na plech a potře rozpuštěným máslem. Dám péci do vyhřáté trouby.

Komentáře

1 ufa ufa | 26. října 2010 v 9:59 | Reagovat

Také jsem jednou dělala pivní štrůdl, ale byl tam takovej ten bílej tuk rostlinnej…omega, myslím. S máslem to určo bude lepší, teď nedávno jsem viděla recept na blogu Šárčina škola vaření, ale tam se použilo pivo černé, což mě učarovalo. Takže se do toho pustím a zkombinuji váš recept se Šárčiným…použiji celozrnnou mouku, a pivo dám černé…uvidíme co z toho vznikne…:-)

2 pherenis pherenis | E-mail | Web | 28. října 2010 v 10:37 | Reagovat

přeji krásného dne, po delší době píšu komentík, malinko je víc činností než bylo donedávna, a už nemám na vše potřebného času…..
mňám štrůdl a pivní, ten ještě vyzkoušen nemám…a zjistila jsem, že vlastní těsto mi nejvíc chutná….děkuji za inspiračku, mějte se na kopci moc a moc hezky….

3 Veska Veska | 29. října 2010 v 11:55 | Reagovat

Těhle těch štrúdlíků koluje na netu spousta,zaleží na tom jak si vychytáme každá z nás a co komu sedí :-|

4 Veska Veska | 29. října 2010 v 12:00 | Reagovat

Teda hned bych si dala kus a s domácím mlékem neodolatelná kombinace,přes klávesnici cítím tu chuť.
Těhle těch štrúdlíků koluje na netu spousta,zaleží na tom jak si vychytáme každá z nás a co komu sedí :-|
obdoba toho původního receptu s použitím ztuženého tuku(fujtajb)je použít smetanu(nejlépe kyslou) nebo i nebo i kefír,vždy je podmínka přidat trošku octu aby tento typ štrůdlu – neboli netený štrůdl byl podobný lístkovému těstu a právě to zajístí buďt to pivo a nebo trocha octa(nejlépe jablečného).

5 Klára Klára | E-mail | Web | 1. listopadu 2010 v 16:16 | Reagovat

[1]: Určitě chci zkusit s černým pivem také ale až zase půjdu dolů a seženu… :-D

6 Klára Klára | E-mail | Web | 1. listopadu 2010 v 16:17 | Reagovat

[2]: dám sem časem i štrůdl mojí babičky, ten mám vůbec nejraději, ale to až bude dost másla ! tento byl hodně podobný. :-)

7 Klára Klára | E-mail | Web | 1. listopadu 2010 v 16:18 | Reagovat

[4]: Už bych si zase taky dala kus !! :-D :-D

Jedna odpověď to “Pivní závin jablečný-jablečný štrůdl”

Přidejte komentář