Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Palačinky jsou velmi žádané, ale stejně jako omelety,  musí se smažit neustále a
palačinky
dlouho !!!! Ale protože je stále k dispozici mléko a vejce není nad to, udělat si občas palačinku.
Podle wikipedie se název velmi podobný české „palačince “ dá najít na různých místech Evropy. Rakousko-bavorské „paltschinke“ je prý převzato z české palačinky, která je ovšem zase vypůjčena s maďarské „palacsinta“. A toto maďarské slovo pak pochází z rumunksého „placinta“,což znamená zákusek, koláč a to je slovo řeckého původu. :-)))) Tak teď jsem z toho jelen !!
V ruských fast foodech se prý palačinky na tisíce způsobů podávají místo hamburgerů a u nás na kopci se zase podávají většinou na málo způsobů, zato tisíckrát !!!
Dnes tedy ne s marmeládou, jako obvykle, ale s tvarohem – krémovým tvarohem a jako příkrm, dokrm či ozdoba – čerstvý jablečný kompot.Navíc jako ozdoba dýně. Urodilo se spousta malých okrasných dýní, které jsou zcela k ničemu, takže našly uplatnění alespoň jako zabavení dětí na půl dne :-))). Krásná loď, kterou má na svém webu Šárka – byla sice záměrem jednoho z dětí, ale brzy od něho upustil :-))) Zatajila jsem doma, že nejlepší jsou Hokaido – zcela nedemokraticky jsem je schovala !!! Nápad, proč právě zaměstnat děti byl prvotně díky naší báječné americké tetičce , která nás zásobuje jako nevyčerpatelná studnice nápadů-toto nám poslala- – obávám se ale, že tento odkaz byl zprvu vzat na vědomí velmi rychle – dýně byly doma cobydup, ale brzy se stal spíše depresívně nedostižným !!!!! a byl odsunut pryč. Zůstali jsme u starých dobrých čtyř otvorů v dýni !!!

palačinky
Suroviny: palačinky podle tohoto receptu … neuvádím přesnou gramáž mouky, protože dělám většinou podle první palačinky – pokud se trhá, přidávám trochu mouky, pokud není vláčná, přidám vejce. Mouka tentokrát čistě pšeničná celozrnná přesátá. Základní recept ze kterého lze vycházet je na 1/2 litru mléka 1 vejce a 280g mouky. Pak samozřejmě sůl. Je potřeba, aby se těst netrhalo, bylo vláčné, nebylo tak husté, aby v něm stála lžíce a naopak tak řídké, aby na pánev jen teklo.
Na tvaroh: 1kg tvarohu, 2x vanilkový cukr, moučkový cukr, 1 vejce, 2 lžíce skořice.
Na kompot: 8 větších jablek, skořice, cukr, voda,
dýně
Nejprve si připravíme těsto na palačinky – rozmícháme v mléce mouku, sůl a vejce a postupně smažíme na dostatečně rozpálené pánvi a trošce oleje – palačinky. Poté si umixujeme ponorným mixérem tvaroh spolu s vanilkovým cukrem, cukrem a skořicí.
Během smažení palačinek si oloupeme jablka, která nakrájíme do hrnce, zalijeme teplou vodou, přidáme trochu cukru a skořice – buď celou, nebo mletou a povaříme do měkka.
Palačinku vždy naplníme tvarohem, přeložíme na polovinu, ozdobíme znovu tvarohem a posypeme jablečným kompotem, který je pak navíc ještě jako doplněk k palačinkám v mice.

Komentáře

1 miro-smajda-daily miro-smajda-daily | Web | 1. listopadu 2010 v 19:04 | Reagovat

mňam :)

2 *PrinCess* *PrinCess* | Web | 1. listopadu 2010 v 19:07 | Reagovat

mňam =) mňammm

3 Pipi Pipi | Web | 1. listopadu 2010 v 20:07 | Reagovat

Ty dýně v tvém odkazu jsou neuvěřitelné!!! :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 1. listopadu 2010 v 20:12 | Reagovat

[3]: ty od mých dětí? ;-) :-D :-D :-D :-D

5 Aluna Aluna | E-mail | 2. listopadu 2010 v 8:52 | Reagovat

Nemůžu si pomoct, ty od dětí jsou daleko milejší a poetičtější, než ty precizní z odkazu :-)

6 Klára Klára | E-mail | Web | 2. listopadu 2010 v 10:19 | Reagovat

[5]: Díky, to je milé ! :-)

Přidejte komentář