Pečivo se pomalu hromadí a nastal čas začít s přehledným soborem, který bude stejně jako
„BÁBOVEČNÍK“ neustále na titulní stránce ve sloupci vlevo. Protože pečivo se dělá často, tak ať je pěkně po ruce :-))
Pečivo jako základní česká potravina k snídani a často i k večeři – vedle chleba jistě nejpoužívanější potravina – housky, rohlíky, dalamánky, croissanty, veky, bagety……atd.atd. Je jich mnoho a mnoho, každému podle jeho gusta, každému z jakéhokoli druhu mouky.
Zde se objeví jak housky klasické konzumní – z bílé mouky, tak různé pečivo z mouky celozrnné. Mimochodem, je to asi týden, co jsme museli jet vlakem pryč a ráno jsem rychle upekla housky. Měli s sebou i kupované rohlíky – ale ty zbyly v tašce. Jaká radost a teplo na hrudi :-)))
Snažila jsem se nalézt více v literatuře, ale našla jsem pouze, že rohlíky jsou pečivo ke kávě z obyčejného těsta :-)).
Názvy pečiva obvykle vycházejí z tvaru pečiva a nikoli z jeho složení – např. rohlík, pletenka, houska. Pečivo se ve veliké většině peče z bílé mouky, v menšině pak z obarvené bílé mouky a v naprosté menšině z celozrnné mouky.
Dokud se jednalo o ruční výrobu, např.rohlíky bylo nutné rozvalovat, krájet na trojúhelníky a rolovat, potřít vejcem a posypat – většinou mákem nebo solí. Pak ale přišla mnohem větší spotřeba rohlíků a s tím strojová výroba. Těsto, které se kyne k tomu určených „kynárnách“, stroje, které krájí těsto na naprosto stejně těžké kousky, válce, které těsto válcují a tvarují, raznice, které razí housky, v dobách ručních pletené. Postupně se mírně zvyšují ceny, aby se mohly časem o něco málo snížit, ovšem za následného snížení gramáže.
Pokud pomineme chutnost domácího pečivo, není vůbec zanedbatelná ani ekonomická stránka věci. Z jednoho a čtvrt kilogramu hladké mouky, která stojí cca 10,-, kostičky kvasnic za cca.3 kč, 50ml oleje za 2kč, trochu soli a mléka za cca 3kč, dojdeme k sumě 18 kč za 25 kusů 100g housek, což znamená 50 housek kupovaných po 43g. 50 kupovaných housek koupíme za průměrnou cenu 2 kč to znamená za 100 korun. Rozdíl bez započtení el. energie na upečení je tedy 82,-. Hodina pečení pak podle této
tabulky stojí při 180 st.C 9kč. Celkový rozdíl bez započítání času je 73,- rozdíl.
10x měsíčně a 730 kč je doma :-))))))
tolik malá hodinka matematiky.
A ještě malý náhled za hranice:
Francouzským tradičním pečivem je Bageta -baguette ve francouštině. Znamená přeloženo hůlka nebo proutek, má velmi protáhlý tvar, je křupavá a rozšířila se po celém světě. Přesto, že si bagetu každý spojí s Francií, její kolébkou je Vídeň a její rozšíření v první polovině 19. stol. umožnily nové, napařovací pece, díky kterým může mít bageta typickou křupavou kůrku a pórovitou střídku. A druhou věcí byl zákaz práce před čtvrtou hodinou ranní od roku 1920, což znamenalo, že pekaři museli najít recept na rychlé pečivo.
Řecký chléb pita – je velmi roššířené pšeničné pečivo a je rozšířen v mnoha formách. Řecký originál je vůbec nejrozšířenějším druhem pitachlebů. Používá se také jako příloha k omáčkám, jako plněný a je velmi specifický formou pečení, kdy se peče až při 370 st. což umožňuje oddělení dvou vrstev, které zůstanou odděleny i po upečení.
Croissant je pečivo francouzského původu a znamená půlměsíc. Je vyroben z plundrového těsta a používá se jak na sladko, tak na slano, plněný sýrem.
V Německu je to pak typický bavorský preclík, v Itálii pak ciabatta a bruschetta- bruschetta jako obdoba naší české topinky a ciabatta jako typický italský bílý chléb.
a nyní už vyzkoušené recepty na domácí pečivo….
Domácí rohlíky jsou výtečné ve více formách s různými posypkami a také lze zadělat těsto v různém časovém horizontu, více v článku…
Kaiserky z celozrnné mouky podle Petera Reinharta….výtečné!!!
Prostě bagety!
Rohlíky konzumní, klasické, které se běžně kupují, ovšem o 200 % lepší. Motané z trojúhelníku, křupavé a vynikající. 
Moje láska – celozrnné rohlíky. Jsou hutnější než z bílé mouky, mají však výbornou chuť, jsou křupavé a dlouho vydrží. 
Houska konzumní – má to být nejbližší pečivo kupovaným houskám. Pečivo tentokrát z bílé mouky – lze udělat i z celozrnné, ale protože to má být má osobní náhražka za bílé pečivo a protože potřebuji slyšet, že to je lepší jak ty kupovaný a protože prostě díky tomu, že na ně koupím mouku, nemusím kupovat housky, udělala jsem tuto výjímku a jsem za ní vděčná !!
Obyčejné celozrnné rohlíky z pšeničné mouky, rychlé a jednoduché….
A stejně obyčejné vodové rohlíky…
Dalamánky, tradiční chlebové pečivo z žitné a pšeničné mouky, tentokrát zadělávané podmáslím.
Tyto nejsou tvrdé, dají se ukousnout a vydrží měkké…
České loupáky, obyčejné i sýrové, křupavé a velmi jemné….
Housky makové, tentokrát
sladké, které lze pouze samotné…
Obyčejné veko-bagety, které jsou něco mezi vekou a bagetou
a langoše, ať už na slano s česnekem, solí či na sladko s moučkovým cukrem a skořicí
MACESY
Pokus o tradiční nekvašený židovský chléb, ze kterého lze následně získat i macesovou mouku…
chudák pan František Brusák – prostě z celozrnné mouky to má ke karlovarským daleko, ale byly výborné :-))