Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Dnešní oběd se nese opět v duchu Anuše Kejřové a její prvorepublikové „Zlaté úsporné kuchařky“. Tento recept není nijak časově náročný, není náročný ani finančně – především pro mě, s vlastními slepicemi :-) a k hlavnímu chodu – švýcarské plněné omeletě jsem vybrala salát z červeného zelí.
omeleta
Suroviny jsou na 4větší omelety- pro větší rodinu doporučuji rozhodně dělat dvojnásobné množství, nebo alespoň 1,5 x tolik.
Suroviny: 6 vajec, 30g krupičkové mouky, 1/8l čerstvé smetany, koflík mléka – u mě to bylo 200g, sůl, muškátový květ, lžička pažitky a lžička parmezánu.Na polití pak koflík mléka, 1 vejce, sůl
Na zeleninovou nádivku: 6 menších karotek, 1 větší cibule, asi 10 cm pórku, asi deset růžiček kapusty a dva listy kadeřávku – trochu soli a oleje.

omeleta
omeleta
Nejprve je třeba oddělit žloutky od bílků,  přilít ke žloutkům smetanu,parmezán, jemně krájenou pažitku , osolit, přidat květ a vyšlehat do husta. Poté přidat po špetkách mouku a nakonec jemně vmíchat ušlehaný sníh.
omeleta
Rozpálíme si tuk na menší pánvi a vložíme vždy sběračkou těsto na pánev, kde ho po obou stranách do zlatova usmažíme – přidávám recept Anuše Kejřové na to, jak udělat omelety.
omeleta
Mezitím, co se dělají omelety si oloupeme brambory, omyté nakrájíme a dáme vařit v osolené vodě. Nakrájíme si všechnu zeleninu a osmahneme na oleji na pánvi. Osolíme. Na konci, když už je zelenina měkká, ještě trochu podlijeme vodou, cca 50 ml a malinko dodusíme.
Zeleninu vyndáme z pánve a naplníme jí každou omeletu, kterou posléze srolujeme. Srolovanou, naplněnou zeleninou jí vložíme do vymazáného pekáčku, hezky jednu vedle druhé.
Když máme v pekáčku naplněné všechny omelety, zalijeme je mlékem,  ve kterém je rozkvedlané jedno vejce a je jemně osolené. Dáme péci do mírné trouby na zhruba 20 minut.
omeleta
Slijeme brambory, omastíme je ještě  v hrnci máslem- zhruba 60g na 1,5kg brambor a vložíme spolu s omeletou na talíř.
omeleta
K jídlu lze přidat salát z červeného zelí, jenž Anuše Kejřová dělá takto:
salát
Suroviny: hlávka červeného zelí, koflík – 200ml vinného octa, trochu olivového oleje, trochu pepře, 4 lžičky cukru, jedna cibule.
Nejprve si nakrájíme na nudličky zelí, do hrnce vložíme ocet s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, což není vzhledem k množství mnoho. Do vroucího octa s cukrem vložíme zelí. Necháme vařit asi 15 minut, sejmeme, zelí vložíme do misky, kde ho ozdobíme cibulkou a polijeme emulzí z octa spolu s olivovým olejem. Vše navrchu nakonec posypeme hrubým, čerstvě mletým pepřem.
salát

Přidejte komentář